Fórum témák
» Több friss téma |
Simpi
Ok, megpróbálom közvetlen bekötést vezetékezés nélkül, 1-2cm en. Watt A 100n megvan de az 1k ellenállás nem volt, alap angolommal, az adatlapjából nem olvastam ki, hogy kell, de elfogadom tanácsot, pótolom, max a számítást át kell írni, de lényeg, hogy ne ugráljon. Ma a boltba vettem egy TL431C IC-t, ha semmi nem segít, hátha az. Köszönöm a segítséget, tanácsokat. Off ért bocsánat
Az adatlapban nem szoktak triviális elektronikai dolgokat részletezni. Nem lesz szükség átszámításra. De ha megváltoztattad a földelés vonalvezetését, vagy egyéb hibát vétettél a korábbihoz képest, akkor ez nem fog segíteni, viszont ártani sem.
Üdv!
Szeretnék építeni egy távirányítós tankot. Néztem ezeket az RF modulokat, de nemtudom, hogy hogyan kell bekötni a PIC-re, mert az adatlapján van egy csomó lába, de szinte mindegyik GND-re megy, van egy táp, és a data. A Flowecodeban pedig 5 láb van és mind a PIC-hez csatlakozik. (Bár ez még ráér, mert a progi sincs még kész, csak elméletben, mert nem tudom, hogy hogyan lehetne megvalósítani azt, hogy PWM-el szabályozzam a két motort, ami a lánctalpakat hajtja. A szoftveres PWM az megy, azzal nincs gond, de hogyan váltsak forgásirányt? a 2 motorhoz 4db PWM és 2db H-híd? Ha ez így működik, akkor még meg kellene oldani azt a problémát is, hogy 2db potit figyeljen és a felétől eltérve merre induljon meg a motor, aztán ugye ennek a 2 potinak az értékét elküldeni RF-en, aztán a vevőn beolvasni stb... Van ilyesmire példa valakinek? Illetve valami segítség, hogy egyáltalán hogyan valósítsam meg? ![]() A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2013
Nem egészen ide valóm a kérdésed, sokkal inkább valamelyik modellirányítósba.
Az irányító rendszer úgy néz ki, (mivel az átviteli út egy csatornás) hogy a rádiós úton nem a motorvezérlést küldöd át, hanem csak vezérled azt a mikrovezérlőt, ami majd a motorokat fogja PWM -el vezérelni, és a modellben az összes többi funkciót is. Tehát a rádiós modulra nem PWM -et küldesz, hanem valamilyen adatot (SPI, I2C stb), ami majd megmondja a játékot vezérlő mikrovezérlőnek, hogy mit csináljon. Az megint más kérdés, hogy a legtöbb rádiós modulba a DATA lábon használat előtt be kell küldeni a beállítási paramétereket is. Ez a téma pedig a rádiós moduloknál van tárgyalva. A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2013
Értem, köszönöm. Akkor olvasgatok még egy kicsit róla.
Kérdés.
Az 5-ös flowcoeban láttam a változóknak lehet kezdő értéket adni. Ez ugyan azt a célt szolgálja, mintha számítás műveletben megadnám neki pl hogy "változó=0" ? Nem próbáltam még, de pár szó memória területet meg lehetne spórolni talán? Nekem a változók 90%-át értékkel kell ellátnom.
Ok értem, köszi.
( félreérthető voltam kicsit: Olyan értelembe gondoltam, hogy ha megadom a változó kezdőértékét, a változó beállításainál, akkor nem kell a folyamatábrába még egy számítás blokkot tenni. Így nem 2x van megadva. ) Az ábra (rajz) pedig tisztább lenne. Egy blokkal kevesebb. Hiba lehetőség is kevesebb. Jártam úgy, hogy szerkesztéskor kis képernyőn laptopon eltoltam a blokkot arrébb véletlen és egyes programrészben lévő változók kezdő érték nélkül hibát okoztak(én meg keresgéltem és néztem bambán). Vagyis fordításkor oda kerül a változók alapérték meghatározásai ahol van a blokk. Viszont, "ha jól sejtem" a változó beállításainál megadott alap érték a program legelejére kerül így ezek elkerülhetők. A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2013
Ajánlom figyelmedbe ezt a jó kis projektet, ugyan nem PIC, de a rendszer ugyanaz.
Tapasztalt már valaki olyat, hogy..
A nyákon fix ellenállások vannak az AD bemenetre kötve. 1 és 2 kohm, feszültség osztóként(1.69 V ra számoltam). A Pic lábára 1,58 V megy, stabilan nem ugrál a mutatós(érzékenyebb) műszer sem, és a digitális sem. A referencia fesz 2.48V. (Flowcode ADC beállításoknál 248 x10mV van beállítva referenciának.) Műszer szerint nem ugrál. (100nf van szűrve a bemenet) Ugyan akkor az LCDre kiíratva az INT és a Volt értéket is ugrál. Merre felé keressek hibát? A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2013
Próbálj ki egy másik adc lábat, hogy ott csinálja e.. Nekem is volt ilyen gondom némelyik picel, és másik lábon atom stabil volt csak az adc0-volt instabil.
Ezeket próbáltam. DE ha anno a hőmérő (MCP9700) nem ingadozott (2 évig stabil volt), 4-5 tizedesig, vagyis 10ezred Volt bemenetig és az elektronikában nem változott semmi (csak az előlap, LCD + ledek kerültek más helyre,), akkor most is ugyan úgy fixen kellene állnia pláne, hogy fix ellenállások vannak most rákötve osztóként. (sajnos nincs régi hex fileom, hogy fel tegyem ami még 4es flow-al volt fordítva)
Most csináltam egy csak ADC-t mérő programot. Semmit nem csinál, csak 100ms-onként leméri a bemenetet és kiírja LCDre. 5 percig 1.556670 V- írt ki és 651 decimális értéket és néha bevillant valami. 15 perc után 1.55670 és 1.559062 valamint 651 és 652 ír ki és random villog, vált a kettő közt... Néha 1.556... és 653 at ír ki. De nem 4-5-10 tizedet ugrál mint a teljes programba hanem 4 századot, vagyis a mérést (10mv fokonként az adatlap szerint) nem befolyásolná. 30 perc után az ugrálás mértéke kicsit nőtt, de még 1 század Volt alatt van. Vagyis még mindig stabil xx fokot írna ki. De ha vissza teszem a teljes programot, akkor kiírtava 1.52 és 1.63V közt ugrál-t éppen most. Pedig csak a programot cseréltem... A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2013
Az ADC beállításaiban próbáld átállítani a mintavételezési időt, hátha.
Szinte semmi változást nem tapasztaltam.
1000 helyett ha 50 akkor sem, és a fosc/2 vagy 64 is mindegy. Viszont a referencia mérés szerint 1 óra után 2.50V és azt azóta is tartja. A beállításoknál ha 254et álltok akkor az LCDn is ugyan azt a Voltot látom mint a műszerrel és kisebbeket ugrál. (tettem fel egy potmétert az egyik ellenállás helyére) Műszeren 0.35V mozdulatlanul, a AD lábon a bemenet, az LCD-n 0.354 - 0.376 közt ugrál. A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2013
Ez nekem is eszembe jutott, csak ha az is eddig jó volt most miért nem az?
(Azt a programot vissza téve amin nem volt változtatás, sem jó, holott az volt benne csak 4.3 assal fordítva) Nincs ötletem.
Azt hiszem, hogy sokkal, de sokkal bonyolultabb ez az egész, mint ahogyan azt Én elképzeltem.
![]()
Sziasztok!
Van ötletetek hogy hogyan tudnék sinus, cosinus függvényt használni flowcode-ban? A fordítótól függ hogy milyen függvényeket tudok használni?
Nézz utána a DSP generátornak a mátrix multimedián ...
Ha az emlékezetem nem csal, akkor a szögfüggvények csak az AVR procikhoz használhatóak, a PIC-ekhez - sajnos - nem.
Sziasztok!Az lenne a kérdésem,hogy lehetséges e megoldani hogy egy pic eeprom adattartalmát módosítsam a windows-ból,anélkül hogy újraprogramoznám a picet?Azok a programok hogy vannak megoldva,amikor pl pis-usb-windows és "online" átprogramozza a pic adatait??Válaszokat előre köszönöm!
Először azt kéne tisztázni magaddal, hogy mi az az EEPROM és mi az a flash, azaz adat és a programmmemória közötti eltérés. Ha ez sikerült, akkor írd le mégegyszer, hogy melyik területet akarod windows alól programozni. Egyébként a program területet nem valószínű, hogy a Flow támogatja, az EEPROM-ot igen...
A hozzászólás módosítva: Jún 13, 2013
Az adatmemóriát szeretném programozni windows alól,de úgy hogy ne kellejen hozzá Flow...
PICkit -tel könnyen megoldható. Kiolvastatod vele a PIC tartalmát, kikapcsolod a programmemória írását (képen jelölve), átírod az EEPROM tartalmat majd végül csak azt töltöd vissza (Write) a PIC-be.
Húúú,bocsánat, de előzőleg másik gépről írtam és ott faterom volt bejelentkezve.Elnézést.Ez a nicknevem, a másik a felmenőmé...
Ez teljesen világos, de én olyasmire gondoltam hogy pl. egy valami.txt fájl tartalmát programozó nélkül átküldeni az eepromba.Visual Basicben programozgatok és szeretnék olyan programot írni amive égető nélkül tudnám változtatni az eeprom tartalmat...Lehetetlen?
Értem, csak azt nem tudom hogy kezdjek neki.Azért írtam ide mert Flowcodeban programozok de ezen a téren egyáltalán semmi gyakorlatom.Azt sem tudom hogy kell átküldeni az eepromba a txt fájlt.Csak ezért írtam ide.
A txt fájlban adatok vannak, jó esetben karakterkódok, ezeket kell átküldened a PIC-re valamilyen kapcsolaton keresztül, ami lehet soros RS232 is, vagy USB, bármi. Ha az adatok átérnek, akkor az említett parancsokkal csak be kell írni az EEPROM megfelelő címeire, amiket te választasz ki természetesen. Ennyi...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |