Fórum témák
» Több friss téma |
Épp most néztem; jó lesz az, hacsak nem emelkedhet fel annyira a víz. Mert annyira azért nem vízzáró.
Egy kis táblázat az IP kódok jelentéséről.
IP kódok
Ha járatod az 1500W-os motort terheletlenül, akkor reális a kisebb üresjárási teljesítmény mérése. A mérő mögötti átkötéseket meg hagyd békén, az a szolgáltató oldala. Mérj áramot, feszültséget, amikor megy a motor, és le tudod ellenőrizni, hogy jól mér-e.
Fúró, a falon kívüli aljzatoknak van néhány hátulütője.
Nálunk is szereltek falon kívüli aljzatot és szép csík is van alatta, ahol a víz kifolyik belőle. Kinn hideg van, bent meleg, pára lecsapódik, a víz megindul. A csík kb. 70-80 cm hosszú a konnektor alatt, szóval nem 3 vízcseppről van szó. Arról ne is beszéljük, hogy buzgón slaggal locsolom a teraszon a virágokat, utána jut eszembe, hihi, a konnektor is csupa víz lett. Sajnos nincs ablaka a kültéri konnektorainknak, megegyeznek a beltériekkel típusban. A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2012
Sziasztok!
Van egy észrevételem. Adott egy lakásban egy FI relé, 30mA-es. A lakás egyik konnektorába hosszabbítót tettem, ami kb 20mérter. A hosszabbító be van kötve egy 10A-os kismegszakítóba és utánna még 3 konnektor következik. Ha a kismegszakítót lekapcsolom, és utána következő szakaszon a védővezetőt és a nullát összeérintem, akkor leold a FI relé. Ez szivárgó áramnak a jele? Gondolom az megjelenik a védővezetőn, amit ha összeérintek a nullával, akkor a FI-nél a nulla és fázis közötti különbség miatt leold?
Nem. Ez annak a jele, hogy a lakásban, ill. társasház esetén esetleg a többi lakásban valami más fogyasztó még üzemel. Emiatt a nullán feszültség van, a földhöz érintve pedig emiatt áram fog folyni.
Na várjunk. A nulla ez esetben meg tudna engem rázni? Kicsit beavatnál ennek a részleteibe, ha megkérlek?
Amúgy társasház, igen. Köszönöm a válaszod! A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2012
A nulla nem földpotenciálon van, tehát áram tud "belőle" folyni a föld felé. Megrázni valószínűleg nem tudna, de a Fi-relének ennyi már elég lehet. Egy 30mA-es Fi-relé jellemzően már 10-15mA-nál kapcsol.
Volt ebből már vita itt, hogy mikor old le a FI és mikor nem... Amikor én szereltem lenyomtam a kismegszakítót és csípőfogóval elvágtam a 3 eres mbcu-t, akkor is leoldott. A gyakorlat azt mutatja, hogy ez szinte mindig így történik (a többiek tapasztalata alapján is). Valami akkor ráz, ha rajtad keresztül vezet a legrövidebb út a földhöz.
A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2012
Igen ez eddig tiszta. Az áram akkor fog engem megrázni, ha rajtam keresztül tud kisebb ellenállással földpotenciálra kerülni.
És pontosan, ahogy írod, azt nem értem, hogyan történhet meg az, hogy a nulla nincs földpotenciálon? Vagyis hogyan történhet meg ez akkor, ha a kismegszakító le van kapcsolva. A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2012
A nulla üzemi vezető. Az összes fogyasztó a fázis és a nulla potenciálkülönbségét "használja ki".
Az a 30 mA olyan kevés, teljesen normális, hogy leold a FI, ha összeérinted a nullát és a földet. Bárhonnan összeszedhet annyit a hosszabbító, a falban lévő vezeték stb.
Jaa, hogy csak ilyen hangyafingról van szó. Azt hittem, komoly a baj.
Köszönöm a ködtisztítást! ![]()
Szerintem odáig nincs gond amíg magától nem kapcsol le... Ha nagy gond lenne, akkor lekapcsolna anélkül, hogy összeérintenéd a nullát és a földet. 30mA az ideális védelmet nyújt.
Csak bele kell gondolni milyen kevés az a 30mA pl. egy mikróhoz képest. Arról nem is beszélve, hogy a FI relé nemcsak akkor old le ha a PE vezetőn folyik az áram (nincs is bekötve ugye), hanem akkor is, ha a fázisról valahová szivárogna az áram. Arról viszont nem szabad megfeledkezni, hogy ha valamilyen más forrásból (FI előttről, másik fázisról stb.) feszültség esik a PE vezetőre, nem fog leoldani. Pl. simán köthetsz a PE és egy másik fázis közé egy fogyasztót, a FI nem fog leoldani. De azért ez elég életszerűtlen ![]() A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2012
Idézet: „Vagyis hogyan történhet meg ez akkor, ha a kismegszakító le van kapcsolva.” A kismegszakítód csak a fázist szakítja meg. Legalábbis, ha nem kétpólusú kismegszakítót használsz (de ilyet háztartásban szinte senki nem használ).
Sziasztok!
Régi társasházban vettünk lakást. Nincs földvezeték. Mindenki a gáz és vízcsőre köti a földet. Ha köti, de a szomszéd nénit rendszeresen csiklandozza a mosógép. Nekem egy kóbor villanyász azt mondta, hogy ne tegyem. (Na nem mintha annyira akartam volna) Inkább kössem a földet a bejövő nullára. Megcsináltam, de elég erős kétségeim vannak afelől, hogy ez tényleg véd, hiszen akkor nem lenne szükség földelésre. Szerintetek hogy lehetne megoldani a problémát? A 2. emeletről nem tudok levezetni vezetéket a földbe, közben áttörve a bitumen járdát is. Előre is köszi a segítséget.
Én is szívesen használom az egyszerűség kedvéért a földelés szót, amit mindenki ért, de hát nem (csak) az a lényeg. Pontosabban ez így nagyon félrevezető. Ma Magyarországon az érintésvédelem felkínált módja az átlagember számára a nullázás. Nullázni meg úgy lehet, hogy a bejövő nullavezető (ami nem az, hanem precízen PEN vezető) kettéválik nullavezetőre (ami már "csak" nullavezető), és védővezetőre. Hol lehet kettéválnia? Kb 1978 óta elég, ha a lakás elosztótábláján válik ketté. Ha nálatok is ilyen négyvezetős rendszer van, akkor a kóbor villanyásznak igaza van. Persze, ennek feltételei vannak! Itt lehetne megállapítani, hogy egy egész szakmát nem lehet beírni egy hozzászólásba. Szóval ezeket ne kivitelezési tanácsnak, hanem tájékoztatásnak vedd.
Gázcsőre már kb 1986 óta nem szabad - de lehet, hogy előtte se volt szabad, ezt fejből nem tudom már. A vízcsővel az a ciki, hogy ma már bármikor betehetnek szigetelő anyagú szakaszt. Egyébként a szomszéd néni mosógépe csíphet azért, mert őnála nincs a mosógép "leföldelve", illetve rosszul van megoldva, illetve meghibásodott a "földelés"; és csíphet azért is, mert a cső ezt a feladatot nem tudja teljesíteni, és valakinek a hibás berendezése (vagy csőre kötésnél vezetékcsere) kicsit felturbózza a néni mosógépének a házát.
Üdv. Vízcsövet és gázcsövet (pláne) óriási nagy felelőtlenség PE vezetőnek használni (tiltják is). Viszont az EPH-ba kötelező bekötni mindet. Nem lehet hogy csak azt látod? Szerintem de. Ha mégsem, akkor én nem szívesen tenném be a lábam abba a fürdőszobába. Mivel régi társasház valószínű voltak már vízvezeték problémák, amit ma műanyag csővel javítanak, itt el is veszett a föld.
Megoldás: ki kell deríteni hogy a bejövő vezetékek "mik". Hány vezeték jön be? Amennyiben PEN vezető jön be és nem csak nulla és fázis, akkor ott szét lehet választani a PE és a nullát és van földelés. Szerintem villanyszerelő....
Gáz esetén van egy olyan megoldás, hogy az egyik lakó bejelenti hogy gázszagor érez. Kijön a gázmű és megállapítja hogy nem megfelelő a szerelés (pl. "városi gáz"-hoz megfelelő kenderkócos tömítések vannak ami ma már a "föld gáz"-hoz nem jó és kikapcsolja a gázt. Akkor köti vissza, ha rendbehozzák....
Szerintem nem szokott népszerű lenni a kezdeményező... Ami a te esetedet illeti, a szomszéd nénit nem biztos hogy ezért "csiklandozza" a mosógép. Társasházban nem kell mindenkinek a harmadik emeletről saját földelést leütni (furán is nézne ki az alul lévő lakó konyhán keresztül átütött földelés. Védőföld és a gáz meg vízcső mindenképpen össze van kötve (jó esetben (EPH). Neked meg az mérőtől három vezeték jön jó esetben, Fázis (fekete), Nulla (kék) és védőföld (fekete-sárga). Ha nem így van, akkor csináltasd meg szabványosra. Azután jön a lakásban a védőföld behúzása a csillagpontból mindenhová. De van itt több "hivatásos Mester is", rájuk hallgass, ne rám az amatőrre ![]() Ha most vettétek, tegyétek rendbe mielőtt festetek, parkettáztok, tapétáztok, stb. Ha rám hallgatsz ez igaz a többire is (gáz, víz, stb.). Utána sokkal nagyobb szívás.
Hali!
A társasházi lakásoknál a villanyóráknál össze van hozva a nullavezető a földeléssel ezt mondják nullázásnak, és még va egy üzemi védőföld ami földelőszonda s levan verve a földbe. Nézd meg az első dobozt , hogy milyen vezetékek jönnek be a lakásba a villany órától. Ha 3 rom ér akkor van védőfölded . ha csak kettő akkor meg kell csinálni a nullázést a mérődnél s plusz egy vezetéket behúzzni a csőbe. Az EPH egy külön védelmi rendszer amibe bekötöd a víz,gáz vezetéket . Persze ha van földelés a lakásban. Védőföldelés nélkül a lakás életveszélyes!!!!
Tisztelt Elektrosok!
Az első kérdésem az lenne, hogy 2 redőnyfelhúzó villanymotort rakhatok-e ugyanarra a hálózatra ha igen akkor hogyan? A második, hogy ezen a hálózaton lehet-e még más is? pl. egy villanyizzó? ha igen akkor hogyan oldhatnám meg? Válaszotokat előre is köszönöm. Üdvözlettel Tamás.
Üdv. Persze, hogy rakhatsz. Szerintem célszerű egy dugaljba dugni őket, így ha nincs rá szükség vagy meghibásodik nem kell kötéseket bontani, csak ki kell húzni.
Persze ha van a közelben dugalj... Ha nincs akkor vagy vésés vagy külső kábelcsatorna odáig... Panelban egyértelműen csak a második játszik. Minden lehet egy "hálózatba" kötni, ha az megfelel az előírásoknak... ![]() ![]() A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2012
Mit értesz az "ugyanarra a hálózatra". Ha arról beszélsz, hogy egy kapcsolóval akarsz egyszerre két motort párhuzamosan müködtetni akkor a válasz az, hogy nem!
Ez azért van mert nincs garantálva, hogy a két motor egyidőben éri el a végállást. Ha az egyik már megállt akkor a még müködő másikon keresztül az elöbbi elindulhat visszafelé, sorbakapcsolódva a kettő motor. Relék segítségével kell kapcsolni őket, rajzot most nem tudok küldeni mert nem találom, remélem meg lesz az is.
Úgy valóban nem... De erre azért tervezéskor illik gondolni.
Köszönöm a válaszod. van dugaljam nem közel sajnos így külső vezetékezés lessz. Tehát akkor a 3 érre ráköthetem mindakét motort. A dugaljam kapcsolóval működtethető mert abből a dugaljból jönne a szoba világítás így ha a kapcsoló elé kötöm be a 2 motort akkor független lessz a kapcsolótól igaz?
köszi elektroton
Amit a kapcsolható dugalj elé kötsz az nyilván nem függ a kapcsolt dugalj be/ki állásától. Amit utána az függ. Viszont a legtöbb ilyen dugalj csak az egyik "villát" kapcsolja, tehát attól függően hogyan dugod be a nullát vagy a fázist. Ezt el kell kerülni, csak a fázist szabad kapcsolni. De nem javaslom az ilyen házi barkácsolást.
Húú ez egy picit bonyolult
![]()
Nem bonyolult ez
![]() Képzelj el egy kapcsoló nélküli lámpát, amit bedugsz egy 3-as elosztós hosszabbítóba. Nyilván világítani fog mindig. Ha mellédugsz a hosszabbítóba egy kapcsolósat, akkor attól függetlenül, hogy azt kapcsolgatod a másik mindig világítani fog. Itt is az a helyzet. De vannak bizonyos érintésvédelmi és egyéb szabványok, amiket kötelező betartani, ezért javaslom szakember kihívását a feladathoz. soros párhuzamos A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2012
Köszi így leegyszerűsítve valóban egyszerű.
![]() ![]()
Ha 1,5 alá viszed a keresztmetszetet, akkor én raknék elé mondjuk egy 6 amperes kismegszakítót, tehát jobban járnál ha 2,5-tel vagy 1,5-tel mennél tovább. De azt a motort vezérelni is kell, gondolni kell arra, hogy hol a végállása stb. Vagy ezek már megvannak, csak a lakás hálózatába kellene bekötni?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |