Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   137 / 372
(#) nagy hoho hozzászólása Dec 6, 2012 /

Van adatotok a KH56KM2-017 léptető motorról? Nem találom ezt a típust. A mérete 55 x 55 x 55 mm.
A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2012
(#) gulasoft válasza SALáta hozzászólására (») Dec 6, 2012 /

Má bocsi de ezt nem jó helyre címezted. Én is azt mondtam, hogy 1000 és 800 körül mehet a fúrás, csak minél vastagabb a fúró, annál kisebb előtolás kell neki.
(#) emmzolee válasza nagy hoho hozzászólására (») Dec 6, 2012 /

Van nekem egy NEMA17 motorom. Pont a tiéd kisebb tesója. Itt az adatlapja. Nem 017 a vége mint a tiédnek, de szerintem nem lehet nagy az eltérés. 0.834Nm lehet.

A 4. oldalon van.

(#) Pali79 válasza emmzolee hozzászólására (») Dec 6, 2012 /

A vezérlőm a kék kínai. Ha 200-nál picit is feljebb veszem a sebességet akkor a Mach3-ban akkor csak a gyorsulási és lassulási szakaszban forog a motor, egyébként csak remeg. Mind a három egyformán ezt csinálja. Az igaz, hogy az áram is a legalacsonyabb értéken van.
(#) emmzolee válasza Pali79 hozzászólására (») Dec 6, 2012 /

Mi az a 200? Másodpercenként 200?
Milyen beállításaid vannak?
A vezérlőn? (áram, mikro step, lecsengés)
A Mach-ban? (gyorsulás, lassulás, stepper és a kimenő jel szélessége) Mik lettek beállítva a motor tuning menüben?
Pontosan melyik kínai vezérlő?
Milyen motor?
Képed van a cuccról? Jó lenne látni miről van szó.
Nekem volt olyan kínai vezérlőm, ami egy rakás sz.. volt. Mindig ugrált. Vissza is cseréltem.

Nálad szerintem vagy túl nagy a motoráram, vagy 8-ad, vagy 16-od lépésben megy a vezérlő és a kernell frekit elérted, vagy a vezérlőd bemenetét leválasztó optocsatoló max frekijét 15-18KHz
A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2012
(#) nagy hoho válasza emmzolee hozzászólására (») Dec 6, 2012 /

Ezt az oldalt meg találtam csak a 017-et nem. Reméltem,hogy legalább 1 Nm-es.
(#) Pali79 válasza emmzolee hozzászólására (») Dec 6, 2012 /

Akkor lássuk sorba:
A 200 fordulat/perc (200 step/mm, 200mm/min)
Áram 25%-on (ha feljebb veszem akkor sem változik a helyzet csak jobban melegszik minden)
mikrostep: 1
lecsengés: FAST
gyorsulás, lassulás: 100
step, dir pulse: 2
a motorok Sanyo Denki valami nyomtatóféléből lehetett bontva, 3db egyforma 1,45A és kb 1,3V körüli ha jól emlékszem.

Vezérlő
(#) emmzolee válasza Pali79 hozzászólására (») Dec 7, 2012 /

Ha ilyen lassan megy a motor, akkor a lecsengést lassíthatod. A step/dir pulse simán lehet 5us. Az se jó ha túl rövid a jel ideje.
Tényleg azt kipróbálhatod még, hogy a Machban a step jelet invertálod. Tehát ne a fel, hanem a lefutó élre változzon. Azt különben nézted, hogy jól lett-e beállítva?
Nem tudom pontosan milyen a vezérlőd bemenete.
A vezérlő tápfesz mennyi?
Ha laptopról megy a vezérlő akkor lehet gond a logikai magas jellel, mert ott 3,3V a magas jel szint. Ez gyengülhet ha hosszú az LPT kábel.
Más ötletem egyelőre nincs.
(#) Pali79 válasza emmzolee hozzászólására (») Dec 7, 2012 /

Idézet:
„Tényleg azt kipróbálhatod még, hogy a Machban a step jelet invertálod. Tehát ne a fel, hanem a lefutó élre változzon. Azt különben nézted, hogy jól lett-e beállítva?”

Ezt a részt nem egészen értem...

A tápfesz 12V. Laptopról megy, rövid LTP kábelen.
(#) emmzolee válasza Pali79 hozzászólására (») Dec 7, 2012 /

Ez arról szól, hogy a pozitívhoz képest, vagy a negatívhoz képest vannak a tüskék.
Ha a vezérlő a negatívhoz képest kéri a jelet és te a Mach3-ban a pozitívhoz képest adod ki, akkor a jelszélességed nem 5us lesz, ahogy beállítottad, hanem sokkal-sokkal több. A logikai egyek után egy marha rövid 0 szint lenne és kezdődik a jel megint.
Ha belépsz a Mach3-ba akkor Config => Ports and pins => Motor outputs => Step low active.
Itt ha változtatsz, akkor megcseréled pozitíhoz képest és a negatívhoz képesti jeleket.

Nem tudom érted-e? Nem tudom hogy tudnám érthetőbben leírni.
(#) Pali79 válasza emmzolee hozzászólására (») Dec 7, 2012 /

Idézet:
„Ha belépsz a Mach3-ba akkor Config => Ports and pins => Motor outputs => Step low active.”

Na így már igen.
Viszont a vezérlő doksija alapján nem. Mellékelem a képet a doksiból, ezek alapján lett beállítva. Igaz ugyan, hogy nincs túl bő lére eresztve a leírás csak a minimum dolgok, hogy egyáltalán működjön valamennyire.
(#) GFI hozzászólása Dec 8, 2012 /

Sziasztok!

Építgetem a cnc marógépemet, de szinte heti rendszerességgel újra kell gondolnom a mechanikát. Most úgy néz ki, hogy 15-20kg lesz a Z tengely. Eddig scs25 ős tengelyt terveztem 700mm-hoszban. De ez kevés lesz. Láttam 1 videót ahol házilag gyártottak sbr talprészt és arra csavarozták rá az scs szárakat. Szerintetek működő megoldás lenne ha legyártanák, vagy feldarabolnák 1 sbr-t 50mm-res szakaszokra, és olyan 200-300mm-enként alátámasztanám a scs-t. Ha járható megoldás, akkor ezt használnám az x tengelyhez is amin kb 50kg lesz.
(#) emmzolee válasza Pali79 hozzászólására (») Dec 8, 2012 /

Ezek szerint nem oldódott meg a dolog.

A lecsengést lelassítottad? Arra sincs változás? Különben nekem is volt már olyan vezérlőm ami mindig ugráltatta a motoromat. Vissza adtam a gazdájának és vettem egy frankót.
Egy ilyet.
Azóta megy minden mint az álom. 35KHz frekit bírja! Frankó gyors optók is vannak benne (6N137), A motor tartóáramot azonnal leveszi 25%-ra amint megáll a motor. Ezért nem fűti a mocit. A ventilátornak is betettek egy Step-down konverteres cuccot. Abszolút nem fűt, főleg nem úgy mint a 7812-es régiek.
Nagyon elégedett vagyok vele.
(#) barthaz hozzászólása Dec 9, 2012 /

Sziasztok.
Tachus42 vezérlőt fogom megépíteni. Olyan kérdésem lenne, hogy 12 voltos robotron motorokat akarok vele hajtani ami 12v-os. Ha 12voltal hajtom a motorokat akkor kell elé előtét ellenállás? Egy atx tápra gondoltam. Várok tapasztalatokat ezzel a vezérlővel kapcsolatban.
(#) Pali79 válasza emmzolee hozzászólására (») Dec 11, 2012 /

Hát nem jutottam előbbre, a lecsengést nem állítottam, mert Sir-nyeteg oldalán azt olvastam, hogy nem jó ha piszkálva van.
(#) emmzolee válasza Pali79 hozzászólására (») Dec 11, 2012 /

Hát ha ő azt mondta...

Próbáld ki. Nem fog tönkre menni.
(#) nagy hoho hozzászólása Dec 11, 2012 /

Hogyan lehetséges egy alu.lapra mind két oldalról lin. kocsikat felcsavarozni? Ha egyik oldalra felrakom a kocsikat azok már takarják a másik oldali kocsik furatait. Úgy tudnám elképzelni, hogy a egy-egy lapra felcsavarozom a 4-4 kocsit majd a lapokat összecsavarozom. A képen látszik, hogy egy lapon vannak.
(#) emmzolee válasza nagy hoho hozzászólására (») Dec 11, 2012 /

Szerintem ezek csak 2 2 csavarral vannak föltéve. Látszik, hogy el vannak egymás fölül shiftelve. Különben meg ha a z sínjeit megfordítod a kocsikkal, akkor simán fölmegy.
Én úgy csinálnám.
(#) nagy hoho válasza emmzolee hozzászólására (») Dec 11, 2012 /

Kösz. még gondolkodom rajta, mert valami oka van, hogy így csinálták.

Több kép nincs?

Van még egy csomó de ezen látszik a legjobban. Ezt a gépet a hatvani cnc találkozón láttam működés közben és nagyon meg tetszett. Valami hasonlót szeretnék én is. Ott nem vetődött fel ez a kérdés még bennem. Ha megtalálom a névjegy kártyáját a gép tulajdonosának akkor meg kérdezem.

A sárga oldalon az adok veszek topikban meg kérdezheted, hogy kié ez a gép. Azért ott kérdezz, mert ott nagyon sokan pörögnek.
(#) nagy hoho hozzászólása Dec 11, 2012 /

Kösz, meg van a névjegy kártya. Már írok Neki.

Zsíír. Majd írd le ide is. engem is érdekel a dolog.

Rendben.
(#) barkacsi válasza emmzolee hozzászólására (») Dec 12, 2012 /

Egyik oka, hogy a sín + tartókonzol(vagy szerelőpanel) + maró motor egybeszerelt egység nem akad fent az anyagban ha olyan magas a marandó alkatrész. Vagyis jobban elfér, magasab anyagot tudsz az asztalra tenni, mert a sín mozog nem a kocsi, így a sín mélysége változó magasságban lehet.

Másik esetben be kéne lógatni a sínt rendesen, a híd alatt, hogy legalsó ponton tudj marni. és ennek pontja fix rögzített. vagyis lehet nem férne alá megmunkálandó alkatrész.

Mindez nem okoz különösebb gondot ha nyákot vagy egyéb olyan anyagot, ami nem ér be a sín alsó konzol tartójához, mert addig marsz. ott van elég terület. másrészt esztétikailag se valami jó megoldás.

Van olyan eset (kocsi mozog) mikor a nagyon hosszú szerelő test kéne csak azért, hogy mély marni (kivágás az asztal szintjéig) tudj, és a kocsi ekkor éppen a szerkezet legvégén (fent) tart, ilyenkor csavaró erők erősebbek, ami nem valami jó.

Mennyi pénzt szántatok a gépre?? És új vagy használt alkatrészből rakjátok össze, mekkora méretben?
Az utóbbi előnye, hogy garantált a gyári pontosság, de iszonyat drága. ha pl. Hiwin sínekkel kocsikkal dolgoztok. (más márkák újként még drágábbak általában.
(#) nagy hoho válasza barkacsi hozzászólására (») Dec 12, 2012 /

A majdan épülő gépem megmunkálási területe: 290 x 375 mm. Azt elhatároztam, hogy csak minőségi anyagokat használok fel.Tehát lin.sínek és kocsik, golyós orsók. Az Y és a Z tengely mozgó részei 20 mm vastag alumíniumból lesznek. A marómotor Kress 800.
Ami még hiányzik a Y és Z tengely golyós orsói, ezekhez a csapágyak és házak. Valamint az asztal lap ami a tervek szerint 15 vastag alu, lap lenne.
A hozzászólás módosítva: Dec 12, 2012
(#) tiggersoft válasza nagy hoho hozzászólására (») Dec 12, 2012 /

A 20-as alu úton van...szerintem a hétvégén már farigcsálhatod is.
(#) nagy hoho válasza tiggersoft hozzászólására (») Dec 12, 2012 /

Köszi ma beszéltem egy maróssal, öreg gépei vannak de nagyon lelkesedik.
(#) nagy hoho válasza barkacsi hozzászólására (») Dec 12, 2012 /

A képen látható trapéz menetes orsók természetesen nem lesznek beépítve.
Következő: »»   137 / 372
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem