Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Jelfeldolgozás PC-n

Témaindító: deepfreeze, idő: Okt 15, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 2
(#) papptamas01 válasza hezso hozzászólására (») Okt 17, 2007 /

Köszi meglátjuk,végül is vitatkozni nem érdekes,alakuljon valami jó!
itt nem nagyon láttam mi mennyibe kerül,volt ahol kérdeztem ,nem utosó szmpont,engem nagyon érdekel sok téma,de sajnos sok rossz példát is tapasztaltam,hajrá sok sikert!
engem érdekel!
(#) ciw hozzászólása Okt 18, 2007 /

Üdv !

Nem tudom mi ez az acsarkodás, de attól, hogy ez itt hobby elektronika attól még vannak itt olyan emberek akiknetk igen is komoly tudás van a tarsolyukba.

Ráadásul itt azt veszem észre, hogy egy egyszerű kérdést is rendesen kiveséznek a hozzászólók és sok hasznos információhoz lehet jutni.

Amit én javasoltam azt azért mertem, mert én már két nagy rendszert is építettem a hazai olajvállalatunknak és hidjétek el, ha valakinek ezek átveszik a munkáját akkor az nemsok helyen hibázhatott. A feledat hasonló volt mint a témaindítóé, csak a helyszinek százkilométerekre voltak egymástól. De ugyanúgy hardvert és megjelenítőszoftvert kellett irni, felszerelni a cuccot és persze a projekt méretéhez képest minimális határidővel és igen vastag kötbérrel.

Tehát az a lényege az egésznek, hogy szerintem ha valaki jól dolgozik akkor igen is lehet ilyen szinten is jót csinálni. És annak idelyén én is így álltam egy fórumon, hogy kikértem e tagok véleményét és a sok hozzászólás és tapasztalat segített a helyes út megválasztásában.

A másik tény. egy másik fórumon pl van olyan is aki már a 80-as évektől kezdve foglalkozik mikroprocesszeoros szabályozóegységek fejlesztésével és azért ő is van, hogy kikéri mások véleményét egy ötletéről.

Tehát szerintem azzal a témaindítónak sem segítünk, ha több hozzászóláson keresztül csak az egymással való rivalizálást olvassa és ezek közül kell kihámoznia, hogy mit is kell csinálnia.

Persze azt is tudom, hogy ilyen mindíg is volt, mindíg is lessz.

A javaslatom ami talán segít dönteni:
Ha pl.: még nem gyártattál eddig nyákokat egyik erre szakosodott céggel sem és nem igazán fejlesztettél még ipari környezetba, akkor szerintem inkább a többiek által javasolt gyári készülékekből építkezz.

Viszont érdemes elkezdened az ilyen irányú fejlesztést, főleg, ha a főnököd ilyeneket vár tőled.

Remélem nem baj, hogy ennyit pofázok, de szerintem rövid határidőre dolgozni, esetlegesen hiányos ismeretekkel az csúnyán szokott végződni a munk átadásakor. (láttam már ilyet general kivitelező cég teljes, zsírúj fűtési rendszerét kihajították az udvarra, mert szarul dolgoztak és a felülvizsgálaton megbuktak)

(#) Gafly válasza ciw hozzászólására (») Okt 18, 2007 /

Szia deepfreeze,

esetleg nezz korul EZEN a linken is!

A Conrad arul is toluk peldaul egy ilyen
USB portos cuccot (otven alatt):

Műszaki adatok
Tápfeszültség: USB-neresztül, 8 aszimetrikus vagy
4 diferenciál A/D csatorna, 12 bites A/D átalakító,
2 D/A csatorna (10 bites), 32 bites eseményszámláló,
standard 8255 PIO építőelem: 24 digitális I/O, 27 pólusú
sub csatlakozódugóra vezetve, 4 további digitális I/O
csavaros csatlakozással, Watchdog timer, felhasználó
által konfigurálható. Méret: 57x102x40 mm.
"Universal Library" funkció könyvtárral Winddows SE,
2000, ME, XP-hez.

INFO

PC kartya formaban horror ara van:
INFO ITT

De lehet hogyha korulnezel a neten akad
olcsobb/hasznalt darab is...

Szia ciw,

maximalisan egyetertek veled...

Kulonos tekintettel arra, hogy a topic indito
nem feltetlenul epiteni akar nullarol egy
adatgyujto HW-t, hanem van egy viszonylag rovid
hataridos feladata (ami azert annyira nem munkahelyi
amint utalt ra) es ha lehet akkor venne valami
alkalmas eszkozt (ha nincs ilyen akkor esetleg
a minimalis elektronikai gyakorlataval keszitene
es meg erdekelne is a dolog).
Legalabbis en igy ertelmeztem amit a topicindito
irt...
Ezek alapjan nem tartom celszerunek mindenkeppen
raeroltetni hogy nullarol tervezzen (HW/SW) es
keszitsen el egy darab processzoros kutyut amihez
hasonlot (jobbat?) keszen ujonnan brutto 50 alatt
a boltban megkap. Pont eleget fog szivni a PC program
megirasaval is elsore...
Abban sem vagyok biztos, hogy amikor osszeszamolja
a koltsegeit (munkat termeszetesen nem szamoljuk)
akkor nagysagrendekkel olcsobban kijon anyagilag
(felteszem nem allnak otthon a fiokban halomszamra
az alkatreszek, meg az egetot is meg kell neki csinalni,
stb.).

Ettol fuggetlenul jo moka egy ilyet kesziteni,
nem is lehetetlen es sokat is tanulhat belole.
(#) deepfreeze hozzászólása Okt 18, 2007 /

Sziasztok!

Szívemből szóltatok!
Tudtam, hogy ez jó kis fórum, de, hogy ennyire azt nem gondoltam volna! Tényleg sok segítséget kaptam és pont úgy , ahogy gondoltam.
Mérlegelni tudom, hogy, hogy kezdjek neki. Bár eredetileg is úgy gondoltam, hogy tuti léteznek ilyen célhardverek, de egész kedvet kaptam az építéshez is, persze az hamar világos lett, hogy ez most nem játszik, hiszen bőven meghaladja a képességeimet.

Igazából nem értettem papptamas01 problémáját(arroganciáját), hacsak az nem okozta, hogy én vagyok itt a leghülyébb!
De pont azért fordultam hozzátok, mert bár ez hobbi oldal, de hát valamennyien hozzáértők vagytok és megtudjátok mondani, hogy merre hány méter, ráadásul, önzetlenül, készségesen!
Senki nem fitymálta le senki tudását, képességét, azzal, hogy rendkívül bölcs meglátással állva a problémámhoz, a kész piaci termékek felé irányítottatok. (Főleg Gafly, állatok a linkjeid! )
Nem kétlem, hogy sokkal jobbat tudsz építeni a vacak gyárinál, de ugye ezzel én nem vagyok kisegítve. Vagy megcsinálod nekem?
Miért lenne az megnyugtatóbb számodra, hogy én kezdeném összeforrasztani, ennyi tudással, mint, hogy becuppantom a pici slotba, telepítem s már lehet is progizni? Amúgy tényleg csak megjelenítés a terv.
70 méteres gépsor vezérlés, csak a jövő hétre van tervbe véve!

ciw!
Te ilyet csináltál és az egészet Te építetted, nem használtál külsőst?

(#) papptamas01 válasza deepfreeze hozzászólására (») Okt 18, 2007 /

Annak örülök hogy nem okoztál csalódást hoztad amit vártam tőled,sok sikert.
Lehet hogy nem csak az elektronikát lehet itt megtanulni......
Köszönöm hogy ennyire elegáns vagy,mindenki jóindulatu és kedves(engem persze kivéve)
A legtöbbet ne elektronikába fjlődtem amióta itt vagyok az biztos...
az idő nekem mindig kevés de eggyet megigérek,egy hét mulva gondolok rád,meg arra hogy már dolgoztál-e fel jelet Pc-vel?
Akár hogy is mindennel eggyütt pár nap alatt kivesézték hozzáértők a témát,le a kalapal mindenki előtt ugy ösznépiesen,a végkifejlet a témainditóé,nem tudom hogy ennek vége lessz-e evvel vagy mikor zárnak le egy topic-ot?
Az biztos hogy ha akar tényleg valaki eredményt akkor hajt rá ez arrogancia? Az biztos hogy a Profizmus mindenkinek mást és mást jelent...
Lene a témával kapcsolatba kérdés is bőven de meddig is megy ez ???
(#) papptamas01 hozzászólása Okt 18, 2007 /

A kérdésem az lenne hogy digtális jelsorozatot nagyobb távolságra hogyan célszerü elküldeni?
Kb 500 mre? a vezetékezés problémás erre a távolságra jelerősitő is szükséges lenne nem egyszerübb rádió frekin ??
(#) Gafly válasza papptamas01 hozzászólására (») Okt 18, 2007 /

> digtális jelsorozatot

Egy vagy ketiranyu atvitel kell?
Mekkora a sebessegigeny?
Mennyire kell megbizhatonak lennie?

> Kb 500 mre?

Ez annyira nem nagy tavolsag, szerencsere
itt meg sokminden szamitasba veheto.

> a vezetékezés problémás erre a távolságra

Miert problemas?
Olyan tereptargy, peldaul autopalya, stb
van a ket pont kozott, ahol fizikailag vagy
engedelyeztetes miatt nem lehet atvinni a vezeteket?
Vagy maceras lenne mondjuk a gyarudvaron egy
plusz kabelt befuzni?
Esetleg nincs veletlenul belso telefonhalozat
szabad erekkel?
Vagy csak az anyagi keret akkora hogy nem fer
bele 500 fm komolyabb vezetek?
Vagy mas gond van a vezetekkel?

Egyaltalan milyen a kornyezet?

> nem egyszerübb rádió frekin ??

Ekkora tavolsagon vigan elmegy sokminden.
Radio, infra. Akar WLAN kulso antennaval.

Szoval kicsit tobb info kellene hogy
erdemben tudjunk hozzaszolni...
(#) Medve válasza papptamas01 hozzászólására (») Okt 18, 2007 /

LASER-rel esetleg?
(#) papptamas01 hozzászólása Okt 18, 2007 /

Egyirányu az igény,20-30Kbájt a minimum,állandó kapcsolat megbízható kell hogy legyen,a terep azért zűrös mert ut vizesárok,csatorna 20 Kv-os vezeték van közte,az infra megfogott 50 m-re már casináltam de ekkora távolság az nem sok?Esetleg optikával,a másik sznpatikus a Lézer,kérdés a rádió -hoz kell engedély?

Ha meg akarod venni keszen:

http://www.laser2laser.co.nz/laser_products.htm

Van egy magyar ceg is, de hirtelen nem jut az eszembe a nevuk...

Vagy magad szeretned kivitelezni?
(#) Medve válasza papptamas01 hozzászólására (») Okt 18, 2007 /

Nem hallottam arról, hogy engedély kellene, ha a készülék "bolti". PC-k között lesz? Akkor csináld WLAN-nal. Két wifis router között két yagi lazán visz 500m-t. Ha nem PC, hanem valami PIC féle, akkor lehet kapni adó-vevő párost, (pl TEMIC) minden benne van, csak a bitsorozattal kell meghajtani. Nem drága. Egy erősebb fajtát választva egy jól illesztett, hangolt antennával megoldható az 500, pláne ha rálátás is van. De a 20-30kb nem tudom, hogy menne-e, de ez ott van az adatlapján

Akkor kerdezek tovabb:

Milyen adatatvitelre lenne szukseg,
milyen port, milyen protokol?

Ha aszinkron soros (RS232) vagy (TCP/IP
es ethernet) akkor itt a Kanaan

Medvehez csatlakozva valoszinuleg
en is elsokent WLAN-al probalkoznek,
kulonosen hogy szinte ingyen (akar
kolcson eszkozokkel) ki lehetne
probalni hogy mukodik-e?
Antennat meg akar barkacsolhatsz is
ha akarsz, tele van a net ilyen
projektekkel...

Tenyleg nincs valami kabel az ut alatt?
(#) ciw válasza deepfreeze hozzászólására (») Okt 20, 2007 /

Üdv !

Bocs a késői válaszért.
Igen csináltam már ilyet és hasonló cipőben voltam mint te, csak nálam céges történet volt, tehát nem volt kérdés, hogy hogy lehet megldani csak eldördült a startpisztoly.

Hát mint ne mondjak én is súroltam a lécet a határidővel, de marhasok ismeretet szereztem ezáltal.
(#) papptamas01 válasza Gafly hozzászólására (») Okt 20, 2007 /

Semmi kábel nincs a Wifi a legesélyesebb esetleg bluetut lehet két gép között használni?
(#) papptamas01 válasza Medve hozzászólására (») Okt 20, 2007 /

Temis alkatrészt több mint 250-félét találtam csak azt kell még kitalálni hol lehet venni és mennyiért,láttam már hasonlót Bnc-nbkpanelt persze ezt sem tudom hol kapni nálunk nem is hallottak ilyenről...köszi mindenkinek!
(#) Gafly válasza papptamas01 hozzászólására (») Okt 21, 2007 /

> esetleg bluetut lehet két gép között használni?

Ekkora tavolsagon kizart.

Szoban belul jo lehet, de ott is lassu...
(#) ZsoZ hozzászólása Feb 22, 2011 /

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni. Egy Kaliber8923-as erőmérő által szolgáltatott (elvileg 0-20mV-os) jelet kellene számítógéppel feldolgoznom. Még sosem foglalkoztam jelfeldogozással, valamilyen kész dobozos megoldás érdekelne (USB esetleg Ethernet csatlakozó felülettel).
Sok helyen találtam megoldásokat az interneten keresgélve. Egyelőre még nem tudom hogy milyen felbontásra lesz szükségem.
Tudtok-e valamit javasolni, egyáltalán lehet-e ezt a jelet közvetlenül AD-re kötni, vagy kell-e valamilyen erősítőt rákötni mielőtt az AD-be beérkezik a jel?
Létezik ehhez a mérőegységhez csatlakoztatható ME94-es erősítő az alábbi adatokkal:
Bemenő tápfeszültség 24 V DC +⁄- 20 %
A hídtáplálás feszültsége 10 V DC
A hídtáplálás terhelhetősége max. 125 mA
Erősítő bemenő ellenállás > 1 Mohm
Bemenő jelfeszültség tartomány 0....20 mV
Kimenő áram 4 - 20 mA
A kimenő áram pontossága +⁄- 0.1 % a végértékre vonatkoztatva
Kimeneti terhelés 50.....400 Ω
Tudom nem túl pontos a specifikáció, de bármilyen segítséget tudtok adni azt megköszönöm. Én ezt találtam:
DI-710 Data Logger
Szimpatikus hogy több bemenete van mert lehet hogy 3-6 jelet is fel kell dolgozni majd, meg lehet hogy Ethernet csatlakozással valósítjuk majd meg a dolgot.

Köszi a segítséget.
(#) vilmosd válasza ZsoZ hozzászólására (») Feb 22, 2011 / 1

Hali
Ezt lehet alkalmazni. Amennyiben 5 volt cellatapot hasznalsz a jeled 10 mV tartomanyba esik, es ez illeszkedik a keszulek bemenetehez. Lehet vele hasznosan 2-3000 bontast csinalni. Mondjuk van sokkal olcsobb megoldas is, de ha nincs affinitasod epiteni akkor ezt kell hasznalni (nekem 500 $-bol 10 merleg jon ki). Jo benne, hogy SD kartyat fogad, es rogziti az adatokat csatlakozas nelkul is.
(#) mgy válasza ZsoZ hozzászólására (») Feb 23, 2011 /

Nézd meg a súlymérés topicot, ha érdekelnek az általam és a hozzászólásokban szereplő dolgok, szívesen segítek.

Üdv Mgy
(#) ZsoZ válasza vilmosd hozzászólására (») Márc 1, 2011 /

Köszönöm a segítséget.
Közben találtam egy megfelelőbb típust:
DI-718B Data Logger
Ehhez árulnak olyan erősítőt (DI-8B38-05) ami illeszkedik a ahhoz a nyomásmérő cellához amit mérnem kellene vele.
Már csak azt kellene megoldanom, hogy a nyomásmérő cella mérésével párhozamosan mérnem kellene egy forgó kerék szögsebességét is. Az lenne az ideális ha erre az adatrögzítőre tudnám kötni azt jelet is.
Gondolom ehhez valami analóg szögelfordulás mérőt kellene keresnem...
Tudtok esetleg valami ilyesmit?
Köszi.
(#) KoblogPerGyok hozzászólása Szept 29, 2021 /

Sziasztok!

Rég a topik, de remélem lesz aki tud segíteni.

A gondom az, hogy egy Chirp jelet kell majd feldolgoznom. A Chirp 25 KHz-en indul és 35 KHz-en áll meg. 5ms hosszú.(változhat)
Az AD konverzió miatt le kell szorítanom. Tudja valaki, hogy milyen analóg módon lehet előállítani
azt az új Chirp jelet, ami 0Hz-en indul, és 10 Khz-en áll meg és szintén 5ms hosszú lez? Az információ
az eredeti jelben nekem csak az utóbbi. Gondoltam olyasmire, hogy a Chirp eleve egy frekvencia modulált jel és demodulálom. A vivő frekvencia a chirp legmagasabb frekije lenne.

Nem tudom, hogy ez járható-e, vagy más megoldás kell. Matlabban szimuláltam sok-sok dolgot, de ez a rész nem ment. Lehet elrontottam, de szerintem az elvet értettem félre.

Milyen analóg módon lehet az AD konverzió előtt a jelet levinni max 10KHz-re? Mert ekkor 20KHz is elég lehet a mintavételezésre, míg az eredetiben minimum 70KHz kellene.
Jelentős haszon!

Kösz mindenkinek!
(#) pucuka válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Szept 30, 2021 / 1

Idézet:
„Milyen analóg módon lehet az AD konverzió előtt a jelet levinni max 10KHz-re?”

Leírtad, keveréssel. Ezt megteheted egy analóg szorzóval (MC1496), vagy egy DBM -el, plusz a felső oldalsáv szűrőzésével. Azért arra gondolj, hogy a 0 Hz -el gondjaid lehetnek.
Idézet:
„Jelentős haszon!”

Persze, mert használhatsz szabványos eszközöket, és nem neked kell megoldanod a mintavételezést, és a jekonverziót. Azért az sem ördögtől való.
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem