Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektroncső

Témaindító: NBalage, idő: Aug 28, 2005
Lapozás: OK   45 / 140
(#) lefituta válasza BEMcorp hozzászólására (») Jan 2, 2013 / 1

A 2532 egy régi amerikai trióda, az utána következő egy stabilizátor, aztán jön egy ECL vagy PCL utána egy EABC vagy PABC 8?. Utána egy NDK gyártmányú stabilizátor cső egy EBF 8? Majd egy ECL vagy PCL. Az utána következőket nem ismerem de a legutolsó 2531- es szintén egy régi amcsi trióda. Ennyit tudtam segíteni, a nálam okosabbak biztos kiegészítik még.
(#) BEMcorp válasza lefituta hozzászólására (») Jan 2, 2013 /

Köszi!
Már ez is nagy segítség. Esetleg nem tudsz adatlapot/leírást a triódákról? (bekötés, max fesz/áram).
A második, az valamilyen érzékelő cső, UV vagy "mittomén" milyen... Csak annyit tudok hogy talán spektrofotométerbe való, ha minden igaz. Bár ez a példány még vadi új, gyári zacsiban van.
(#) kadarist válasza BEMcorp hozzászólására (») Jan 2, 2013 /

Szia!
Az a nagy anódsapkás a PL500 vagy PL504, de van ott PCL85 vagy 82, ami a hosszú vékony.
(#) BEMcorp válasza kadarist hozzászólására (») Jan 2, 2013 /

Üdv!

Köszi! Ahogy nézem a PL500 és a PL504 csak teljesítményben tér el, lábkompatibilis. De a PCL82 és a PCL85 már teljesen más tészta...
Az a kisebb rácsos, amin csak az látszik, hogy AF80, az EAF801 lehet?

Akár még az is lehet.
(#) pucuka válasza BEMcorp hozzászólására (») Jan 2, 2013 /

Ha átlátszó a cső, akkor némi skubizással ki lehet deríteni a bekötését. Ez is sokat segít az adatlapokkal összehasonlítva az azonosításban. Persze vannak azonos lábkiosztású, de eltérő paraméterű csövek, itt már csak a paraméterek mérése segít.
(#) BEMcorp válasza pucuka hozzászólására (») Jan 2, 2013 /

Szerencsére (vagy inkább szerencsétlenségemre?) csak egy pici csövecském van (azt le se fotóztam), ami feketítve van, és nincs rajta azonosító. De az én tudásom/tapasztalatom a fűtőszál kimérésében kifújt...

Ezért mondtam, hogy ha átlátszik, ha nem, akkor szívás, hacsak nincs valakinek egy ugyanolyan kinézetű csöve, amin van felirat.
(#) bakos13gab válasza BEMcorp hozzászólására (») Jan 2, 2013 /

Ha miniatűr (7lábú) és feketített ,akkor a tippem egy 85V körüli stabcső (pl. 85A2).
(#) pucuka válasza bakos13gab hozzászólására (») Jan 2, 2013 /

Lehet, de a stabcsövek inkább ezüstösek szoktak lenni, a higany miatt. de nincs kizárva. Viszont akkor nincs fűtés, nem lehet kimérni, és több lába is csontra össze van kötve.

Lefotóztam a kis feketét...

A fűtés a két szélső lábon van.
A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2013

Jujj! Jól meg van gyötörve a kicsike. Próbáld meg a leukoplasztot levakarni róla, hátha be lehet pillantani alá. Ha már fűtést kimértél rajta, akkor biztos nem stab cső. Amúgy nem tudom mi ez, de lehet, hogy valami applikáció, és a miniatűr foglalat csak megtévesztés. Erre utal a körbefutó megcsomózott vezeték. De ha megtisztítod, kiderül, bár lehet, hogy akkor tönkre is megy. Az is lehet, hogy valamilyen régi katonai cső, új foglalattal.

Körbefutó csomózott vezeték?
Amúgy minek van feketére lefestve? Ha grafitos (vezető) réteg lenne, még talán megérteném, de ez csak sima festéknek tűnik.
Leszedtem a fehér ragasztót (szerintem azon volt a száma a csőnek), és bekukkantottam alá.
Nem tudom mi lehet, a fűtésnek olyan vékonyka kis 'drót' van benne, hogy alig látom. Lehet hogy nem is fűtés? 9.2 ohm -ot mérek rajta.
(#) BEMcorp hozzászólása Jan 2, 2013 /

Közben az újhoz (a zacskózott) hasonlót találtam az elektroncso.hu -n
Valószínűleg akkor az enyém is fotocella lesz.

Elképzelhető, de minek van akkor bemaszatolva? Vagy van rajta nyílás? Esetleg speciális festék adott színhez.
(#) BEMcorp válasza bakos13gab hozzászólására (») Jan 2, 2013 /

Bemaszatolva?
Erre gondolsz?

Lehet, hogy egy tirátron rejtőzik a burában.
(#) Sebi válasza BEMcorp hozzászólására (») Jan 2, 2013 /

Dehogyis fotocella... azok - többnyire - áttetsző pirosra voltak festve és csak két elektródosak. Ez - ha jól látom - pentóda, és 7 lábú lévén tippelnék a leggyakoribbra: 6AU6

Elolvastam ezt a cikket.
Nos, úgy érzem buta vagyok, mert nem értem...

Olyan, mint a tirisztor, csak elektroncsőben

Ohh, tehát ha begyújtom, akkor amíg folyik áram az anódkörben, addig "bekapcsolva" marad, ha el veszem a 'gyújtó' feszültséget?
Érdekessss...

Igen, gázzal van betöltve.
(#) BEMcorp válasza Sebi hozzászólására (») Jan 2, 2013 /

Az nem lehet... négy lábából 2 le van szigetelve, plusz egy anódkupakja van. Ez összesen 3 élő csatlakozás. És teljesen úgy néz ki mint a linkelt képen. Kivéve hogy az "érzékelői oldalon (a homorú oldalán a fémnek) be van mattítva az üvegje az enyémnek.

Levetted már a fekete réteget? Jó lenne látni valami konkrétumot is.

Azt még nem, csak a fehér szalagot. A fekete cucc elég masszív, kemény festék, azt kicsit nehezebb lesz (de megoldom)
Amire most válaszoltál, ott nem erről a csőről beszéltem

Nos, nudizik a csövecske.
Érdekes a fűtőszál feszítése, ilyet én eddig csak VFD-knél láttam.
Bővebben: Link
(#) pucuka válasza BEMcorp hozzászólására (») Jan 3, 2013 /

Ahhoz, hogy tirátron legyen túl sok elektródája van. Fotocellákknak nincs fűtése. A kép ugyan elég homályos, de az elektródák kivezetéseit jól láthatod. Én is valamilyen pentódára tippelnék, és ha ilyen vékony a fűtőszál, akkor telepes csőre. A fűtést meghajtod 1,5 V -al, és kiderül, izzik-e. Még ha közben fűtőáramot is mérnél, az is sokat elárul. A többi elektródát is meg lehet ezután találni.
Én erre tippelnék: Bővebben: Link, mert ekkor lehet értelme a fekete ragacsnak, végcsőként megnövelheti a disszipációt.
A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2013
(#) BEMcorp válasza pucuka hozzászólására (») Jan 3, 2013 /

Ez lehet a fotocella : Bővebben: Link, nem ez a (volt) fekete.
A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2013
(#) pucuka válasza BEMcorp hozzászólására (») Jan 3, 2013 /

De a csövednek nem volt kupakja. A fotocelláknak nem szokott fűtése lenni, mert az csak bezavar a működésbe, Van egy katódja, amire a fényérzékeny anyag fel van kenve, és van egy, vagy több anódja, ha elektron sokszorozós. a katódot kell megvilágítani. Ekkor értelmetlen a fekete ragacs, de legalábbis ablaknak kellene rajta lenni.
(#) BEMcorp válasza pucuka hozzászólására (») Jan 3, 2013 /

No, tisztázzuk:
A kérdéses befeketített kis csövecske nem a fotocella, az egy másik csövem. Csak lejjebb írtam, hogy véletlenül ráakadtam egy szakasztott olyan felépítésű cső képére az elektroncso.hu -n, és akkor írtam hogy a zacskózott/vadiúj csövem fotocella lehet, mert így néz ki. Ezt a hsz.-t Sebi összekeverte véletlenül az éppen kitárgyalt kis fekete csöves hsz.-ekkel, így kavarodott bele 'mindenki' .
Tehát, ez a kicsi (mostmár nem) fekete csövecske NEM fotocella, sose gondoltam hogy az lehetne (hisz' korom fekete volt...)

Közben lemértem a fűtését, 1,5V -ról járatva 42mA a felvétele, de alig izzik. Bővebben: Link

Amúgy, melyik kép homályos? Olyan éles képek, hogy karcolja a monitort...
Következő: »»   45 / 140
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem