Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házi vízmű
 
Témaindító: kiskoczka1021, idő: Márc 7, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 12
(#) bonannoelectro válasza hobbiforg hozzászólására (») Okt 3, 2012 /
 
Abból gondoltuk hogy a szívó tárcsának csak egy irányba szabad forognia, mégpedig az óra járásával megegyező irányba. Sajna ez ellenkező irányba forog.
A szivattyú többi részében nincs egyáltalán hiba.
És nem értem miért de tényleg magától fordult meg a forgásirány.
Már a lábszelepet is kicseréltük de még így sem jó.
(#) hobbiforg válasza bonannoelectro hozzászólására (») Okt 3, 2012 /
 
Villanymotorban sem vagyok egy guru. Lehet, hogy ezért, de számomra a forgásirány megváltozása érthetetlen. Kíváncsi leszek majd a folytatásra.
(#) hobbiforg válasza bonannoelectro hozzászólására (») Okt 3, 2012 /
 
Tényleg, csak tipp. Biztosan megnéztétek, de a szivattyú tárcsája szorosan áll a tengelyen? Úgy értem, hogy nem forog meg rajta? lehet persze, hogy képtelenség az ötlet.
Ha a motor forog és jó irányban, akkor szerintem csak olyan lehet, hogy valahol levegőt szív.
Meg kellene vizsgálni végig a szívó oldalt ilyen szempontból.
Régebbi szivattyúknál elő tudott fordulni, hogy a tengelynél levő "szimering", ami valójában nem az, csak a szerepe, hogy nem-e ott sérült. A mai kerámiás dolgok, már nagyon időtállók, de lehet azért ott is meghibásodás.
(#) bonannoelectro válasza hobbiforg hozzászólására (») Okt 3, 2012 /
 
Na ezt a szimeringes dolgot azért még megnézném És akkor már jobban átnézzük hogy nem e szív valahol levegőt. Remélem igazad van.
(#) Knob hozzászólása Okt 3, 2012 / 1
 
Szerintem meg a kondenzátor pólusait fordítsátok meg és rögtön jó lesz ezt hívják forgás irány váltásnak!
(#) proli007 válasza Knob hozzászólására (») Okt 3, 2012 / 2
 
(#) bonannoelectro válasza Knob hozzászólására (») Okt 4, 2012 /
 
Próbáltuk már és nem működik a dolog.
(#) hobbiforg válasza Knob hozzászólására (») Okt 4, 2012 /
 
Én úgy gondolom, hogy az indítókondenzátor. "unipoláris". Tehát, nincsen pozitív és negatív pólusa. Már csak azért sem lehet, mert váltakozó áramon. használják. A váltakozó áram "pólusa" percenként 50 megfordul.
Egy szivattyú motorja meg rövidre zárt forgórészű motor. Általában. Én még csak ilyet láttam. lehet persze másmilyen motor is. (csak mezei felhasználó vagyok, nem szakember)
Egy kefés motor ide nem lenne jó, mert gyorsan forog és párás környezetben kell dolgoznia.
Oda, meg nem kell kondenzátor.
(#) elektroton válasza hobbiforg hozzászólására (») Okt 4, 2012 /
 
Aki idősebb és vidéki az találkozhatott az egykori "Niagara" víz szivattyúval. Ezek szénkefés váltóáramú, 220V-os motorokkal voltak szerelve. A 70-es, 80-as években jellemzően ezek üzemeltek hidroforokkal. Tehát jók voltak szivattyúnak csak a szénkefés megoldás miatt problémás volt a müködtetésük, gyakran kellett szénkefét cserélni.
(#) hobbiforg válasza elektroton hozzászólására (») Okt 4, 2012 /
 
Ok!

Köszi!
Milyen fordulaton mentek ezek a motorok? Volt valami áttétel a motor és a szivattyú között?
Gondolom a nagy indítónyomaték miatt használtak ilyen motorokat.
(#) elektroton válasza hobbiforg hozzászólására (») Okt 4, 2012 /
 
Már régen találkoztam ilyen szivattyúval, eltünt a környezetemből. Valószínüen 3-4000 között forogtak, nem volt extra nagy fordulatú ha terhelt volt. Közvetlen tengelyes volt mint a mai szivattyúk. Hogy milyen megfontolásból alkalmazták ilyen motorral azt nem ismerem.
(#) bonannoelectro hozzászólása Okt 13, 2012 /
 
Megoldottuk Új szivattyú
(#) bonannoelectro hozzászólása Okt 13, 2012 /
 
Amúgy egy Elpumps 1300 as szivattyúról van szó.
(#) ha6qt hozzászólása Dec 22, 2012 /
 
Sziasztok!

Van egy Elpumps 1300 / 25 típusú házi vízművem. Öreg már, 4-5 éves, néha adódnak vele gondok, de most inkább a működési elvét szeretném megérteni.

A centrálszivattyútól indulva, a tartályon található nyomásmérős, nyomáskapcsolós T elosztóig minden tiszta és világos. De mi van a tartályban?

Ha jól értelmezem a koránt sem pontos és részletes netes forrásokat, akkor:
- A vastartályban van egy gumiballon.
- A gumiballon belsejébe csatlakozik a nyomásmérős T elosztó. Így a gumiballonban a lehető legnagyobb arányban víz van.
- A gumiballonon kívül, de a vastartályon belül csupán nagynyomású levegő van, a gumiballon összepréselése érdekében. Ezáltal lehetséges a víznyomás fenntartása a ballonból a T elosztón keresztül a rendszerben.

Ez esetben nem igazán értem, miért jön a fémtartály szelepén kifelé víz, ha azt benyomom? Olyan mint egy bicikli kerék szelep. Kilyukadt volna a ballon, és ereszti a vizet a vastartályba? Kezdettől fogva volt a tartályszelepén mindíg vízkifolyás, ha benyomtuk azt. Néha fel kell pumpálni a tartályt autópumpával. Ez normális?
Rozsdásodik erősen a fémtartály a T elosztó környékén, ezeket illik X évente cserélni alatta?

http://www.barkacsonline.hu/termek.php?termek_ID=607

Elvileg ilyen alkatrészek vannak benne.

Köszi!
(#) kadarist válasza ha6qt hozzászólására (») Dec 22, 2012 /
 
Szia!
Bizony kilyukadt a membrán és azért folyik a víz a szelepnél. Bővebben: Link
(#) ha6qt válasza kadarist hozzászólására (») Dec 22, 2012 /
 
Köszi!

Akkor ez csere lesz. Nem olcsó egy ilyen cucc, sőt, azt hittük anno, hogy jó minőséggel bír.

Holnap kimegyek valami barkácsba, és veszek egy AL-KO 601-et 20.000 Ft-ért. Hiába hangzik olcsó k@kinak, azt legalább nem sajnálom kidobni, ha tönkremegy. Ebben az Elpumpsban már volt kétszer nyomkapcs csere, egyszer flexicső, egyszer kondenzátor, egyszer szárazonfutó. Olyan 55-60.000 Ft-ban van eddig, és most itt a gumitartály, szállítás nélkül 5.000 Ft És a gumitartály ha jól látom, peremes, a perem mentén pedig az a hat-nyolc lapos tárcsa is szét van már rohadva.

Szóval jöhet az eldobható gagyi. Csak ma néztem a boltban, és még a heggesztései is siralmasak. De gondolom 4-5méter szívómélységre, és 5méter emelőmagasságra az is képes lesz.
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2012
(#) proli007 válasza ha6qt hozzászólására (») Dec 22, 2012 /
 
Hello!
Ha nem találod jónak a másik hegesztéseit, és a szivattyúd jó, akkor miért nem veszel egy tartályt hozzá, benne van a membrán is. Az "csak" 10eFt. Egyébként a membrán a vízben a "rugó", mert a víz maga nem összenyomható. Így ha bekapcsol a szivattyú, vagy kinyitod a csapot, azonnal változik a nyomás, mely nem jó a szivattyúnak sem. Sokkal többet kapcsolgat. (Egyébként az 5m emelő magasság, az csak 0,5bar nyomást jelent..)
üdv! proli007
(#) ha6qt válasza proli007 hozzászólására (») Dec 22, 2012 /
 
Szia!

Igen, sokat agyalok azon mit csináljak. Vegyek egy zsír újat Elpumpsot 35K-ért, 1-2 év garival, vegyek eldobható AL-KO-t 1 év garival 20K-ért, vagy csináljam meg 10K-ért a régit.

Az a baj, hogy a régi vízmű már nagyon sok helyen rozsdás, erősen. Lehet fél év múlva más krepál be rajta. Egyébként ha tudnék most azonnal tartályhoz jutni, ünnepek előtt szombaton, vidéken, akkor gondolkodás nélkül megvenném azt.

Egyébként úgy gondolom, hogy eleve gyári hibás volt a vízmű. Valami kis vízpermet mindig jött ki a szelepen, amikor utána pumpáltunk. Csak akkor azt gondoltam, hogy a tartályban fullon van víz, és a tetejében lévő levegőt préseli össze a beáramló víz.

Hát ez van Ha tudtok új tartályt Eger környékén, szóljatok.

(#) ha6qt hozzászólása Dec 28, 2012 /
 
Na vettem egy zsír új vízművet, szűrővel, mindennel.

Maradtam az Elpumpsnál, echte ugyanolyan 25 / 1300 -ast vettem, mint a régi.

Viszont érdekes, hogy az előző 2007-es gyártmány csak 62L/Perc-re volt képes, ez az új pedig 90 L/ p. Nem igazán értem, hogy érték el ezt a változást, de sajnos észrevehetően jobban "üti" a nyomócsövet leálláskor, és hamarabb éri el a kikapcsolási nyomást, ezáltal többet is kapcsolgat. Én jobban szeretem, ha folyamatosan megy a motor vízengedés közben, mert pl. az átfolyós vízmelegítő ezt a ki-bekapcsolást úgy hálája meg, hogy változó hőmérsékletű vizet enged.

Hogyan lehetne elérni a folyamatos üzemet, a teljesítmény csökkentésével, vagy valami hasonló művelettel?
(#) brato válasza ha6qt hozzászólására (») Dec 28, 2012 /
 
A szivattyú szívó és a nyomó ága közé be kell tenni egy szelepet. Ezzel be lehet szabályozni a tartályba szállított mennyiséget.
(#) ha6qt válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 31, 2012 /
 
Köszi az infókat mindkettőtöknek.

Az normális egy új szivattyúnál, hogy a motor és a szivattyúlapát közti részen mondjuk 100 liter víz kiengedése után lecsöpög kb. 0,1 deciliter víz?

Úgy emlékszem, a régi nem engedett itt.

Víznyomásnak gondolom nem túl nagy a 2,8Bar, oda van állítva kikapcsolásinak.
(#) brato válasza ha6qt hozzászólására (») Dec 31, 2012 /
 
Nem kellene csöpögnie.
(#) ha6qt válasza brato hozzászólására (») Jan 3, 2013 /
 
Köszi!

Az OBI-ban kicseréltettem a szivattyút. Érdekes, hogy ez nem "löki" meg annyira kikapcsoláskor a vízcsövet sem. Finomabb minden tekintetben sokkal a működése.

Az Elpumps is megírta, hogy a tömítés gyári hibás lehet.

Viszont ez a szivattyú nem 2,5 hanem 3,2 Bar-nál kapcsol ki. Ez azt jelenti, hogy az előző nagyjából két-három bekapcsolásra nyomta tele a WC tartályt, ennek elég egy is. Kicsit magasnak ítélem ezt a nyomást (nyilván az utcai víz nagyobb nyomású, ahhoz képest ez piskóta), lejjebb akarom venni 2 Bar-ra, mert a vízcsöveink egyrészt régiek, nagyon rozsdásak (egy erősebb vízpumpafogó már összeroppantja... ), másrészt szeretném, ha a gumimembrán minnél tovább bírná.

Ugye a nyomáskapcsolóban a kisebb csavart kell tekernem, a rúgót összenyomó irányba a kikapcsolási nyomás lentebb viteléhez?
A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2013
(#) Bakman válasza ha6qt hozzászólására (») Jan 3, 2013 /
 
Milyen nyomáskapcsoló van rajta? Elvileg egy anyát kell tekerni úgy, hogy a rugóerőt csökkented. Már ha az a cél, hogy a nyomást csökkentsd.

A csövek meglökéséhez: nincs rajta visszacsapó szelep? A szívórészbe kell tenni, az megakadályoz mindenféle visszarúgást.
(#) ha6qt válasza Bakman hozzászólására (») Jan 3, 2013 /
 
Köszönöm válaszod!

Lábszelep van rajta. Ha rossz volna, akkor gondolom folyamatosan elmenne a nyomás. Bár lehet én gondolok hülyeséget, és félreértettelek.

Ez a fajta nyomáskapcsoló van rajta:

http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTSkseEdZN1t15Pk2StmPDwhu6G...8AW69Q

http://elektroexpressz.hu/shop_ordered/5495/shop_pic/unas_481467.jp...955994

A szokásos nagyrúgó-kisrúgó felállás.

Akkor tehát ha a kis rúgót kiengedem, szétfelé megy, tágul, akkor csökken a kikapcsolási nyomás? Olyan 2 Bar-ra levenném.

A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2013
(#) Bakman válasza ha6qt hozzászólására (») Jan 3, 2013 /
 
Nálam fúrt kútra van kötve a szivattyú. A visszacsapó szelep közvetlen a szivattyúra van tekereve, hogy védjem a kutat a visszarúgástól Ha nem megy el a nyomás, akkor valószínűleg elég a lábszelep is.

Én is állítottam a szivattyú nyomásán, de a kis rugóra nem emlékszem, hogy lenne benne ilyen. Szerintem a nagyon kell lazítani. De tulajdonképpen ki is próbálhatod nyugodtan. Tekersz rajta kifelé 2 x 360°-ot és összehasonlítod az előző kikapcsolási értékkel.
(#) kekoma hozzászólása Jún 21, 2013 /
 
Üdv! Segítséget kérnék! Van egy házi vízművem és kb. fél óránként magától bekapcsol! Kicseréltem a visszacsapó szelepet. A nyomó ágba nem nyomja el a vizet,bár nem ástam ki a csövet! Miért csinálja ha nem engedem ki a vizet és vissza sem nyomja?
(#) Busz hozzászólása Jún 21, 2013 /
 
Fúrott kútnak nem okoz problémát a gyakori szivattyú indítás, leállás?
Mert pl a membrános búvárszivattyút nem ajánlják fúrott kúthoz mert szétvibrálja, addig a sima házi vízmű de gyakori kapcsolgatással, hangos lábszelep visszacsapódással, (rúgással) nem tesz kárt a kútban?
(#) proli007 válasza Busz hozzászólására (») Jún 21, 2013 /
 
Hello! Egy 50 vagy 100Hz-es állandó rezgés, azért egészen más, mint egy "kattanás". üdv!
(#) ha6qt hozzászólása Jún 23, 2013 /
 
Sziasztok!

Előző hsz.-ekben írtam ide, most megint volna egy kis bajom a vízművel. Hátha akad valakinek itt tapasztalata ezzel kapcsolatban, amit köszönöm, ha megosztja.

Házi vízművet használok kert öntözésére, új Elpumps 1300/25.

Mindenhol 1" cső van kiépítve, a víz kb 3 kűtgyűrű mélyről jön, bőven nincs meg 9 méter.

Jól működik a vízmű, de csak kis vízszállításra. Szívóoldalon van bent egy Aquafilter 10" hosszú, 1"-os kék fedeles "nép" szűrő, 10 mikronos betéttel.

Ha megnyitom a csapokat, egy idő után levegődösni kezd a szivattyű, majd a szárazonfutásgátló leold. Az Aquafilter felső harmadában láthatóan a vízoszlop helyén levegő alakul ki
(vagy vákuum). Leoldás előtt a nyomásmérő leugrik 2-3 barról 1-2 értékre, és ott az 1-2 értékek közt ugrándozik a mutató. Ha kevesebb vizet veszek fel, pl. egy mofém csapot csak 1/4-ig nyitok ki, akkor minden rendben van.

A tömítések jók, sehol egy vízcsepp. Szerintem a szivattyú szívna, erős is, de nem kap elég vizet, ezért leold.

A szívóoldalon a következő elemek vannak: 2db KPE könyök, 1" lábszelep, Aquafilter.

Van tapasztalatotok azzal, hogy talán az Aquafilter fogja meg a vizet? Ha belenézek a filter bekötésénél a szerkezetébe, a szűrő becsatlakozási pontjánál biztosan nincs meg itt-ott az 1", le van szűkítve rendesen. És a KPE idomok is elég szűkek a kanyarban, jó esetben hagynak bennük 1/2"-nyi likat, a falvastagság és a kanyar kialakítása lefogja a többit. Szóval az 1" a kötőelemeknél, szerelvényeknél nagyon de nagyon nem helytálló...

A szivattyú kivett szűrőbetéttel is ezt csinálja.

Köszi!
A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2013
Következő: »»   2 / 12
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem