Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » EGR szabályzás
Sziasztok!
EGR mozgatás Egy ugyan ilyet kellene megvalósítani úgy,h a EGR szelepet teljes kereszt metszetébe lehessen állítani 1 potméter segítségével. Az EGR szelepen csak 2 szál vezeték van + és -. Ebbe kérném a segítségetek,h mivel és milyen úton módon lehetne ezt megvalósítani esetleg 1 rajzot és alkatrész listát is tudnátok mellékelni hozzá? Előre is nagyon köszönöm.
Szia!
Írták, hogy PWM, pl. egy 555-ös IC egy végfokkal ( pl. FET ) meg tudja oldani, keress rajzot az adott áramkörnek megfelelően ( 12V, x Amper )! Steve
Szia nekem EGR szelep le van falazva az 1.9 TD fiat bravon mert nincs rá szükség csak emisszió miatt van. Miért akarod vezérelni?
Autója válogatja, de egy EGR-en legalább 5 szálnak kell lenni, 2 a motornak, és három a helyzet jeladónak ami tulajdonképpen egy poti. A poti helyzetét figyeli a számítógép, innen tudja, hogy a szelep éppen hol áll. Ha az EGR koszos és emiatt nem tud rendesen nyitni-zárni, vagy a poti vagy a hozzávezető kábel valahol kontakthibás, akkor EGR hibát fog jelezni a műszerfalon.
Szerencsémre az újabb opeleknél "frankón" megoldották azt a tervezők, hogy ne lehessen az EGR-t szoftverből kikapcsolni, így sem a kikötés, sem a lezárás nem megoldás, csak az új megvásárlása. ![]() Azt nem nagyon értem hogy miért akarod kívülről szabályozni, én már annak is örülnék ha úgy tudnám zárt állapotában hagyni, hogy a számítógép ne visítson miatta...
Hali, Opel Astra F, ki akarnám kötni ezt a hülyeséget az autóból, mert amikor üresbe váltok, bedöglik az autó, miként lehetne kikötni hogy az autó azt higgye hogy működik.
UI-van op-com om is ami működik, de kikapcsolni nem lehet vele. A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2013
Egy közdarabot kell csinálni hozzá, amelyben van egy zsák furat a szelep kinyúló részénél, és simán a szelep alá kell tenni mint egy alátéte és kész. Lezárva, a kosz nem jut a sem a szelephez, ami ugyanúgy mozog, sem a motorba. Nincs hibajelzés és több szívás az EGR-rel. Milyen Opelba kellene?
A kosszal nincs gond, azt lehet pucolni. A gond a jeladóval van és ezen a lezárás sem segít, de ezt már egyszer leírtam. A régebbi verziókban ezt szoftveresen ki lehetett kapcsolni, az XEP motorkódú (opel) motorok esetén már nem lehet. Újra leírom: hiába zárod le, a computer nem érzékeli a szelep állását és hibakódot ad. Lassan egy éve ilyen az enyém is, nem a levegőbe beszélek. A szervizben is ugyanarra jutottak amire én saját magamtól is -> EGR csere, de ezt most nem akarom. Illetve ez sem biztos hogy megoldaná a problémát, mert lehet hogy nem az EGR jeladója, hanem a csatlakozófej, vagy valamelyik kábelsaru kontakthibás, és azért nem fizetek nekik egy vagyont, és hagyom ott 2 napra a kocsit hogy ezt kiderítsék. Ha 20 éves lennék akkor befeküdnék a motortérbe, és végigforrasztanám az összes kábelvéget, de nem vagyok.
És szoftveresen hogy lehet kikapcsolni? Egyszerű OP-COM-mal?
Annak kellene utánajárni, hogy a computernek folyamatos jelre van-e szüksége a jeladótól, vagy csak a szelep két végállását figyeli. Utóbbi esetben egyszerű a dolog, egy elektronikával be kell csapni, hogy egy nyitott állású vezérlés után nyitottnak, zárt állású után pedig zártnak érzékelje, illetve valahogy el kell érni hogy a szelep mindig zárva maradjon, ne tudja a motor kinyitogatni.
Igazad van, az általam említett megoldás, jó EGR szelepnél jöhet számításba megelőzendő a lerakodástól keletkező hibákat. Az Opel fórumon olvastam egy kapcsolásról, amivel "átverik" a kocsi vezérlőjét. Megpróbálom megkeresni!
Gondolom igen, ehhez annyira nem értek, és sajnos az Opel a legbonyolultabb e téren. Szinte az összes autóba bele lehet nyúlni egy 5000Ft-os kínai vacakkal is, az opelba persze nem...
Dehogyisnem! Csak a megfelelő kínai OP-COM progit kell használni, és sohasem szabad frissíteni a szoftvert bert akkor kuka.
Erre hivatkozik a készítője : Bővebben: Link
Köszi a linket, sajnos ez csak az XE motorokhoz jó, de most már legalább tudom hogy mire keressek (meg hogy csinálnak ilyet), talán létezik az XEP-hez is, bár ahhoz ha van is, jóval bonyolultabb lehet.
Azt tudja amit nemrég ecseteltem. Becsapja a computert, így az azt hiszi, hogy az EGR normálisan működik, miközben ki van iktatva.Ha meg lehet csinálni az XEP-hez is, akkor 70000Ft-ot spórolnék vele plusz szerelési díj.
A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2013
Szóval akkor én megcsinálhatom az O Astra F 1.4 XE motorhoz, 5 pólusú a csatija az AGRnek
Amit sejteni lehet a gugli által kidobott EGR cheater képekre keresve az annyi, hogy a poti egyik fele testen van, a másik 5V-on, és a csúszkán lévő feszültséget figyeli a computer, ebből tudja a szelep aktuális helyzetét. Viszont az nem egyértelmű számomra hogy a szelep sima 12V egyenfesszel, vagy pwm-el van-e vezérelve, mert nem mindegy ha be akarjuk csapni.
szerintem sima 12V os motor, ami feszultseg felcserelesere ki be mozog
Nekem dízeles tapasztalataim vannak ezeket szívesen megosztom veletek is. Szóval nem csak az egr vesz részt a folyamatban hanem a légtömegmérő is fontos szerepet kap. Az egr ha csak kettő darab vezetéket kap akkor a légtömegmérő az egyetlen érzékelő a működésére. Egy ellenállás az egr helyére már be tudja csapni az ecu-t. Ha viszont van visszajelzés /pl. öt vezetékes egr/ akkor ott hibát fog okozni. Az egr vezérlése legtöbb esetben A "test" kapcsolgatásával történik a +12V fixen rajta van a tekercsen (8-16ohm). Ha van visszacsatolás akkor általában az +5V és ennek változását figyelik egy 2-8Kohm változtatható ellenálláson. Ha a légtömegmérő rossz akkor előfordulhat, hogy az egr túl sok gázt enged vissza és a motor ugrál/lefullad.
A legjobb megoldás az, ha a kipufogó felöli oldalon ledugózzuk az egr szelep felé menő részt és ezáltal nem jut vissza semmi bárhogy is legyen a szelep nyitva.
Ez így igaz, de csak abban az esetben megoldás, ha az EGR jeladó része egyébként jó, ellenkező esetben ugyanúgy megmarad a hibajelzés.
Közben kotorásztam a neten, elvileg mindegyiket be lehet csapni úgy, hogy nem is kell túlbonyolítani a dolgot. Néhány verziót berajzolok a szimulátorba, és kipróbálom majd élesben is ha jó idő lesz már végre.
Hello!
Köszönöm a gyors választ esetleg tudnál 1 gyors vázlat rajzot csinálni mert sajnos nagyon kezdő vok ebbe a témába és tényleg csak hobbi szinten űzöm.
Szia!
Például beírtam a fórum keresőjébe : Bővebben: Link A konkrét értékeket neked kell megállapítani a szelep ismeretében ( én sem tudom "látatlanban" ! ) ! Steve
Hali! Az idő pénz,s az nem kevés.Az én autómban is meghalt,aztán vettem a vat-e-r-á-n 5ezerért egy olyat ami még csillogott villogott.Állítólag bontóból volt.
Nekem is autóba kell de nem a rendes gyári szerepét tölti be. A motor meg van sőt több is van belőle itt az elektronikán van a hangsúly jobban nem az EGR szelepen.
Sziasztok.
Olvasgatva a hozzászólásokat, gondoltam megosztok pár dolgot a témával kapcsolatban. Sokatoknak lehet, hogy nem mondok új dolgot, de van akinek igen. Induljunk a kályhától. Az EGR szelepet főként diesel autókhoz fejlesztették ki. A lényeg, hogy a kipufogógázt visszavezetve, az abban található nitrogén származékokat még egyszer elégessék. Így főleg a NO2 kibocsájtást csökkentsék. Az okok világosak, nem taglalnám. Viszont azt is könnyű belátni, hogyha tökéletest égést akarunk, akkor nem keverünk oxigénben nem igazán bővelkedő gázt a beszívott levegőhöz. 22-es csapdája. A működése. Az EGR szelep mindenkori pozíciója a motorterheléstől függ. Evidens, hogy alapjáraton nem igazán van visszavezetés, csak adott fordulat után. Mikor már nagyobb mennyiségű üzemanyag kerül befecskendezésre. Dieselek esetén a visszavezetés a 40%-ot is elérheti. Míg benzineseknél a 25%-ot kb. Az ok egyszerű. A diesel működési elvéből adódóan magasabb a hőfok a hengerben. Több gázt lehet elégetni ismét. A meglepő dolog most jön. Az ECU nem számolgatja ki, hogy mikor mennyire nyissa ki a szelepet. Egyszerűen táblázatban van megadva, így tárolják el. Egyedül azt figyeli, hogy az adott időpillanatban a táblázathoz tartozó érték legyen beállítva. Ha nem az van, vagy nem tudja beállítani,akkor visít. Ebből adódik, hogy nem egyszerű becsapni az ECU-t egy ellenállással. Ahogyan fentebb írták az a célszerű, ha még előtte levakolják a csövet. A szelep, meg csak mocorogjon mintha... Létezik az a megoldás is amit szintén említenek itt, hogy ki lehet kapcsolni az EGR szelepet. Ez típustól függ. Legrosszabb esetben is a programot felülírva az adott EGR táblát 0-ra állítva ki lehet zárni a játékból. Végül: Átok vagy áldás a dolog, ezt nehéz megmondani. Attól függ ki melyik oldalon áll. Üdv KN
Tisztelt Fórumozók.
Segítséget szeretnék kérni EGR kiiktatásához. Egy Opel Antaráról volna szó. A levakolást megtettem kis idő múlva hibát jelzett a műszerfal, (eltömődött gázáramlás) azt hiszem P0401, utána megpróbálkoztam a vákumcső eltömítésével ugyanez a helyzet volt. jelenleg a turbó felőli ágat eltömítettem, az EGR felöli részt leszűkítettem és elvezettem próbára a katalizátor mellé,(nem kötöttem bele). Most minden rendesen működik hibajelzés nélkül csak amikor az EGR kinyit mindha sugárhajtásu motor lenne az Antarában. Valaki tud e okosabb megoldást persze a szoftveresen kívül. Előre is köszönöm. Üdv FR
Speciel az antaráét nem ismerem, de nagy eséllyel az egyetlen megoldás a csere. Már az XEP Opel motorokba is olyan EGR-t tettek amit sem lezárni, sem szoftverből kikapcsolni nem tudsz, mert figyeli elektromosan, és figyeli a nyomásváltozást is, így mindig hibát fog jelezni.
A szűkítéssel sem leszel előrébb, mert ugyanúgy fog kokszolódni a hengerfej belülről, ami előbb utóbb gondot fog okozni. Opeléknek nem nagyon megy ez a környezetvédősdi, illetve csak a vásárlók pénztárcájának rovására megy. Az Astra motorom 80 ezernél már 4dl/1000km olajat evett, az EGR elektromosan megadta magát, tele is volt koksszal az egész. Érdekes módon, az Octavia-ból egyetlen csepp olaj sem hiányzik 10000km megtétele után sem (60ezer km van benne óra szerint), és az EGR-rel sem kell küzdeni.
tisztelt Ge Lee köszönöm a választ, amúgy semmi baja az EGR szelepnek csak azért akartam kikötni mert a szívótorokban volt kb. 1mm korom lerakódás, a leszerelése óriási munka hogy kitisztítsam, el tudom képzelni hogy ugyanez van a hengerfej szívónyílásainál is. Nem szűkítettem le hanem simán kivezettem, eddig nem jelzett hibát. Amúgy az EGR szelep egy vákummal vezérelt szelep, a vákomot pedig elektromágneses szelep vezérel. Ha továbbra sem jelez még egy pár hétig akkor bekötöm a katalizátor elé. Mi a véleményed erről.
üdv FR |
Bejelentkezés
Hirdetés |