Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Köszönöm, ez kifejezetten tetszik, viszont pár dolgot nem értek benne... A kimenőné lprimeren hova kéne a segédrácsok kivezetését tenni? Mi az a BIAS T.P.? A 2SA1306-okkal az előfeszt állitja be, ugye? És miért 8V-al akar egy csövet fűteni?
Nem kell neked ezt kottára megépíteni. Igazán csak a kapcsolástechnikai ötletként hoztam fel. A segédrácsokat kb. a tápfeszültségtől számított 40-43 % lévő megcsapolásra szokás kötni. A bias TP a nyugalmi áramok mérésere szolgáló Teszt Pont. A 2SA1306-okkal az előfeszt állítja be, persze a poti segítésével. Lehet egyszerűsíteni egy egyszerű poti és kész. Nem 8 V-ról fűti a csövet mert ugye van ott még sorbakötve egy ellenállás. Azért fűti egyenáramról az első csövet, mert valamiért búg a cucc ha váltóáramról van fűtve.
Köszönöm a segitséget, erre a test pointra sose jöttem volna rá...
![]()
6922 = E88CC = 6N23P = 6DJ8
A hozzászólás módosítva: Dec 7, 2012
Először minden fűtés váltóról ment ennél a kapcsolásnál. Enyhe brumm. se a fűtésközepelés, se árnyékolások, se semmi mágia nem segített, fél napot elcsesztem. Végül az első cső DC fűtést kapott. Brumm megszünt!!. Ez a kapcsolás már csak ilyen. Nem véletlen hogy az ARC is egyenről fűti...
A hozzászólás módosítva: Dec 7, 2012
Igen, a Te tapasztalataidból merítettem itt az infót a hsz-hez.
Azt nem próbáltad, hogy közepelés után megemeled a fűtés potenciálját 10-20 V-tal? A hozzászólás módosítva: Dec 7, 2012
Próbáltam. Már -így utólag- arra gondolok, hogy rácsáramos lehetett a cső. De ez is két okból elvetve: Több cső került kipróbálásra, E88CC-k. (PHILPS, SIEMENS, TESLA.) Mind nem lehet rácsáramos. Mindenesetre elérhető közelségben a prototípus, csöveket fogok mérni. Utána tapasztaltmegosztás.
Sziasztok!
Bizonyára többször lerágott csont a következő kérdés?de nálam most merült fel! EL 34 csövek munkapontjának a beállítása!Hogyan történik! Köszi a segítő válaszokat!
Találós kérdés:
Ha a 450V-os anódfeszültséget véletlenül összezárjuk a földdel mérés közben, tud-e akkorát szólni a tápegység, hogy két percig csak a füled csengjen? ![]() A megfejtés: Igen, tud ![]()
Nem tudom pontosan mi érdekel. SE kapcsolásnál általában 320V anódfeszről járatják, és 35V körüli fix előfeszültséget szokás használni. Ha jól emlékszem optimális illesztőellenálásnál (4,5K) egy olyan 70mA környéki nyugalmi áram.
A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2012
Egy cső munkapontjának beállítása alapvető dolog. Erre nézve javaslom a szóbanforgó cső adatlapjának alapos tanulmányozását. Általában találhatsz rajta paraméter határadatokat, ezeket mindíg szem előtt kell tartani, a cső megfelelő élettartamának biztosítása érdekében. A rácselőfeszültség határozza meg legfőképp (de nem csak az!) a cső munkapontját, és ennek vad állítgatása nemkívánt következményekkel járhat.
Az adatlapokon általában találhatsz tipikus, (ajánlott) felhasználási példákat is, de a saját egyéni beállítások megtervezéséhez is alapvető a csőjellemzők, karakterisztikák ismerete. Ezeken grafikus módszerrel lehet egy cső a feladatnak megfelelő munkapontját meghatározni, sőt a várható torzítását is megbecsülni.
Helló !
A PP-k azért szólnak rosszabbul az SE-nél mert a félhullámot nem tudja egyik-egyik oldal sem pontosan betartani, hanem egy kicsit átmegy a másik félhullámba. És ugye ott akkor már alig folyik áram (mondjuk AB osztályban), és torz lesz a hang ? A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2012
Minden cső lezáráshoz közeli karakterisztikája erősen görbült, itt a torzítások jelentősek, ez a rész csökkenti a cső kivezérelhetőségét. Nagy kivezérlések esetén ennek igen nagy a jelentősége, mert csökkenti a hatásfokot. Az ellenütemű AB osztálynak épp az a jelentősége, hogy ebben a lezárás közeli tartományban a fokozat ellenfázisban dolgozik, és ha a két cső teljesen egyforma lenne, a két görbület szépen kompenzálná egymást, és a görbe helyett egy a nulla ponton átmenő egyenest kapnánk. Ez pedig a linearitásra igen jó hatással van, a torzítás kis kivezérlési tartományban is alacsony marad. Ilyenformán a hatásfok kicsi romlása árán lecsökkentettük a torzítást. Egy ilyen típusú végfok sokkal jobb linearitást, kisebb torzítást biztosít, mint egy SE végfok, sokkal jobb hatásfok mellett.
Ezen még el kell gondolkodnom...
![]() A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2012
Röviden szólva elég nagy nyugalmi áramot kell beállítani, hogy a nullátmeneteknél ne legyen tetemes torzítás... Akárcsak a félvezetőseknél. Semmi hókuszpókusz nincs a dologban...
Azt értem hogy ellentétes irányú áramok miatt lemágnesezik egymást az oldalak, nem kell légrés.
De ideális esetben mindig csak az egyik oldal dolgozik és az ő félhullámát erősíti. De ugye nem ez van, hanem mindegyik oldalon átmegy mínuszba a félhullám mikor a másik oldalon pluszban van, és akkor azt gyengíti. Vagy nem ? Vagy passz...
De nem az van hogy amikor az egyik oldalnak el kellene kussolnia, akkor az nem kussol el ?
Mikor már a másik oldal szól, szépen, tisztán ? A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2012
A két cső ellenütemben dolgozik. Ugyanazt a jelet kapja, ellenütemben, ergó a kimenőn sose tudják egymást kioltani.
Nem feltétlen ténylegesen félhullámokat erősitenek, képzeletben játszd el, hogy mindkettő teljes jelet erősit: kimenő egyik felén jel-maximum, másik felén jelminimum, majd forditva, majd megint forditva, és igy tovább. Ebből sose lesz kioltás... ![]() A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2012
Igen, ha SE (A osztály) módba lenne állítva a végfok.
De ezeket AB osztályba állítják (ha jól tudom) , és ezért mindig csak az egyik félhullám szól rendesen, ahogy átmegy a másikba akkor betorzul/elhal, amíg a másik oldalon normálisan tud szólni. Nem értek ám hozzá, csak próbálom kitalálni mi-merre-mennyi.
Elég érdekesen fogalmazol. Ha PP ellenütemű meghajtást nézed, akkor vezérlőjel nélkül felvesz egy nyugalmi (egyensúlyi) állapotot a két cső. Ha a rácsaikra az ellenütemű jelet adsz, akkor attól függően hogy melyik oldalon emelkedik/csökken a meghajtó feszültség, az egyik cső "kinyit" vagyis vezetni kezd ,illetve a másik lezárás irányába megy el.
Ez nem betorzulás vagy elhalás, hanem nyitás/zárás . Az hogy "egyik oldal szól" olyan nincs, hisz a hang az ezeknek az elemi változásoknak a mindenkori állapotából keletkezik majd a kimenő trafón át a hangsugárzóban. Az meg hogy hol és mikor torzul el a jel , a munkapontok beállításától függ nagyrészt. Nézegesd ezt az oldalt, elég szemléletesen illusztrálja a különböző beállítású üzemmódokat.
Igen értlek , de a PP-ban pont ezért kell a csöveket párba válogatni, hogy a nyugalmi áram tartományában keletkező ilyen jellegű jeltorzulások a két cső szimmetriája miatt minél kisebb eredővel jelenjenek meg. A keresztezési torzítást meg a nyugalmi áram (pl. rácsok előfeszültsége) finombeállításával lehet csökkenteni.
Azt addig értem hogy a nyugalmi áramok eredőjéből adódó felmágnesezés kioltja egymást. Ez a cél.
Azt is értem hogy a torz félhullám (az egyik oldalon) az ellenkező fázisban dolgozik mint a szép szabályos félhullám a másikon. Tehát, ha jól gondolom, alámegy a nyugalmi áramnak és rásegít ezáltal a másik oldalra. Talán épp ez a keresztezési torzítás ? És akkor ennek a kettőnek az eredője lesz a kapott hang, nem ? Szóval az a kis torz félhullám valahogy mindenképpen árt a szabályos félhullámnak, hiszen az úgy van készen és jól, ahogy van, a torz hullám nélkül.
A keresztezési torzítás akkor jön létre, ha annyira kicsi nyugalmi áramot engedsz meg, hogy a munkapont a csövek nemlineáris szakaszára esik. Ezért növelik a nyugalmi áramot, és lesz a B osztályúból AB , amikor már kivezérlés nélküli állapotban is folyik egy kis áram , ami már az egyenesebb csőkaraktereisztika irányába mozdítja el a munkapontokat. Ez a crossover torzítás kis hangerőnél (mikor abban a nemlineáris szakaszban van csak jel) hallható feltűnőbben.
Az a kis hatásfok veszteség, ami a nyugalmi áram növelésével jár, még mindig jobb mint egy A osztályú áramzabáló. Nem beszélve a dupla táp miatti nagyobb kivehető teljesítményről, és ugyan az A osztályúnál magasabb a torzítása, azért jól beállítható . A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2012
Üdv! Kérdésem volna:
Az egyik megépítendő SE (EL84) pár Wattra a mellékletben. A meghajtó csövem nincsen, de van E88CC és ECC82-esem is. Melyik lehet alkalmas, ha alkalmas egyáltalán, vagy keressek orosz megfelelőt?
Ez hifi lesz ?
Vonalszintű jellel hajtva ?
Igen, a számítógép melletti STK véget fogja váltani. A leírás szerint csak néhány Wattos, ámde gyönyörűen szól, így egymásra találtunk.
Most jön valami ezoterikus hangkártya és semmi sem állhat a boldogságunk útjába... ![]() Zoli! A csővel közöltem, ki lett választva...köszi! A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2012
Szép darab. Zsír új ?
Úgy adták - újnak... doboz nélkül, de érintetlennek tűnik. Van egy párja, ha valaha kihervad...előttem.
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |