Fórum témák
» Több friss téma |
Igen azt mondták, hogy vezessem az ablak két sarkába a hálózatot a többit ők csinálják. a 2,5 keresztmetszetűt ajánlod végig?
Megépítés első lépcsője a rajz.Ha áramkört le tudod rajzolni ,akkor talán meg is tudod építeni.Ha lerajzolni sem sikerül nem érdemes hozzáfogni sem.Esetleg ha az áramkört ,amit meg kívánsz valósítani, berajzolnád ide ,tudnánk hogy jó lesz-e .Nem fordulna elő hogy egymás mellett elbeszéltek.(a kapcsoló előtt után ,milyen kapcsoló mit kapcsol... mind mind kérdéses számomra.Ha a redőny motorokat kapcsolja ,akkor a motorok irányváltása hogyan történik,ha fémből vannak ,a védőföldet is oda kell vezetni.)
Akkor viszont tényleg ajánlanám a szakembert, mert ott megfelelő minőségű és tartósságú kötéseknek kell lennie, stb. Én nem bíznám a családom és a redőnyt felszerelők életét a szaktudásomra.
Ha a kapcsoló elé kötöd, ahol folyamatosan van hálózati feszültség, akkor igen, független lesz.
![]()
A rajzon csak a megtáplálást rajzoltad meg, nincs ábrázolva a müködtető kapcsoló bekötése. Amit a rajz alján látni kapcsolót az úgy értelmetlen, gyakorlatilag párhuzamosan ábrázolod a hálózattal, földelés(PE) biztosan nem kell oda. A megfelelő, egymást kizáró kétbillentyűs kapcsolót a redőnymotorok elé kell bekötni. A kapcsolótól már 4 eres bekötés kell.
Készítettem egy kapcsolási rajzot a két motor egyidejü müködetésének helyes bekötéséhez, 2 relé kell hozzá:
Az is lehet, hogy fix tápot kell adni a redőnynek, és RF távirányítóval lehet föl/le mozgatni.
Rádióvezéreltre nem gondoltam, igen, akkor elég a három eres kábel.
Sziasztok!
Csak az egyszerűség kedvéért válaszolok zolee-nak, egyébként mindenkinek köszönöm a segítő hozzászólást. A lényeg, hogy a villanyórából 2 alumínium vezeték jön ki, szép kátránypapírféleséggel becsomagolva. Az egyik a fázis, a másik a nulla. Én a kismegszakító táblában a nullát és a "földet" összekötöttem, ahogy a villanyász javasolta. Így húztam át az egész lakásban a vezetékeket. Rendes villanyászra nem tellett, mert akit kérdeztem, 5eFt/falicsatit mondott, én meg dobtam egy hátast. Inkább csatornáztam és behúztam a kábeleket magam. Csak ez a földelés nem hagyott nyugodni. Még egyszer köszönöm a segítséget.
Stomo, egy lakásban a villany "csináld magad" bekötését semmiképpen sem javaslom.
Bocs, de ez nem játék és halálesetet is okozhat. Pláne, ha a védőföldelések nem működnek rendesen. Ha nem vagy biztos, hogy mit hogyan kell bekötni, akkor inkább fizesd ki az 5e/csatit ki, mintsem hogy félreköss valamit. Én fizettem a villany bekötéséért, pedig villamosmérnökként végeztem. Az egyetemen a villanyszerelést nem tanították, nem is értettem hozzá, ezért nem én csináltam meg. Sajnos egy csomó kókler is van a szakmában, szóval szerintem keress valaki olyan embert, aki ért is hozzá. Ha jól van az elektromos hálózat bekötve, az hosszútávon meghálálja magát. A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2012
Szia Csabeszq!
Én is villamosmérnökként végeztem pár éve, de nem lettem Elektron Kalandor és azt én is észrevettem, hogy az messze van a villanyszerelő szakmától. Azért félre nem kötöttem semmit. Ennyire azért nem bonyolult a dolog. Csak a biztonságtechnikai résznél nem figyeltem annó eléggé, ezért bátorkodtam kérdezni olyanokat, akikről úgy gondolom, hogy járatosabbak a dologban. Sajnos az egész építőipar hemzseg a kóklerektől. 3M-t költöttem a felújításra, de a felét ki is dobhatom, mert csak pár hónap után jöttek elő a stiklik. Nem lehettem mindig jelen, hogy ellenőrizzem a munkát. Csak egy példa a tucatnyiból: az évtizedes tapasztalattal bíró burkoló lecsempézte a falba süllyesztett vízórát. Szóval így most már amit tudok, megtanulok és magam csinálom. Vagy csináltatom, de felügyelet mellett. Bocs az off-ért
Üdv! "Szabványos" megoldás, ha mindig levágná valami a kismegszakítót! Ma fotóztam
![]() Nagyobb felbontás: Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2012
Igen, a poén csak az, hogy hiába ragasztja "fel" a nyelvét...
Talán inkább az a cél, hogy jelezze: mindent lehet kapcsolgatni, csak azt nem ![]()
Üdv mindenki
Nem rég volt villanyóra leolvasás , gondolom több családnál is ! Kevesebb lett a fogyasztás álltalánydíjhoz képest -30 000 Ft , na ezért kijött a kommandó ,minden rendbe !! Éljen . Az írott sajtó és TV rádió hangoztatja az energia takarékoskodást . Aki így van ahhoz kimegy a kommandó és meggyanúsítja áramlopással , multinak fáj a kevesebb bevétel " Zöldek hol vagytok ?" . Végül is nem szabad takarékoskodni , erre következtetek . Üdv A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2012
Sziasztok
A problémám a következő. Villany bojler földelés rendesen bekötve, de amikor a vezérelt áramot bekapcsolják csíp (ráz) a víz és a fém mosogató tálca. A réz csővek utólagosan bekötve a földelésre igaz csak az egyik kötő dobozból mert nagyon rombolni kellene a rendes eph kialakításhoz. Mit lehet tenni a "csípés" ellen?
Örülj, hogy nem vertek rád "Áramlopást"... Ezektől kitelik
![]()
Szerintem mér(es)d meg a földhurkokat.
Egyértelműen ahhoz köthető, hogy amikor a bojler fűt, akkor csíp? Akkor feltételezhetem, hogy nincs áramvédő kapcsolód, és a bojler testzárlatos "egy picit", azaz üzemi áram is folyik a földelésen.
Stomo, utánaolvastam.
Azt vettem ki, hogy a nulla (kék) és a föld (sárga-zöld) valóban össze vannak kötve. A sárga-zöld jó ha vastag, hogy nagy áramot is elvigyen. A kékre és feketére rá van kötve egy áramvédő kapcsolás. (A kéken az áram mondjuk előre megy, a feketén vissza, a keletkező mágneses tér majdnem nulla, mert a két ellentétes irányú vezeték kioltja egymást. Amint az áramot a zöld-sárga viszi el, akkor jelentős mágneses tér keletkezik a fekete miatt, az elektronika meg lekapcsol). A lényeg: nem elég az, hogy a föld vezeték rohadt nagy áramot tudjon elvinni, hanem amint áram megjelenik rajta, a fázist le is kell kapcsolnia. A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2012
Hali!
Bojlert szét kel szedni s fűtőszálat cserélni! Földelést megnézni jól van e bekötve a testre, palástra,szabályozóra. EPH t megcsinálni, nagyon fontos!!!
Megnéztem nálunk hogyan van bekötve:
Áramszolgáltatótól be, villanyóra, főmegszakító 40A 30mA FI relé (áramvédő kapcsolás) 5 kismegszakító a különböző helységeknek A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2012
Nem pont villanyszerelés, de valamelyest kapcsolódik a témához.
Hamarosan földelési ellenállást kell(ene) mérnem. Mértetek e már?? Kinek milyen tapasztalatai vannak ezügyben. Milyen távolságra szúrjátok a szondát, ellenföldet? Ahol nekem kellene mérnem tiszta beton minden, legalábbis jó messze van olyan pont ahová tudok majd szúrni. Sajnos a rég elvégzett tanfolyamon is csak 1x mértünk, és sajnos a gyakorlati tapasztalatom ebben a témában elég kevés.
Üdv. Olyan nincs, hogy jó vastag... Jelentős földelésnek kell lennie, az nem azt jelenti, hogy jó vastag. Pl. a konnektorokhoz minimum akkora PE vezető kell, mint fázis, de ennek az oka egyértelmű... a PEN vezetőnek nagyobbnak kell lennie a keresztmetszetének, mint a fázisnak. Áram folyik és nem megy, és nem előre hátra, hanem egyik irányból a másikba
![]() ![]() A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2012
Üdv. EPH és FI hiánya plusz a bojler elektromos hibája...
Láttam már olyat hogy szét volt hasadva a fűtőbetét.
Egy bojler szétszedés nem nagy kunszt( már aki csinált, bár egyszer el kell kezdeni ![]() Lehetne még előtte szigetelési ellenállást is mérni, persze feszültségmentes állapotba, és lekötött betápvezetékkel, de nem piacos multméterrel. ![]()
A téma felkeltette az érdeklődésemet. Kipróbáltam, nálam a 100W-os égő csodálatosan világított a földre rákötve.
Megnéztem a ÁVK-t, nyomogattam a teszt gombját, semmi. OFF-nál persze nincs villany. Alaposabban megvizsgálva festéknyomokat láttam, ami idősebbnek tűnt, mint maga a lakás, nekem meg felrémlik, hogy a szaki említette, hogy gazdasági okokból dísznek berakott oda egy rosszat. Mármint a biztosító megnyugtatása végett. Akkor még nem tudtam, hogy mi a fene az. ![]() Milyen sűrűn szokott egy ÁVK hamisan lekapcsolni? Van értelme a cseréjének? A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2012
Idézet: „Megnéztem a ÁVK-t, nyomogattam a teszt gombját, semmi.” Ezért van rajta a tesztgomb. Vagy be sincs kötve (át van hidalva = a védőföld is átmegy rajta), vagy kuka. A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2012
Rossz, de csak azért aggódom, mert még nem láttam ilyet működni. Szerintem a kezdetektől szar.
Namármost ha elkezd lekapcsolgatni, mert befolyik a víz a padlásról a gégecsövekbe, vagy néhány értelmes kínai konyhai eszköz megdolgozza, akkor a feleségem ÁVK-stul fog kivágni a lakásból. Ezért érdekelne, hogy akinek van és még működik is, annak milyen tapasztalatai vannak vele. A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2012
Fizikailag nem tud hamis riasztást adni (max. a reteszelő mechanizmus fáradhat el), azaz a "semmiből" nem fog hibaáramot gyártani magának.
Viszont az lehet probléma, hogy ha rossz állapotban van a hálózatod, azaz egy kis zárlat van valahol, akkor ugye értelemszerűen lekapcsol. Amivel nem biztos, hogy tudsz mit kezdeni, ha a zárlat egy fixen beépített helyen (sérült szigetelésű vezetéken, lámpánál, beépített fogyasztóban - pl. bojler) található, vagy ha ugyan eltávolítható a "támadó" fogyasztó, mert ki lehet húzni a konnektorból, de szükséged van rá. A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2012
|
Bejelentkezés
Hirdetés |