Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » ZC-18 kazán
 
Témaindító: szabó valéria, idő: Feb 3, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   5 / 31
(#) Gafly válasza szerviz hozzászólására (») Dec 30, 2012 /
 
Dícséretes a segítőkészséged

Én már kitörőltettem a kedves moderátor urakkal az ehhez a konkrét kérdéshez történt bármi közömet...

A kitöröltetett postomban volt a link hogy hol lehet kapni alkatrészt (a parafa tömítés külön cikkszámon nevesítve van a linken), meg hogy az idén már fű nem terem, meg hívjon szerelőt...

Ahhoz képest hogy tegnap regisztrált a kolléga úr, nagyon magas elvárásai vannak a HE szolgáltatásaival kapcsolatban...

(#) szasza2013 válasza szerviz hozzászólására (») Dec 30, 2012 /
 
Köszönöm gyors válaszodat, segítségedet, igen szeleprúdnál van szivárgás, és a gázszivárgás ellenőrző spray mutatta ki, a gáz szivárgásának helyet.

(#) shanar válasza Gafly hozzászólására (») Dec 31, 2012 /
 
Köszi a felajánlást.
Közben felpörögtek az események, mert akciósan találtam Q7-es termosztátot mindössze 5.400-ért, így elmentem megvettem, és azzal a lendülettel ki is cseréltem. Adódtak problémák, de végül sikerült megoldanom. A termosztát amúgy a nagy szobában van, a fal másik oldalán egy folyosórész van, és a fal vastagsága kb. 40cm. a közelében semmi sincs ami indokolná az eltérést.
Köszi még egyszer.
(#) shanar válasza szerviz hozzászólására (») Dec 31, 2012 /
 
Sikerült kicserélnem, bár kalandos volt, de köszi a segítséget. Azért hogy ha más is nekikezd ilyennek leírom, hogy jártam.
Először is a 7-8-9 teljesen más volt mint a leírásban vagy ahogy te említetted. Itt ugyanis a 3-4-5-re volt kötve a 9-10-en meg a szivattyú van. Szerencsére volt bekötési rajz a vezérlő előlapjának belső részén. (Mellékeltem, hátha érdekel vkit.)
Ezzel nem is volt gond, csak ahogy az lenni szokott, ha megbontasz vmit amihez nem nyúltak már régóta, akkor érhetnek meglepetések, így persze nem működött elsőre. Nem tudtam az őrlángot begyújtani. Kiderítettem, hogy gáz van, de szikra nincs, így tovább kellett bontani az égéstérig, ahol állítottam a gyújtón. Összerak, megint nem jó. Szikra van, de nem éri el a gázt. Újra szétszed, újra beállít. Ezután végre beindult. Megtudtam, hogy mindenki sokat szenvedett a begyújtással, csak sokadjára sikerült nekik. Na most már elsőre begyújt. (Azt már csak zárójelben említem, hogy az égéstér borító lemez csatlakozásai el vannak törve, hegeszteni kellene, de ezt már vki korábban drótozással megoldotta sufnituningban, ami persze eltört a hajlítgatás következtében.) Azt hittem ezzel végeztem is, de nem. A melegvíz kivezető cső 10 perc folyamatos működés után is csak langyos volt. A szivattyúra gyanakodtam, de az berregett (nyomásmérő nincs, így a fülemre hagyatkoztam). Jött a légtelenítés, semmi. Végül észrevettem, hogy a láng nem elég erős, így keresni kezdtem az állító csapot, hát nem egyszerű helyen van (mellékeltem). Ezután végre felszerelhettem a termosztátot, ami persze megint problémás volt, mert a hátulján levő kivágás a vezetékeknek a másik oldalon van, mint nekem kellett volna, és mivel a fal mellett van a termosztát, és rövid a vezeték, így nem tudtam áthelyezni. Végül azért megoldottam, beprogramoztam, és leteszteltem, úgy tűnik minden jó lett. Most már csak annyi a baj, hogy a vízhőfok mérő nem működik, állítólag tavaly romlott el. Esetleg ha van vmi ötlet ezzel kapcsolatban, azt megköszönöm, mert most érzésre van beállítva.
(#) Gafly válasza shanar hozzászólására (») Dec 31, 2012 /
 
Legfontosabb: Én nem értek hozzá!

Örülök hogy sikerrel jártál a digitális termosztát felszerelésével

Ugyanakkor szerintem fogsz még arra járni a közeljövőben, elég gyakran, erre alapozva:
Idézet:
„Nem tudtam az őrlángot begyújtani. Kiderítettem, hogy gáz van, de szikra nincs, így tovább kellett bontani az égéstérig, ahol állítottam a gyújtón. Összerak, megint nem jó. Szikra van, de nem éri el a gázt. Újra szétszed, újra beállít. Ezután végre beindult. Megtudtam, hogy minde nki sokat szenvedett a begyújtással, csak sokadjára sikerült nekik. Na most már elsőre begyújt.”


Saját tapasztalatból: Ami ég az el is alszik.

Ne legyen igazam, de fogsz még oda járni, és egyre sűrűbben...
És ezen nem segít a digitális termosztát...

Nekem ez segített (a "3-e" szabály) eddig:
- Átfújtad-e azt az "alu izét", aminek a tetején ég az őrláng?
- Meghúztad-e finoman a hőelem csatlakozását a gázarmatúrán?
- A szentháromság (Őrláng/Hőelem/Gyújtó elektróda) megfeleően áll-e?
A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2012
(#) VIM válasza Gafly hozzászólására (») Dec 31, 2012 /
 
Szia! Én már csak ennyit tennék hozzá képekben, mert mikor már minden jó de mégsem jó (kialszik egy idő után), akkor jön a mágnes csere, mert azt senki sem gondolná rossznak, pedig az.
A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2012
(#) Gafly válasza VIM hozzászólására (») Dec 31, 2012 /
 
Boldog Új Évet Kívánok!

És a digitális termosztát leküzdi a hideget, ellentétben a hagyományos rusnya analóggal

Na megyek kajálni...
(#) shanar válasza Gafly hozzászólására (») Jan 1, 2013 /
 
Reméljük nem lesz vele sok gond, de mivel már ~20 éves a rendszer, így persze valszeg ez csak álom. A kérdéseidre a válasz:

- Átfújtad-e azt az "alu izét", aminek a tetején ég az őrláng?
Nem.
- Meghúztad-e finoman a hőelem csatlakozását a gázarmatúrán?
Igen, kénytelen voltam, mert állítani kellett rajta.
- A szentháromság (Őrláng/Hőelem/Gyújtó elektróda) megfeleően áll-e?
Hát ezen állítottam, remélem jó lesz. Most elsőre begyújt, de eléggé belelóg a z őrlángba, nem tudom az mennyire baj.

Lehet én értem félre, de kicsit olyan érzésem van, azt gondolod, hogy én azért cseréltem ki a termosztátot, mert gond van a rendszerrel. Erre alapozom:

"fogsz még oda járni, és egyre sűrűbben...
És ezen nem segít a digitális termosztát..."

"És a digitális termosztát leküzdi a hideget, ellentétben a hagyományos rusnya analóggal"

Nem gondolom azt, hogy ha egy autón kicserélem a rádiósmagnót, akkor megjavul a motor. A termosztátot 3 okból cseréltem ki. Először is nem látta el megfelelően a feladatát, másodszor össze-vissza volt tekergetve feleslegesen, végül pedig megsárgult ronda szar volt. (Bár utóbbi kevésbé érdekel, mert nem én nézem.) A csere közben derültek ki az egyéb problémák, amiket próbáltam megoldani.

Összegezve azonban azt mondhatom, hogy megérte kicserélni. Máris kaptam visszajelzést arra vonatkozóan, hogy most sokkal jobb a komfortérzet, mivel a programozásnak megfelelően fűt a rendszer. Nem fázik napközben, és nem fűt 21 fokra feleslegesen éjszaka.
(#) Gafly válasza shanar hozzászólására (») Jan 1, 2013 /
 
Idézet:
„Máris kaptam visszajelzést arra vonatkozóan, hogy most sokkal jobb a komfortérzet,”

Akkor kollektív örülés van.
És különösen örülök hogy szerintem teljesen jól megoldottad a dolgot.
(#) orrrion hozzászólása Márc 21, 2013 /
 
ZC-18-as kazánomban a láng rendszeresen elalszik , már közepes szélben is. ( Nem az őrláng,hanem a fűtés ) Gázszerelő véleménye szerint az őrláng jó, próbáljam a széltől megvédeni a kivezető nyilást. Eddig rendben, de a problémám nem szűnik. Már minden lehetséges módon próbáltam ugy elszigetelni a falon lévő kivezető csonkot, hogy a széltől védve legyen,de a légáramlás meglegyen. A folyamat ugyanaz: beindul a fűtésláng, szép egyenletes, aztánkb.20 mp. múlva elkezd elválni a tűztér lapjától, majd vándorolni kezd egyre jobban, aztán kialszik. Már azt is kisakkoztam, hogy milyen gázláng erősségnél tart ki legtovább, de előbb-utóbb mégis kialszik. Kérdésem a következő ( bár nem kimondottan elektronikainak tűnik):
Meg tudná valaki irni, hogy mi okozhatja ezt a folyamatot és milyen módon tudom megoldani, hogy a szél ne tudja kioltani a lángot, de a szükséges levegőáramlás biztositott legyen?
Az a gyanúm, hogy belső probléma is lehet, mivel az elmult években, de az idén is nemegyszer volt már olyan szél, mint ami most kioltja a lángot, ráadásul külső szélfogó sem védte a kazánt, mégsem aludt ki a láng. Amikor a profi kihivott gázszerelőnek ezt elővezettem, azt válaszolta, hogy az általa látottak alpján csak a szél miatt történik a kialvás. Tény, hogy szélcsendben nem alszik ki a láng, de akkor eddig miért nem volt ilyen gondom?
(#) Gafly válasza orrrion hozzászólására (») Márc 21, 2013 /
 
Nekem sok évig ilyen volt, de a lrírt jelenséget nem tapasztaltam.

Idézet:
„A folyamat ugyanaz: beindul a fűtésláng, szép egyenletes, aztánkb.20 mp. múlva elkezd elválni a tűztér lapjától, majd vándorolni kezd egyre jobban, aztán kialszik.”


Nekem mindíg attól aludt ki, hogy védelem közbeszólt (termoelem/mágnes/őrláng trió).

Olyan volt mondjuk, hogy a gerlék fészket raktak az égéstermék kivezetőn

Szerintem nézd meg, hogy biztosan kap-e rendesen levegőt.
Ott is el tud dugulni ám (de nem értek hozzá)...

Szerelőt próbátál már cserélni? Közöttük is vannak különbségek...
(#) orrrion hozzászólása Márc 22, 2013 /
 
Másképpen fogalmazva: Egy parapet rendszerü kazánnál, vagy tűzhelynél nem ugy van kialakitva a szerkezet, hogy bizonyos szélterhelést elviseljen? Nem láttam még szétszedve egy ZC-18-ast ,de gondolom a füstelvezető és a levegőt biztositó nyilások tervezésénél figyelembe vették a kültéri szelet.
(#) horváth lajos hozzászólása Márc 26, 2013 /
 
Sziasztok van egy fég zc18 as gáz kazán és olyan hibát produkál hogy le kapcsol a termosztát de még utána meg pár másod percig a nagy láng de ha ki húzom a konnektorból akkor is mit nézzek meg rajta ? üdv lali
(#) szerviz válasza orrrion hozzászólására (») Márc 26, 2013 /
 
No, nem kell túlokoskodni a dolgot! A te kazánod lángja egyszerűen "megfullad"!
Mitől lehet megfulladni? Hát, ha nem kapunk elegendő levegőt!
Ennél a kazánnál ez úgy jelentkezik, hogy a beáramló friss levegőbe belekeveredik a füstgáz. Amiben ugye kevesebb a zoxigén.
Ennek a visszakeveredésnek sok oka lehet. Jellemző hiba a házfalak utólagos hőszigetelése, amikor a tízcentis hungarocellel körberakják a kivezetőnyílást. Ahelyett, hogy azt kiemelnék az új falsíkra. Korrodálóthat a füstkivezetés belső szakasza, a "luk" átvezeti a füstgázt.
És egy esetleges pancser szerelés után a füstgyűjtő nem került vissza a helyére, és a füstgáz ömlik vissza az égőtérbe.

A megoldás:
a kazánt hozzáértő szakemberrel átvizsgáltatni, javíttatni.
Hogy ő honnan ismerhető fel, azt ne tőlem kérdezd.....
(#) szerviz válasza horváth lajos hozzászólására (») Márc 26, 2013 /
 
A jelenség leírása alapján a gáz és vízarmatúra rudazatainak szorulása valószínű.
Szétszedése házilag lehetséges.
A probléma összerakáskor jelentkezik, mert gáztömör alkatrészeket kell megbontani, összerakáskor gáztömörséget és működési biztonságot ellenőrizni.
Szerintem ez már nem a laikusok hatásterülete....
Hogy sok "gázszerelő" sincs ezzel tisztában, no, az meg nem az én hatásterületem!
(#) orrrion hozzászólása Márc 27, 2013 /
 
T."Szervíz"!
Tanácsodat megfogadom, amint lehet, megnézetem a füstkivezetőt egy specialistával, DE egy utolsó kérdésem még lenne: két napja, amióta tulajdonképpen nincs szél, a láng egyszer sem aludt ki, a fent leirt tünetek nem jelentkeztek, minden szépen müködik. Egy erősebb szél rájátszik a kazán " megfulladására"?
(#) Gafly válasza orrrion hozzászólására (») Márc 27, 2013 /
 
Kaptál haladékot...
(#) Deta hozzászólása Ápr 6, 2013 /
 
Tisztelt kollegák!
Kellene valaki, aki ismeri a TÜKI lángőr lelkivilágát! Ez egy öreg BKG kazánban működik, ionizációs lángőrként. Van benne egy MY-50 jelű alkatrész, amire semmit nem hoz a "gugli". Ez egy négy lábú. dip tokozású IC-nek tűnő valami, amiből a kettes és hármas láb össze van kötve.
Csatolok róla egy visszarajzolt kapcsi rajzot, hátha valaki dolgozott vele!
Nagyon jól jönne egy kis infó!
(#) golem hozzászólása Szept 29, 2013 /
 
Sziasztok!

Lenne egy kis bibi a FÉG ZC-18.1 típusú gáz kazánnal.
A probléma hogy van őrláng de mikor be kapcsolom a termosztátot a keringtető szivattyú el indul de a gáz égőt nem gyújtsa be.
Mit kéne megnéznem ehhez hogy jó legyen termosztát digitális tavaly lett feltéve és működöt rendesen.
(#) Gafly válasza golem hozzászólására (») Szept 29, 2013 /
 
Sajnos ennek a termosztáthoz semmi köze. Az ugyanis rendben elindítja szivattyút, csak attól éppen nem gyújt be a "főláng".
Gáz/víz armatúrát szét kell szedni, azt pedig nem javaslom. Hívjál szerelőt...
(#) toro válasza szerviz hozzászólására (») Szept 29, 2013 /
 
Nem is beszélve a rúgófeszesség állításról>mert az is lehet a probléma, hogy gyenge és mikor vissza vált a szivattyú kis fordulatra erős a rúgó nyomása a szelepben.
(#) maffia hozzászólása Okt 19, 2013 /
 
Sziasztok! FÉG ZC-18.1 típusú gáz kazánnal kapcsolatban. Kérdésem a következő előfordul,hogy amikor a víz hofok eléri a kívánt értéket és cirkulál nem mindig veszi le a fő égő gázt vagy csak részben csökkenti le azt mi lehet a gond?
(#) maffia válasza maffia hozzászólására (») Okt 27, 2013 /
 
A gond továbbra is adott........
(#) Gafly válasza maffia hozzászólására (») Okt 27, 2013 /
 
Idézet:
„hogy amikor a víz hofok eléri a kívánt értéket és cirkulál nem mindig veszi le a fő égő gázt vagy csak részben csökkenti”


Tehát nincsen szobatermosztátod, hanem csak ez előremenő vízhőmérséklet alapján történik a szabályozás?

A cirkulál az azt jelenti, hogy legyökken a keringető szivattyú fordulatszáma, vagy teljes fordulatszámmal pörög tovább?
- Ha a kazán/ szoba termosztát kikapcsolása után a keringető szivattyú teljes fordulatszámmal pörög tovább, akkor nagy valószínűséggel elektronikai hiba van (utánkeringető áramkör kis fekete doboz bal oldalon alul). Rajza fent van a fórumon több példányban.
- Ha a termosztát kikapcsolása után lecsökken a szivattyú fordulatszáma, de a főégő égve marad, akkor nagy valószínűséggel a szét kell szedni a víz és/vagy gáz armatúrát. Ezt pedig nem javaslom, csak szerlelő által. A leírtak alapján erre tippelek, szóval hívjál szerelőt.

De nem értek hozzá.
(#) maffia válasza Gafly hozzászólására (») Okt 27, 2013 /
 
Van szobatermosztát,igen PL: ha 65 fokos vizre van állítva a vizhőfok és eléri kis fordulatszámra csökken a szivattyú de nem mindig vagy csak részben alszik ki a fő égő nagy baj nincs mert felvettem a viz hőfok szabályzót max-ra amúgy meg nem fűti tül..
(#) nysisti hozzászólása Dec 7, 2013 /
 
kérdezni szeretnék tőletek,mert a problémámra nem találtam pontos leírást a hozzászólásokban.
Zc 18 církóm főégő kikapcsolásánál morog,utókeringetése van,minél melegebb víznél 65fok,kapcsol ki annál erősebb a morgás.
nyáron kitisztítottam a parapetet,kismadár fészek volt benne,teljesen kifujattam a portól,de a hangja kikapcsolásnál megmaradt egy pár másodpercig.
felforr a víz talán,hiába megy még a szivattyú?
tudtok e támpontot adni mit nézzek meg jobban?
(#) Gafly válasza nysisti hozzászólására (») Dec 7, 2013 /
 
Idézet:
„Zc 18 církóm főégő kikapcsolásánál morog,utókeringetése van,”

Az enyém akkor morgott, amikor NEM volt neki utókeringése
(#) nysisti hozzászólása Dec 7, 2013 /
 
a szivattyú érezhetően forog,jelzi a termosztát is de lehet hogy ez csak átverés?
lehet-e szabályozni a szivattyú utókeringetését esetleg?
(#) Gafly válasza nysisti hozzászólására (») Dec 7, 2013 /
 
ZC18 cirkónál, amikor a termosztát bekapcsol, akkor elindul a keringető szivattyú.
Amikor a termosztát kikapcsol, akkor kisebb fordulaton még megy (de annyira nem, hogy a nyomáskülönbség miatt a főégő égve maradjon). Ekkor jellegzetesen halkabban "megy" a szivattyú. Majd valamennyi idő után teljesen elhallgat...
Amikor "morog", akkor egyből leáll teljesen a keringető szivattyú és kicsit felforr a víz a hőcserélőben (vagy valami hasonló, de elég ronda hangja van).
Ehhez a termosztátnak semmi köze nincs. Ahhoz meg végképp, hogy tudja hogy forog a szivattyú (az a számítógép és ventillátor esete). Itt a termosztát bekapcsol, aztán vagy forog tőle szivattyú, vagy nem...

Bal alsó sarokban van egy fekete doboz. Abban a dobozban van egy nagy zöld 82 Ohm-os ellenállás. Tipikusan annak nem érintkezik a odacsavarozott lába
Az egész hálózati feszültség alatt van! Ne szombat este kezd el szétszedni. Sőt, szerintem holnap se, amilyen hideg van
Ha nem piszkálod, elmegy még pár napot így, amedig jőn a szerelő...
(#) Gafly válasza nysisti hozzászólására (») Dec 7, 2013 /
 
Idézet:
„lehet-e szabályozni a szivattyú utókeringetését esetleg?”

Röviden: Nem.
Hardkódolva van
Következő: »»   5 / 31
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem