Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangváltók (készítése)
 
Témaindító: crom3x, idő: Okt 30, 2005
A mértékegységeket a mérőszámtól szóköz választja el. A személynevekből képzett mértékegységek (Volt, Ohm, Amper, stb.) nagybetűvel írandók!
Lapozás: OK   85 / 132
(#) erikabanhidi válasza norbert1980 hozzászólására (») Nov 6, 2012 /
 
Ez nagyon nem igaz! Fordítva esetleg igaz lehet! De mivel soros ágon van így számít a kondi minősége, milyensége sokat! Fóliakondit vegyél!
(#) tibi1219 hozzászólása Nov 6, 2012 /
 
Sziasztok! passziv szubváltót szeretnék épiteni kb 200 watt körüli teljesitménnyel? hány mH-s tekercs és mekkora kondi szükséges??
(#) gyurák hozzászólása Nov 6, 2012 /
 
Hali olyan gondom van hogy egy 1200 w erősítőre 300 w körüli hangfalat kötöttünk és a hang válton a teljesítmény ellenállás annyira fel melegedet hogy szénné égette a nyákot de maga hang váltó működik de terhelve nem lett nagyon az óta. Ez most a túlterheléstől lehet?
Na meg hogy most a megégett rész és az ellenállás közé tegyek valami szigetelő lapot vagy mit lehet kezdeni vele.
A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2012
(#) nzozz válasza gyurák hozzászólására (») Nov 6, 2012 /
 
Helló!
Nem igazán értem mi a problémád, de az gyorsan feltűnt, hogy egy mekkora erősítőhöz mekkora hangfalat kötöttél! Csoda, hogy az egész hangszóró nem égett szénné. A hangfalat érdemes 50% -kal nagyobbra méretezni, mint az erősítőt. (nem fordítva, pláne nem ennyivel)

Ne falazzatok már!
A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2012
(#) szamóca válasza tibi1219 hozzászólására (») Nov 6, 2012 /
 
Szeretnék építeni egy kocsit ami 200-al megy. Mekkora kereket tegyek bele, és milyen motort?
Kb. ilyen a kérdésed.
Milyen impedanciájú a hangszóród, mekkora a terhelhetősége (és nem teljesítménye mert az nincs neki) milyen keresztezési frekvencián milyen meredekséggel akarsz szűrni?
A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2012
(#) ptesza válasza nzozz hozzászólására (») Nov 7, 2012 / 3
 
Ez még véletlenül sem igaz. Persze ha bolondbiztos akarsz lenni tegyed.

Ezért legyen nagyobb az erősítő:
- Ki tudod hajtani a hangfalaidat úgy hogy az erősítőnek meg sem kottyan . Mivel az erősítő teljesítménye 4x akkora volt mint a hangfalé ezért biztosan nagyon alacsony volt a torzítása,és tuti hogy nem clippelt. A hangszórók legnagyobb ellensége a torz jel. Akár 20W -os erősítővel is le tudsz égetni egy 200W-os hangszórót. Az ellenállás teljesítménye nyilván kicsi. Hűtőzászlós teljesítményellenállás kell oda. Milyen hangfal ez?
A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2012
(#) Moderátor hozzászólása ptesza hozzászólására (») Nov 7, 2012
 
Attól hogy a Wikin is helytelen a megnevezés, még nem lesz igaz.
Ha logikusan levezeted, műszakilag megindokolva az állításod, akkor elfogadom, de csak azért mert a többség rosszul használja megszokásból, dacból, NEM!
A sárga mezőben lévő négy pontot cáfold meg műszakilag korrekt érvekkel.
Elég szomorú, hogy pont Te ágálsz a helytelen elnevezés mellett.
A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2012
(#) ptesza válasza (») Nov 7, 2012 / 1
 
A cikk írója tisztában van vele.

Idézet:
„A hangfal (baffle) elnevezés a nagy teljesítményű külső hangsugárzók kezdeti idejéből maradt fenn.”


Nekem az a bajom ,hogy másról sem szólnak a topikok. A helyesírási küldetést jogosan megnyertétek, de ez szerintem már túlzás. Szerintem a hangdoboz az egy összehajtogatott lap. Tehát tesók..

Tovább nem feszegetem a témát.
A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2012
(#) Szpisti válasza (») Nov 7, 2012 /
 
Ha jól értelmezem az írását amivel reagált, nem az ellen "ágál" (ez meg latin kifejezés, azt jelenti tesz-vesz cselekszik) hogy hangfalnak hívhassa végre itt is azt amit a köznyelvben mindenki így használ (ha helyes ha nem).
Hanem az ellen. hogy már-már óvodás-óvóbácsis módon ilyen piszlicsári témákon lovagoltok folyton minden topicban.
Ettől nem lesz sem szakmaibb, sem komolyabb az egész.
Inkább szánalmasan nevetséges.
Ezt nem én találtam ki, hanem akik apránként lekoptak a HE-ről az efféle moderátori hepciáskodások miatt.
A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2012
(#) gyurák válasza nzozz hozzászólására (») Nov 7, 2012 /
 
hali
azt tudom hogy a hangládát kéne túlméretezni csak azt nem hogy a zenei teljesítményt kell e a túlméretezésnél alapul venni ? Amúgy azért ilyenek az arányok az említett összeállításban mert hozzá nem értök vették meg a cuccot mi csak kölcsön kértük.
amúgy csináltam pár képet hogy érthető legyen amire gondoltam, és ahol meg van feketedve hogy oda valami hő szigetelő lapot lehet e tenni vagy kéne egy teljesen új nyák és hogy ezt az okozhatta hogy az a teljesítmény ellenállás a túl nagy erősítő miatt melegedet így meg

http://kepfeltoltes.hu/view/121107/IMG_3653_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

http://kepfeltoltes.hu/view/121107/IMG_3652_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
(#) dudassandor1 válasza gyurák hozzászólására (») Nov 7, 2012 / 1
 
Nem akarom tele OFF-olni a témát, de nekem kifejezetten tetszik, hogy még van egy olyan fórum kerek e világon, ahol még odafigyelnek mind a nyelvtani, mind a szakmai kifejezések helyességére!
(#) Szpisti válasza dudassandor1 hozzászólására (») Nov 7, 2012 /
 
Nem is azzal van gondom, sőt helyeslem is. De ez a hangfal/hangsugárzó dili nekem(is) már sok. Ennyi erővel a Föld alakja sem gömbölyű, hanem geoid alakzatú...
(#) ptesza válasza gyurák hozzászólására (») Nov 7, 2012 /
 
Úgy tűnik a másik tekercs is megégett. Az a baj a nyákkal ha annyira túlmelegszik akkor egyszerűen kiforrasztja magát és kiesik az alkatrész, ezt tartsd szem előtt javításnál.

Esetleg egy ilyent.

(#) gyurák válasza ptesza hozzászólására (») Nov 7, 2012 /
 
hali
hát a túl melegedést szerintem az okozza hogy nagy az erősítő teljesítmény de ezt ugye kérdeztem is.
A képen látható hogy két teljesítmény ellenállás van párhuzamosan kötve és nem tudom az értékét aminek ott kellene lennie mert márt előttem is javítottak kérdésem az lenne hogy ezeknek is ugyanúgy lehet mérni az értéküket mind a sima ellenállásnak vagy van valami különbség a sima és ezek között?
(#) ptesza válasza gyurák hozzászólására (») Nov 7, 2012 /
 
Ugye meg is írtam ,hogy nem baj mert a hangszórók kibírták,mivel nem kaptak torz jelet. Ha már a hangszóró kezd torzítani azért mert elérte a max lineáris kitérését akkor célszerű visszavenni.Ezt hallani lehet.

Próbáljad visszarajzolni a váltóját, meg a beépített hangszórók típusa is jó lenne . Lehet ,hogy nem jól lett javítva.
(#) szamóca válasza Szpisti hozzászólására (») Nov 7, 2012 /
 
Az a legszebb, hogy te sem szakmai érvekkel támasztod alá ami miatt nem helyesled, (mivel szakmailag egyértelmű, hogy helytelen) hanem mert csak. Ezek amiket írsz nem érvek, csupán csapkodsz itt minden általad vélt sérelmedet leírva. Ha amiatt megy el innen valaki, mert nem bírja leírni hogy hangsugárzó, akkor tegye.
(#) szamóca válasza ptesza hozzászólására (») Nov 7, 2012 /
 
Nekem sem öröm hidd el, hogy folyton javítgatnom kell, annak ellenére hogy kiemelten le van írva, és folyamatosan téma minden topikban.
Klinger könyvének idézete addig rendben is volna, ameddig nem a működési elvet nézzük, ami igencsak különböző, és ezért nem lehet tesóként Sanyinak hívni mind a kettőt.
Ezt érdemesebb olvasni, mint a Wikit.
(#) norbert1980 hozzászólása Nov 8, 2012 /
 
Hali mindenki.
Adott 2 magassugárzó,ami autóba való.Az egyik vadi új bmw-be való gyári a másik meg ebay-es pioneer utánzat fillérekért.Az miért van ,hogy a gagyi jobban szól?A bmw-s hangszórón 100v-os 4,7 µF-os kondi van,a gagyin 50v-os szintén 4,7 µF-os.Csomó pénzt kiadtam az originál hangszórókért és nem igazán értem miért gyengébb.A jobb minőségűn a kondi mérete is hatalmas a másikhoz képest.Segítsetek,hogyan lehetne több hangot kicsikarni a gyári bmw csipogókból.
Képek a hangszórókról és a kondikról:
bmw hangszóró
pioneer utánzat
a két hangszoró szemből
(#) gyurák válasza ptesza hozzászólására (») Nov 8, 2012 /
 
hali
Hát majd szétszedem és leírom ami a hangszóróra van írva de ez egy RELOOP RSP-15 tudomásom szerint gyáriak a bent lévő hangszórók.

Igazából ez a torzításos dolog amit írtál hogy lehalkítja az ember ha torzít ezt tudom ezt is szoktuk csinálni az esetek nagy többségében de bizonyos ezrelék szint után már nem veszi észre ezeket az ember meg azt általában 2-3 hang(fal)sugárzó megy oldalanként elég nehéz kiszűrni a buli közepén hogy épp melyik rakoncátlankodik

Köszi a segítséget
A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2012
(#) darthdenes hozzászólása Nov 9, 2012 /
 
Tesla arn 825 dobozomat kellene picit megújítani. Tesla arn665 20cm mély van benne. Ez maradna. Tennék mellé egy Videoton hg 2,5 (ilyen van otthon) vagy sal dt 6 tudok venni a közelben.
Hogy lehetne valami hallgatható konstrukciót kihozni belőle? Mert a hg2,5 mellé téve egy 4,7 kondival már hallgatható lenne, de a közép kevés, mély (előtte egy kb0,4mH tekercs) se nagyon van.
Milyen váltót kellene mellé készíteni? Működik e a hangszóró reflexként?
Köszi a választ!
(#) ptesza válasza darthdenes hozzászólására (») Nov 9, 2012 /
 
Esetleg próbáljad ki azt ,hogy fordított polaritással kötöd be a magasat. A másik gond az lehet ,hogy érzékenyebb a mélynél. Ezért jóval hangosabban szól mint a közép és mélytartomány. Szerintem ezért hallod úgy ,hogy nincs közép meg mély, mert túlkiabálja. Kell a magas elé egy megfelelő soros ellenállás ,vagy inkább egy L-Pad ,hogy az impedancia is rendeben legyen. Azt ,hogy működik -e reflexben már eldölt a gyárban. Ha így jött gyárilag akkor nem véletlen. Berakod sarokba ,és sokat fog javulni a mély. (Illetve több lesz.)
(#) csirke29 hozzászólása Nov 15, 2012 /
 
Sziasztok!

Lenne egy olyan problémám hogy van egy SAL HV328-as hangváltóm és az eredeti kondik elkezdtek benne melegedni majd el is durrantak. Majd vettem újakat(ugyanolyanokat)(arra gondolván hogy kiszáradtak azért szálltak el) megfelelően beforrasztottam majd ezek is az első perctől fogva melgedni kezdtek. A hangváltó teljesítménye 200 watt ( 8 Ohm ) nekem pedig egy régi 4x50wattos Pio erősítőm van szóval azt sem mondhatom hogy azért durrant el mert túlhajtottam. Kb 1/2 teljesítménynél a kondi pillanatok alatt felhevül és el is száll. Kérdésem hogy rossz a konstrukció újra kéne tervezni vagy nagyobb kondi kéne bele?
A mostani kondik és ami eredeti is: 22µF és 47µF es mind a kettő 50 volt-os (a réginek nem tudom hogy mennyi volt a V ja) bipoláris kondi.

Köszönöm előre is a segítségeteket.
A hozzászólás módosítva: Nov 15, 2012
(#) Moderátor hozzászólása csirke29 hozzászólására (») Nov 15, 2012
 
Kedves frissen regisztrált felhasználó!
Nagy nagy szeretettel üdvözlünk Téged szerény hajlékunkban.
Igen nagy örömünkre szolgál hogy idejöttél, és rögtön új témát nyitottál egy kérdésnek, aminek már van témája, és ezt fel is kínálta Neked a témanyitáskor az okos kis fórum motor.
Ennek ellenére, mivel az nem tartalmazta azt a megfogalmazást amit Te kiötlöttél, nyitottál neki egy topikot.
Ezúton kérünk Téged máskor ilyet ne tégy, mert mint a fórumszabályzat is írja, (amit biztos elolvastál) ezt nem vesszük jó néven.
Hálás szívvel gondolunk rád, amiért áthelyezhettük hozzászólásodat, és foglalkozhattunk Veled.
(#) csirke29 válasza (») Nov 15, 2012 /
 
Rendben máskor figyelmesebb leszek.
(#) ptesza válasza csirke29 hozzászólására (») Nov 16, 2012 /
 
Fotózzad le előröl meg hátulról is. Azt is rajzold le ,hogy hogyan lettek bekötve a hangszórók ,meg hogy milyenek? Akkor biztosan tudunk segíteni.
(#) Matheo hozzászólása Nov 16, 2012 /
 
Sziasztok! Egy kis segítségre lenne szükségem. Építek egy mélyládát és nem szeretném drágán megvenni a subváltót. Itthon szeretnék csinálni egyett. Úgy hallottam, hogy ha csak mélyre akarom használni akkor egy egyszerű légmagos tekercs is elég a pozitív ágba kötve kondi nélkül. Az a kérdésem, hogy ha ez így van akkor milyen huzalból kéne megtekernem és mennyi menetszámmal. Max 200w-al lenne hajtva 4ohm-on. Előre is köszönöm.
(#) Matheo hozzászólása Nov 16, 2012 /
 
Valami ilyesmit szeretnék csak kéne a tekercs adatai. Huzal átmérő/menetszám.
(#) dudassandor1 válasza Matheo hozzászólására (») Nov 16, 2012 /
 
Szia! Igen, lehet hangváltót csinálni egy soros tekercsből, de légmagosan készítve akkora lesz, hogy árban biztosan nem lesz olcsóbb, mint ha vennél egyet. A másik meg, hogy a tekercs magában csak 6dB/oktáv meredekséggel fog vágni, ami nem sok. Jobban jársz ha veszel inkább!
ITT nézz körül, jó áron találsz, hidd el!
(#) ptesza válasza Matheo hozzászólására (») Nov 16, 2012 /
 
Azért kell a a kondi is mert úgy 2x olyan meredek lesz a vágás. Másodrendű alul áteresztő szűrőt kell méretezni.
(#) Lali23 hozzászólása Nov 17, 2012 /
 
Sziasztok! Ehez a hangszórókhoz szeretnék hanváltót késziteni. Valakinek van hozzá kapcsrajza egyébként a hangszórók 4ohm-sak.

hang.jpg
    
Következő: »»   85 / 132
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem