Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TAS5630 vélemények
 
Témaindító: nrgie, idő: Feb 9, 2010
Lapozás: OK   7 / 12
(#) saraha válasza zoka hozzászólására (») Feb 7, 2013 /
 
Most olvastam külföldi (német) oldalon ,hogy kapcsitáppal kell megépíteni ezeket az erősítőket.100kHz freki fölöttivel.Ahogy Laci is írta tényleg nagyon fontos a fojtó anyaga és a kondik minősége is...
Állítólag,ha jól meg van csinálva,akkor egy felső kategóriás gép lesz az eredmény.
Már alig várom,hogy megjöjjenek a magok.
(#) zoka válasza saraha hozzászólására (») Feb 7, 2013 /
 
Ez nagyon jól hangzik, de lövésem sincs a megvalósításáról.
Másrészt rengeteg időt elvenne, mire ebbe belejönnék, így inkább készen szeretnék "hozzájutni", de egy építőkészlet összeszerelését bevállnám
(#) Ge Lee válasza zoka hozzászólására (») Feb 7, 2013 /
 
Egy két dolgot had fűzzek hozzá ami inkább tapasztalat, tehát remélem nem fog okoskodásnak tűnni. Ha nem valami nagyteremben hanem a lakásban fogod használni a házimozit, akkor nem a 2kW-os, hanem az 1kW-os táp is nagyon sok. Mellesleg ennek az építési költsége nem arányosan nő, tehát egy 2kW-os nem fog 3x annyiba kerülni mint egy 700W-os, mert ahhoz is ugyanúgy meg kell venni mindent, csak a nagyobb teljesítményűbe mindenből egy picivel több, illetve nagyobb kell (kondi, FET, ferrit). Tehát nem ezen a 2-3 ezer Ft-on múlik a dolog, ezzel nem kell spórolni mert az a végeredmény rovására fog menni (hajts meg egy 15W-os végfokot egy 10-15W-os tápról, majd egy 50W-os tápról, és egyből észre fogod venni hogy miről beszélek).
Az 5.1 esetében (szobai használat mellett) csak a szubnak van szüksége komolyabb energiaellátásra, a többi 10-15W-al is már elképesztő hangerőt produkál. Ha mondjuk ekkora teljesítményre méretezel akkor azt viszont úgy kell (ha már minőséget szeretnél), hogy ezt a végfoknak (és a tápnak is) simán le kell tudni adni, amihez illik neki kb. 3x akkorának lenni. Tehát egy gyönyörű, telt, 10W-nyi basszust egy 10W-os végfok sohasem fog neked produkálni, ahhoz egy 30W-os kell (ha csak zajongani meg dübörögni kell neki az más tészta).
A tápról. Sokan ódzkodnak a kapcsolóüzemű tápoktól különféle okok miatt. Egy normálisan kivitelezett végfok egy normálisan kivitelezett tápról gyönyörűen megy. Ebben sajnos a D osztály a legkeményebb dió, mert az is kapcsolgat szaporán meg a táp is, ezért nem mindig jó barátok, de nem lehetetlen kibékíteni őket. A kapcsolóüzemű tápoknak is van olyan verziója ami kevesebb zavart termel, illetve a D amp-ot is meg lehet úgy csinálni, hogy ne legyen olyan kényes a saját, illetve a táp zavaraira.
Nekem pl. már eszembe sem jutna 50Hz-es tápot csinálni, esetleg pici segédtápot nyáktrafóval, de szinte ma már arra is olcsóbb megoldás a kapcsolóüzemű.
(#) saraha válasza lorylaci hozzászólására (») Feb 7, 2013 /
 
Idézet:
„Amire figyelj, hogy az IC kontakja a bordával jó legyen, még ha nem használsz túl nagy bordát.”

A te verziódon,hogyan oldottad meg a borda lefogatását?Na most nekem proci hűtő van és a másikat azt a gyári kapcsaival odaforrasztottam simán csak a nyákra, de az nem jó úgy mert ugye biztos nem fekszik fel rendesen meg el is tud mozdulni...valami rugós lefogatás kéne,mint a prociknál nem?Ja,és nekem muszáj volt tennem egy kis réz hasábot (1x1x0,4cm) még a chip és a borda közé mert nem volt elég magas.
(#) lorylaci válasza saraha hozzászólására (») Feb 7, 2013 /
 
2mm-es alumíium lemezből kivágtam egy 13x13 mm-es darabot, ez megy az IC-re, majd erre megy a borda. Természetesen a felületek között hűtőzsír. A bordát két csavar húzza a nyákhoz, ami így rászorítja az IC-t a bordára. (a 1,5mm-es nyák elég erős, nem nagyon hajlik, 4 centi távon)
(#) saraha hozzászólása Feb 7, 2013 /
 
Aham,úgy akkor én is csavarozom.
(#) zoka válasza lorylaci hozzászólására (») Feb 7, 2013 /
 
Én is így oldom meg, 2 mm bordát rendeltem, ebből fogom kivágni a lapocskákat.
És a nyák 4 szélén 3 mm magas távtartó gyűrűk lennének a borda és a nyák között, így meghúzhatom rendesen a csavarokat, nem kell attól tartani, hogy elhajlik a nyák / kiszakadnak a vezetőpályák.
(A bordám 83x100x25mm.)
(#) saraha hozzászólása Feb 7, 2013 /
 
Közben kész is lett...,holnap adok neki tápot is.1 2 3
Ja itt is ferrit a fojtó,de most még nincs más csak próbára van ez is.
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2013
(#) saraha hozzászólása Feb 8, 2013 /
 
Ezután is kell egyenvédelmet beiktatni vagy azt is megoldották tokon belül?
Rövidzár védelem az van benne biztos.
(#) saraha hozzászólása Feb 8, 2013 /
 
Rátettem a KEF C7 ládáimra.A PBTL hallgatásakor azt,hittem ez nem lesz nagy szám,de így sztereóban egészen elképesztő.Rendesen felveszi a versenyt az itthoni cuccaimmal.33V-ról járatom és így is marad ,bőven elég ekkora teljesítmény 8 Ohm-ra.
(#) lorylaci válasza saraha hozzászólására (») Feb 8, 2013 /
 
Ha 8 ohmra terhelsz, akkor minek a PBTL?
A PBTL az a TAS5615-nél a 4 ohmos terhelésekhez van, a TAS5630-nál pedig a 2 Ohmos terhelésekhez, hogy bírja az áramot.
(#) saraha válasza lorylaci hozzászólására (») Feb 8, 2013 /
 
Ez másik, ez a BTL,2x50W kürüli 8 Ohmon.Amikor a PBTL-t hallgattam 4 Ohmos PA láda volt rajta.Azzal nem tetszett annyira.
A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2013
(#) zoka válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 11, 2013 /
 
Köszönöm, hogy megosztottad a tapasztalataidat. Teljesen igazad van, hogy nincs szükség ekkora tápra, de nem baj, ha van
Jelenleg 2x8W + 1x16W szolgálja a "házimozi" erősítőellátását 2.1-ben, de már ez is tisztességesen szól. A sub viszont sokszor betorzít, oda kevés.
Viszont mindig van olyan alkalom, hogy valakinek bemutatom a rendszert, és oda kell nekem a tartalék.


Idézet:
„A tápról. Sokan ódzkodnak a kapcsolóüzemű tápoktól különféle okok miatt. Egy normálisan kivitelezett végfok egy normálisan kivitelezett tápról gyönyörűen megy. Ebben sajnos a D osztály a legkeményebb dió, mert az is kapcsolgat szaporán meg a táp is, ezért nem mindig jó barátok, de nem lehetetlen kibékíteni őket.”


Én is tartok ettől, de bízom benn, hogy nem lesz gond vele.
(#) zoka válasza lorylaci hozzászólására (») Feb 11, 2013 /
 
Szia!
A tesztek során az elkészült TAS5630 verzióidat próbáltad a saját kapcsolóüzemű tápjaiddal?
Hogy muzsikál velük? Mennyire zavarérzékeny az IC ?
Gondolom azért teljes terhelésnél 2x300W, már visszaesik a tápfeszültség.
A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2013
(#) lorylaci válasza zoka hozzászólására (») Feb 11, 2013 /
 
Próbáltam toroiddal, saját kapcsolóüzemű táppal, egy gyári 48V 30A-es táppal.(szünetmentesből)
Egyikkel sem volt probléma, nem vettem észre zajt. (a cikkes d-osztályúmnál észrevehető valóban, de itt nem)
Én a saját LLC konverter tápokat úgy tervezem, hogy a csúcsteljesítményig is stabilizáljanak. Amivel próbáltam saját táp, ott 2x8 Ohmba hajtva szinusszal sem esett a táp 5%-nál többet.

Minden tervezés kérdése.
(#) zoka válasza lorylaci hozzászólására (») Feb 12, 2013 /
 
A cikkes d-osztályú erősítődhöz képest szerintem azért sem olyan érzékeny ez, mert az IC mivoltából kifolyólag kevesebb zajt tud összegyűjteni a tokon belül, rövidebb vezetőpályák stb...

Épp most bukkantam rá a TAS gyártójának tápegységére. Ez milyen technológiát használ ? Gondolom mindenféle szűréssel ellátták. Mi a véleményed róla?
Itt látható.
(#) lorylaci válasza zoka hozzászólására (») Feb 12, 2013 /
 
Idézet:
„Mi a véleményed róla?”

A véleményem az, hogy ne a véleményekre adjál, hanem a paraméterekre és működésre. Ezért

Idézet:
„Ez milyen technológiát használ ?”

Először is áll kétfázisú transition mode (kvázirezonánsnak is nevezhető) PFC-ből, aztán van egy standby és segédtáp, amely előállítja a +/-15V-ot (valamint a primer odlalakra a segédtápot), aztán vagy egy LLC konverter (mint amilyen a cikkemben van).
Van egy-kettő bonyolítás benne ami szerintem felesleges:
- üresjáraton kikapcsolja a PFC-t, és így 25V van csak az 50V helyett
- amikor a végfok a 25V-on belcippel akkor bekapcoslja a PFC-t (ami késéssel) felnyomja a tápfeszt 50V-ra
- Amennyiben a +/-15V-on leesik a fogyasztás (valami standby van), akkor PFC és LLC kikapcsol, a standby is csak burstol.
A 25V/50V váltás miatt eszméletlen módon meg kellett boynoílta a vezérlsét, hogy az LLC ne menjen ZCS módba, meg satöbbi...

Az energiatakarékosság és hatásfok szempontjából nagyon jó, azonban szerintem az 25V/50V váltás plusz clippet okoz nagy dinamikájú zene esetén.

Idézet:
„Gondolom mindenféle szűréssel ellátták.”

A szűrésejnek többféle csoportja van:
- A Konverter ne adjon ki zajt a hálózatba: a váltakozó frekvenciájú TM PFC miatt jelentős lenne a kapcsolófrekvenica injektálás, ezrét kell két zavarszűrő tekercs, több X kondival.
- A lágykapcoslás miatt az injektált tüskék kicsik mind a hálózatba, mind a kimenetbe. Ami van arról az X és Y kondik gondoskodnak.
- Az LLC konverter kimenti árama szinuszos, a kimeneti feszültség felfutásai lasssúak, így jól szürhető elkókkal, nincs szükség kimeneti LC szűrésre, néhány plusz kerámia bőven jó.
A zaj csökkentésért nem csak a szűrés, hanem a megfelelő topológia választása, és egyéb tervezések (alaktrészek), és pl a nyákterv egyaránt felelős.
(#) zoka válasza lorylaci hozzászólására (») Feb 12, 2013 /
 
Nincs több kérdésem ezzel kapcsolatban, köszönöm a részletes elemzést.
(#) saraha hozzászólása Feb 22, 2013 /
 
Abszolut max. 69V a táp azt írják.52-54V-ról akkor gondolom lehet még üzemeltetni biztonságosan igaz?
(#) saraha válasza saraha hozzászólására (») Feb 22, 2013 /
 
Igen.
(#) lorylaci válasza saraha hozzászólására (») Feb 22, 2013 /
 
Nem!
Gondoljatok a tullövési tüskékre! 20% tullövés is előforudlhat nagy áramoknál.
Nem hiába említ az adatlap 52,5V reccomended maxot.
(#) saraha válasza lorylaci hozzászólására (») Feb 23, 2013 /
 
Igazad van,inkább 49V-ról járatom.
(#) ECI hozzászólása Márc 5, 2013 /
 
Üdv mindenkinek!

Az elmúlt napokban volt időm foglalkozni a nevezett IC-vel. Még tavaly készítettem a DKD tokhoz nyákot, most ezt szeretném közreadni, remélve hogy valaki lát benne fantáziát újabb ötletet, tesz hozzá valamit és ő is megosztja velünk. Kiindulási alap a lorylaci munkája volt, ez lett belőle.
A nyákon nincsenek kivezetve a visszajelzéshez szükséges PIN-ek, a RESET felhúzásáról manuálisan kell gondoskodni (47k a 11-s lábra)! Mindezeket figyelembe véve jó alap, úgy gondolom...

Jó munkát ,szép napot.
(#) lorylaci válasza ECI hozzászólására (») Márc 5, 2013 /
 
Észrevételek:
- Nagyon kicsi a vezetősávok közötti hely. Nagyon nehéz lesz egy iylet kimarni, és forrasztás közben könnyen zárlat lehet. Növeld a tisztázást!
- Ahelyett, hogy a +50V-ot csillagban viszed ki, és a teliföldet megszakítod vele, és ezért átkötöketed, inkább csinálj átkötést a +50V-ra és a teliföldmeg legyen teljesen összefüggő.
Néhány átkötés miatti pár mOhm meg pár tíz nH a tápágban nem jelent nagy problémát, ha kerámia kondikkal a táp rendesen meg van szürve a pinhez közel. Azonban teliföld szabdaltsága nagy bajt okoz.
A legfontosabb potenciál a föld!
(#) ECI hozzászólása Márc 5, 2013 /
 
Köszönöm az észrevételeid, számítottam rá,hogy te reagálsz. A javításokat megcsinálom.
(#) ECI válasza ECI hozzászólására (») Márc 6, 2013 /
 
Lehet, hogy nem sikerült minden úgy ahogy Laci gondolta, de itt van a módosított változat.
Következőkben a bemeneti részt dolgozom át és még felkerül pár dolog. Egyébként már látom, hogy kétoldalas nyák lesz belőle...
Továbbra is várom a véleményeitek!
(#) saraha hozzászólása Márc 17, 2013 /
 
Helló.
Azt,hiszem 10 évnyi analóg erősítőgyártás után itt a vége,leáldozott.A csöves technológia amúgy sem nyerte meg a tetszésem,de most ez jó, valami más irányba terel...lorylaci tervei+az én hozzámókolásom alapján ez a TAS amp igen komoly minőséget produkál..Van itthon jó pár gyári csövesem,félvezetősöm,még több saját gyártmányú félvezetősöm(HTA,B5,Symasym,Crescendo,Pax,Lm4702,Otala stb,stb még kb vagy 20db...) ezek a jobbak ,meg pár saját hibrid erősítőm is.A lényeg,hogy a mai nap kaptam kölcsön egy HECO Aleva 400 Espresso hangfalpárt tesztelésre.Gondoltam összehasonlítom a rendszerem egyes tagjait két hangfalpáron a másik ládáim KEF C7.Mindenféle zenével teszteltem elhihetitek.A DAC-jaim WM 8740 és EMU 0404.Egyszerűen nem akartam elhinni ,de egésznapi vaktesztelés után a tesóm segítségével kb:90%-ra az 5630-at hoztam ki győztesnek én a saját fülemmel,hihetetlen de igaz.Úgyhogy innentől kezdve tényleg csak pwm meg d class....philips ucd-t nem sikerült valahogy működésre bírnom ,de most majd a lorylaci új ampját is kipróbálom.
(#) lorylaci válasza saraha hozzászólására (») Márc 17, 2013 /
 
Az TAS valóban jó minőséget képvisel szerintm is, elég komoly megoldásnak tartom a TI-től egyrészt fix frekvenciás, és visszacsatolt egyszerre. Ráaádsul BD moduláció. Nemhiába a HD audio rész az adatlapban...

Azonban az UcD mindenképpen jobb. Elsősorban azért, mert a tekercs után történik a visszacsatolás. A tekercs nem lineáris, az LC szűrőnek terhelőimpedanciától függően kiemlései vagy tompításai vannak stb... A TAS-ben szokás szerint jó 40kHz-re tervezeik a vágását, így kerülik el az előzőt. De az UcD a visszacsatolás miatt a tekercs hibáját is javítja.

Örülök, hogy tetszik a dolog, és remélem eljön végre az a korszak, ahol a magukat audofilnek nevező, de homályban és előítéletekben élő emberek is kezdnek a műszernek és a vakteszteknek hinni, és belátják, hogy eljött a kapcsolóüzem kora.

Amúgy a TAS-en is lehet még mit javítani. Régebben rászkópoltam,és szépnek találtam a kapcsolási hullámformákat. Aztán egyreszt ránézetem egy jobb szkóppal, és hagy még kivánni valót. De a javításokhoz mindenképpen kétoldalas nyáktervre van szükség, rendes furatgalvánnal, és 2oz rézvastagsággal, és persze itthon nem kapható alkatrészekre (megfelelő méretű X7R kerámia kondik).
(#) Home Made Jammer hozzászólása Márc 17, 2013 /
 
Sziasztok!

Nem tudom ismeritek-e ezeket az erősítő modulokat Sure Electronic. Építettem velük erősítőket, nagyon jól működnek, szépen szólnak. Ugyanitt a kapcsolóüzemű tápot is meg lehet venni hozzájuk. Eddig én is építettem az erősítőket, ezután inkább csak összerakom őket.
(#) saraha válasza Home Made Jammer hozzászólására (») Márc 18, 2013 /
 
Persze,én is ismerem.Én nem azért építem nagyjarészt a kütyüjeimet mert szükségem van rájuk.Egyáltalán nincs némelyikre.Mi értelme lenne(van) itthon 40db erősítőnek... csak az építési szenvedély,tervezés,tudásvágy miatt csinálom az elektronikázást.Meg ez az egyetlen dolog ami leköti a gondolataimat.Megvenni azt amit meg tudok én is csinálni az elektronikában számomra elképzelhetetlen...
A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2013
Következő: »»   7 / 12
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem