Fórum témák
» Több friss téma |
A fejállítást nehogy eltekergesd, hacsak nincsen gyári beállítókazettád!
Porecset, pumpa - a rárakódott vasoxid port pedig alkoholos tisztítással eltávolítod. (kinézetéből ítélve nem ártana a mechanikát is átnézni - szíjak, kuplungok)
Kezdő vagyok ebben a témában, hogy tudjam mire kellene figyelnem ha szétszedném. Tudnál benne segíteni pontosan mit kell csinálnom és megnéznem?
Köszi
Minek kellene szétszedni? Annak amit lefotóztál, mindenek előtt a hangtengelyét takarítsd meg alaposan (aminek nekimegy a nyomógörgő). Förtelmesen koszos. Egy fülpucoló végére tegyél deaturált szeszt(vagy még jobb a gyógyszertári tisztaszesz) vagy valamilyen oldószert, és dörgöld amíg fényes nem lesz. Arra vigyázz, a vegyszerrel a gumihoz ne nagyon érj hozzá. Ugyanilyen fülpucolóval és denszesszel a fejek szalaggal érintkező felületét is alaposan dörgöld át. Ha nem látszik rajta kosz akkor is!
A nyomógörgőt ahogy nézem ki tudod pattintani a helyéről. Ezt első lépcsőben langyos szappanos vízzel mosd le alaposan. Esetleg keress informatikai kellékes szaküzletben gumigörgő regeneráló sprayt, csodákra képes! A fej csavarokat alapból én sem piszkálnám, csak ha sikerült beállító kazettát szerezni.
Köszönöm a tippeket. A nyomógörgő és a görgő tisztítása megoldaná a hangminőség problémát? A fejet és a felvevő fejet mivel tisztítsam? A szétszerelést azért írtam mert javasolták a szijak ellenőrzését. De ott mire kellene figyelnem? Nem lesz rosszabb a fejnek ha füllpucoloval dörzsölöm, hiszen összekarcolja
A hozzászólás módosítva: Máj 31, 2013
Ha félresodorja a szalagot a koszos mechanika, akkor pont az áll elő, amit írtál (,,mintha gyűrött lenne" ). Meg még esetleg nyávoghat is tőle. Szóval valószínűleg ez lesz a fő gond. A fejcsavaron ott a gyári lakk ránézésre, az magától nem állítódik el; szíjat akkor cserélj, ha valamilyen üzemmódban elakad, vagy pl. szünet gombot feloldva lassan éri el a fordulatot; kuplungot pedig ne keress benne, mert ezekben többnyire már nincs, hanem a motor nyomatékára van bízva a dolog.
Tisztításhoz meg csak tisztaszeszt érdemes használni, ill. a denszeszt nem tudom, de a benzin biztosan megeszi a gumigörgőt! Tisztaszesszel nyugodtan megtörölheted a görgőt is, attól nem lesz baja. És a pálcika sem tesz kárt a fejben (az a videó, aminél erre érzékeny, de azok kisebb fejek). A hozzászólás módosítva: Máj 31, 2013
Tegnap próbáltam 70%os gyogyszertari alkohollal tisztitani a fejet, lágyan dörzsöltem. Aztán 2 perc mulva elkezdett kissé kifehéredni a fej egy részén. Nem okoztam ezzel kárt benne? Mert utána olvastam a használatijában, hogy alkohollal tilos, csak szappanos vízzel lehet
Kép nélkül ezt nehéz megmondani, de nem hiszem. A legnagyobb kár, amit az alkoholos pucolás csinálhat, hogy lemossa az oldaláról a feliratot is, és utána sokkal nehezebb beazonosítani csere előtt... Persze nekem teljesen hagyományos fej van a gépemben (Akai HX), ez az én tapasztalatom.
Köszönöm az eddigi infokat. Ma kipróbálom és jelzek mire jutottam. Úgy látom nagyon jó ez a közösség, tényleg segítettek mindenben. Mégegyszer köszi
Én átnézném mégegyszer azt a hangtengely és környéke részt, minimum átpucolnám, sőt a nyomógörgő csapágyazását valamint a szalagvezetést is leellenőrizném! Azzal hogy engedtél a kupplungon, csak eltusoltál valami szoruló alkatrészt.
Nem tudom felétek mivel pucolják a fület, de én arra a kis műanyag pálcikára gondoltam, aminek mindkét végére vékonyan vattát csavartak. No az messze nem tesz akkora kárt a fejben, mint mondjuk egy 90 perces metál vagy krómdioxid szalag oda-vissza lejátszva.
A 70%-os 30 százaléka víz, az sem túl szerencsés, 97-est szoktak gyógyszertárban (bár az baromi drága). Ha valami fehér felület visszamaradt, azt szárazon töröld át puha ruhaanyaggal. A szappanos vizet nem a fej tisztítására szokták a használatik javasolni, hanem a készülék burkolatának tistítására. Különben meg szükség törvényt bont, volt hogy kedvenc kocsmámban totál tompán szólt a Betli-duó - mondom miért nem pucolják már meg a magnó fejet? - Hát mert nem értünk hozzá! Kértem egy kis pálinkát (kocsmában nincsen tisztaszesz ugye) és egy papírzsepivel óvatosan letöröltem a hangrésről a vastag rozsdaport. Mindjárt kifényesedett a hangzás - én meg aznap ingyen sörözhettem
Én is arra a fülpiszkálóra gondoltam amire te
csak attol tartok hogy még az is összekarcolja. A pálinka jó 5let. Jo kis házi biztos megjavítaná
Azért pálinkával inkább ne próbáld, mert ragadni fog a benne lévő cukortól! Azt csak végszükség esetén, akkor is csak orálisan!
A nyomógörgőnél már tisztogattam (még korábban), az biztos oké. Szalagvezetési hibát is nehezen tudok elképzelni, mert 30 éves létére tekercs elején-végén tökéletesen fázisban van a két csatorna, anélkül, hogy valaha hozzányúltak volna a fejcsavarokhoz.
Ha visszaolvasol, még korábban javasoltak itt új műanyag görgő esztergálást, és sikerült is összehozni. Szerintem egy nagyon picit vastagabb lett a réginél, erre alapozva nyúltam hozzá a kuplungrészhez. A felcsévélés most kb. olyan erősségű, mint az Akai kétkazettás deckem akármelyik oldalában, és azt én elfogadom viszonyítási alapnak, mert ismerem az előéletét. Most is ez a gép megy, egyáltalán nem nyávog amúgy.
Szia!
Én a nyomógörgő merőlegességére is gondoltam nem tudom mennyire fix neked, illetve a capstanhoz viszonyított helyzetét lehet e változtatni (magyarul a csonk amire rámegy a a görgő kaprja fix vagy menetes, ezáltal is lehet a szalagpályát módosítani)
Ja nincs nyomatékellenörző kazettád? Mert nem ártana arra is rámérni, ha Miskolcon jársz szívesen segítek!
Üdv!
Úgy látszik megoldódott a probléma. Lepattintottam az AZ7 ajtaját, vagyis az elejét. Hozzáfértem a görgőhöz és a hangtengelyhez. A gumigörgőt kivettem, megtisztítottam. A tengelyt alkoholos fültisztítóval dörzsölni kezdtem. Nem sok eredménnyel. Aztán egy kis rozsdaoldós fültisztítóval próbálkoztam. Rajtahagytam 10-15 percig. Ez már segített, le tudtam utána kapargatni a rozsdafoltokat. Kb 98%-os lett Visszatettem a megtisztított görgöt, de ugyan olyan rossz volt a hang. Aztán gondoltam, kicserélem a görgőt. Volt itthon egy hibás 474M2-m is Szépen kicseréltem a görgőt. Megjegyzem a 474M2-ben szinte még puha volt a görgő, az AZ7-ben mivel régóta nem használták, eléggé fényes és kemény. (előregedett) A csere után kb 2x olyan jobb lett a hang mint azelőtt. Nem is gondoltam volna, hogy a gumigörgő ekkora befolyással van a hang minőségére. Mégegyszer köszönöm a sok segítséget ![]() Még jelentkezem...
Örülök, hogy sikerült
Amúgy ez a hiba jellemző az újabb gépekre. Sokkal hamarabb elkezdi sodorni a görgő a szalagot valamelyik irányba, és ilyenkor persze elmegy az összes magas hang a lejátszáskor. (Nem tudom, összefügg-e ezzel, de pont ezekben a gépekben jött be az is, hogy nincs felcsévélő kuplung, hanem a motor nyomatékára bízzák a dolgot.) A rozsdás főtengelyhez meg inkább nem fűznék semmit, ilyet is 2003-as gépben láttam már, de 40 évesben még soha...
Lenne még egy probléma
Ez pl. kimondottan egy másik deck-emmel. Technics RS-TR474M2. Lejátszáskor a kivezérlésmérő (ha jól írom) csak a bal oldalon jelez, a kimeneten a jobb oldal nem szól. Fejhallgatóval is kipróbáltam akkor is a bal oldal szól. Már szétszedtem, összeraktam, ugyanaz. Minden más működik, csak jobb oldalból nem tudok hangot elővarázsolni. Esetleg erre valamilyen megoldás?
Akkor ez kétkazettás gép, ugye? Mindkét futóműbe kazettát téve ugyanez van, vagy csak egyik oldalon? Előbbi esetben én arra gondolnék, hogy a csendben levő oldalon a némító egység nem nyit, ez esélyes, hogy tranzisztorhiba lehetne. Rajz nélkül nem egyszerű megtalálni, de olcsón javítható. A másik esetben, ha csak az egyik mechanika ilyen, akkor fejkábel szakadás, vagy fejhiba, és azt nem egyszerű pótolni...
Mindkét oldalon ezt produkálja. Csak a bal kimenet aktív. http://elektrotanya.com/technics_rs_tr474m2_e_eb_eg_sm.pdf/download.html
Ebben benne van a kapcsolási rajz is ha lenne valami ötleted.
Sziasztok.
Nem tudja valaki fejből, hogy az AKAI CS-F sorozatba a 2-es vagy a 2,5 ös tengelyű görgők mennek? A régi GXC -kbe mintha két és felesek lennének de CS nem rémlik. Holnap után segítenem kéne valakinek de nem fogok hozzájutni a cuccaimhoz... Köszi.
A CS-F szériáról konkrétan nem tudom ugyan, de az azt megelőző (CS-M) és követő (HX, HX-A) szériákban is 2.5-ös görgők vannak, ez biztos (javítottam már mindkettőt, sőt HX-A magnóm most is van). Ha a képeken láthatók valamelyike van benne, akkor 2.5-ös!
Köszi.
Holnap kéne javítgatni, de nem tudom lesz -e belőle valami. 2,5 esem van. de azt tudok venni is szerencsére.
A SINI kft foglalkozik (ott) ilyennel. Én egy Tesla NC 430-as lemezjátszóba vettem pár éve náluk tűt. http://www.sini.hu/index.php?option=com_contact&view=contact&am...id=158
Sziasztok! A barátom Pioneer CT-3A deck-jét kéne életre keltenem, a készülék pihent vagy 15 évet. A szíjak lecsöpögtek a mechanika alá, nem tudok róluk méretet venni, mert rágógumi halmazállapotú cafatok maradtak csak belőlük.
A szíjak hosszúságát valamelyest meg tudtam határozni vékony forrasztóónnal mintát véve, de nagy segítségem re lenne valaki ezeket rendelési méretté konvertálná, hogy ne csússzon, de túl feszes se legyen. Laposszíj: max. 5,5mm széles (a nyomok 4mm-re utalnak), teljes hossz 270mm. Négyzetes kb 1,5x1,5mm-es teljes hossz:175mm, valamint a másik teljes hossza: 90mm. Beszerzési forrásnak a HQ-t gondoltam, annak listájából kéne választani Bővebben: Link Ha tudtok jobb forrást kérem jelezzétek!
Na, ilyet már csináltam párszor... A legjobb, ha bemész egy helyi híradástechnikai alkatrészes boltba, és ezeket a mérési adatokat megadod. Ott esetleg a kivett mechanikára rá is próbálhatod. De ha közel van, akár a HQ-hoz is bemehetsz, sok üzlet onnan rendel egyébként is.
Ja, nem a hosszát szokták megadni, hanem az átmérőjét (osztasz 3,14-gyel, és megkapod). Pár mm-rel kevesebb legyen, több semmiképpen, mert valamennyire feszesnek kell lennie. A vastagság lapos szíjnál nem sokat számít, ha a motoron és a lendkeréken levő tárcsákra szépen felfekszik. Még egy tipp: a lerohadt ékszíjat tiszta szesszel és vattapálcikával takarítsd ki a gépből, mert mindenhova ragad! A tárcsákat és a forgó alkatrészeket mindenképp töröld le, mert különben pillanatok alatt kerül belőle mindenhova, amint beindul a futómű. Érdemes ránézni a motor és a lendkerék tengelyére, csapágyazására is, oda is láttam már ilyet beragadva.
Köszönöm, így fogok eljárni! A régi gumi eltávolítása valóban nagy mutatvány. A magnó már tiszta, de a műhelyben azon kívül minden ragad
![]() Zoli! Neked is köszönöm! A hozzászólás módosítva: Jún 10, 2013
Nekem a tisztításra a protegum tökéletesen bevált, de a görgőket csak csínján kezelgetni vele!
Ez nem hogy részletes, hanem egyenesen szájbarágós, kezdőknek is ajánlható!
Sziasztok!
Valaki nem tud véletlenül mérőkazetta (STD-301; STD-331) beszerzési lehetőségről, illetve van-e valakinek, aki egy magnó őrültnek tudna segíteni. Pio CT-S620 magnómban cseréltem szíjakat, és nem meglepő, hogy a szalag sebessége eltér a csere előtti sebességtől? Ha már úgy is újra be kell állítani a szalagsebességet, arra legjobb egy gyári mérőkazetta. Azért írtam mindkét típust, mert az első az a sebesség beállítására, a második teljes diagnosztikai ellenőrzésre és beállításra szolgál. A Pio-n kívül is van még egy pár deck-em azokat is szeretném leellenőrizni, és összehangolni őket. Előre is köszi, ha valaki tudna segíteni írjatok! Üdv Gyöki |
Bejelentkezés
Hirdetés |