Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rendezvény-hangosítás (PA) hangtechnikái
Lapozás: OK   151 / 244
(#) soos csaba válasza sound.man hozzászólására (») Jan 31, 2013 /
 
Hogy értve hogy a vezérlőn?, a crossoverre gondolsz?, ha igen akkor azon sajnos nem tudok fázist fordítani!, vagy akkor az egyik mély nyomónál cseréljem fel a pluszt a mínusszal?. Amúgy erről a crossoverröl vágtuk meg a mélyeket.
A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2013

IMG086.jpg
    
(#) sound.man válasza soos csaba hozzászólására (») Jan 31, 2013 /
 
Látom, ezen nem tudsz fázist fordítani! Egyszerű fázisfordítás az egyik mély ládán felcseréled a polaritásokat és 180 fokot fordul ott azon a ládán a fázis. Ugye milyen jó az ilyen pici kis trükköket tudni?
(#) soos csaba válasza sound.man hozzászólására (») Jan 31, 2013 /
 
Jónák jó az biztos, de nem lesz problémája a hangszórónak ha fel cserélem a pluszt a mínusszal?. Nem tudsz nekem ajánlani egy olyan crossovert amin lehet fázist fordítani?. Ja és még valami honnant tudom majd azt meg állapítani hogy a két mély láda közül melyiken kell fázist fordítsak?.
(#) soos csaba válasza sound.man hozzászólására (») Jan 31, 2013 /
 
Figyelj csak van rajta egy olyan gomb hogy PHASE INVERT, ez véletlen nem az a gomb volna ami fázist fordít?., soha az életbe nem nyomogattam még meg azokat a gombokat!
A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2013

IMG089.jpg
    
(#) dudassandor1 válasza soos csaba hozzászólására (») Jan 31, 2013 /
 
Az lesz az a gombóc! (használat előtt hasznos a Manual elolvasása... )
A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2013
(#) soos csaba válasza dudassandor1 hozzászólására (») Jan 31, 2013 /
 
Köszönöm, de eddig én sem tudtam hogy létezik ilyen hogy Kiolthassák egymást a mély ládák, na de most már okosabbak vagyunk megint valamivel!
(#) dudassandor1 válasza soos csaba hozzászólására (») Jan 31, 2013 /
 
Nincs mit! Nem túl rég tanulmányoztam én is a hangosítás ezen dolgait.
(Jó pap holtig tanul... )
A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2013
(#) soos csaba hozzászólása Jan 31, 2013 /
 
Valami csak nem jól van ezzel a crossoverrel, vagy a PHASE INVERT gomb nem fázist fordítana?, ugyanis jel generátorról be vezetem 1KHz-es jelet a crossover bemeneteleire és a kimeneten figyeltem a jel alakot, a LOW kimenetnél semmit nem reagált a PHASE INVERT gomb benyomásakor, semmit nem változott a jel, aztán meg néztem a MID, és a HIGH kijöveteleken, de ott is csak annyi látszott a jel alakon mikor le nyomtam hogy csak egy kicsit meg rebbent a jel alak és kész, de a jel alak ugyan az maradt mint az élőt!. Szerintetek mi lehet annak a gombnak a szerepe a készüléken?, vagy én nem csináltam volna jól valamit?.
(#) ptesza válasza soos csaba hozzászólására (») Jan 31, 2013 /
 
Kétsávos oszcillószkóppal egyszerre kell nézni a két kimeneti jelet. Fordítás nélkül fedik egymást. Egyébként nem lesz baja a hangsugárzóknak sem ha megfordítod a polarításukat . Ugyanez történik ha benyomod a Phase Ivert-et.
(#) bencikusz válasza soos csaba hozzászólására (») Jan 31, 2013 /
 
Nagyon egyszerű erre a válasz, mégpedig ami megtalálható a manualban.
Tehát ez a crossover nem tud fázist fordítani a mély úton, csak a magas úton.
(#) soos csaba hozzászólása Jan 31, 2013 /
 
Értem, köszönöm a válaszokat, akkor ha ilyen jelenséget tapasztalok akkor meg fordítom a hangsugárzónál a polaritást. De a legegyszerűbb dolog az volna ha bele építenék egy fázis fordítót a crossoverbe, mit szóltok, meg lehetne oldani?, esetleg egy rajzot tudnátok nekem mellékelni, és hogy hova kössem be a crossoverbe ha lehetséges lenne ez a dolog.
(#) Davidd válasza soos csaba hozzászólására (») Jan 31, 2013 /
 
Szevasz! Fázisfordító rajzot mellékelem, nekem is megvan építve gyönyörűen működik, annyi hogy lehet más ajánlani fog jobb icvel.
(#) soos csaba válasza Davidd hozzászólására (») Jan 31, 2013 /
 
Szevasz, valahogy úgy kellene meg oldjam hogy ezt a fázisfordítót egyenesen a kimenetre kötném be, és a fázisfordítóból menne tovább az erősítőre, csak egy kapcsolóval állítanám be hogy éppen be vagy ki kapcsolom a kapcsolóval a crossover kimenete elé a fázisfordítót. Nem tudom hogy ez kivitelezhető e így?. A másik dolog meg az volna hogy A741-es IC-vel nem igazán építeném meg, inkább már akkor TL071-es az már jobb hangú IC-é!.
(#) soos csaba hozzászólása Jan 31, 2013 /
 
A másik dolog meg az, mikor én ma el végeztem az oszcilloszkóppal a kísérletet hogy változik e a jel alak, csak a Zöld szinusz jelet láttam a szkóp képernyőjén és nem változott semmit a jel alak, holott amit be jelöltem piros nyíllal azt a jel alakot kellet volna lássam a képernyőn!(180 fok jel eltolásánál), és ezért is volt nekem az furcsa hogy a PHASE INVERT gomb nem csinál semmit a jel alakkal!
A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2013
(#) Directors válasza bencikusz hozzászólására (») Jan 31, 2013 /
 
Akkor közép és magassugárzóknál is szoktak fázist fordítani?
(#) reloop válasza soos csaba hozzászólására (») Jan 31, 2013 /
 
A szkóp nem így működik. A trigger beállítása dönti el, hogy le, vagy felfutó éllel rajzoljon.
(#) soos csaba válasza reloop hozzászólására (») Jan 31, 2013 /
 
Lehet, de sajnos nekem ilyesmi nincs a szkópomon hogy trigger!.
(#) bencikusz válasza Directors hozzászólására (») Jan 31, 2013 /
 
Van amikor szükséges.
(#) reloop válasza soos csaba hozzászólására (») Jan 31, 2013 /
 
Ha nem volna trigger össze-vissza szaladgálnának a vonalak. Esetleg fix, vagy automatikus.
A fázisfordítás önmagában nem létezik, mert az egy viszonyt jelöl. Egy puszta jelre nem lehet megmondani (szkópon ezért nem látod), hogy sima, vagy fordított.
A crossover bemenő és kimenő jelét közösítsd (pl.egy-egy 10k ellenállással), azt szkópold meg mikor az Invert gombot nyomogatod!
(#) soos csaba válasza reloop hozzászólására (») Jan 31, 2013 /
 
Oké, holnap ki is próbálom, ekkor már látszani fog a jel alakon hogy el van tolva 180fokkal, azért mondod hogy kössek egy egy 10K ellenállást a be és kimenetre és közösítsem?. Amúgy mit szólsz az ötletemhez amit fentebb meg említettem, azzal a rajzzal amit Davidd fórumtársunk fel tett, meg felelne az nekem?.
A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2013
(#) reloop válasza soos csaba hozzászólására (») Jan 31, 2013 /
 
Mielőtt ezzel foglalkoznál, azt a két mély-ládát tedd közvetlen egymás mellé, és figyeld meg mit hallasz, ha az egyiken felcseréled a vezeték bekötését.
(#) soos csaba válasza reloop hozzászólására (») Jan 31, 2013 /
 
Oké, ki próbálom azt is!
(#) _vl_ válasza soos csaba hozzászólására (») Feb 1, 2013 /
 
Idézet:
„De a legegyszerűbb dolog az volna ha bele építenék egy fázis fordítót a crossoverbe”

Fel nem fogom, hogy miért képzeled egyszerűbbnek azt, ha egy áramkört buherálsz bele egy készülékbe, mint ha odamégy az egyik hangfalhoz, kicsavarozod a csatlakozóját, és felcseréled a hangszóró két vezetékét...
(#) ufy92 válasza _vl_ hozzászólására (») Feb 1, 2013 /
 
Elnézést hogy beleszólok, de nekem nagyon érdekes hogy valaki ilyenekkel foglalkozik akkor miért nincs tisztába az alapvető dolgokkal. ("hangszórónak baja lesz ha polaritást cserélek..."- ettől például nagyon ideges tudok lenni! )
(#) soos csaba válasza _vl_ hozzászólására (») Feb 1, 2013 /
 
Szia, hát például azért mert egyszerűbb be nyomni egy gombot a készüléken mint oda menni a hangfalhoz és ki csavarni állandóan a csatlakozót pláne ha speacon csatlakozóval van el látva, vagy XLR-el, és ott csavargassam, vagy forrasztgassam, és buli után meg mikor mindenki fáradt össze hajigálom a kábeleket, és a következő bulinál már a fene se fogja tudni hogy most melyik kábelen fordítottam meg a polaritást! hát ezért
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2013
(#) soos csaba válasza ufy92 hozzászólására (») Feb 1, 2013 /
 
Szia, "hangszórónak baja lesz ha polaritást cserélek..."-hát ebben nem értek egyet!, akkor minek tesznek a hangsugárzókra polaritást, akkor már mindegy volna ha nem jeleznék fel rajta a polaritást sem mert úgy is mindegy csak szóljon!. Igen is ha polaritást váltasz több hangszórónál véltük fel fedezni hogy a hangszóró befele mozog nem pedig kifele, mint helyes polaritással, és ezért kérdeztem rá hogy nem lesz e baja!. Én mindég meg szoktam amúgy nézni egy hangsugárzónak hogy helyesen van e be kötve a bemeneti csatija, egy elemmel, hogy jó e a polaritás!
(#) zolika60 válasza soos csaba hozzászólására (») Feb 1, 2013 / 2
 
A hangszórónak semmi baja nem lesz a polaritás cserétől. Az csak azért van jelölve, hogy ne ellen ütemben használjuk egy rendszeren belül őket. Ugyanis az azonos hullámhosszú, de ellen ütemű rezgések kioltják egymást ezzel rontva a hangképet. Ha egy rendszerben minden hangszóró "fordítva" van bekötve az ugyanolyan jó, mintha mindegyik jelölés szerint.
(#) soos csaba válasza zolika60 hozzászólására (») Feb 1, 2013 1 /
 
Köszönöm szépen az eligazítást, legalább te nem förmedtél rám!, én se tudhatok mindent, és ezt eddig nem tudtam, még ha olyan hihetetlennek tűnik is!. De legalább volt egy ember és el magyarázta szépen, nem pedig lenezően rám válaszolt!.
(#) sound.man válasza soos csaba hozzászólására (») Feb 1, 2013 /
 
Tudod mi a legegyszerűbb? 1 pontból sugározni a sub-okat mono-ba és nincs ilyen probléma. Csodálkozok, hogy ezt eddig nem mondta senki. Rakd a terem közepére a két sub-ot egymás mellé, full mono jelet tolj a végfokra aztán kész is.
(#) soos csaba válasza sound.man hozzászólására (») Feb 1, 2013 /
 
Szia, ki próbálom ezt is!, akkor nem csak úgy tettek a crossoverre csak egy MONO sub kijövetelt, csak eddig nem használtam azt a kimenetet csak a LOW-ot, mert az erősítőmön nincs PARALEL gomb, ami a MONO jelet át kapcsolná a másik oldalra is. Amúgy az erősítőn ami a mélyeket hajtsa meg az egy DB HPA2800-as, és ezen sajnos nincs PARALEL gomb, szerinted hogy oldjam meg ezt a problémát, milyen ötletet van erre?
Következő: »»   151 / 244
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem