Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kondenzátor
 
Témaindító: Alba, idő: Nov 30, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 98
(#) Thom válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 7, 2006 /
 
Inhouse hozzászólása:
"Ha egy 230V-ra töltött kondit fogsz meg"
Ha jól értem arra gondolsz, hogy egy kondit 230VAC egyenirányításával töltünk fel. Akkor az a kondi nem 230ra fog töltődni, hanem kb.310re!(HI)

Egyébként egy kondi veszélyessége attól függ, hogy mekkora feszre van feltöltve, és hogy mekkora energiát tud tárolni(mekkora a kapacitása).
(#) Tomee válasza Thom hozzászólására (») Márc 7, 2006 /
 
Ha veszel a boltban egy kondit folia vagy elko vagy bármi más az mindegy és betakod a zsebedbe akkor az tök veszélytelen. Esetleg csak arra ügyelj, hogy ne szúrjon meg! Ebből a szemszögből akár veszélyes is lehet.
(#) isamisa válasza Tomee hozzászólására (») Márc 7, 2006 /
 
helló!
Akkor maradjunk egy konkrét példánál amivel én is találkozok.
Mondjuk egy szürőkondinál a trafó, graetz után.
Leggyen az 4700µF/ 63V (Ugy gondolom ez elég használatos érték) +50 Voltos tápfesz.
Nekem amikor szerelgettem az erőlködőmet sikerült rövidrezárnom egy csavarhúzóval a nem teljesen kisült kondit. Akkor szikrázott eggyet. De mi lett volna ha teljesen feltőltött állapotban megfogtam volna puszta kézzel?
Isa
(#) vicsys válasza isamisa hozzászólására (») Márc 7, 2006 /
 
Enyhe bizsergés...
(#) Norberto válasza vicsys hozzászólására (») Márc 7, 2006 /
 
Ugyanilyen enyhe bizsergést érzel, ha 24V AC-hez hozzányúlsz nedves kézzel...
(#) deguss válasza isamisa hozzászólására (») Márc 7, 2006 /
 
A szikrácskát csak a kondenzátor kapacitása okozta, mégpedig hogy 4700µF-os volt, így nagyobb áramot tudott szolgáltatni!
Ezektől nem kell félni!

Viszont olyan kondenzátor, mely magasabb feszültségre van feltöltve, veszélyes lehet! Normál pufferkondi (pl. 400V 100uF) bazi nagyot tud ütni, ha már nincs is feszültségre kötve akár 5 perc múltán is! (előfordul pl. kapcsüzemű tápokban!)
Kompenzáló kondenzátoroknál nem igen szabad előfordulnia, ugyan is ezek rövid idő alatt maguktól kisülnek!

Üdv. deguss
(#) (Felhasználó 924) válasza deguss hozzászólására (») Márc 7, 2006 /
 
Én olyat hallotam hogy ha a neonlámpából kiszeretlt kondenzátort feltöltve megfogod ugy érzed mintha leszakadt volna a kezed Aztán olyat is hallotam hogy 12V os kondenzátorok 8x4700µF összekötve, feltöltve akkorát üt hogy nagyon nem kellemes. De ebben az utolsóban nem hiszek.
(#) Placi84 válasza (Felhasználó 924) hozzászólására (») Márc 7, 2006 /
 
10000mikros kondival 30V-ra feltöltve apró ponthegesztést alkottam a csipeszemen, mikor rövidrezártam! Utána az úgy szépen odarögzült, persze könyedén elválasztható volt. Ezt azé nem szívesen fogdosnám... De hallottám már olyanról, hogy szigetelés vizsgálóval töltöttek fel valamit és azt dobálták egymáshoz szivatásból...
(#) Slope válasza Placi84 hozzászólására (») Márc 7, 2006 /
 
Megfoghatod nyugodtan...
30V még nem hajt át nagy áramot, lévén a rövidzárhoz képest relative nagy az ellenállásod (Ohm tv.)
(#) Thom válasza (Felhasználó 924) hozzászólására (») Márc 7, 2006 /
 
" Aztán olyat is hallotam hogy 12V os kondenzátorok 8x4700µF összekötve, feltöltve akkorát üt hogy nagyon nem kellemes. De ebben az utolsóban nem hiszek. "

Helyes, a 12V az 12V akár mekkora kondin keresztül is jön!
(#) Örült Vegyész válasza deguss hozzászólására (») Márc 7, 2006 /
 
Sziasztok!

Már régóta foglalkozok nagyfesszel meg kondikkal, és csináltam már egész jól sikerült Leydeni palackokat is befőttes üvegből. Ezek közül egyet feltöltöttem egy műanyag bot és valami szőrme segítségével. (Asszem a fesz 3-4 kV körül volt, mert 3-4mm-es szikrát húzott...) Szóval a lényeg az, hogy egy ilyennek nem kellemes megfogni a + sarkát

A nagy kapacitású és feszültségű feltöltött kondibankok képesek arra is, hogy egy ember végtagjait lerobbantsák. (Elbomlik a víz, és ráadásul fel is melegít kicsit... ) Nagy kondibank alatt pl. 6800µF/600V-ot értek. Ez már méretre sem kicsi.

A kondik kémiai veszélyt is jelenthetnek -pl nem célszerű elektrolit kondit vacsorázni.

Ha meg a megengedett feszültség fölé töltöd a kondit, vagy ha nagy ESR-ű kondit gyorsan sütsz ki, akkor a kondi felrobban -ami lehet jó hangos is.

A feltöltött kondikat célszerű ellenálláson keresztül kisütni (minél nagyobb a fesz, annál nagyobb az ellenállás) - úgy nincs hangja, meg kíméli a kondit is. Persze arra vigyázni kell, hogy eközben ne érintsd meg a + pólust. Én erre építettem egy célszerszámot kV-os kondikhoz. (2 PVC cső, meg 1 sor 1Megaohmos ellenállás)

Ha polarizált elektrolit kondit olyan körbe kötsz, amiben van valami nagyobb tekercs is, akkor illik valami nagy teljesítményű védő diódát is bekötni a kondival párhuzamosan, hogy a + mindig + legyen... Egyszer így fel sikerült robbantanom egy nagyobb elkót (Saját kárán tanul az ember vagy mi...)
(#) Slope válasza Thom hozzászólására (») Márc 7, 2006 1 /
 
Gondolom sorba lettek kötve, úgy 96V-ra lehet felnyomni (8×12), ezt pedig már igencsak érezni.
(#) vicsys válasza Örült Vegyész hozzászólására (») Márc 7, 2006 /
 
Azthittem, hogy poén a nickneved...
(bocs ezt nem tudtam kihagyni )
(#) deguss válasza vicsys hozzászólására (») Márc 7, 2006 /
 

ezt én sem Vicsys!
de egyébként én nem hogy csak + pólus megérintését nem ajánlom. Mivan ha a negatívhoz nyulsz? Azért a helyedben én egyikhez sem nyúlnék!
(#) _JANI_ válasza (Felhasználó 924) hozzászólására (») Márc 7, 2006 /
 
Idézet:
„És az autókban használt akár 1,3F-os feltöltött kondenzátor megérintésével mi történik?”


Tétegükfel , hogy 12V os az autóban alkalmazott fesz.
Száraz kézzel ha megérinted nemsok. Nedves kézzel esetleg bizserget. Csavarhúszóval ha rövidrezárod, akkor egy nagy fény és hangjelenség kiséretében kisül :zavart2: és ezt nemcsak átvitt értelemben mondom! Esetleg a kondenzátor is tönkremehet. Ha belegondolsz abba, hogy ha csak az aksinál történik egy rövidzárlat (a fökábelnél és nem a biztosított ágban) az mit tud okozni! Akkor a kis belsőellenállású és nagy kapacitású kondendátornál ez sokkal nagyobb zárlatot erednényez (igaz, hogy rövidebb ideig :guluszem1: )

Szóval a 12Voltra feltöltött kondi puszta kézzelvaló megérintése nem veszélyes, kivéve ha gyűrűt viselsz! Mert ráéghet az ember kezére! Szóval csak óvatosan.
(#) Slope válasza _JANI_ hozzászólására (») Márc 8, 2006 /
 
Skacok!

Ohm törvény! akinek nem tiszta R=U/I
Az emberi test ellenállása 500-10000 ohm között változik, ami többnyire egyén, azon belül a stressz függvénye. Átlagosan 1000ohm-nak szokás venni.

Tapasztalatok :idiota: szerint az emberi testen átfolyó 0,1A már életveszélyes lehet, ez alatt semmiképp.
Számoljunk!
1000[ohm]=U[V]/0,1[A]
ebből U=100V ,vagyis itt folyik az a bizonyos (egyeseknél végzetes) 0,1A áram. Viszont itt R egy átlag érték, ami akár 500ohm is lehet. Ebben az esetben már 50V-nál folyik az a bizonyos 0,1A.
Épp ezért 50V a törpefeszültség legfelső határa.

Példa a 12V-ra:
1000=12/I
ebből I=0,012A!!!
(#) Slope válasza Slope hozzászólására (») Márc 8, 2006 /
 
Elnézést az aláhúzásért... nem állt szándékomban.

Egyébként kissé furcsán nézek, hogy itt mindenki mindenféle relative bonyolult elektronikákat építget, de egy ohm tv.-en fennakad. No mind1!

Üdv Mindenkinek!
(#) Thom válasza Slope hozzászólására (») Márc 8, 2006 /
 
Így vón ez, a végén köll kezdeni a többire majd menet közben rágyüvünk!
Természetesen ez csak vicc vót, kinek nem inge...
(#) Gabi válasza Thom hozzászólására (») Márc 8, 2006 /
 
Slopenak igaza van! :yes:
Szerény véleményem szerint:
Feszültség: 30-40 V felett nem szivesen fogok meg semmit (akit egyszer az elektronika füstje megcsapott
Kapacitás: 1000 µF (és akár lehet csak 16V) felett szerintem nem árt az óvatosság, ajánlatos kisütni mindent, mert a matatásnak ára lehet. Az, hogy megráz még a legkisebb gond (valószinüleg túléled, max. egy kis vérrög keletkezik az eredben valahol, ami 2 hét múlva megakad az agyadban és lebénulsz), de általában a rövidrezáró tárgyban és az elektronikában, nyákon is okozhat károkat.
Az autós témakörben azért nem általánosítanék 12V-ra, vannak ott nagyobb feszültségek is.
(#) Thom válasza Gabi hozzászólására (») Márc 8, 2006 /
 
Nekem egy erősítő élesztése közben volt már szerencsém 66V körüli egyenfeszt megfogni, hát mit mondjak őszintén megmondva semmit nem éreztem(bár ez sok tényezőtől is függ, hogy ki mit honnantól érez meg kezdve az életkortól, idegállapottól, bőrvastagságtól, áram bemenet, kimenet, stb...), azért senkinek nem ajánlom az ilyennel való szórakozást.

Egyébként ilyen nagyságú feszültség váltóban már komolyan ráz! A váltóáram(hálózati frekvenciájú)((50Hz)) komolyabb sérüléseket okoz mint az ugyanakkora nagyságú egyenáram! Na persze 20-30V váltótól még nem kell félni.
(#) Inhouse válasza _JANI_ hozzászólására (») Márc 8, 2006 /
 
Idézet:
„Szóval a 12Voltra feltöltött kondi puszta kézzelvaló megérintése nem veszélyes, kivéve ha gyűrűt viselsz! Mert ráéghet az ember kezére! Szóval csak óvatosan.”


Jut eszembe, a számszédom anno akkut szerelt a motortérben, és "fémszíjas" órája volt. A villáskulcsal rajta volt a pozitív sarkon, a másik vége a kezében hozzáért az órához, az pedig a motortérben a testhez is. A kulcs deformálódott, használhatatlan lett. Az óra összeolvadt, természetesen tönkrement, a szíj egy fix karika lett, nem tudta levenni, pedig nagyon szerette volna... Jól megégette a kezét és úgy kellett levágni róla az órát...
Gondolom azóta nem szerel fémszíjas órával akkut...
Az lett volna még peh, ha közben a rövidzártól felrobban az akku forró savat köpködve...

Üdv
Inhouse
(#) Slope válasza Gabi hozzászólására (») Márc 8, 2006 /
 
Azért azt is tisztázzuk, hogy az a 0,1A csak akkor tud átfolyni, hogyha az áramgenerátor képes erre. Pl. magadra köthetsz 10kV-is ha az az áram amit leadni képes nem éri el a 0,1A-t. Annó látam is a neten ilyen cuccost... egy fickón mindenféle ívek csapdostak, mégsem érzett semmit. Igaz ez az autó gyújtására is (gondolom erre utaltál), magas a feszültség, de az áram kicsi (még senki sem halt bele).
Szóval, ha feszültséggenerátorról beszélünk, akkor 50V a határ, ha áramgenerátorról, akkor 0,1A.
A kondenzátor kapacitása egyszerűen fogalmazva azt adja meg, hogy "mennyi áram" van benne (töltések száma).
Természetesen ha egy áramkörben, vagy egy villáskulcson keresztül rövidrezárod az károkat okoz, mert az ideális rövidzárat tekintve az áram ekkor végtelen nagy (elméletben), ellenben az emberi test ellenállásával.
(#) Placi84 válasza Slope hozzászólására (») Márc 8, 2006 /
 
Idézet:
„Annó látam is a neten ilyen cuccost... egy fickón mindenféle ívek csapdostak, mégsem érzett semmit.”

Az merőben más téma, bárkivel megcsinálható, hogy szikrát lásson a keze(vagy bármilyen testrésze) meg egy fémtárgy között . Ezt hívják SKIN-HATÁSnak. A nagyfrekvenciás feszültség alkotja ezt.
És még valami a félreértések elkerülése végett: A 0.1A allatt is veszélyes az áram, ugyanis ideg és légzésbénulást, görcsöt okoz. Persze ez függ az áramnemtől.
És még valami:
Idézet:
„Nekem egy erősítő élesztése közben volt már szerencsém 66V körüli egyenfeszt megfogni, hát mit mondjak őszintén megmondva semmit nem éreztem”

Érintetted vagy megfogtad úgy igazán?? Nem mindegy! Érinthetsz te 60V-ot, de ha megfogod, az merőben más téma! De azé nehogy kipróbáld!!
A volt automatika tanárom az az újjaival kereste a fázist...
(#) Travolta válasza Placi84 hozzászólására (») Márc 8, 2006 /
 
Azé azt se feledjük, hogy a váltófesz nem csak a ki és belépési ponton hagyhat nyomokat, hanem vérrögök is keletkezhetnek!
És a következményeit gondolom nem naon kell ecsetelnem!
(#) mex válasza (Felhasználó 924) hozzászólására (») Márc 8, 2006 /
 
Egy kis érdekesség: MÉH telepi kutlászkodásaim során belebotlottam egy leselejtezett újraélesztő készülékbe,amit azonmód megvettem,otthon szétbontottam,50µF-4000V kondit találtam benne!A töltést beállitó skála:50-400Ws-ig terjedt ami azt jelenti hogy pl 100Ws energiájú élesztési kisérletnél a kondi:2000V-ra van feltöltve!!!!
(#) Geriboss válasza mex hozzászólására (») Márc 9, 2006 /
 
Hello all!
Nemrég egy adaptert szedtem szét, leszedtem az egyenirányítót és ráraktam ezt a fesz. négyszerezőt (http://www.hobbielektronika.hu/gyujtemeny/%21kapcs
olasok/vegyes/maradek/fesznegyszer/fesznegyszer.jpg)
Működik is, és 50 voltot ad DC-ben
Kérdés 1: szerintetek elég a négy 200V-os 330µF-os kondi és meddig mehet anélkül hogy bárni is történne vele?
Kérdés 2: Ha visszarakom a graetz -et (amiben 2200µF 16V kondi van), akkor mekkora kondi kéne bele?
Előre is thx : Geriboss
(#) Slope válasza Geriboss hozzászólására (») Márc 9, 2006 /
 
válasz a 2. kérdésedre: a kondi feszültségének értékét minimum az üresjárási feszültségre kell méretezni.
(#) patexati válasza Geriboss hozzászólására (») Márc 10, 2006 /
 
Az elkók főleg nagyon érzékenyek a túlfeszültségre ezért érdemes őket túlméretezni.
(#) Geriboss válasza patexati hozzászólására (») Márc 11, 2006 /
 
Na igen, ezt ki is próbáltam: egy befőttesüvegbe raktam egy 5 V-os kondit, amibe aztán belevezettem az 50V-ot. Szép volt! Végén már nem is láttam bele a sok füsttől. Amúgy mérgező ami kijön ilyenkor vagy sima H ?
(#) Placi84 válasza Geriboss hozzászólására (») Márc 11, 2006 /
 
Az elkó kondik savakat, erős savakat tartalmaznak, főleg a tantál veszélyes, nagyon tömény kénsav!
Következő: »»   2 / 98
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem