Fórum témák
» Több friss téma |
-Smirglire gondoltam elsőre én is (lehet h láttam már ilyet valahol :S)
-Motor leirás van, de sosem elég az info. Tetszik az oldal, jók az animációk. Köszi! -A videóban egy Nokia akksiról kapja az áramot. Annak sem nagyobb az erőssége 1A-nél. -A videóban szintén hangszóró mágnest használnak, és működik. (Videó alatt irja kommentben a feltöltő) -A tekercsek úgy vannak bekötve, ahogyan a videó végén mutatja a rajz. +/- ra figyelek. Csatoltam képet arról, hogyan vannak bekötve.
Találtam nagyon hasonlót az én motoromhoz, és a videóban látotthoz, de itt a tekercsek láthatóan keresztben vannak bekötve: LINK
Valakinek mindenhogy működik, nekem sehogyan se...
Szia a videon nem hangszoromágnesek vannak! Legalábbis amit látni az nem az.
Mindegy a tekercsek jo vannak bekötve. A nokia akku egy LiIon aku, ami kb 100 nagyobb kapacitásu mint a mezei 9V elem, és ráadásul nagyon kicsi a belsö ellenállása, igy le tudja adni a kivánt áramot. Kiváncsi leszek az este majd mire jutsz (mert ha valoban minden jol van megcsinálva, akkor mennie kell).... A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2013
Hazaértem, és csináltam egy kisebb, egyszerűbb változatot. A hangfal mágnesek tökéletesen működnek vele, és a réz is teljesen jó. Ha érdekel valakit: LINK
Szóval a kommutátoronál lesz valami baj...
Azért ez nem ér!
![]() Neked az eredetit kellett volna analizálnod, miért nem megy, s nem egy uj konstrukcioval jönni, ami ráadásul egészen más elven müködik, és igy sajnos nem bizonyit semmit. ![]() A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2013
Beleégett az ujjamba a gemkapocs
![]() De csinálom a nagyot is ne aggódj! Most kellene valaki aki tudja, hogyan függ össze a rézdrót átmérője, a körbetekerések számával, és a mágnesek méretével/erősségével, tekercs hosszával... De kisérletezgetek, mert miért ne. A fémalátéteket műa. karikákra cserélem, hátha az is lefogott valamennyit a mágnesességből és most rendesen leszedem a lakkréteget a tekercsek végeiről. Estig megleszek vele.
A hangszórómágnesek is jók, csak ki kell szedni belőlük a középső tuskót. Ragasztott a szerkezet és a mágnes maga nagyon törékeny. A hátsó lapot kell óvatosan lefeszegetni, majd utána leütni, -törni róla a középső csonkot. Majd utána visszatenni a korongot.
Más módszer: Általában hátul kiáll egy szegecs vége. El kell fúrni és ki lehet ütni a tuskóval együtt. Utána a mágnest a nagy lyukkal kifelé kell feltenni, a forgórész felé a szegecs helye mutasson. Ha nem felel meg a polaritás, akkor sajnos az egyiket fordítva kell föltenni. Nagy lyuk befelé. Ha pontosan egyformák, akkor ez utóbbi várható. A mágneseket rögzítő vasnak át kell menni a forgórész alatt a másik mágnesig. Nem ártana kicsit vastagabb és szélesebb anyag. Nagyon fontos a mágneses térerő miatt. Minél nagyobb mágneses térerőt tudsz elérni, annál kisebb árammal fog járni a motor. Minél több menetet tudsz rátekerni, akkor is.
-Mágneseket megszerkesztem ahogyan irtad!
-Mágneseket rögzitő vas átmegy a forgórész alatt, de keresek valami vastagabbat, ha nem működne! Utolsó mondat nagyon hasznos volt! Köszi! * A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2013
Tul sok és nagyon bonyolult kérdések ezek. A korábbi belinkkelt oldalon sok mindenre találsz választ, a többire meg idevágo szak-/tankönyvben - meg a google is a barátod.
![]()
Igy gondoltad? LINK
Tapétavágóval alányúltam és lefeszitettem a lemezt, a magját pedig lefűrészeltem vasfűrésszel. (Meg majdnem a hüvelykujjamat is, de aztán rájöttem, h azt nem mondtad.)
Ahány hangszórómágnes, annyi féle. Bizony meg kell küzdeni érte (azt nem mondtam, hogy vért is ontani.
![]() Fő, hogy rájöttél a megoldásra.
Neodimium mágnesekkel van értelme próbálkozni? Nagyobb fordulatszámot, vagy nagyobb erejű forgást érek el vele?
Igen az erősebb mágnes javít a hatásfokon.
Minél nagyobb erejű a mágnes, annál lassúbb lesz a forgás, de nagyobb lesz nyomaték.
Sziasztok,
Egy iskolai projektemhez szeretnek töletek segitseget kerni. Sajnos csak ekezetek nelkül tudok irni. Egy villanymotort kene egy gepjarmübe beepitenem, generator nem jo mert a motortol nem lehet hajtani. Amiert kell az az , hogy ra lenne kötve egy masik berendezes es ezzel tudnek fordulatszamot szabalyozni, szoval attetel letrehozasa lenne a fö celja. Ami fontos lenne egy 7000-8000 es fordulat. de ezt baromi gyorsan elerje. Nyomatek igenye nem kell h nagy legyen sajnos ez ügyben pontos adatot meg nem tudok mondani, de nem közvetlen lesz rola meghajtava a masik berendezes ezert nem kell valami nagy nyomateku. Ami meg fontos h ügye a kocsi halozataba termeszetesen beilleszthetö legyen es minnel kevesebb hasznos energiat vegyen el a halozatbol. Amiket en nezegettem azok a szervomotorok de h azon belül milyen vagy h ez egyaltalan jo ötlet e azt nem tudom. A valaszokat elöre is köszönöm.
Sziasztok,
kapcsolási rajzot, működési elvet vagy valamilyen magyarázatot szeretnék kapni arra, hogy azok a villnyamotorok, hogyan működnek, melyeknek 3 sebességfokozata van. Ilyen motorok vannak pl.: asztali ventilátorban, álló ventilátorban, páraelszívóban, s persze a spilit klíma beltéri egységében is. A válaszokat előre is köszönöm. S a konkrétumot nézve ez az én esetemben a következő képpen néz ki: Van egy két eres csatlakozó, melyen megkapja a fázist, s a 0-át. S van egy 4 eres csatlakozó, melyen megkepja a ugyan azt a fázist 3x-or, s a 0-át. A két eres csati állandóan feszültség alatt van, s a 4 eres csatiban lévő 3 kábel, melyen ugyan az fázis fut be, kis relék kapcsolják. Az érdekelne, hogy hogyan tudom úgy könt, hogy maximális sebességgel forogjon a ventilátor. Jelenleg ha a két erest feszültség alá helyezem, a négyeresből odaadom a 0-át, akkor még semmi sem törénik. Ha a négy eresből a fázosokat is oda kezdem adni akkor van egy olyan melyre nem történik semmi, s van kettő melyből az egyiknél lassabban, a másiknál egy kicsit gyorsabban kezd el forogni a motor. Nade, ha azt amelyik nem csinál semmit forgás közben hozzáérintem, akkor megfolytja a motor forgását, leáll. Továbbá a négy eres kábel mintha csak vezérlő funkciót töltene be, mert az előbbiekben leírt két kábel közül bármelyiket elég csak hozzáérinteni a fázishoz, s már létre is jön a mozgás. Mindazonáltal itt egy Orion (Galanz, Panasonic, stb...) Spilit klíma beltéri egységének ventilátor motorját írtma le, de ez a téma nem a klímához tartozik, így kérem nem oda áthelyzeni. Előre is köszönöm a segítségeteket. Üdvözlettel, Azione.
Sajnos nem egészen érthetö, hogy mit is akarsz csinálni.
Minden gépjármüben találsz 12V egyenármot, egy PWM kapcsolással ráköthetsz egy sima DC motort és annak szabályozhatod a fordulatszámát. Szervomotorral aligha tudsz 7-8000 rpm-t elérni.
Szia!
Az árnyékolt pólusú motorokon ha kevesebb áramot folyatunk át, akkor lelassulnak. Ezt a tekercselés megcsapolásával végzik. Bővebben: Link
Ezek rendszerint különleges "többfázusu" motorok egy fázisrol hajtva, attol függ melyik tekercset kapcsolod mellékfázisnak fog a motor forogni lassabban vagy gyorsabban. A fordulatszámuk a hálozat frekijétöl függ és amikor a legkisebb a " fázisveszteség" forog a leggyorsabban.
Ennél azért egyszerűbb a dolog. Ahogy kadarist is írta, egyszerűen egy árnyékolt pólusú motor, aminek a gerjesztő tekercsén több leágazás van. Ezzel lehet változtatni a gerjesztő áramot, és ennek megfelelően változik a sebesség. Ugyanezt el lehet érni előtét induktivitásokkal is, de így egyben egyszerűbb. Persze csak akkor működik, ha rajta vannak a lapátok is.
Az én plafon ventillátoromon 4 különállo tekercs van ( igaz annak az irányát is lehet változtatni), persze sok ilyen különleges motor van, igy minden lehetséges.
A hozzászólás módosítva: Jún 15, 2013
Abban viszont segédfázisos motor van. (ha jól emlékszem, kondi van) Az árnyékolt pólusú motornál egyszerűen nem lehet irányt váltani. Meg biztos sokpólusú, hogy lassan forogjon.
A hozzászólás módosítva: Jún 15, 2013
Syastok Help vettem 1 használt orion ventilátort, de ellenkezőleg forog ! mi a teendő?
Ahány piros annyi hiba! Plusz egy rakás írásjelet kivettem! A hozzászólás módosítva: Júl 12, 2013
Egyen áramról, vagy váltó áramról használod? Milyen feszültségről megy?
Fordítva szerelték be a forgórészt az állórészbe. Fordítsd meg.
Ugyanígy jártunk egy fűnyíróval, ellenkező irányba forgott a kése. ![]()
Univerzális -soros- motor fordulat számát hogyan lehet kiszámolni?
Adott: feszültség, pólusszám, frekvencia(bár soros motornál ?). Konkrétan egy 500W-s flex motorról van szó, a sacc 36 000 köszi nem jó, máskor is szeretnék számolni, ahol nincs fordulatszám megadva.
Szia,
szerintem nehezen, mert terhelés nélkül elvileg végtelen. Tehát doktorinak meg ilyesmi jó, de a gyakorlatban értelmes/használható választ ne várj... Üdv, G.
Szia, értem de a végtelen szerintem nem oké.
pl 12V-s dc motor felpörög, utána nem fog 100 ezerig pörögni. ja a flex motort egyenáramról szeretném járatni, ahhoz kellene a fordulatszám, hogy pl 70VDcről mit tud, 130Vdcről. |
Bejelentkezés
Hirdetés |