Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » EAGLE NYÁK tervező
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 1, 2005
Témakörök:
Eagle leírások a neten:
Eagle alkatrész-könyvtárak: http://www.snapeda.com
és a leírás hozzá.- http://www.piclist.com/images/www/hobby_elec/e_eagle.htm - http://pa-elektronika.hu/hu/cikkek/75-eagle.html
Ez nem azért van mert demo és csak xy méretet enged meg?
Hát vagy azt csinálod mielött megrajzolod a poly-t de már rányomtál az ikonjára akkor
a parancs sorba beírod a kapcsolódást pl ha gnd-t akarsz akkor annak a nevét írod be "GND" a másik lehetőség hogy megnyomod a Name gombot és rámész a már felrajzolt polyra és ott beírod a potenciál nevét.
Az lesz a vége, köszönöm szépen!!!
A varázslat: add ki parancssorban a name parancsot, majd bökj rá a teliföldre és add meg a gnd-d vagy a potenciál nevét amivel közös hálózaton kell legyen (0V gnd stb) Bocs - Herc beelőzött...
A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2013
Sziasztok.
Egy kérdéssel fordulok hozzátok ill. kettővel. Hogyan lehet a vezetősávok mintázatán változtatni?Értem ez alatt,hogy miközben húzok egy útvonalat vagy vezetéket ne félkörívesen végződjön.A zöld piktogramokat már próbáltam(square,round,octagon),de semmi eredmény.Lehet inkább poligont kéne használjak erre a célra?A másik dolog amit már lehet kiveséztetek.Egy meglévő és egy most rajzolt tervet sikerült egymásra illesztenem,de pechemre a most rajzolt rácsa 0.5mm,re volt állítva (panel méretezés végett)a már megrajzolt meg 1.27mm-en van rajzolva.Hiába állítottam vissza 1,27-re,de az újonnan beillesztett nincs a rácson.Nem találok olyasmit mint pl: snap to grid.Mit lehet ez ügyben tenni?
Szia.
Idézet: „Hogyan lehet a vezetősávok mintázatán változtatni?Értem ez alatt,hogy miközben húzok egy útvonalat vagy vezetéket ne félkörívesen végződjön.” Ezt, hogy érted? A vezetősáv vége ne legyen íves, vagy amikor rajzolod a vezetősávot, a vonal vezetése. Az utóbbi úgy működik, hogy kézi huzalozás (Route) kiválasztása után jobb klikk, amíg a megfelelő vonalat látod.
Idézet: „Hogyan lehet a vezetősávok mintázatán változtatni?Értem ez alatt,hogy miközben húzok egy útvonalat vagy vezetéket ne félkörívesen végződjön.” Erre van a MITER parancs. Ezzel kapcsolod át az íves vagy szögletes vezeték sarkakat. Ha szögletesre váltsz a Radius-szal állítod be, hogy 90 fokos vagy 45 fokban levágott sarkat akarsz-e (Radius = 0 azt jelenti, hogy 90 fokos sarkak lesznek). Idézet: „Egy meglévő és egy most rajzolt tervet sikerült egymásra illesztenem,de pechemre a most rajzolt rácsa 0.5mm,re volt állítva (panel méretezés végett)a már megrajzolt meg 1.27mm-en van rajzolva.Hiába állítottam vissza 1,27-re,de az újonnan beillesztett nincs a rácson.” Csináld meg újra 1,27 mm-es griddel (inkább 50 mil-lel) majd töröld ki a nem mm-es körvonalat, válts át mm-es raszterre és rajzold meg azon a körvonalat a wire paranccsal a 20-as Dimension rétegen 0-ás vonalvastagsággal. Így az áramkör inch-es raszteren lesz a körvonal meg mm-esen.
Ez kimaradt:
A wire-t nem lehet szögletes végűre állítani csak a körívet (Arc). Told meg az íves végű wiret egy rövid nagy átmérőjű szögletes végű ívvel.
A vezetősáv végére értettem.Pl: melléklet.
Kicsúsztam a módosíthatóság idejéből.
A másik dolog,hogy vezetékek külső sarkait is szeretném,ha 90 fokosak lennének úgy mint a belsők.
Ahogy Elektrocad is írja, tegyél egy akkora négyzetes forrpontot a vezetősávok végére, amilyen vastag a vonal.
A sarkokat nem hiszem, hogy lehet, de talán oda is jó lehet a módszer. Amúgy miért nem tetszik ez a panelrajzolat? Vagy talán más oka van?
Köszönöm közben megoldottam négyzetes poligonokkal.
![]() Az ok pusztán annyi, hogy egy régi erősítő hangfal kimeneti panelját tervezem újra és ráteszek egy védelmet és a régi panel huzalozását akarom korhűen leutánozni amennyire lehet.A vezetősávok mindegyike szögekben végződnek.Szóval kicsit retrósra akarom csinálni.Bár ez nagyon úgysem fog látszódni a dobozban. ![]() A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2013
Polygonnal készítettem földfóliát a teljes nyákon, viszont azt szeretném, hogy a furatok körül hagyjon nagyobb fólia nélküli felületet. Ezt jelenleg úgy sikerült megoldani, hogy a furat köré rajzoltam egy kört. Ezzel az a baj, hogy a kör külső ívén is megmarad a beállított távolság a fóliától. Viszont nem lehet nevet adni a vonalnak, így bevonni sem lehet a fóliába. A kérdésem az lenne, hogy meg lehet-e oldani kulturáltabban?
DRC ben lehet mindent állítani keresd ott.
Köszönöm a segítséget sikerült megcsinálnom.
Nagyon szívesen, amúgy tényleg szép, sok sikert.
Idézet: „Az ok pusztán annyi, hogy egy régi erősítő hangfal kimeneti panelját tervezem újra és ráteszek egy védelmet és a régi panel huzalozását akarom korhűen leutánozni amennyire lehet.A vezetősávok mindegyike szögekben végződnek.” Nem ajánlatos ilyen módon huzalozni. Az, hogy egy régi dolgot akarsz utángyártani, nem ok arra, hogy a régi, tudatlanságból eredő hibákat (talán akkoriban még nem tudták annak az okát, milyen működésbeli hibákat okozhatnak az éles sarkak) is utángyártsuk. Ma már tudjuk, hogy kerülendők az éles sarkak (kivéve néhány esetet, pl. induktivitások), sőt még a 90 fokos irányváltások is, mégha kicsit ívesek a sarkak akkor is. Az utóbbiakat két 45 fokos szögben húzott vezetősávval szokták megoldani. Nézz csak meg egy viszonylag újonnan gyártott NYÁK lemezt. A korhű utángyártással való indoklás ebben az esetben nevetséges, főleg, hogy a panelek általában nem látszanak a berendezés dobozától. A korhű hibákat nem kell ismételni. A hozzászólás módosítva: Feb 17, 2013
Értem az okfejtésed.Akkor még küzdök vele egy kicsit.
Köszönöm, de ott nem találtam. Viszont meglett a megoldás, a polygonból kizárandó területet a "Restrict" rétegre kell tenni.
Sziasztok!
Nem rég kezdtem két rétegű panelokat tervezni és készíteni. Addig nem volt a technikámmal nagyobb probléma amíg nem kellett olyan alkatrészt beültetni (pl. sorkapocs) amit esetleg az alkatrész oldalon is kell forrasztani, de nem hozzáférhetők a padjei. Próbáltam trükközni plusz viákkal, avagy az alkatrész megemelésével de gondolom van a probléma kiküszöböléséhez rutinosabb eljárás is. Ha tudtok ilyet kérlek ismertessétek. Egyébként az alkatrész oldalon húzom a GND polygont, a sorkapcsokhoz viszont rendszerint át kell vinni ezeket a jeleket. Abban viszont nem vagyok biztos, hogyha alulról forrasztok csak akkor a láb felvezeti az ónt a felső padre is rendesen.
Nem annyira tartozik ide de.:
Én szoktam úgy csinálni "furatgalván javítást" hogy egy darab drótot (persze olyat ami elfér még az alkatrész lába mellett)átdugok megforrasztom a szerelési oldalon berakom az alkatrészt és a drótot rátekerem kicsit a lábára leforrasztom persze ilyenkor vigyázni kell nagyon hogy a másik oldal ne olvadjon ki és a végén a feles drótot levágom.
Eagle-ben minden alkatrészt be tudsz állítani, hogy melyik oldalon huzalozza.
Idézet: „hogyha alulról forrasztok csak akkor a láb felvezeti az ónt a felső padre is rendesen.” Ezt felejtsd el.
A legegyszerűbb bevált "trükk"nem bízzuk az átkötést alkatrész lábra. Az átkötéseket mindig úgy tervezem hogy minden esetben hozzáférhetők legyenek,és elsőnek forrasztom be őket mindkét oldalról.
Köszi ezt jó tudni. Most átnézegettem a tulajdonságokat de erre utalót nem találtam az eagle 6.1-ben. Kérnék egy kis útbaigazítást ha lehet.
Akkor még a sémában beteszel például a sorkapocs elé wirepad-et? Ezt így már igaz ábrázolja a nyákrajzon is. De azt előre nem tudhatjuk, hogy az autorouter melyik lábat tervezi átkötésként használni. Te hogy hozod létre az átkötést és hogy döntöd el, hogy hová érdemes tenni?
Az schematic-ban nem akar a vezeték hozzá "ragadni" az ellenálláshoz, valaki tudna valami tippet adni miért van ez?
Én az autoroutert csak "tájékoztató jelleggel" használom,minden nyákom saját kézi tervezés,és én döntöm el hol legyen rétegváltás.
Tegyél oda egy "zöld pöttyöt" junkcion .
Beállításokban nincs persze, nem adtam korrekt választ a megoldásra, bocsi.
Szóval használd a tRestrict - bRestrict réteget. Ha azt szeretnéd, hogy egy alkatrészt ne kössön be Bottom oldalt akkor annak PAD-jeit kerítsd körbe bRestrict polygonnal, ha Top oldalon nem akarsz valamit bekötni akkor tRestrict polygonnal. Az alkatrészek 98%-nak mindegy melyik oldalt huzalozol mert forrasztható, a maradék 2%-nál meg használd. |
Bejelentkezés
Hirdetés |