Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » A műhely (bemutató topik, ahol az alkotások készülnek)
Ez a műhelyünkről készült képek, leírások, mi miért oda került, hogy lehetne még jobb hozzászólások témája.
Lapozás: OK   222 / 308
(#) Schnitt válasza BarnaPili hozzászólására (») Márc 10, 2013 /
 
Gratula a szerzeményhez!
Egyébként kis átalakítással lehet használni egyenárammal is.
Kell a nyelébe építeni egy FET-et, és a mágneskapcsoló csak azt vezérli, a nagy áram meg a FET-en folyik át, így tuti nem ég össze.
Hasonlóan, mint a csatolt képen, csak a motor helyére kell a fűtőszál, a contacts-hoz meg a mágneskapcsoló. Az egész befér egy vastagabb zsugorcsőbe, és mehet a pákanyélbe.
Lehet, hogy a feszültségosztó ellenállásokat át kell számolni, mert ez 8,4 voltra van iszámolva, de az elv ugyanaz.
(#) Schnitt válasza Schnitt hozzászólására (») Márc 10, 2013 /
 
Szóval, a csatolt kép:

schematic.jpg
    
(#) gerenk válasza BarnaPili hozzászólására (») Márc 10, 2013 /
 
Nem kell túlbonyolítani a dolgot, én egy szabályozható tápról használom 20 V DC a maximum.
itt már kattog de 12 V-on is lehet használni finomabb munkákhoz, még kímélős is nem kattog
viszont szépen forraszt és nem kell a hegyet sem tisztítani.
(#) Remci válasza BarnaPili hozzászólására (») Márc 10, 2013 /
 
Nekem is van ilyen kattogósom, de az én trafóm AC17 voltot ad, azt hiszem valami régi fajta tv-trafó volt. Szépen lehet forrasztani vele, 7-es hegy van benne. Tizen pár éve arról megy, pedig van 24v-os direkt weller trafóm. De azt nem használom
A hozzászólás módosítva: Márc 10, 2013
(#) szamóca válasza Doncso hozzászólására (») Márc 10, 2013 /
 
Na papa, ma vettem egyet, de csak mert azt mondtad jó. Ha rossz lesz, akkor nem állsz meg előttem, az örök tranzisztormezőkön!
(#) Doncso válasza szamóca hozzászólására (») Márc 10, 2013 /
 
Szamikám, azt nem mondtam, hogy jó! Azt írtam, hogy használható darabok. De azt nem írtam, hogy mire Én macskát dobálni gondoltam, vagy képernyőt betörni, érted ugye.
(#) szamóca válasza Doncso hozzászólására (») Márc 10, 2013 /
 
Jó. Százon mennyit futsz?
(#) zolika60 válasza szamóca hozzászólására (») Márc 10, 2013 /
 
Szerintem pont százat.
(#) kissi válasza szamóca hozzászólására (») Márc 10, 2013 /
 
Annyit, hogy megérje Neki a LIDI-t reklámozni !
A hozzászólás módosítva: Márc 10, 2013
(#) Mzolee válasza szamóca hozzászólására (») Márc 10, 2013 /
 
Én már kb. 1 éve várok rá és nagyon nem bántam meg... itt anno úgy nyilatkoztak róla hogy megérte - majd megkeresem a linket, de tényleg ma teszteltem: 3db 4mm réteg inox egymáson + 2 réteg öntött vas és ez 6x = semmi külsérelmi nyom a 7-es fúrón. Ennyiért szerintem próbáljátok meg! A 40 €-s céges Reca-s készletem tud ilyen kondíciókat felvonultatni
(#) habazutty válasza Mzolee hozzászólására (») Márc 10, 2013 /
 
Ami azt illeti csatlakozom az előttem szólókhoz.
Ennyiért jó kis szett. Igaz kettőt már eltörtem belőle, két kisebbet. Meg vagy kettőt rozsadamentes szegecsek lefúrási próbálkozásainál elbarmoltunk (igaz három ilyen szegecs megevett egy 1 mm-es vágókorongot a jobbak közül...), de csak megmutattam a köszörűnek és mintha újak lennének.
Ez van.
(#) szamóca válasza Mzolee hozzászólására (») Márc 10, 2013 /
 
Az élszalag köszörülés jó, a HSS alap is jónak tűnik, az élszög rendben, a hátszög elég kicsi, tehát nem harap. A vágóélen azonban fedeztem fel egyenetlenséget, és a hátlap is elég durva, gyors megmunkálást sejtet.
Ha az inoxot viszi, akkor a felületi keménysége is rendben van, de hát azért Co bevonatos nem?.
(#) SALáta válasza Mzolee hozzászólására (») Márc 11, 2013 /
 
Megsasoltam, nem vettem meg. Egyrészt a szivárvány színe miatt, másrészt újra kell köszörülni mert ez a széria amit én láttam nem igazán tetszett, bár igaz én leg minimálisabban harapósra köszörülöm és "keményfém" stílusban. Ezzel a készlettel menet alá nem is tudsz vele fúrni (általánosan használt menetekhez nem jó) , nincsen benne csak kerek érték. A bevonat se tetszett. Ami cobalt tartalmú az nehezebb elvileg, nehezebben is fogja a mágnes tartalomtól függően. Lehet venni a tescóban is menetfúró készletet 5000 ért meg lehet venni egy menetfúrót is 8.000 ért. A kicsit drága darabáras menetfúró valószínűleg szabványos menetet fog gyártani, valószínűleg nem csak vasba használhatod, és ez is csak valószínűleg, volt már rossz széria abból is, a másikból csak az van . Nálam a "sima hss" jelentése hogy hosszú fúróval szerszámacélba is tudok vele 250-280 mm mély furatot gépen csinálni (optimális környezet, azaz hűtés 3 tizedenként kiemelés) 3-4 újraköszörüléssel. Most köszörűből utazok egy régi bosch ra, kezemhez nőtt. Ha találok lecsapok rá. Az áruházi 5-6 ezres maximum baltát élezni jó (azt meg nem úgy kell ) . Azonban találtam egy használható csavarhúzó készletet a lidl ben, vettem is egyet gyorsan. Még utazok két készlet villáskulcsra.
(#) joetaylor válasza SALáta hozzászólására (») Márc 12, 2013 /
 
Hát igen, a jó szerszám drága. Olyat én még nem láttam, hogy olcsó is és jó is.
(#) szamóca válasza SALáta hozzászólására (») Márc 12, 2013 /
 
Én is használok pl. Swiss&Tec csigafúrókat, amiből egy 4,2-es ennek a készletnek az ára. De van úgy, hogy nem feltétlen kell precíziós mérethelyesség. Pl. kézi fúró használatakor hiába raksz be tömör keményfém 3,3-ast a négyes menetfúróhoz, úgy sem tudod végig helyes pozícióba tartani a furat elkészülte alatt. Sőt esélyes hogy el is töröd, az meg igen fel... agyilag. Vagy átmenő furatoknál sem kell magas precizitás.
Állványos ,oszlopos, asztali gép (ami használható is) meg nem sok embernek van odahaza.
Sokan csak az ökölszabály nyolcas szorzót használják, és a hozzá legközelebb eső méretet választják.
(#) nzozz válasza joetaylor hozzászólására (») Márc 12, 2013 /
 
Talán a régi, masszív (orosz, magyar, német, stb) gépek, szerszámok, amik minőségi anyagból és módon lettek elkészítve. Nem vagyok ezekre rákattanva (mert itt-ott szoktam ilyet látni), de az tény, hogy elég jó dolgok. És pl. koruk miatt viszonylag gyakran lehet kedvező áron beszerezni őket.
(#) gordonfreemN hozzászólása Márc 13, 2013 /
 
Sziasztok!
Ismeri valaki a microlube gb00 kenoanyagot?
Milyen aron lehet beszerezni es megeri vajon?
(#) SALáta válasza szamóca hozzászólására (») Márc 15, 2013 /
 
Keményfém fúró és a pisztolyfúrógép nem igazán jó barátok, nem csak esélyes a törésre el is törik. hss co már jobban tolerál. Sima hss is jó ha tényleg az. A köszörülése más tészta mert feladat függő. Menet előfúrás mérete azért sok mindentől függ, mint a menetfúró kivitele is, de az már nem hobbi. Csavart hornyú kihozza a forgácsot, de visszafele hajtva akár a menetet is sértheti ha félig ki tud esni, azaz zsákfurathoz jó, egyenes hornyú nem hozza ki de ki tud esni azaz átmenőhöz való, zsákhoz használva nem tudsz lemenni kellő mélységig mert aljába felgyűlik a forgács, rossz esetbe be is szorulhat.
A mai "modern fordulatszám szabályzós" fúrógépekről rossz a véleményem, kotyogós tokmánnyal pörög vagy 4000 körül üresen. Kis fordulaton -épp ahol kellene- nincs nyomatéka. Az ember szabályoz ad még neki, közben kisebbet harap a fúró mert véletlen nem nyomod annyira felszalad a fordulatszám és el is égetted a hegyét. Szerencsére ilyen árba lehet kapni régi jó fúrógépeket, mondjuk amibe még van nyomatékváltó is és esetleg fordulatot is tud szabályozni. Az azért -megtanulva vele bánni- hosszabb éltartamot ad a fúróknak. HSS átka a hősokk, elég a hegye, keményfém meg törik mint a ropi.
(#) Alkotó válasza SALáta hozzászólására (») Márc 15, 2013 /
 
Nézd el a buta kérdésem, de esetleg elmondanád nekem mit értesz Te (és mások) "keményfém" alatt? Létezik ilyen fogalom?
(#) szamóca válasza SALáta hozzászólására (») Márc 15, 2013 /
 
Teljes mértékben egyetértek. A minőségi árút pedig meg kell fizetni, nincs mese. Erre az ember rájön egy idő után, csak agyi-anyagi téren kell összhangba hozni a dolgokat.
(#) Medve válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 15, 2013 /
 
Ő is válaszolni fog, de az enyém az, hogy igen, létezik, ez egy egy porkohászati úton előállított, főleg kobaltból és fémkarbidokból előállított, nagy nyomás alatt "összesütütt" igen előnyös forgácsoló tulajdonságokkal rendelkező anyagfajta.
(#) mex válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 15, 2013 /
 
Szerintem a kérdésed "költöi", de ha mégsem, akkor a porkohászati úton gyártott forgácsolóeszközökre használják ezt a kifejezést.
(#) szamóca válasza szamóca hozzászólására (») Márc 15, 2013 /
 
Keményfém alatt olyan ötvözet értendő, ami kopásállóbb, esetileg magasabb a hőbírása a hagyományos HSS acélnál. Ilyen ötvözőanyagok pl. a kobalt, és a titán nitrit. Van hogy csak a felületre viszik fel valamilyen eljárással ezen agyagokat, és van hogy a teljes szerszám anyagában ötvözött. (tömör keményfém)
(#) SALáta válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 15, 2013 /
 
Tömör keményfémet esetleg bevonattal. Itt megnézheted mi is a keményfém. Volfrám karbid porkohászati úton előállítva. Bővebben: Link

Idézet:
„A modern technológia az edzett acél munkadarabok megmunkálására is alkalmas
szerszámokat igényel. Egyre fejlődnek a porkohászati úton előállított keményfém szerszámok.
Minél kisebb az alkalmazott volfrám-karbid (WC) por szemcsemérete annál keményebb,
tartósabb a szerszám, és annál finomabb vágóél hozható létre. A régebbi mikron körüli WC
szemcsék után ma már szubmikron és ultra-finom, sőt nano tartománynál tartanak. Az utóbbi
már 0,0002 mm alatti szemcséket jelent. Megjelentek a volfrám-karbid helyett titánkarbonditrid alapú cermet anyagok is.”


Hss el eddigi legmélyebb fúrásom 300 mm volt M200 ba.
(#) Alkotó válasza SALáta hozzászólására (») Márc 15, 2013 /
 
Köszönöm.
(#) zenetom hozzászólása Márc 23, 2013 /
 
Ritkán szoktam akármit is bedobozolni, de a pákának a trafóját már muszáj volt, így is bő fél évig szabadon volt az asztalon a trafó. A doboz nyáklapokból készült.
Van rajta egy felesleges furat, oda LED-et akartam tenni, dehát a lustaság nagy úr.
(#) gordonfreemN válasza zenetom hozzászólására (») Márc 23, 2013 /
 
Jó lett! Bírom az ilyen 2in1 megoldásokat (pákatartó és fűtés)
(#) zenetom válasza gordonfreemN hozzászólására (») Márc 23, 2013 /
 
Köszi!
(#) Action2K válasza zenetom hozzászólására (») Márc 27, 2013 /
 
Idézet:
„Van rajta egy felesleges furat”
Semmi nem felesleges, a szellőzésre is gondoltál.
Következő: »»   222 / 308
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem