Fórum témák
» Több friss téma |
Ha jól számoltam, akkor még 1 tized sincs, ez nekem megfelel.
X-nek mindenképpen sbr-t terveztem.
Sziasztok,- Sűrgős segítséget szeretnék kérni tőletek.Most van építés alatt a cnc gépem, és azt szeretném kérdezni ,hogy a meghajtó orsók milyen emelkedésűek és átmérőjüek? Ez egy 80cmx60x25 (tengelymozgású)cm nagyságú gép lenne.Úgy tudom hogy az emelkedés 4- 5 mm, de 1 esztergályos azt mondta ,hogy ez túl nagy,ő 2mm-ről beszél.(az emelkedés é a menetbarázda szélesség az egy?)
Átmérőnek szerintetek x: 16mm y: 14 c:14, vagy 12mm lenne.Megfelelő ez kb?Válaszokat előre is köszönöm!! ( a meghajtó motor 3Nm-es és 8 mm a tengelyátmérő) (persze az orsók trapézmenetesek lennének) A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2012
Vezérlőd, motorod microstep-et tud? Ha igen akkor simán jó 4 es menetemelkedés, TR16x4-es talán megfelelő. Tehát kb. megfelelő.
A menetbarázda szélesség az más lehet, maga a menet szélessége(a horony ami a menetárok). A menetemelkedés pedig az a hossz amennyi távolságra van a következő menetárok az előzőtől. Ez csak metrikus, egybekezdésű menetre vonatkozik. (zoll rendszerűben az 1 zollra eső menetek számát adjuk meg, több bekezdésűnél pedig szorozni kell a bekezdések számával.
Szia ,Köszönöm válaszod!! Én is úgy gondoltam ,mindenhol 3 vagy 4 vagy 5 mm emelkedést láttam a trapézorsókon a cnc oldalakon. Z tengelynek is 16-os ajánlasz vagy elég a kisebb?
A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2012
Kisebb nem is nagyon van, mivel ekkora átmérőn meghatározott terhelést el kell bírnia, kisebb menetemelkedéshez pedig véknyabb kell legyen a menetprofil, ami viszont kisebb teherbírást eredményez. Ezt pedig nem szabad, így a menetet kéne mélyíteni azonos terheléshez, amitől viszont a tengely gyengül el...
Plusz egy golyósanya golyói sem férnének el a horonyban, ami szintén nem előnyös....
Ezek trapézmenetes orsók. Olcsóak, de kevésbé pontosak mint a golyósorsók. Csak egy példa.
Van két menetesszáras tengelyem y-nak, két 3Nm-es motor hajtja őket 800-al biztonságosan megy, felette szorulhat. (Minél nagyobb a fordulat annál kisebb a léptetőmotor ereje) Mindegyik 50cm-es, és két danamid anya van rajta, hogy ne lötyögjön, a hasznos munkaterület így 35cm. Van egy 80cm-es X-em. Golyósorsós. Egy epsonból buherált 1Nm körüli motor hajtja 3000mm/percel! Most fogom a két y-ont lecserélni, mert ég és föld az X és az Y. Ha jó a megvezetésed, akkor a hajtás lehet gyengébb is, a terhet úgyis a sinek és a kocsik viszik, csak arra baromira kell ügyelni, hogy olyan hajtást ne válassz ahol a lötyögés fél tizednél nagyobb, mert az halál (Nem fog visszatalálni a kezdőpontra). Átmérő majdnem mindegy ha pl. bordáskerekes megoldást választasz, ellenkező esetben a véget érdemes olyan körülire kialakítani mint a motor, és persze a hajtásoldalon mindenképpen csapágyazni kell, erre is figyelni kell mikor egy ilyet esztergályoztatsz. Sárga oldalon szoktak lenni golyós és trapézmenetes árak is, az árkülönbségek tükrözik a minőségkülönbséget. Sajnos olcsó húsnak híg a leve, és a CNC-nél ez fokozottan igaz. Ha nem akarsz fémet marni, akkor teljesen jó egy pontosan szabályozható trapézorsó, viszont fémmaráshoz vagy egy alacsony fordulatnál is nagy nyomatékot adó motorra van szükség, vagy egy gyors motor esetén gyors előtolás miatt valami komolyabb megoldást kell alkalmazni. Most építem a 3. gépem, már csak komoly alkatrészeket veszek hozzá, mert ez a mostani a fent leírt konfigokkal kitűnően fúr nyákot, tűrhetően mar fát, de fémre alkalmatlan. Sastas szaktársat nem értem, trapézmenetes orsónál golyók az anyában? Kevered a golyósorsóval. A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2012
Valóban, elnézést.
Nem akarok mentegetőzni. De akkor is fáradt voltam...
Semmi gond, csak nehogy szegény tomics reklamálja az eladónál a golyóit
Idézet: „Kisebb nem is nagyon van, mivel ekkora átmérőn meghatározott terhelést el kell bírnia, kisebb menetemelkedéshez pedig véknyabb kell legyen a menetprofil, ami viszont kisebb teherbírást eredményez.” Azért ez így egy picit erős megfogalmazás. Egy M10-es 3.6 minőségű menet teherbírása 725 kg. Persze ilyet nem is nagyon lehet kapni, a standardnak számító 5.6 minőségűé már több mint 1200 kg, a 8.8-ast már nem is említem. A megmunkáló gépeknél alkalmazott trapézmenetes orsó alkalmazása inkább a nagy menetemelkedés miatt van, nem pedig a teherbírás miatt.
Na ez érdekes lehet. Ezen még nem is gondolkoztam.
Gondolom jártas vagy ebben a témában. Tudsz segíteni, mutatni esetleg egy táblázatot ahol látszik a különböző fém anyagok teherbírása? Érdekelne az M6 - M16 ig a különböző ötvözetek paraméterei. (rozsdamentes is).
Sajnos nekem csak a hagyományos acél minőségre van adatom, de az sem olyan szimpla, hogy "1db M16-os csavarnak ennyi meg ennyi" hanem több adatból kell kiszámolni. Van egy nagyon jó könyv amibe nagyok sok minden benne van. A négyjegyű függvénytáblázathoz tudnám hasonlítani csak kimondottan a megmunkálásokra kihegyezve. Fémtechnológiai táblázatok a címe. Sajnos sehol nem láttam még digitális formában. Sógorom nemrég interneten rendelte ha jól emlékszem 2500 Ft körül.
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2012
Megvan a könyv, gépésznek tanulok. Így mindjárt utánanézek, de tuti, hogy nem lesz így benne hanem meg van adva az anyagra jellemző szakítószilárdság N/mm2 -ben ebből kell számolni nyírószilárdságot, ami ennek a nagyjából 0,8 szorosa(ha jól emlékszem).
Meg meg lesz adva egy méretezési keresztmetszet minden egyes méretre. Képeket most készítek kicsit hosszadalmas, amint kész felöltöm.
Voltam a Hobby cnc találkozón. Nem voltam elragadtatva.Talán 4-5 asztalnál árutak, ja Danibácsi bakancsáról meg feledkeztem. Akkor hat asztal. Két kiállító hozott gépet, az egyik A4-es volt és működött egész nap. Nekem nagyon tetszett ez a gép, valami hasonlót szeretnék.Meg ismerkedtem Ramotai Úrral, És vásároltam néhány dolgot Kadától.
Az alkatrész listámon egyre több tétel ki van pipálva de még van mire költeni.
Hello
Jobboldalon hátul az a nagy léptetőmotor mit tud? Mennyiért vetted? Kitől? Tehetségesnek néz ki. ![]()
A találkozón vettem igen jó áron. Unipoláris 2,4 Volt, 4,2 Amper. 1,8 lépésszög. Ez hajtja az X tengelyt reményeim szerint. Ugyan annál az eladónál volt Helipot 300.--ért
Az ígért képek
Kép 1 Kép 2 1: Itt jobb felső sarkot kell nézni. 2: Baloldal közepén nagy táblázat, annak a jobb oszlopa kell. Az oldal saját képfeltöltőjét nem tudtam használni, mivel a scannerem 20 megás képeket csinál, most sikerült levenni 3 megára... ennél lejjebb csak radikális minőségromlás esetén tudok menni...
Jól bevásároltál! Ebből már elindulhatsz a megvalósítás útján.Tudomásom szerint korábban a hatvani CNC talit tartották a legjobbak kár érte. A harmadik kép jobb oldalán a kék dobozban szerszámok vannak?
Azok fúrók 50 db 1/8" szárral, a kerek dobozban 150 kukoricamaró van. Gondolom az első munkáknál törni fog rendesen.
Az oldallemezek műanyagból lesznek mint korábban tervezted? Kicsit irigyellek a szerszámokért de hát nekem Hatvan túl messze van.
A Danibá készített néhány képet, meg nézheted a sárga oldalon, alig voltunk 30- an
Köszi. Bár ez nekem kicsit magas, de az adatok alapján mégis nagyjából képet kap az ember, hogy mit mennyire lehet terhelni.
Igen már láttam. A Székesfehérvári talin meg már inkább tömeg nyomor volt. Szerintem az árakat is ehhez szabták . Sajnos nem is igen tudtam vásárolni. Úgy látom egyre inkább egy iparág épül a hobbisták lehúzására a kereskedők részéről CNC- vonalon.
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2012
Egy kis magyarázat hozzá:
N/mm2 az azt adja meg mennyit bír az anyag ami itt van megadva az szakítószilárdság(Rm) amivel számolni kell az nyírószilárdság, az 0.8*Rm. A nyírt keresztmetszet meg van adva, ez 1 menetre vonatkozik M3 as menetnél (S)5,03 mm2 a nyírt keresztmetszet. A mértékegységek alapján rendezve: N/mm2 hogy N legyen szorozni kell mm2 -el (0,8*RM*S) Ebből kapni fogsz egy eredmény N-ban amit osztani kell 9,80655-el (9,81=g, csak mi ezt használjuk...) és így lessz belőle Kg. A rozsdamentes anyagokra melyik vonatkozik? Érdekelne az A2 és az A4 anyag is. Az sokkal keményebbnek tűnik mint a hagyományos cuccok. A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2012
Idézet: „A nyírt keresztmetszet meg van adva, ez 1 menetre vonatkozik M3 as menetnél (S)5,03 mm2 a nyírt keresztmetszet” Én nem vagyok gépész csak építőmérnök, de az "1 menetre vonatkozik" megfogalmazás biztos jó? A nyírt keresztmetszetnek nem a menettel gyengített szár keresztmetszetnek kéne lennie? Nekem sajnos nincs meg ez a könyv és picit vastagabb csavarokat szoktunk tervezni mint a példában említett M3-as, ezért nem tudom biztosan. |
Bejelentkezés
Hirdetés |