Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Orsós magnók
 
Témaindító: Rober_4, idő: Feb 6, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   46 / 113
(#) (Felhasználó 46585) válasza coyote55 hozzászólására (») Ápr 8, 2013 /
 
Tényleg szép, meg még olcsó is! Sajnos, csak kazettás, az sosem érdekelt...
A (német?) ebay-en nagyon sok eladó GX van. És nagyon olcsón. 77-es is van, most (még) 1 euro... Itt csak egy probléma van, hogy nem nagyon postázzák ide... tehát, el kell menni érte. Ha két-három darabot kell elhozni, akkor már nem is olyan drága az utiköltség.
(#) (Felhasználó 46585) válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Ápr 10, 2013 /
 
Az előbb kelt el, igazán baráti áron. Bővebben: Link

Csak ne lenne ilyen drága az utazás...

Javítva a link, használd a LINK gombot.
A hozzászólás módosítva: Ápr 10, 2013
(#) veroka válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Ápr 10, 2013 /
 
Vajon EZ A 636 mennyiért megy el ? Ennyiért nagyon olcsó, valószínűleg a szállítás ugyanennyi lenne.
(#) (Felhasználó 46585) válasza veroka hozzászólására (») Ápr 10, 2013 /
 
Fel fog az menni, van még licitre 4 nap. De van 747-es is, az is 150 eurón áll, de ott is van még 4 nap. Ráadásul, egy magyar fazon árulja, tehát csak Budapestig kell menni érte. De biztos nem lesz az ára 1500 euró alatt. Én azt vettem észre, hogy a nagy orsósok ára 400 felett kezdődik... a kicsik, még az oda-vissza játszók is sokkal olcsóbbak. Csak hát ugye a szállítás...

Mi meg maradhatunk a magyar hirdetési oldalakon. Itt a kisebb oda-visszajátszók is nagyon drágák. A nagyok meg megfizethetetlenek.
(#) (Felhasználó 46585) válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Máj 9, 2013 /
 
Veroka, lehetséges, hogy azonos lennél egy, a BRG nosztalgia honlapján levő személlyel? Talán tudnál segíteni, vagy valaki talán tudna segíteni:
A BRG SHR 104 magnóról keresek minden információt. Kapcsirajz, mechanika, működési leírás, fejek, típusok, anyagbeszerzési lehetőségek, vagyis minden...

Ez egy Ki-mit tud lenne...
A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2013
(#) Szpisti válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Máj 9, 2013 /
 
Üdv Katt!
Atyaég... mit szeretnél csinálni azzal a régiséggel ???
Valamikor a '80-as évek közepén a MÁV-nál ilyenekkel rögzítettük a forgalmászok telefonbeszélgetéseit. Többek közt nekem volt a feladatom a javításuk, karbantartásuk.
Időközben én leléptem a cégtől, meg az ottmaradottak is nagyrészt leépítésre kerültek, sőt kiszerveződtek , ahogy hallom. De ha minden kötél szakad, rá tudok kérdezni az ex-kollegáktól, meg vannak-e még a doksik, és ha leselejtezték őket mi történt velük.
Épp a napokban került a kezembe egy 8 sávos fej, amit cseréltem anno.
Látom van egy az Apródon, csak nem azt vetted meg ?
A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2013
(#) Szpisti hozzászólása Máj 9, 2013 /
 
Ahh, látom a Retronomon , mi a célod vele.
Hogyha hifizni szeretnél vele, akkor mindenek előtt át kell tervezni a motorszabályzókat , mert az eredeti 1,19 cm/sec sebességgel mozgott. A telefon átvitelhez és az időkódok felviteléhez elég volt ez is.
Aztán teljesen ki kell cserélni a speciálisan felfüggesztett 8 sávos fejet. A pici résszélesség miatt sajnos ez sem alkalmas a hifi átvitelre egyáltalán. A fejerősítő fiókban is lesz mit kotorászni, hogy egy illesztett és megfelelő átvitelű író/olvasó erősítőt applikálj belé.
Az időkód előállító és dekódoló fiókokra nem lesz szükség, azokba lehet majd egyéb finomságokat építgetni (Dolby vagy DNR vagy hasonlók).
Nem lesz piskóta, de nem lehetetlen
(#) (Felhasználó 46585) válasza Szpisti hozzászólására (») Máj 9, 2013 /
 
Na végre, egy hete túrom a netet, de semmi érdemlegeset nem találtam... végre, Walaki!
Persze, ha megkérhetnélek, akkor minden információt próbálj megszerezni... nem sürgős, ez egy hosszú távú projekt lesz...

Nem, még nem vettem meg, de beszéltem az eladóval. Egyelőre kicsit félek, mert tiszta rozsda... Szóval előbb körbejárom a témát.

Az elektronikától nem félek, még 16 éves koromban foglakoztam ilyesmivel, nagyjából emlékszem, hogy mi, hogy ment, alakítottam is át csövesről tranzisztorosra egy régi francia magnót. ( Opelem tip. ) Áramköri szinten meg nincsenek problémáim, mindegy, csak ne PLC, meg mikrokontroller legyen. Ha analóg, meg pwm, akkor már nincs gondom. Nyilván egy teljesen új elektronikát kapna.

Ennél sokkal nagyobb problémát jelent a mechanika. Ott sem a működés, megnéztem a Mechlabor STM 300 működési leírását, a mai fejemmel, meg a ma hozzáférhető anyagokból simán meg lehet építeni. Meg pont úgy működik, ahogy józan, paraszti ésszel végiggondoltam. ( a kondenzátoros jeladó helyett valami mást fogok kitalálni... ) De pl: gumigörgő honnan lesz? Jó fejek honnan lesznek ( túl azon, hogy kezdetnek beteszek valami Teslát, vagy ilyesmit. Aztán a későbbiekben beszerzek mondjuk GX fejeket valahonnan. De kellenének szalagterelő görgők. Odamegyek egy esztegályoshoz, utánna meg elviszem krómoztatni? És mindez legyen eszméletlenül pontos? Hm... szóval ettől félek, de valahogy majd csak megoldom.

Nekem sosem tetszett az, hogy van egy doboz, rákötjük a netre, vagy a telefonra, aztán mindent megtalál, lejátszik, stb. Nekem legyen a hi-fi szobadísz is... mint egy bakelit lejátszó, vagy egy orsós magnó. Ezért is gondoltam az igazi állóüzemre, az orsók egymás felett, így keskeny, toronyszerű lesz és természetesen gyönyörű. Az sem baj, ha a gyorstekercselés a nagy orsók miatt nem lesz valami nagyon gyors. Csak tudjon 19- és 38 cm/s-ot és persze jó legyen. Lesz egy orsón mondjuk 3...4000 m szalag, egy darabig biztosan fog menni.
(#) szamóca válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Máj 9, 2013 /
 
Pécsen még javítanak sőt vannak vadi új Mechlabor magnók, alkatrészek is az STM Kft-nél.
+ 36 72/210-765
(#) (Felhasználó 46585) válasza szamóca hozzászólására (») Máj 9, 2013 /
 
Köszönöm, utánnanézek.
(#) szamóca válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Máj 9, 2013 /
 
Bővebben: Link
150-be most ajánlottak fel egy teljesen felújítottat.
A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2013
(#) szamóca hozzászólása Máj 9, 2013 /
 
(#) (Felhasználó 46585) válasza szamóca hozzászólására (») Máj 9, 2013 /
 
Már olvasgattam ezt az oldalt.

150 nagyon sok... Nem tudom, melyik magnóra gondolsz, de 610-esből van kettő is a hirdetések között, Talán az aprod.hu-n, már jó néhány hete. Az egyik 80-ért, a másik 100-ért, de ehhez adnak 30...40 eFt értékű szalagot is. De láttam ( Vaterán? ) 120-ért 310-et is. Elég viharvert volt, de azért gondolkoztam rajta... De az a baj, hogy engem nem ezek érdekelnek... hova lenne az építés öröme? ( meg a kínja...? ) Meg a studiófunkciók nem érdekelnek.
(#) (Felhasználó 46585) válasza szamóca hozzászólására (») Máj 9, 2013 /
 
Azért nem semmi, hogy azokban az időkben miket tudtak már megcsinálni... és milyen ócska anyagokból! Jó, a lényeges dolgok importból valók, de azért nagyon tiszteletre méltó eredmények ezek... Vili bácsi szerint ( Terény ), amikor a 610-es megjelent a piacon, európában a 3. legjobb magnónak kiáltották ki. Azért ez elgondolkoztató... Meg láttam azt a 830-ast is, csak egy darab készült belőle... szerintem, annyi gomb volt rajta, hogy repülőgépet egyszerűbb vezetni, mint azon eligazodni...
(#) szamóca válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Máj 9, 2013 /
 
Haver akar venni ilyet, mert tetszik neki. Beszélt velük, és ők mondták ezt az árat. Van olcsóbban is, de az nem olyan állapotú. Én nem költenék ennyit magnóra.
(#) (Felhasználó 46585) válasza szamóca hozzászólására (») Máj 9, 2013 /
 
Mindenkinek van valami agymenése. Ezek többnyire pénzbe kerülnek...
(#) coyote55 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Máj 9, 2013 /
 
És általában az oldalbordával történő összeveszésbe...
(#) kameleon2 válasza Szpisti hozzászólására (») Máj 9, 2013 /
 
Üdv a klubban! Én is ilyeneket szolgáltam ki Kelenföldön - szintén a MÁV-nál 1988-tól... Jó kis magnó volt az, csak nem a 24 órás rögzítésre. A minősége szuper, csak nagyobb fordulaton kell használni. Úgy rémlik még a VHS szalagokat is lehetett játszani rajta...
(#) veroka válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Máj 10, 2013 /
 
szia Katt, nem, nem én vagyok. Nem foglalkoztam BRG magnókkal sosem. Sajnálom.
(#) (Felhasználó 46585) válasza veroka hozzászólására (») Máj 10, 2013 /
 
Köszönöm a válaszod.
(#) Balaa16 hozzászólása Máj 12, 2013 /
 
Üdvözletem!
Az Akai GX-4000D magnómban szeretnék kiszajú tranzisztorokat és FET-eket cserélni, mégpedig 2SC458LG és 2SK30a típusúakat. Érdeklődék, hogy helyettesíthetők-e ezek olcsóbbakkal? (én 148Ft-ért láttam darabját) És, ha igen, milyen típussal?
Sinka Balázs
A hozzászólás módosítva: Máj 12, 2013
(#) (Felhasználó 46585) válasza Szpisti hozzászólására (») Máj 27, 2013 /
 
Minden kötél szakadt! Vagyis megvettem a magnót az apródról. SHR 104. Tűrhetően néz ki belülről, úgy néz ki, minden benne van. Legalább 80 kiló a súlya, bennehagytam a csomagtartóban és mindent kihuzigáltam belőle. Egyedül féltem kivenni, még összetöröm... vagy magamat... Csak a szekrénye legalább 40 kiló... az még most is az autóban van...
Egyébként, teljesen elképedtem. Vannak benne olyan megoldások, amiket bármelyik magnógyártó megirigyelhetne. Ez nem a Calipso, meg M20 kategória... Szalagfeszítés szabályozás, a lengőkarok mozgási útja talán 1...1,5 cm lehet. Ha ott bármi probléma lenne, máris szakad a szalag. 3 motor, Papst, ezeken kívül csak rés optokopplerek vannak benne, amik nyugati gyártmányok voltak. A többi mind hazai... A fejekből csak kettőt találtam, a törlőfej még el van bújva... Ezekről semmi adat nincs, még típus sem.
Egyszerűen nem értem, hogy a BRG miért nem csinált komolyabb magnókat? Lehet, hogy nem lett volna olyan szép, mint egy AKAI, de olyan jó biztosan... és azért az M11 nem is volt csúnya, Terényben eléggé szemet szúrt, hogy milyen finom a kidolgozása, pedig az is csak plasztik... de csak csodálkozok, hogy abban az érában egyáltalán ennyire össze tudtak hozni egy finommechanikai remekművet... ahogy haladok előre vele, teszek fel képeket.

Szóval, próbálj meg utánnanézni volt kollégáknál, minimum kapcsi rajz kellene... meg minden, ami van... előre is köszönöm!
(#) Szpisti válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Máj 27, 2013 /
 
Gratulálok a vételhez!
Holnap akkor rákérdezek, talán lesz még valaki aki tud a részletekről.
Azon igencsak csodálkoznék, ha még a mai napig ezeken rögzítenének a vasúton. De a doksikat és a selejtezések módját megérdeklődöm.
(#) kristikoma hozzászólása Máj 27, 2013 /
 
Sziasztok!
Van egy olyan problémám, hogy be kell állítani a Tesla B93-as magnót, mindezt úgy, hogy semmilyen mérőszalag nem áll rendelkezésre, de még olyan illető sem, aki tudna felvételt készíteni, utána már a beállítós rész megy. Sajnos valaki eléggé beletekergetett a korrekcióba is. Ugyan van nekem B100-as is, de a szalagvezetése ugye nem a legjobb. Bármilyen segítség jól jön. Előre is köszönöm a válaszokat. Üdv. Kristóf
(#) Szpisti válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Máj 28, 2013 /
 
Ma sikerült a régi munkahelyemmel beszélni... hát nem sok jóval biztattak.
Rajz tán lesz, le is fénymásolhatom, de nem sok minden maradt állítólag a raktárban hozzá. Azért ne csüggedj, majd jelentkezem.
(#) (Felhasználó 46585) válasza Szpisti hozzászólására (») Máj 28, 2013 /
 
Már a rajzok is sokat segítenének. Megnéztem, a capstain motor 42 V-os. A csévélők meg 62, vagy 110 V-osak. Ez jó, de azért nem bánnám, ha volna valami rajz róluk, mert a Google nem talált semmit. Nagyon sok érdekes dolog van ebben a magnóban. Pl.: a főmotoron van egy plexi tárcsa... gondolom, valami fordulatszászabályozáshoz valami jeladó lehet. Jó. De minek?

A fejeket egyáltalán nem lehet állítani, se a magasságukat, sem a dőlésszögüket... érdekes... Ezek még a kisebb gondok. De pl.: a gumigörgők... még nem is láttam olyat, hogy a gumi megpuhul és kenhetővé válik... ragad az egész... ez sem olyan nagy gond, tudom hol csinálnak újragumizást.

Előszeretettel használták a CNY36 résoptocsatolót. Még olyan helyre is tettek, aminél el sem tudom képzelni, hogy minek... na, mindegy egyenlőre tanulgatom, ismerkedem.

A tápja önmagában van legalább 15 kiló, van benne két db 150 W körüli trafó... meg hűtök, stb. nagyon jó, mert rackfiókba van építve az egész, egyszer lesz belőle labortáp...

Van még egy rackfiók, ebben van az órája. Hát, belenéztem, igazi ic temető... nem baj, szerencsére, arra nincs szükségem. A többi áramkör is kicsi, kihúzható fiókokba van építve, szóval, látszik, hogy ki lett ez találva rendesen.
(#) Szpisti válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Máj 28, 2013 /
 
Érdekes egy szerkezet az biztos!
A plexi tárcsa a főmotoron valószínű összefügghetett az órájával.
Ha jól emlékszem, akkor a mindenkori pontos időt, amit a fióktól kapott , FM modulációval írta fel a szalagra. Egy alap frekit vett fel referenciának - ennek a lejátszáskori szinkronizálásához kellett a plexitárcsán a jeladó - és ezt modulálta valami spéci kódsorozat szerint a felvett beszédhang mellé felvéve. Lejátszáskor ezeket a freki fel/le csúszásokat demodulálta (persze megfelelő szűrőzés után) és ez alapján lett leolvasható a felvétel időpontja. Rég volt, 25-30 éve...

Szerintem ha olyanon agyalsz, hogy hangfelvételre alkalmassá tedd (mármint audio minőségűre), akkor az eredeti fejet el kell felejteni, és egy jobbfajta 2/4 sávos GX vagy hasonlót kell beleapplikálni.
No de majd ha kezembe kerülnek a rajzok, tán több minden eszembe fog jutni .
(#) (Felhasználó 46585) válasza Szpisti hozzászólására (») Máj 28, 2013 /
 
Igazad lehet, mert még egy tenyérnyi elektronika panel is van a motor alján.... de odáig még nem jutottam el, hogy valójában mi lehet az.

Persze, egészen más fejek kellenek bele. Próbára keresek bele valami Tesla, vagy Unitra fejet, aztán ha megy rendesen, akkor veszek bele valami rendeset. De az még a homályos jövőben van...
(#) elektrorudi válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Máj 28, 2013 /
 
Nem szeretnék belekontárkodni a nagyok dolgába, de a véleményem az, hogy ebbe az irányba kár elindulni. A helyedben vagy restaurálnám, ha van ilyen ingerenciád (azaz meghagynám az eredeti állapotában, funkciójában, felújítva az elöregedett alkatrészeket, görgőket), vagy hagynám az egészet, ahogy van. Esetleg odaadnám valakinek, aki meglátja benne az értéket. Az, hogy a tápjából "labortáp" legyen, a fejek helyett, ZK fejek, az órajelgenerátor meg "úgysem kell"... nem vezet sehová.
Normális, zenére való gép sosem lesz belőle. Szerintem, így inkább semmi sem lesz belőle...
Még egyszer bocs.
(#) (Felhasználó 46585) válasza elektrorudi hozzászólására (») Máj 28, 2013 /
 
Semmi baj, mindenki másképp látja a dolgokat.... de ha visszaolvastál volna, akkor olvashattál volna az elképzeléseimről.

Tényleg nem kellene belekontárkodnod a "nagyok" dolgába...
Következő: »»   46 / 113
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem