Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED szalag

Témaindító: kosaga, idő: Nov 17, 2009
Lapozás: OK   8 / 55
(#) gabrisherceg válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 15, 2013 /

2305 Ft/m*5= 11 525 és csak fehér és nincs még tápom se hozzá. A 6500 Ft-os RGB 5m-es ennek majdnem a fele!
(#) Laslie válasza gabrisherceg hozzászólására (») Feb 15, 2013 /

Nem teljesen meleg fehér, de az eladó annak adta.
(#) laszlokunstar válasza gabrisherceg hozzászólására (») Feb 15, 2013 /

Ahol tekercsét találtad 6.500 Ft-ért (5*1.300 Ft) az RGB LED-nek engem is érdekelne, egy linket légy szíves beszúrni. Én leginkább innen szoktam venni a LED szalagot első kézből, importőrök. Nagyker áraik csak viszont eladók számára érhetők el, a feltüntetett árak kisker árak.
(#) Teaway válasza gabrisherceg hozzászólására (») Feb 15, 2013 /

Kevésnek érzem/gondolom a 3528-ast, pláne 60 led/m sűrűségben. Itt a gép feletti polcon 120 led/m-es van, a konyhában pedig 5050-es melegfehér, duplasoros, 60 led/m-es. Na az már fény
(#) gabrisherceg válasza Teaway hozzászólására (») Feb 15, 2013 /

És ha két sorban raknám? Eddig úgy gondoltam, hogy körbefutná a szekrény alját és tetejét. 2,5m a szekrény, az két sorban pont 5 méter. Csak még mindig nem tudom, hogy az RGB fehérje valóban fehér-e...
(#) Teaway válasza gabrisherceg hozzászólására (») Feb 15, 2013 /

- persze, teheted több sorba is.
- 3528-ban nem láttam még RGB-t, csak 5050-ben. (ami persze nem jelenti azt, hogy nincs )
- 60 ledes RGB (ha van olyan) nem tud annyi fényt, mint a fehér 60 ledes.
(#) johny999 válasza gabrisherceg hozzászólására (») Feb 15, 2013 /

Szerinted melyik fényesebb RGB-bol kikevert fehér vagy chipenként 3db fehér led
(#) Teaway válasza johny999 hozzászólására (») Feb 15, 2013 /

Megjött a táp?
(#) johny999 válasza Teaway hozzászólására (») Feb 15, 2013 /

Jaja, csak még nem volt időm visszaszerelni a szalagot a helyére. Jelenleg a led égőkhöz barkácsolom az áramgenerátort.
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2013

Áramgenerátort miből készíted? PT4115?

Igen. Megvan hozzá minden kivéve az SMD Schottky diódákat amit persze sehol nem árulnak a környéken.

Milyen kéne hozzá?

20V 1A

Aha, akkor az olyasmi lesz, mint az SK24 (40V, 2A).

SK36-om van otthon, 60V, 3A de ez túl nagy, SMC tokozású a nyákom meg SMB-re volt tervezve.

Ájj, az gáz...SS24 kéne neked, az SMB-s.
(#) gabrisherceg hozzászólása Feb 18, 2013 /

Elvetettem az RGB ledet a konyhaszekrény alá. Maradok a fehérnél.
A kérdés hogy:
- 3528 vagy 5050-es led (persze 60 led/m)?
- és hogy meleg fehér vagy hideg fehér?
Van itt valaki aki csinált már ilyet konyhába? Laslie tett fel képet, neki meleg fehér van, elektronikai boltban az eladó a hideg fehéret javasolta nekem. Esetleg tudtok boltokat, ahol olcsón lehet kapni?
(#) laszlokunstar válasza gabrisherceg hozzászólására (») Feb 18, 2013 /

A szükséges fénymennyiségből kell kiindulni. Ezt mennyi szalaggal tudod megvalósítani egyik, másik...huszonharmadik típussal, ezek mennyibe kerülnek, ez után tudod eldönteni, melyiket válaszd. Nálam a konyhai szekrény alatti szalagok összes teljesítmény felvétele 18-20w.
Konyhába nekem a hideg fehér jobban bejött.
Előző Neked címzett hozzászólásomban levő linket nézd meg, ott van vagy 50 féle szalag raktárról, műszaki paraméterekkel. Akár kétsoros szalagot is kapsz.
(#) gabrisherceg válasza laszlokunstar hozzászólására (») Feb 19, 2013 /

Köszönöm. Ez elég relatív, hogy 18-20 watt...hány méteren? 5050nek jobb a fényereje, de az 5 méterhez már egy komolyabb táp is kell, ami 5-10Ft között van. Bár gondolkozom azon, hogy van egy univerzális laptop tápom, ha jól tudom tudnak 12 v-ot, már csak az áramerősség a kérdés.
Most egy ilyen linket kaptam: http://orkodo.hu/vilagitas_technika
(#) laszlokunstar válasza gabrisherceg hozzászólására (») Feb 19, 2013 /

Amit küldtél linket azon levő 3528 ledsor pl. 24w-ot fogyaszt 5 méteren. Ha már itt veszed, akkor inkább ezt választanám az IP65 védettsége miatt, mivel a konyha párás, általános világításra elegendő lesz várhatóan. Kétségtelen az 5050 3 chipes és nagyobb a fénye, az oda jobb, ahol kis területen kell nagyobb fényerőt biztosítanod- pl konyhai munkalap. Nálam íróasztalt bevilágít 18 db hidegfényű 5050 led (6x3 db) egy asztali lámpába építve. Másik asztal felett nagyobb területen, 1,2 m-re a munkafelület felett van 45 db meleg fényű (15x3 db) 5050 led. Itt a távolság miatt talán lehetne több is. Szobában kellemesebb a meleg fényű.
Folyamatos üzemben én a tápokat 60-70%-nál jobban nem használom ki a melegedésük miatt, másrészt van még vésztartalékom az esetleges bővítéshez. Sajnos a szalag fényerejét egyre kevesebb helyen adják meg az utóbbi időben, csak a fogyasztását, ezért nehezebb a számítás. Régebben úgy határoztam meg szubjektív módon, hogy a tekercsből letekertem annyit amennyi szerintem szükséges, a végleges helyén ideiglenesen rögzítettem, és a maradékot az ezüst csomagolótasakban hagytam, ha kevés volt, húztam még ki, ha sok, akkor visszatekercseltem. Így feleslegesen nem lett szétdarabolva a szalag, ami a tasakban maradt, annak a fénye a teszt idejére nem zavart be. Ma már fénymérőt használok, illetve vásárlás előtt igyekszem megszerezni a szalag műszaki paramétereit, és abból is számolok.

MUnkalap lenne megvilágítva. Most találtam egy másik oldalt, (mivel az általam belinkelt oldalon csak 3528-as van készleten) ahol 3528-as van 120!!! ledesben, elég baráti 5e Ft körüli áron/5méter. Ennek a fogyasztása 40W/5méter. Ehhez mekkora tápra lenne szükségem? Szerinted megfelel egy noteboook táp is ami tud 12V-ot?
(#) laszlokunstar válasza gabrisherceg hozzászólására (») Feb 19, 2013 /

40W/12V/0,7 (biztonsági tartalék) =4,76A, 5A-es tápot tegyél be, ha az egész szalagot felhasználod. Utóbbi szalag is gondolom vízmentes (IP65) kivitel.

Van egy 15V-os 90W-os notebook tápom. Nem lehet ezt valahogy ellenállással úgy méretezni, hogy meglegyen a 12V? Ha nem megoldható, akkor egy ilyenre lenne szükségem: http://www.anrodiszlec.hu/product_info.php/products_id/7121 ez ugyan 60W, de a 5A.
http://www.anrodiszlec.hu/product_info.php/products_id/6917 ez meg 40W, de 3,3A
Melyik kéne nekem?
A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2013
(#) proli007 válasza gabrisherceg hozzászólására (») Feb 19, 2013 /

Hello!
Ellenállással csak akkor lehet, ha ismert és állandó értékű a terhelőáram. ez után már csak az Ohm törvényét kell ismerni.. (Na meg kiszámítani a teljesítményt, hogy mit fog fűteni..)
Ha ismert a táp bele, akkor értelmesebb "rávenni", hogy szabályozzon le.
üdv!
A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2013
(#) gabrisherceg válasza proli007 hozzászólására (») Feb 19, 2013 /

38,8W/12V=3,23A. Erre gondolsz? Mert akkor ismert a terhelőáram.

Persze ha 38,8W-os a Ledsor. Akkor az áram is meg van meg a feszültség is nem?..

Igen?! És hogyan tovább?

Hello!
Nem igaz, hogy ennyire ne tudod..
- Ha a táp 15V a Led-eknek meg 12 kell, akkor az elenállásra a kettő különbsége, vagy is 3V jut.
- Az ellenállás a feszültség és az áram hányadosa (Ohm bácsi), vagy is 3V/3,23A=0,94ohm. Tehát vagy szerzünk egy 0.91ohm-ot, ami nehéz, vagy 1ohm-ot használunk kis feszültség veszteséggel, vagy egy 1-ohm-al párhuzamosan kötünk egy 10ohm-ot.
- A teljesítmény a feszültség és az áram szorzata, 3V*3,23A=9,7W vagy is egy 1ohm/10W-os ellenállás szükséges. Tehát fűteni fog rendesen, hűtésről (légáramlásról) is kel gondoskodni.
üdv!

De látod, hogy igaz. Köszönöm a segítségedet. Már múltkor is előbb kiakadtál, mintsem, hogy segíts. Én nem tanultam soha ilyet, csak autodidakta módon. Ehhez vagy elolvasok szakírásokat, vagy mások segítségét kérem. Most ez utóbbi történt, tehát kérlek állj így a dologhoz. Ha meg zavar, hogy "hülye" vagyok hozzá, akkor inkább ne írj. Majd lesz valaki, aki szívesen megválaszolja a kérdésem.
És ismét csak köszönöm, már ezt is tudom, hogy hogy kell kiszámítani...
(#) zolika60 válasza gabrisherceg hozzászólására (») Feb 19, 2013 /

De tanulhattál volna hetedikben Fizikából, ha odafigyeltél volna, vagy elolvasod a könyvet. proli007 azok közé tartozik aki a legtöbbet segíti itt a fórumon és érti is a szakmát.
Következő: »»   8 / 55
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem