Fórum témák
» Több friss téma |
Amúgy a multiméteremen vannak lyukak
![]() Ezek szerint van módszer a tranzisztor kimérésére, majd olvasgatok, hogy zajlik.
Ha már sikerült tönkretenned a hidat, akkor lehet hogy ésszerűbb lenne a fentebb már elvetett ötletet követni, nevezetesen egy új hidat építeni fetekből. Jobb tulajdonságai vannak a feteknek, mint a bipolárisaknak.
De erre van külön topic, ahol a híd szakijai tanyáznak, és okosakat tudnak neked mondani.
Értem.
Az igazi gondom az, hogy ez a drága kis panel nem jól veszi az adást. Amíg ezen nem tudok változtatni, addig talán kár tovább építeni a hidat. Egy kicsit úgy érzem, lassan fel kell adnom ezt a projektet. Negyed köröket tekertem a tekercs ferritjén, de nem sikerült átütő sikert elérni vele. Az azért érdekes, hogy egy percet sem használtam összesen az autót, máris elszállt az a híd benne. Vagy már meg volt fáradva, vagy nem tudom... amikor használtam egy percig, akkor is inkább előre mentem vele, hátra alig. A tápfesz meg 7,5 Voltról 7,7-re változott, tehát nem is tuningoltam agyon. Jövő héten hozok haza 2 RC autót. Az egyik egy 12 Voltos quad ![]() Ezen kívül hozok még haza egy rakás romot is ![]() Ennyi donorból össze kell tudnom rakni párat ![]()
Nem adom fel a nagy autó projektet, de gondolom, hogy a vevő rész rendberakása a jelenlegi felszerelésemmel nem fog menni.
Volt olyan elképzelésem, hogy a kis IC-t és a kis tekercset áttenni a nagy panelbe, hátha venné a kis panel távját, de elvetettük ötlet szinten. Ahogy néztem a kis és nagy panelt, alkatrész mennyiségileg és logikailag megegyezik, de ugye az alkatrész méretek és a tápfesz magasabb a nagyban. Gondolom, így nem valószínű, hogy működne az ötlet, vagy megér egy próbát? Tehát megpróbáljam a kis panelből kiműteni a tekercset is és megpróbáljam a nagy panelbe átrakni, a kis IC-vel együtt? Természetesen az IC mérete egyezik a nagy panelon is csak 4,45 Volt az IC Vcc-je.
Szerintem amíg nem érted a dolgokat, addig ne birizgáld azt a tekercset, mert ami most még jó, könnyen elszúrhatod azt is!
Ha már ilyen lelkesen vásárolgatsz, akkor vegyél egy olyat, aminek tuti jó az adó/vevője, és azt gyógyítsd bele a nagy gépbe! Csinálunk hozzá egy normális hidat, és akkor átmegy a holdra is! A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2013
Ok, de nem jó
![]() Már végig tekertem a tekercset föl-le.
Az erő velem van.
Ahogy nézegettem a panelt, megfogtam és elindult hátra :S Vagy valami összeért, vagy kontakthiba volt, de megjavult. Lehet, hogy ha kicsit masszírozom az antennát, az is megjavul ![]()
Egy nagy tudos mondta az emberekröl és tudásukról:
Az emberiséget 3 csoportba lehet osztani. 1. Akik tudják, hogy mit tudnak. 2. Akik tudják, hogy mit nem tudnak. 3. Akik nem tudják, mit nem tudnak. ![]() ![]() A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2013
Szép volt!
Nem tudom, mit kéne tudnom, ezért írogatok ide ![]() Leírtam, mik a tünetek, de hiába kérdezek, nem kapok választ. Tudom, egy semmitmondó dolgon kísérletezek, de ez adódott nekem, ebből próbálok tanulni. Ha ez sikerülne, hozzá mernék nyúlni esetleg komolyabb dolgokhoz. Azt is tudom, senki nem az elkötelezettem, itt szivességből kapok tanácsot, ha igazán tanulni akarok, azt nem itt fogom. Minden esetre nagyon köszönöm, hogy segítettetek, nélkületek idáig sem jutottam volna!
Ahogy Lenin vagy talán Koba mondta " tanulni, tanulni, tanulni "
Na figyu!
A hozzáállás jó, de a szakmát kitanulni nem a fórumon fogod. Mi abban tudunk segíteni, hogy hogyan lehetne életet csiholni a gépedbe, illetve abban, hogy mégis milyen könyvet szerezz be a tanuláshoz. Ha kérdésed van, arra egész biztosan választ fogsz kapni. DE! Ez tényleg nem távgyógyító tévédoki, ilyen információkkal nem megyünk semmire, hogy valahol hozzáértem, és elindult. A tekercset is mondtam, hogy hagyd békén, erre letekered a helyéről. Megjavult tőle? Nem. Két külön dologról beszélünk. Az egyik a verda, amit valószínűleg meg fogunk tudni oldani. A másik viszont a tanulás. Ebből nem fogsz semmit sem tanulni! Attól, hogy pár információmorzsát felszedsz, még nem fogod érteni a miérteket, pedig ez lenne a cél. Ellenben azt hiszed hogy tudod, és legközelebb tönkreteszed aminek nekifogsz. Ezzel elveszed a saját kedved is a témától. Ne akarj a 3. csoport tagja lenni, aki még azt sem tudja hogy mit nem tud! Válaszd szét a két dolgot! Tanulj, hogy tudd mit csinál a tranzisztor, mi az az áramerősség, mire jó a kondi! Ha ez már megy, akkor csinálj egy villogót! Nagyon látványos, és egekbe lövi az önbizalmat! Ha ezt is érted már hogy hogyan működik, akkor lehet kacérkodni a komolyabb témákkal, akár később már a rádiós dolgok felé is nyithatsz. Vagy a mikrovezérlőkhöz. Vagy akárhová. Menet közben bármiben tudunk, és fogunk is segíteni. Ha már tudod hogy mit nem tudsz, akkor törekedhetsz arra, hogy megtudd. Hidd el, mindenkinek vannak hiányosságai, senki sem tud mindent. Mindenki tanul. Szerintem első lépésként szerezz be egy elektrós könyvet, ami megadja az alapokat, utána már lehet folytatni az elektronikával. ![]()
Köszi
![]() Bocs, hogy poénosra vettem a figurát, ezentúl megpróbálok nem humorizálni, hanem tényszerű maradni. Természetesen akarok és fogok tanulni, a három említett dologról pedig tudom, mit jelent. Azért nem írok szakmai jelleggel, mert az amatőr előtti kezdeti stádiumban ezt még nevetségesebb lenne, mint így, hogy konyhanyelven fogalmazok. Ez a középút az okosan hülyéskedés és a hülyén okoskodás között. Anno olyan 92-95 körül, mikor a BRG-ben dolgoztam készítettem pár végfokot TDA 2052-esből. A nyákot megcsinálták, nekem az volt a dolgom, hogy telepakoljam alkatrésszel, meg rakjak rá tápot, amire szintén én gyártottam a Graetz hidat diódákból, meg persze gyártottam lemezből burkolatot is, stb. Nem ez volt a dolgom, ott yagi antennákat készítettünk és telepítettünk, ezt magamnak csináltam. Igazából, ha jobban belegondolok, egy nagyon pici közöm van az elektró-szakmához, csak rég elfelejtettem és egyszerűbb a sült galambot várni, mint gondolkodni és utánajárni dolgoknak. Előkapok egy elektrós könyvet és olvasgatok ![]() Bocs az OFF-ért ![]() A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2013
Semmi gáz! Az írásodból az jött le, hogy az égvilágon semmi közöd a témához, ezért próbáltunk bolondbiztos megoldásokat találni. A humorral sincs semmi gond. Amit tudsz azt tudod, ezért ne rejtsd el, hogy tudjunk építeni rá. Amit nem tudsz, az meg úgyis kiderül, arra lehet gyúrni. ![]()
Ok
![]() Van esetleg valami ötleted, hogy növelni tudjam a hatótávot? A tekercset pontosan oda állítottam vissza, ahol volt. Az elejétől jegyeztem, merre mennyit fordítottam rajta, szóval ha nem kopott a ferrit, vagy nem nyomtam meg, elvileg ugyan ott van, ahol volt. Szétkaptam a távot is, a panelján egy helyen volt egy ón fröccsenés, leszedtem, de semmi nem változott. A távban új (és jó) az elem.
A hátramenet megjavulásának az antennának, és az egész RF résznek semmi köze. A hatótávhoz pedig nagyonis. Az egész RF rész felépítése a következő:
Van egy szupreg vevő egy tranzisztorral. Ennek az érzékenysége (egy adott "antenna" esetén) attól függ, mennyire van a vételi frekvenciára hangolva. Ezt gyakorlatilag megoldottad az egyszem tekercs (rezgőkör) frekvenciára húzásával. A további művelekekhez sajnos oszcilloszkóp kellene. Az érzékenységet a visszacsatolás állításával lehet még pontosítani, a demodulált jel maximumra állításával, és ezt már csak oszcilloszkópon láthatod. A vevő enkóder IC -ben található még két sorbakötött inverter szerű erősítő, ami a dekóder számára kondícionálja a demodulált jelet. Ha a demodulált jel nagysága nem éri el az erősítők érzékenységi küszöbét, a hatótáv csökkenni fog. Mivel nagyobb frekvenciás impulzusokat kell nézegetni, ehhez is oszcilloszkópra van szükség.
Köszi.
Megkérdezem az egyik autóhifis ismerősömet, mintha ott lenne oszcilloszkóp, hátha tud segíteni.
Szia!
Korábban én is írtam Gabiorsinak, hogy hatótáv növelésével kapcsolatban, keressen a környékén egy szkóppal rendelkező embert és leírom mit kell tenni. A 27MHz nem egy nagyon nagy ferkvencia, de az alapbeállításokat egy 1MHz-es szkóppal is meg lehet csinálni (nem a nagyfrekit mérjük, hanem a demodulált jelszintet).
Tudom, emlékszem, de eddig a panel házasítással bajlódtam, most elvileg az renden, jöhet a szkópozás.
Megvan az emberem a szkóppal.
Lehet, hogy ma tudok is találkozni vele.
Szia!
Mint korábban írtam, van egy-két dolog ami miatt kevés lehet a hatótáv. 1. Ha feltételezzük, hogy az adó jó: -Meg kell keresni a vevő panelon a szuperreg. fokozat kimenti pontját (ez valahol a tekercs melletti 1. vagy 2. tranzisztor környékén lesz, de nem feltétlenül egyezik meg a dekóder IC bemenetével, mert közben még lehet hogy erősítés van). Legegyszerűbben szkóppal próbálgatva adó nélkül (mármint hogy hol van), folyamatos elektromos zajt mérhetsz rajta. Ha ez megvan. -Elviszed az adót a jelenlegi hatótáv kb. végéig, bekapcsolod az adót, és közben mérsz. Amikor az adót bekapcsolod, kódolás függően valamilyen szabályos jelsorozatot kell látnod a vevő kimenetén. Ha ez megvan, kicsit távolabb mész az adóval, amikor láthatóan csökken a jelszint, de még megvan és elkezded tekerni a vevő tekercsét (lehetőleg műanyag hangoló csavarhúzóval, mert a fém drasztikusan el fogja hangolni), és feszültségmaximumot állítasz be. Ha ez sikerül, még meszebb viszed az adót és folytatod, míg nem lesz több a hatótáv. Ha így nem tudsz távolságot növelni, máshol van a gubanc. Akkor én megnézném a vevő tápfeszét, mert a szuperreg kényes a pontos tápra. Ezt úgy tudod ellenőrizni, hogy csak a vevőt ráakasztod egy változtatható tápra, és fesz. változtatás mellett nézed az érzékenységet (ez pl. lehet egy sima 1k-s poti, két vége az elemen, a közepe és a test között egy pl.:100mikrós elkó, a közepe a vevő betáp pontjára kötve). Ha ez sem hoz eredményt, akkor az adó a ludas. Gyorsan írtam le, ha valamit elírtam javítsatok ki, én kb. így csinálnám. A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2013
Köszönöm!
Kinyomtatom a receptet és viszem az akvarista kollégának.
Szia!
Annyit sikerült elsőre megnézni, hogy az adó jó, mert közben szereztem egy szintén 27,145-ös adót, igaz, hogy csak egy funkció egyezett, de azt is csak 40-50 cm-ről látta a vevő, mint a saját adóját. Majd beszámolok a többi fejleményről.
Szia!
Ez szerencsés, mert kicsi a valószinűsége, hogy mindkét adó rosz legyen. Akkor jöhet a vevő teszt.
Sziasztok! Nekem is van egy 2 csatornás rc autóbol való vevő panelom.Az lenne a probléma hogy ha nincs rákötve semmi fogyasztó akkor szépen kijön a fesz de amint leterhelem egy motoral mek se mukan a fesz meg sehol ha akkor mérek.Vagy estleg az i a kevés
![]() ![]() Kezdő vagyok a témában szóval inkább mezei nyelven.
Szia!
Mezei nyelven csinálj egy képet a panelról (lehetőleg jó minőségűt) alulról is, felülről is! Aztán mutatsd meg a motort is amit rá akarsz pakolni! Ha gyenge az elem, akkor az is okozhat ilyen tünetet!
Kész a hangolás.
Kb. 4 méter lett a hatótáv. Kicsit lehetne több... A 9 Voltos elem új az adóban, a kocsiban is jó az akku feszültség, van még valami, amit meg lehetne vizsgálni?
Szia!
Hát az nem sok. Más ötletem nincs. Nincs a közeledben egy HE-s segítőkész hozzáértő ember? Kérdezz körbe. El kéne vinni hozzá a komplet cuccot, hogy néze meg. Üdv: Zsolt
Oké csinálok képeket majd feltöltöm egyébként ma még méregetem és hát az aksi 3.6 v-os 600 mah-s olyan full töltésen mértem 4 v-ot utána hamar lement 3.8 ra és ott meg is állt. Az áramerősség az aksiba 22-23 ma ami kijön a motoroknál ott olyan 17-18 körül változik a fesz meg 3.2v és amint rákötöma motort ami bisztos hogy jó mert az eredeti és működik is a fesz elmegy az áramerősség meg kb 8 ma és a motor meg se mukkan .
|
Bejelentkezés
Hirdetés |