Fórum témák
» Több friss téma |
Idézet: „minél nagyobb feszültségre vannak gyártva, annál biztosabb, hogy egy ágon nem egy dióda, hanem kettő vagy több van sorban), így a nyitófeszültségek is összeadódnak” Ez biztos? Ilyet még nem láttam, csak olyat, ahol 4 dióda van (vagy 6 a három fázisúnál). Tudnál adni ehhez valami linket, megnézném. Egyébként mérhető, hiszen nem 0,5-0,6V, hanem 1,1-1,3V lenne a nyitófeszültsége.
Szasztok! Emberek most szerintem ne menjünk ebbe bele, hogy mi miből áll, milyen a szerkezete stb. A biztonságos működés, megfelelő teljesítmény a lényeg.
A biztonságtechnikáról is kellene figyelemfelhívás mert HHO is jelentős mennyiségben keletkezik, tehát jólszellőző helyiségben, dohányzás, nyílt láng, hegesztés mellőzése, szikraképződés elkerülése FONTOS! Üdv:bárány!
Ahogy figyeltem ez a gázképződés elenyésző. Regenerálás közben amelyik akkunak lehet kitekerem kicsit a betöltő "sapkáját" és ennyi. Volt, hogy ki is vettem, és néztem mi történik. Kb 1-2 másodpercenkét 1 buborék jön fel, de egész kicsik. A lekapcsolás is, mint már az említve volt vagy feszültség, vagy pedig max 5 fokos hőmérséklet emelkedésre leáll, nah ekkor van már a vízbontási folyamat, ha melegszik. Ezt nem úgy kell elképzelni, mint az autókban a HHO generátornál keletkező gáz mennyiséget. Ez a regeneráló ugye kb 25 A-es impulzusokkal működik, de ez 20 ns időre értendő, egy HHO generátor viszont 20 Ampert, vagy még többet is felvesz, és úgy képződik percenkét x liter gáz. Javítson ki bárki ha tévednék kérem !
De ez spec dióda mikróba, graetzről volt szó, azért nem értettem.
A hozzászólás módosítva: Feb 4, 2014
Minden diódának nő a nyitóirányú feszültsége, ahogy nő a rajta átfolyó áram. Ennek is 0,6xV-nál indul meg (táblázat szerint), és 10A körül már 1,1V, egyébként arra hivatkozik, hogy max 1,1V 5A-nál. Persze csak szerintem, de ebben is egy-egy dióda van (4db).
Köszönöm válaszod, de a gázképzödés jelen esetben, úgy mint az áramerősség akku állapot függő, változik a folyamat során. Normál töltéskor is be kellene tartani a biztonsági előírásokat /láttam már akku felrobbanást, nállam is volt, szemembe is ment a sav/.
A most regenerálodónál erős a gázképződés, az elözőnél nállam is alig volt, ugyanakkora Ah-s akuról van szó, a kitöltésitényezőt sem változtattam, Az elektrolit sürűsége a töltéssorán növekszik, feltöltött akkunál 32Bé- fokkörül van. Mostaninál az elektrolit eléggé barnás színű, félek,hogy ez már olomszuperoxid, ami a pozitív lemez anyaga. Üdv:bárány!
Elméletileg, ami persze a gyakorlatban is igazolódott köbzoli, és proli jóvoltából pont azért készült az automata verzió a regenerálóból, hogy az akksi ne melegedjen túl és a töltött aku hőmérsékletének emelkedésével, amit ugye be tudsz állítani, hogy hol kapcsoljon le, azt gyönyörűen meg is teszi. A fentiek miatt az akku felrobbanása mondhatni, hogy lehetetlen. Én csak a tapasztalatom írtam le, nekem nem volt még nagyon erős gázképződés, pedig volt már egy 95Ah-s akkuban barnás színű az elektrolit, a regenerálás után pedig gyönyörűen indjtja a 270 cdi Merci motorját. Az intelmeid olvasva az igaz lehet, hogy oda kell figyelni a gáz keletkezésére!
Ha jól tudom, a mai modern "gondozásmentes" akkuk tartalmaznak gáztalanító katalizátort, ami vízzé alakítja a bomlástermékeket, hogy légmentesen le lehessen zárni az akkut. Persze ennek kapacitása véges, tehát időt kell neki hagyni, hogy tegye a dolgát. Ritkább impulzusokkal gondolom megoldható.
Amire te gondolsz az az AGM akku, nem a sima. Ezek már valóban teljesen zártak, akár döntve is szerelhetők, szelep is van rajtuk és gázrekombináció is, ami visszaalakítja a gázt elektrolittá. Ezek jóval drágábbak egy sima Ca-Ca gondozásmentesnél. Ez utóbbiak nem zártak, csak a Ca miatt csökkent (elvileg) az önkisülése és a gázképződési hajlama és könnyen lehet, hogy a dugók nem kicsavarhatóak. Oldalt lennie kell egy kivezető nyílásnak, amit egy csővel akár a kasznin kívül is lehet vezetni, főleg ha nem a motortérben van az akku, ez nagyon hasznos.
Az elektrotanyán érdeklődtek a szulfátoldó töltők iránt. Linkeltek egy újabb szájbarágót, néhány új infóval a témában.
Üdv!
Lenne egy olyan kérdésem, hogy mennyire probléma ha a 0,51ohm 2W os elenállás helyére 0.47ohm3Wos elenállás kerül? Vagy inkább 0,68ohm3Wosat rakjak? (R12)
Értem, hát 35Ah és 45Ah akumlátor van a kocsinkba, annak kell a töltö. Köszönöm a választ.
Előre is elnézést kérek ha túl amatőr a kérdés.
A 24V AC létrehozásához egy PC tápot szeretnék felhasználni (300W). (Azaz a trafó részén szekunder oldalán találtam egy 21V-os lábkombinációt.) Szerintetek ezzel meg tudom hajtani ezt a ketyerét? A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2014
Szervusz!
Át kell tekercseld a trafot, mivel nem fog eléggé nagy áramerösséget biztositani az a "kombinácio". De csak ovatosan, van ennek direkt topikja nem is egy, kérdezz ott. Kapcsoloüzemü tápegység néven vagy PC-táp átalakitása A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2014
köszönöm a választ. másképp oldottam meg, találtam egy 230-42V toroid trafót + 400-230V másik trafót. A kettőt összekombináltam, hogy meglegyen a 24VAC-m. (230-42) (42-24)
Viszont miközben kutyulódtam a termisztor valamelyik lába hozzáérhetett az akkuhoz, némi füst szállt fel ![]() Mi adhatta fel a harcot? A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2014
Olvasgattam a témában. 2 féle megoldásnak találtam a nyomát. Az egyik, amit ti is alkalmaztok, hogy 30V körüli puffer feszültséggel 2-5A-res impulzusokkal töltitek az akksit. A másik megoldás, amikor 50-80v-osra töltött kondit sütnek rá nagyon keskeny impulzussal 20-30 másodpercenként az akksira.
Próbálta már valaki mindkét módszert? Van tapasztalat?
Üdv mindenkinek! A rajzon szereplő FET helyett IRFZ44N típusú (ez 55V-os, de csak ilyen van itthon) felhasználható? Köszönöm.
Nekem az egyikben az van, a másikban irfz48, bírja már kb két hete, pakold bele nyugodtan szerintem.
Üdv.
Szerintem csodákat nem kell várni tőle,de nálam ez volt.Rövidebb ideig (amire nem lehet alapozni,csak hosszabb időre) használtam a -köbzoli- által adott verziót.Az egyik aksi kissé javulást mutatott.Ezt arra alapozom,hogy napok alatt az önkisülés eléggé merítette.Kezelés után javult valamit.Aztán most más verzióhoz nyúltam.Ennek az alapja -proli007- alapján rajzolt időzítő kapcsolja a fetet.Itt a C1-et kicsréltem 10y-s tantálra.Kb 80V körülire töltött, 160V 47y-s kondit kapcsolgatott rá egy fet (2SK2098) 45Ah-s aksira.Pontos adatom ugyan nincs,de olyan 5-10% lehetett a kitöltés,gyakorisága pedig másodpercenként egy.Az aksi varázsszeme (ami eddig nemvolt zöld) két,kb10 órás kezelés után bezöldült. ![]()
Üdv!
Valaki nem tud olyan kapcsolást amit csak az akkura kell tenni (nincs külön trafóról táplálva) és az akkufeszből előállított nagyobb feszültséget vissza rásüti az akkura? Persze nyilván ettől lemerülne az akku hosszú idő után mivel nem 100%-os a hatásfok, de ez nem lényeges.
Milyen az a 10y-s tantál és a 47y-s kondi?
Ha ez volt a kérdés akkor igen,így jelöltem.
Ugye nincs két egyforma elhasználódottságú akku.Tehát én (de a lehetőségeim nem adják meg) azt mondom,hogy a kétféle verzió közötti választást csak hosszú,hosszú üzemek után lehetne letenni.De ahogy írod nálad már van némi bizonyítás,ez a lényeg.Na meg az,hogy "kalapács" ütésekkel bombázni a szulfát réteget.
Igen,legközelebb úgy lesz.
Valószínűleg sejtettem
![]()
Nekem Conrados passzív (kb 60V-ra) töltő verzió van. Van egy 20Ah környéki motorbicikli akkum, amit kb októbertől áprilisig teleltetek, és nyáron is kb 3-5x van használva. Eddig minden tavasszal kellett vennem akkut. A múlt télen ez a passzív cucc folyamatosan rajta volt. Kb 2 hetente csepptöltővel rátöltöttem. Nem figyeltem rá oda, a sav jó alaposan le is ment róla. Kb 1-2 cm-mel a min szint alá süllyedt. Ennek ellenére, desztvizzel felöltve simán végigcsinálta a 2. szezonját az akksi. Most szintén így telel, kíváncsian várom a 3. szezont....
A Conradnál most valami szuper cucc van, aminél még az impulzusok frekvenciájával is varjálnak. Állítólag. Jó lenne tudni a fizikáját, hogy vajon számít-e valójában...
Üdv!
EZ a kapcsolás ugye 24VAC-ról is működik igaz (bal oldali)? A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2014
Hello! HA 20V-ról működik, 24V-ról is fog. Legfeljebb az RE ellenállás értékét növelni kell. üdv!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |