Fórum témák
» Több friss téma |
Idézet: „Sajnos az oldal nem található.” ![]()
Mivel váltakozó áramról működik a relé, kell egy "alkatrész" (pl. rövidre zárt menet a vasmagon), lehet hogy az szakadt. Egyszerűbb megoldás, ha egyenirányítod és kondenzátorral SZŰRÖD a tekercsre jutó feszültséget. A szikrázás okára a "zümmögés" utal, nem tart stabilan a relé.
Ha szűröd a feszültséget, némileg megváltoznak a relére jutó feszültség-áram paraméterek, a 220 V helyetti 230 V -is (4-5 % "túlfeszültség") is (elvileg) picit belejátszik, de a relének szerintem bírnia kell. Próbáld ki felügyelet mellett, s ha túlmelegszik, egyenfeszültségű reléként kisebb feszültségről működtethető. Szűrésre jó lehet egy halott PC táp (ÉP ÁLLAPOTÚ, MEGFELELŐ FESZÜLTSÉG TŰRÉSI) kondenzátora. A kondenzátoron 300 V feletti feszültség jelenik meg, az életvédelemre fokozott gondot kell fordítani!!! Ha viszonylag sima egyenfeszültséget kap a relé, nem fog zümmögni, sem szikrázni. Ha már beégtek az érintkezők, kikapcsolt, feszültség mentes állapotban (a feltöltött, jó minőségű kondenzátor sokáig tárolja az energiát, akár órák múlva is áramütést okozhat!- ezért gondosan rövidre zárva ki kell sütni) a relé műanyag házát lepattintva az érintkezőket finoman meg kell csiszolni. Nem kell zavarszűrés utána, mert az érintkezőknek stabilan kell zárniuk bekapcsolt állapotban, így ott nem léphet fel a zavart okozó szikra képződés.
Szia!
Ehhez annyit tennék hozzá, hogy tapasztalataim szerint a 100Hz-es lüktető egyenáramról közvetlenül lehet táplálni egyenfeszültségű behúzótekercset. A tekercs saját magának simítja az átfolyó áramot, ezért teljesen stabil lesz a behúzás kondenzátor nélkül is.
Köszönöm a kiegészítést, bár kissé elgondolkodtam azon, hogy itt váltakozó áramra méretezett a d o t t tekercsű mágnes kapcsoló az a d o t t váltakozó feszültségből egyenirányított feszültségszinten egy-az egyben működtethető-e?
Hát... Régen voltam már iskolás, de tudomásom (emlékezetem) szerint a(z ideális) tekercsben , induktivitásban az áram 90 fokban késik a feszültséghez képest, de a lüktető, szinusz formája megmarad. A tekercs ohmos ellenállása miatt ez az állapot kissé megváltozik, a tekercs induktivitása és ellenállása..., szóval végig kellene gondolnom. Mindenesetre feléd billen a mérleg, mert meghajlok a tapasztalatok előtt. Ami azt illeti, a fotón láthatóan igen szép nagy a menetszám, a vezeték keresztmetszet igen kicsi, tehát van remény! Legyen igazad! Mindenesetre a rövidre záró gyűrű hibája/szakadása is okozhatja talán a felvetett problémát, vagy az egyik hozzászóló (igen figyelmes!) társunk észrevétele, az elhajlított záró érintkezőről. A nyugvó érintkezőhöz való közelítő hajlítás elvileg korábbi zárást eredményezhet, viszont esetleg nem engedi a mozgó érintkező nyelvét a vasmaghoz olyan közel, hogy a megfelelő (stabilan tartó) erő kialakulhasson. Ha a szükségesnél távolabbra történik a mozgó érintkező hajlítása, akkor meg gyengébb mágneses térerő éri el a nyelvet, akkor meg az a baj. Szóval, érdekes a probléma felvetés, személy szerint nagyon érdekel a "végső megoldás"...
Igen, a rövidrezárógyűrű-problémát én is felvetettem ennél a relénél. Lehet, hogy valóban szerkezeti probléma van a háttérben és az egyenirányítás csak egy segédmegoldás.
Az a helyzet, hogy az ismeretlen hozzászóláshoz jutva rögtön írtam, ami eszembe jutott, nem olvastam el a hozzászólásokat... Így aztán ismételgettelek, de hát végül talán nem baj, hogy ugyanarra az okra gyanakodtunk. Az érdem (első díj) a tiéd!
Változatlanul érdekel, hogy "gabriel80" barátunk mire jut a reléjével!
Nem, az ismétlés jó, legalább így erősebb a gyanú ereje.
Sziasztok, a képen látható központba be van dugva valami spéci csatlakozó. (Körbe a panel szélén.) Ennek mi a neve? (Ilyen aljzatok és hozzájuk tartozó csatlakozók kellenének nekem.) Olyan mint a sorkapocs, csak ez széthúzható.
Üdv.: Miki
Üdv Szikra Laci
A csatlakozópontok milyenek ? : hossza ? . Trabant-ra gondolok , a BU326 nagy feszt és viszonylag nagy Áramot bír . Nekem van Hall IC-s gyújtásegység trabantba való abban is BU 326 van .
Üdv Mindenkinek!
Figyelve a fórumban írtakat, és egy elműssel beszélve, korrigáltam a relé nyelveit, valamint a rugót, hogy még jó legyen, ne erőlködjön. Egyen híddal, teljesen csendes, nélküle zúg. A melegedése egyen híddal jelenleg minimális hosszabb működés után. Sajnos a szikrázás megmaradt, olvasva a fórum oldalt, esetleg egy jó RC tag javaslatot megköszönök, vagy esetleg mást. A működése az lenne, hogy a ventilátort ki, vagy be kell kapcsolnia, attól függően hogy SSR-hogy ad áramot a hídnak. miközben magát a ventilátort, egy másik kapcsolóval is lehet áramtalanítani, ami egyúttal a relét is áramtalanítja, hogy feleslegesen nem működjön az SSR utasítására. Működése kizárólag megszakítás (azaz ha SSR utasításra behúz a relé, akkor szakad a ventilátor áramkör ( ekkor szokott szikrázni), ha SSR áram nélkül marad (12V=), akkor elenged a relé és zárja a ventilátor, és megy tovább, ha esetleg már ki nem lett kapcsolva a fő kapcsolóval. Egy javaslat is volt, ha azonos az áramkör, akkor lehet mind a két érintkezőt párhuzamosan használni az 1 fázison, így csökkentve az érintkezők áramát. De még így is van kis szikra. Köszönöm a válaszokat. Gábriel
Hát... izé, kicsit öregszem már, sajnos nem tudom követni az áramkör működését. Talán majd ha kicsit több időm lesz, próbálom újra végig követni a leírtakat. Feltételezve, hogy itt az SSR szilárdtest relét jelent, jó lenne egy skicc a fentebb leírt kapcsolásról. A lényeg valahol a részletekben van, a rajz talán segíthetne a megoldásban. Nagyon jók a fotók, egy kézi rajz befotózva tökéletesen megfelelne.
A kerdesem az lenne, hogy a relet direktbe 230 AC-re kapcsolva zug-e? Mert ha nem, a SSR nem megfelelo a vezerleshez. A zavarszuro RC tagot mar leirtam egy hozzaszolasomban de nalad biztos nem jelent meg. Olvass vissza!
Hello!
Nincs itt semmi varázslat. Az SSR működteti a relét, a relének meg a nyugvó érintkezője kapcsolja a ventilátort. A ventilátornak meg van még pluszban egy kézi főkapcsolója. Ennyi.. Gondolom a működés megfordítása miatt lett így kialakítva. Bár én az SSR előtt fordítottam volna meg a 12V vezérlését, így a relé elmaradhatott volna "zúgásával egyetemben".. üdv! proli007
Azt hiszem, "vilmosd" (sze, 13:57) hozzászólásában van a megoldás, amelyre nem adtál választ:"A kerdesem az lenne, hogy a relet direktbe 230 AC-re kapcsolva zug-e? Mert ha nem, a SSR nem megfelelo a vezerleshez."
Fontos a kérdés, a működés szempontjából. Az én kérdésem is ez lenne most...
Helló Hozzáértők!
Van néhány kérdésem:beírom a 'datasheet'-be, uPD6251C, és kidobja:MC3437 hex bus receiver with input hysteresis, lábszámra stimmel(16), biztos ez? Másik ![]() 3.: SN96527N (16 láb, TEXAS), sehol-semmi találat! 4.: LSC4500P2 (Japan?, 16 láb), szintúgy.
Szia!
Az UPD egy EEPROM, a CF72306 egy digitális TV áramköre. Az SN egy autó-műszerfal kontrollere. Idézet: „uPD6251C” Ez NEC chip a neve alapján, a gugli valami kínai találatot adott, ahol egy alkatrészlistában az EEPROM felirat szerepel mellette. Idézet: „CF72306” Itt írnak róla: Bővebben: Link, a CF72416-ról írják, hogy majdnem pontosan ugyanaz, mint a CF72306, és valami TV-be való teletext dekóder áramkör analóg része.
Köszönöm! Ezeket már régebben bontottam, és úgy látszik nem vagyok jó az adatkeresésben, hogy ilyen hülyeségeket találok. Az én gyakorlatomban ezek nem igazán használhatóak, mivel nemhogy nem javítok, de nem is nézek TV-t (legfeljebb bontok).
A műszerfal kontrollnak hol lelhető az adatlapja? Hátha használható. A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2012
Köszönöm! "Elolvastam" a linkedet (amennyire tudtam; nincs itthon a fiam, hogy precízen fordítson), és mint fentebb írtam!
Az SN-nem nincs adatlapja, mert ez egy speciális IC, ami a Reanault-okban fordult elő. Persze lehet, hogy ez a név egy álca és egy közönséges tömegáramkör van a tokban.
Én az (pl.NE)'527' komparátorra gyanakszom, hogy lehetne erről meggyőződni?
Hello!
Szerintem Te össze tévesztetted a "szereplőket". Nem én alkalmazom a relét, hanem "a rajz talán segíthetne a megoldásban" c. kérésedre próbáltam válaszolni. üdv! proli007
Jogos az észrevételed! Természetesen a "gabriel80"-nak szólt a kérdés. Bocsánatot kérek a zavarásodért, a figyelmetlenségemért!
Természetesen továbbra is érdekelne, hogy direkt 230-ra kötés esetén barátunk reléje mit csinál?!
Üdv, Kedves Kadarist!
A relét vezérlő kapcsolás mellékelve. Javasolt volt a szikrázás csökkentése az érintkezők közé: 10~22nF - 22~24ohm 2W RC tag. A L7812 azért lett beépítve ( mert ez volt készen), hogy valamelyest leválassza a kazán saját reléjét a rendszerről, de esetleg ne tegye tökre az SSR-t (RSR2ND-A24003 4~32VDC input 3A 240VAC (itt is ez volt kéznél)) Gondoltam esetleg a L7812 helyett , egyszerűbb lenne majd készíteni egy kisebb energia igényű valamilyen BC337 es jelfogást ( csak ehhez egy külön táp kell, vagy a 24VAC kell levenni) :esetleg milyen ötlet lenne az egyszerű, és kis energia veszteséget jelentő ( a gáz szelep relé, 10~18VDC, váltózó láng vezérlés) jel nyerésnek. A lényeg ha bekapcsol a kazán, kikapcsol a ventilátor ( nem be ) ( de galvanikusan le kell választani egymástól a két egységet). Üdvözlettel: Gábriel |
Bejelentkezés
Hirdetés |