Fórum témák
» Több friss téma |
Ha teheted a csapágyakat valami edzett anyagon futtasd, az alu hamar kenődik, a csapágyak belemángorolják magukat. Porvédelemről gondoskodni kell, ez a kivitel nem szereti a koszos környezetet, elég egy kis forgács és egyenetlenül fog futni, akadhat.
Igy is lehet gépet építeni, de a befektetett munka nem fog megtérülni. Az alátámasztott golyóspersely messze felülmúlja 10-ed annyi munkával. talán egy kicsit több pénzért. Hidd el ezen múlik a gép használhatósága. Ha megnézed az eladó gépek listáját az pont ez a szegmens. Müködés közben nagyon jól láthatóak a gép korlátai és ez 3 hónap fél év útán már nem tolerálható.
Sziasztok!
Kaptam egy hatalmas bipoláris motort a készülő cnc-hez, csupán annyi a probléma vele hogy szerintem nedvességet kapott és meg sem mozdul a tengely. Kívülről semmi rozsda vagy valami, tökéletes makulátlan állapotban van, de a tengelyt nem tudom megforgatni. Valami ötlet mit csinálhatnék vele? Szétszedni ugye nem nagyon szabad, de így meg semmire sem jó.
Nincs véletlenül összezárva a tekercsvég? Ha nem is kívül, akkor lehet hogy tekercszárlatos és ezért nem lehet megmozdítani a tengelyt. Fogóval sem lehet óvatosan?
Szia:
Feldobhatnál egy képet róla,de első körben én vd 40-el befújnám a csapágyakat-ha a hátsó fele matricás vedd le a közepén és úgy, várj vele pár órát és próbáld finoman akár fogóval ide-oda mozgatni.Ha vízben ált sajna szét kell szedni és vagy- vagy Még annyit,hogy egy motor az kevés-x-y jó/egyszerűbb ha egyforma/
Alkalmazz egy szelíd erőszakot, nem veszíthetsz semmit.
Nem hiszem mert működő gépből bontották, fogóval próbáltam de a tengely vége bordázott és nem mertem túl erősen nehogy ledaráljam őket.
mokka Azt hiszem ki fogom próbálni, vízben nem állt csak ha jól informáltak egy zivatarban kint lett felejtve a fénymásoló (amiből van), gondolom emiatt lett olyan amilyen. Van neki egy tesója is, érdekes módon az kívülről rozsdás de mechanikailag kiváló állapotban van. Medve A végső megoldás azt hiszem ez lesz, de akkor megint nem lesz 2 egyforma motorom...
Ezek a motorok főleg azért szoktak "beállni", mert valamelyik végén a pajzs elmozdul. Emiatt a forgórész elakad. Csavarok kivétele után csak az egyik, majd a másik pajzs levételével ellenőrizhetőek a csapágyak. Ezután, ha a csapágyak rendben vannak központosan összerakva működni fog.
A forgórészt valóban ne húzd ki, mert sokat veszít a mágneses teréből és így a nyomatékából is.
Ez szép nagy unipoláris motor! Ilyen, illetve ez lesz a gépeden? Ha igen bekötést tudok adni, ha szükséges.
A motor forgórészét csak úgy szabad kivenni, hogy az erővonalak záródjanak. Erre az a megoldás van,hogy csőbe kell húzni a forgórészt. Tehát úgy kell kivenni, hogy egyből egy vascsőbe kell bele húzni. Lásd a képen. (Infó a sárga fórumról származik.)
A hozzászólás módosítva: Máj 24, 2013
Szia. Hasonló módszerrel csináltam a gépemet csak nekem máshogy vannak a csapágyelrendezések és két oldalt egy-egy csövön futnak. Egy hete építettem át lineáris csapágyakra, pedig amikor elkezdtem akkor pont így gondolkodtam, ahogyan te. "Minek mikor így is lehet." Hát lehet, de milyen lesz. Mondjuk nem ez volt a gyengéje, hanem a fióksín és az M8-as menetes-szár. Sínek cserélve lineáris csapágyra, orsók pedig egyelőre trapézmenetre M10x3. Persze meg lehet így is építeni, működni is fog és természetesen olcsóbb is jóval. Nálam a gond az volt, hogy sem itthon, sem ahol melózom (lakatos műhely..) nincs egy épkézláb oszlopos fúró se egy normális marógép, mivel a sok félkegyelmű ott dolgozik és persze nem arra van használva amire a gépet tervezték.. Szóval nekem a fúrások voltak pontatlanok, de amint látod az órát amit martam, ott nem volt hiba, szóval működik.
Köszönöm mindenkinek!
Végülis óvatosan szétszedtem (fórgórész kivétele nélkül), egy kis vd40 és úgy fut mintha új lenne. Féltem hogy teljesen szét van rozsdállva a belseje, de szerencsére teljesen tiszta volt.
Sziasztok!
Sok nehézség árán elkészült a korábban említett "belt on belt" rendszerem. Egy rövid videó itt: Link
Szia
Én is hasonló megoldást választottam. Szintén fogazott szíj, de állítva, mert így kisebb az esélye, hogy rátapad valami. Görgőnek pedig csak egyszerűen csapágyakat tettem. Te milyen szíjat használsz? Én T2.5-öt. Ha jól látom direktben hajtod egy elég nagy tárcsával, így nagy a sebességed, de mekkora a felbontás step/mm?
A szíj 2.5-es. A tárcsa 40 fog. A vezérlőm pedig maximum 1/100-as osztást tud
A görgők meg azért ilyenek, mert ilyenek voltak kéznél![]() Eredetileg szélesebb csapágyakat akartam, de sehogy sem sikerült merőlegesen megfúrni a helyét, valamerre mindig billent és így lefutott róla a szíj. Jelenleg egy peremes réz perselyre van húzva a csapágy és egy egyszerű menetbetét tartja helyen.
Huh, az 5 ezred/lépés ha jól számolok. Nekem 2 század, de már az is szép itthoni körülményekkel építve...
A csapágy merőlegességgel nekem is voltak gondjaim. A fúrat állványossal jó lett, de a menet kicsit dőlt. Fogtam és tettem alá csapágy hézagolót és meghúztam amennyire csak tudtam. Így elég egyenesen fut. Azt a picit pedig a szíjtárcsa pereme kompenzálja. Motorok?
0,5Nm-es, dupla tengelyes(6,35mm) SLO-SYN. Van ide egy 1Nm-es is, de az csak 6mm-es tengelyű, ahhoz másik tárcsa fog kelleni, ha kell majd egyáltalán.
Egy módszer a merőleges menetre: én úgy szoktam, hogy az anyagot lefogom az asztali gép talpára, kifúrom a lyukat, majd kicserélem a fúrót a menetfúróra, leszedem az ékszíjat és kézzel bele tekerem a menetet, kicsit kényelmetlen, de merőleges lesz.
Jó ötlet, csak az a baj, hogy kézi fúró van állványban...
Szép szakma ez, de nehéz.
De a látvány amikor megmozdul mindent kárpótol.
Az enyémet már láttam mozogni, sőt kicsit már dolgozott is. Igaz, hogy csak ideiglenes megoldással, de mart és gravírozott is... Most egy jó marómotort kell összeraknom és mehet a munka...
Sziasztok!
Arra volnék kíváncsi hogy használja-e valaki a mellékelt marómotort (300W 12V-48V DC 12000 RPM), mert én azt tapasztalom, hogy töri a gravirtűk hegyét. Próbálkoztam már az előtolás variálásával, de sajnos nem jártam sikerrel. A motor nem rezonál, nem üt, és nincs lógása. Eddig 20000-es marómotort használtam és soha nem tapasztaltam hasonlót. Most az eddig használt előtolási érték felével kezdtem a nyák marást (20000 és 12000) és rövid időn belül sikerült 3 db gravírtűt amortizálnom. Lehet hogy ezekkel a motorokkal nem lehet nyákot marni ? Köszönettel fogadom a segítőkész hozzászólásokat.
Szia!
Ha csak a marómotor változott, akkor ez rezonancia/ütés jelensége. Legalábbis én így tudom. Egyébként, megjegyezném, hogy a kisebb előtolás nem mindig jobb. Esetleg próbáld meg az eredeti előtolást(bár nem biztos, hogy ez célravezető).
Szia!
Nemcsak a marómotor változott, egy nagyobb gépet építettem és arra tettem ezt a motort. Elsőre én is "ütésre " gondoltam, de nagyon szépen körkörösen fut, így nem hiszem hogy az lenne a probléma. Eddig a teszteléskor igaz "vaskosabb" szerszámokkal használtam de nem tapasztaltam sem rezonanciát, sem ütést. Szerintem a régebbi gépem sem fut szebben ezért vagyok tanácstalan.
Idézet: „szépen körkörösen fut” Ez azt jelenti, hogy kióráztad ? Arra gondoltál már, hogy a 12000 RPM kicsi? Egy gravírtű nagy fordulaton hatékony, a kis átmérője miatt. Lehet, hogy a lecsökkent fordulatot nem bírja, fele előtolással sem.
Nekem is ilyen motorom van. Megmértem mennyit üt. Befogtam egy hosszabb marót fordítva és rá eresztettem a mérőórát. 0.03mm volt az ütés, tehát ez nekem tökéletes. Nincs is vele semmi gond. Megy szépen és halkan. nem is gondoltam előtte, hogy mindenre lehet majd használni, de simán meg munkálom vele az alut is. Egyszer rozsdamentes lapot is föl kellett szabályozni. Az is ment erölködés nélkül 0.4mm-es fogásokkal.
Nálad lehet más lesz az oka. Nekem nyákot készíteni tökéletes. A nyákot amúgy is könnyű feladat megcsinálni. Ott nincs bele égés, megy ilyenek. A 0.1-es gravírtűt 12000 fordulat esetén 250mm/min előtolással (Feed rate) és lefelé (plunge feed) 150mm/min. A 0.8-as fúrót 500mm/min (plunge feed). Az 1.0-as fúrót 350mm/min (plunge feed), A 3.0-as fúrót 80mm/min (plunge feed) Így tök jól megy. Lehetne ez sokkal több is, de így tovább bírja a fútó és a gravírtűk is.
Szia! Köszönöm hogy megerősítettél abban amiben én is bíztam, nevezetesen, hogy nem a motor az oka a töréseknek. Az általad írt értékekhez hasonló előtolással próbálkoztam én is, viszont csak azokat változtattam és a lefelé történő mozgás elkerülte a figyelmemet így azok változatlanok maradtak... Remélem az lehet a keresett ok. Holnap próba és kiderül minden.
Egyébként eddig én is maximálisan elégedett voltam a motorral, tényleg csendes és erős, az alu valóban nem ellenfél. Az véletlen hogy nyákot eddig nem próbáltam mert nem volt rá szükség és derült égből villámcsapásként sokkolt a mai próba.
Akkor bocsánat a félrevezetésért...
A NyÁK lefogatását, hogy oldjátok meg? Gondolok itt arra, hogy sík legyen. Egyszerűen 4 csavar fejével szorítod, vagy van erre valami spéci kütyü ?
Nem vezettél félre, segíteni próbáltál, amit nagyon köszönök. A nyákot én kétoldalas ragasztószalaggal (szőnyegragasztó) oldom meg, mert úgy tapasztaltam hogy a lecsavarozással deformálódik. Hogy a fúrásnál ne a munkaasztalt fúrjam meg egy "köztes" lapot használok. Vágattam 8 mm-es bútorlapból a munkaasztallal azonos méretű lapokat és azt használom amíg rongyossá nem fúrom, illetve marom a szélek levágásakor. A bútorlapra nagyon jól tapad a kétoldalas ragasztószalag (persze előtte zsírtalanítok), így az elmozdulás kizárt és a fúrót sem teszi tönkre. Nekem ez eddig bejött, persze nem állítom hogy nincs jobb megoldás.
Én ha tudom nem használom a 2oldalas ragit, mert amikor kontúrmarom a szélét az 1-es kukorica maróval akkor beleragad. Inkább lefogatom nem túl erősen a csavaros szorítókkal egy alátét nyákkal együtt. Nálam az alátét nyák van rongyá furkálva. 0,05mm mélyen gravírozok és jó szokott lenni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

A görgők meg azért ilyenek, mert ilyenek voltak kéznél