Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektromos kemence építése házilag
Lapozás: OK   9 / 21
(#) angelero hozzászólása Ápr 1, 2011 /
 
Nnnna, megtudtam a típusát. Olyan kérdésem lenne, hogy mivel egy 0,9-es kanthal huzal volt benne, ha helyette egy 0,6-ost rakok bele, természetesen a hosszát úgy választanám meg, hogy az ellenállásuk ugyannyi legyen és így a teljesítményük is, akkor nem fog túlmelegedni a huzal, vagy nagyon hamar szétégni? Esetleg nem tud valaki doksit a méretezésről?
(#) kendre256 válasza angelero hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /
 
Ha ugyanolyan ellenállásút csinálnál kisebb átmérőjűből, akkor a teljesítmény ugyanannyi lenne rajta, csak sokkal kisebb huzalfelületen. Valószínűleg sokkal magasabb lenne a hőmérséklete (ez persze nem csak a felülettől, hanem a hőelvonás mértékétől is függ). Az is lehet, hogy nagyon gyorsan elégne.
Ha ugyanolyan hosszú huzalt választanál, mint a 0,9 mm-es, akkor biztosan nem égne szét, viszont kisebb teljesítménye lenne (a nagyobb ellenállás miatt).
Méretezés:
Kanthal handbook
(Most itt van a honlapjukon, de Kanthal handbook néven kell keresni a Kanthal honlapján.)
(#) angelero válasza kendre256 hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /
 
Értem, én is így gondoltam, csak azt nem tudom, hogy mennyivel is lenne nagyobb a hőmérséklete Viszont böngészem a handbook-ot hátha kitudom belőle
(#) maTaKee hozzászólása Ápr 18, 2011 /
 
Helló!
Van itthon egy házilag épített (nem általunk) elektromos kemencénk. Eddig úgy működött, hogy kerámia rúd köré fel volt tekerve a huzal és úgy fűtött. Sajnos elégett a huzal, és az egyik rúd is eltört, viszont észre vettem, hogy a rúd belsejében van 4 "üreg" hosszanti irányban. Ezek a hosszanti irányú lyukak azért vannak, hogy abban kéne futnia a huzalnak, vagy valami más célt szolgálnak?
(#) maTaKee hozzászólása Ápr 20, 2011 /
 
Helló!
Megint én vagyok most egy másik téma: a kemencében 3db fűtőszál van (bal-jobb oldal, alul) probléma lenne, ha az egyik oldalt 2db fűtőszálból állna, így ha az egyik elég, még ott lesz a másik?
(#) mrgrassy hozzászólása Jún 4, 2011 /
 
sziasztok Azt szeretném kérdezni hogy valakinek meg vannak e a deguss.hobbielektronika.hu -n régebben meg található aluminium kemence tervei ? anyit tudok hogy olyan 800 fok elö álitása a cél azon a hőmérsékleten már olvad az alu ha valaki tudna segíteni azt meg köszönném
(#) uvegszilank hozzászólása Nov 19, 2012 /
 
Sziasztok. Van még néha valaki ezen a fórumon?
(#) kendre256 válasza uvegszilank hozzászólására (») Nov 19, 2012 /
 
Nálam figyelőben van ez a topik, úgyhogy vagyok..
(#) uvegszilank hozzászólása Nov 19, 2012 /
 
Jaj de jó! Az utolsó hozzászólás dátumát látva nem is gondoltam, hogy valaki válaszol. Főleg, hogy ilyen hamar. Őszintén szólva tanácsot szeretnék kapni. Szeretnék venni egy üveges kemencét. Mivel nem értek a témához, napok óta nézegetek az interneten, itt is megfordultam többször, visszaolvastam egy csomó hozzászólást. Na de a lényeg: találtam egy használt jószágot, amin nincs szabályozó sem, és csak egy 5 eres kábel lóg ki belőle csupaszon. Így be sem lehet dugni, ki se lehet próbálni, hogy egyáltalán fűt-e. Látszólag rendben van, de mivel nem 2 forint még így se, szeretném tudni, hogy nagyjából mekkora kockázatot vállalok. Mit lehet látni egy fűtőszálon kívülről, vagy mit kell figyelni? A legrosszabb esetben, ha mondjuk újra kell rakni a fűtőszálakat, meg a villamos kötéseket, az kb. mennyibe kerülhet? A kemence állítólag 4kW teljesítményű, 82x48x26cm belső méretekkel bír. Persze nem pontos számokra lennék kíváncsi csak nagyságrendekre. Előre is köszönöm, ha válaszolsz!
(#) zolika60 válasza uvegszilank hozzászólására (») Nov 19, 2012 /
 
Ha bármelyik topicba írsz az a lista elejére kerül. Tehát nincs régi vagyúj téma ilyen szempontból.
(#) kendre256 válasza uvegszilank hozzászólására (») Nov 19, 2012 /
 
Nem tudom, hogy milyen árak vannak mostanában. A dialcomp honlapján nézegettem egyszerű analóg hőfokszabályzókat, de árak nem szerepelnek, csak regisztráció után lehet ajánlatot kérni. A fűtőszálat ki lehet mérni műszerrel. Ha törés látható rajta, akkor cserélni kell, mérés nélkül is.
(#) angelero hozzászólása Nov 21, 2012 /
 
Elsőnek mérd ki a fűtőszálakat. Aztán lehet továbbmenni. 3 fázisú kemence lesz. Ha semmilyen szabályzó nincs hozzá, akkor kelleni fog egy szabályzó és 3 fázisú ssr relé, továbbá mindenképp kell egy mikrokapcsoló az ajtóhoz, ha kinyílik akkor lekapcsoljon a fűtés. Magas hőmérsékleten már mások az érintésvédelmek, 1000 fok környékén a samott is vezethet!! Ezzel óvatosan. SSR relét, szabályzót (ha nem kell atompontos akkor elég az on/off szabályzású, feleslegesen ne bonyolítsuk PID-del ) lehet kapni egyes aukciós oldalakon viszonylag olcsón. Hőelem benne van? Ha igen, valószínűleg k típusú lesz, ha nincs azt is venni kell. Hozzá való kompenzáló vezetékkel együtt. Hirtelen ennyi Egy kép nem lenne rossz, hátha felismerhető a gyártója. Ha viszont szakadt a fűtőszál akkor elég nehéz gazdaságosan helyrehozni. Az viszonylag drága jószág. Persze ott is lehet spórolni ha az ember vékonyabb szálat választ, akkor kevesebb is kell, de megnő a felületi terhelése a fűtőszálnak és hamarabb elég. No, és a tekercselése se triviális.
(#) uvegszilank hozzászólása Dec 10, 2012 /
 
Köszönöm a tanácsokat. Az történt, hogy miután kihívtam egy szakembert, hogy szakértse meg, és ő rámondta az áment, megvettem a kemencét. Aztán meg is bíztam, hogy rakjon rá szabályozót, meg ami még kell. Mivel azt kértem, hogy ne legyen túl nagy az áramfelvétele, az lett a végeredmény, hogy két fázis közé kötötte be az összes szálat sorban, egy körre. Összesen négy fűtőszál szakasz van benne, a fedelében két 16 ohmos, az aljában két 7 ohmos. Így akkora lett az ellenállása, hogy alig fűtött. A 620 fokot is kínok kínja között érte el. Erre az egyik rövid kört alulról lekötöttük, így valamelyest javult a helyzet, de nem jó így sem. 450 fokig még elketyeg, de attól felfelé egyre lassabb a fűtési sebesség, 650-800 fok között már csak kb. 50 fokot tud óránként feljebb menni. Fentebb még rosszabb. Pedig ez a fölső tartomány elég kritikus, hogy mennyit kell itt tartani az üveget. Most a számított teljesítménye 4,15 kW.
Szóval számolgattam egy keveset, hogy mi lehetne a megoldás. Azt találtam ki, hogy a két fölső kört meghagynám a két fázis között, így ott lenne 5kW a teljesítmény, a két lenti kört pedig bekötném egy fázisra. Ott pedig lenne Meg lehet ezt így csinálni? Ez esetben kell hozzá egy másik relé, ami 220V-os, és azt is be kell kötni a másikhoz hasonlóan a műszerbe? A fűtőszálak milyen felületi terhelés mellett üzemeltethetők? Köszi előre is, ha válaszoltok!
(#) zolika60 válasza uvegszilank hozzászólására (») Dec 10, 2012 /
 
A fűtés sebességét csak az áramfelvétel (teljesítmény) növelésével tudod növelni. Szerintem ha a hálózat engedi köss minden fűtőszálat fázisra. Ne legyenek sorba kötve, mert lehet, hogy a soros fűtőbetétek hőmérséklete egyszerűen alacsony neked. Ha túl nagy az áramfelvétel inkább hagyj ki fűtőszálat. Esetleg egy része legyen külön kapcsolható. Ha van rá mód három fázisra oszd szét a terhelést és úgy használd. Összességében lehet, hogy több áramot használsz el a hosszadalmas felfűtéssel, mintha rövid ideig nagyobb teljesítménnyel fűtesz.
(#) uvegszilank hozzászólása Dec 10, 2012 /
 
Sajnos, csak 16A van. Ezért muszáj sakkozni vele.
(#) zolika60 válasza uvegszilank hozzászólására (») Dec 10, 2012 /
 
De az háromszor. Vagy nem?
(#) uvegszilank hozzászólása Dec 10, 2012 /
 
Igen, persze.
(#) uvegszilank hozzászólása Dec 10, 2012 /
 
Na azt hiszem, az előbb nagy hülyeséget kérdeztem. Most egyébként lekötöttem a másik lenti kört is. Úgyhogy csak a felső két "nagy" kör megy. Most teszteljük a sebességet, egyelőre jónak tűnik, de még csak 400 fok környékén jár, és fent szokott nagyon belassulni, úgyhogy ez még nem mérvadó. De az alsó körökről nem szeretnék lemondani. Ha a két alsó kört sorba rákötöm egy fázisra, azt talán még épp elbírja a hálózat (16,4A). Most a reléből a fűtőszálakhoz csak két fázis megy, a relén is értelemszerűen csak ez a két kör megy át (a szabályozóhoz menő dolgokat leszámítva). Ha most a harmadik fázisvezeték és a nulla közé be akarom kapcsolni a maradék fűtőszálakat, akkor a harmadik fázisvezetéket beköthetem a relé következő helyére? És a nulla vezetéket is kössem be, vagy az csak menjen egyenesen a fűtőszálhoz? Most így néz ki a bekötés.

P1050308.JPG
    
(#) zolika60 válasza uvegszilank hozzászólására (») Dec 10, 2012 /
 
A 0 közvetlenül is mehet a fűtőszálra. Nem muszáj megszakítani.
(#) uvegszilank hozzászólása Dec 10, 2012 /
 
Köszi, holnap kipróbálom.
(#) uvegszilank válasza zolika60 hozzászólására (») Dec 11, 2012 /
 
Mostanra elég sok mindent felfogtam, pl. hogy mit beszéltél, hogy kössek minden kört külön fázisra, meg hogy időnként hülyeséget irkáltam. Persze ez a kemence nyilván így lett volna kitalálva, ahogy te is mondtad, 3x220 voltra, így minden szálon lenne kb. 16A. De mostmár úgy hagyom a kemencét, ahogy ma reggel bekötöttük, nevezetesen hogy a felső két kör sorba van 400 voltra kötve, az alsó kettő szintén sorban de 230-ra kötve. Most elég jónak tűnik, 9 kW teljesítménnyel. Minden esetre köszönöm a segítségedet! Nem vagyok nagyon nagy ász elektromosság terén, úgyhogy időbe telik, míg az ilyen félmondatok értelme leesik
(#) zolika60 válasza uvegszilank hozzászólására (») Dec 11, 2012 /
 
A lényeg az, hogy összejött.
(#) veszim hozzászólása Dec 15, 2012 /
 
Üdv mindenkinek.
Kérdésem a következő lenne. Vásároltam nagyon nagyon jutányosan egy laborkemencét. Három fázisú 4,2kw A hasznos belső mérete kb 20*15*40cm újszerű állapotban van. A szabályzó egysége mivel békebeli darab, legalább 5kg külön egységként építve. van benne egy analóg hőfokszabályzó lásd a képeket. Higanykapcsolókkal meg mifenékkel. Na most az a gondom, hogy csak tökéletesen függőleges állapotba állítva sem mindig kapcsolnak a higanykapcsolók. Kis mozdításra behúz a relé majd elenged. Nagy sokára sikerül valamilyen pozícióban eltalálni a helyzetét akkor működik. Biztosan kilehetne valamilyen digitálisra cserélni a hőfokszabályzóját, de mivel építész vagyok a tanácsotokat kérem a témában.
Előre is köszönöm a segítségeteket.
(#) kendre256 válasza veszim hozzászólására (») Dec 15, 2012 / 1
 
Nem tudom, hogy mire szeretnéd használni a kemencét (mennyire pontos szabályozás kell), de az alábbi linken találsz az egyszerűbb analóg hőfokszabályzótól a digitális PID-es szabályzóig mindenfélét.
Hőfokszabályzók
A szabályzókhoz kell még egy mágneskapcsoló (ekkora teljesítményt nem tudnak kapcsolni), meg egy szakember, aki beköti.
(A képeken lévő szabályzó egyébként egy gyönyörű muzeális darab, érdemes lenne megőrizni, mint műszertörténeti érdekességet...)
A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2012
(#) veszim válasza kendre256 hozzászólására (») Dec 15, 2012 /
 
Köszönöm a gyors választ. A készülékemben van mágneskapcsoló gyárilag beépítve és 3db 10A olvadóbiztosíték is . Tehát hogyha jól értelmezem a linken található hőfokszabályzók közül amelyiket válsztom azzal kiváltható az előbbi képeken szereplő szabályzó? Ja és melyiket választanád? A cél kisebb méretű kerámia esetleg tűzzománc égetése lenne, vagy mindkettőé.
(#) kendre256 válasza veszim hozzászólására (») Dec 15, 2012 / 1
 
Ahhoz a legegyszerűbb analóg szabályzó is jó, pl. MC1701-es. (A saját kemencémbe is ehhez hasonlót építettem be. Itt megnézheted) Olyat kell rendelni, amelyik NiCr-Ni hőelemhez való, és 1200 °C méréshatárú (annak olyan a számlapja is). A kemencében eredetileg is valószínűleg ugyanilyen hőelem lehetett ( a régi műszer méréshatárából gondolom). Ha a hőelem jó, lehet használni az új szabályzóhoz is.
(#) veszim válasza kendre256 hozzászólására (») Dec 15, 2012 /
 
Esetleg hozzávetőlegesen az árát nem tudod?
(#) kendre256 válasza veszim hozzászólására (») Dec 15, 2012 / 1
 
Szerintem 10-20 eFt között lehet. 2004-ben 10 körül volt... Az a gond a dialcomp honlapjával, hogy csak regisztráció után lehet tőlük üzenetben árajánlatot kérni, és arra válaszol majd valaki, x idő múlva. Mondjuk nekem egy-két munkanapon belül válaszoltak, de nem annyira 21. századi megoldás...
(#) veszim válasza kendre256 hozzászólására (») Dec 15, 2012 /
 
Köszönöm a segítségedet és további jó pihenést a hétvégén.
(#) veszim válasza kendre256 hozzászólására (») Dec 15, 2012 /
 
Jaj ezt a vakerán találtam digitális és új , szerinted alkalmas lehet ? Unicont, PMG 411-1
Következő: »»   9 / 21
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem