Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házi vízmű
 
Témaindító: kiskoczka1021, idő: Márc 7, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   3 / 12
(#) Gafly válasza ha6qt hozzászólására (») Jún 23, 2013 /
 
Ha minden igaz amit leírtál, akkor mégicsak "fals levegőt szív".
Mert belegondolva más ok nem igazán lehet...
(#) Bakman válasza ha6qt hozzászólására (») Jún 23, 2013 /
 
Több éves tapapsztalat:

A szívó részen a lehető legnagyobb keresztmetszetet kell használni a lehető legkevesebb akadállyal. Az 1" -os szívócső határeset, a két könyökkel és a szűrővel kiegészítve nem csoda, ha nem tud annyi vizet szívni. A szivattyúknál a szívórész a kritikus. A KPE cső fala pedig többnyire vastag, így a belső átmérő kicsi.

Az itthoni fúrt kút, ha jól emlékszem, több, mint 20 m mély és lazán felnyomja a vizet kb. 4 bar-ig. Az elrendezés a mellékelt képen látható. A szivattyú szívórészén van egy visszacsapó szelep a kút védelme érdekében, azon egy 90° -os könyök. Igazábol jobb lett volna egy patent ív (az is könyök, csak nagyobb sugara van az ívnek), de éppen akkor nem volt a boltban, aztán nem foglalkoztam vele, mert így is jól működik.

Ha mindenképpen szűrni akarod a vizet, akkor inkább a nyomó oldalra tedd, de szerintem felesleges.

szerk.:
A lényeg majdnem kimaradt. Ha a vízben csak egy nagyon pici gáz is van (100 %, hogy van), akkor nagyon könnyen megszakad a vízoszlop. Próbáld ki egy fecskendővel. Szívj fel vele egy kis vizet, majd a végét befogva kezd el kihúzni a fecskendő mozgó részét. Meg fogsz lepődni, milyen könnyen megy a dolog, miközben a fecskendőben egy csomó légrés, összefüggő léposzlop fog keletkezni. Ha ez a légoszlop a lapátok köré kerül, már ugrott is a dolog, mivel a lapátok a levegőt nem tudják kidolgozni úgy, hogy a szívórészen alig van keresztmetszet.
A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2013
(#) Gafly válasza Bakman hozzászólására (») Jún 23, 2013 / 1
 
Oldott gázban igazad lehet, erre nem gondoltam...
Volt annó olyan, aki az itteni gázról járatta a szivattyú motort az alföldön.

10 m-nél mélyebbről elvileg lehetetlen "felszívni" a vizet.
Nem a kút mélységre gondolok, hanem a szivattyú talpmagassága és a víztükör szintje közötti távolságra.
(#) Bakman válasza Gafly hozzászólására (») Jún 23, 2013 /
 
No ezt meg én felejtettem el. A fene emlékszik már pontosan, mi mennyi. Ami még eszembe jutott: Ez a szivattyú pár éves, előtte egy gyorsabb fordulatú motor volt a szivattyú. Azzal voltak még csak bajok. Azt már nem tudom, hogy a nagy fordulatszám miatt-e vagy sem vagy azért, mert az valahogy összegyűjtötte a gázokat, de az szinte mindig levegős lett, nem egyszer menet közben. A rendszerben azóra csak a szivattyú változott, ezzel már nincs gond.

Az viszont biztos, hogy gázos a víz. Egy nagy tartályba engedve a vizet úgy, hogy a tömlő vége vízszint alatt van, mindig jönnek fel apró buborékok.
(#) ha6qt válasza Bakman hozzászólására (») Jún 23, 2013 /
 
Szia!

Köszönöm! Nem félted az esőtől a géped?

Szűröm a vizet, mert iszonyatos, amit felszív. Ilyen több miliméteres könnyen elmorzsolható fekete lapkák. Eldörzsölve kőolaj, vagy benzol szaga van.

Na de a lényeg, hogy a hiba kijavítva! A lábszelep ugyan jól működött, zárt, de a szűrőjét eltömítették ezek a fekete kőolaj-származék darabok. Gyakorlatilag a szűrőt 150-es égő elé tartva nem szűrődött át semmi fény, kívül-belül vastag fekete lerakódás volt. Így felraktam ma egy új lábszelepet, készítettem egy nagy szűrőházat pluszban köré szennyvízcsőből és szúnyoghálóból. Ezentúl félévenként meg fogom tisztítani.

A kút azóta két kinyitott csapon teljes sugárban vizel, a növényeket majd eltöri. És közben le is áll a motor, tehát sikerrel telenyomja a membránt 3 barra.

Alig kapcsol be. Kb. 2 évet használtam így a rendszert, valószínűleg az áramszámlám a nyári locsolással mindjárt másabb lesz. Eddig folyamatosan ment a szivattyú, és egy tíz literes kanna nagyon lassan ment tele. Most két tizliteres kanna pillanatok alatt megtelik, és közben kikapcsol a szivattyú

Azt hiszem, ez tanulságos volt.

Szerk: És a szivattyúnak a hangja is más lett. Nem rúgja meg a csövet leálláskor, és selymes, halkabb járása lett. Eddig krákogott, a lapát hangja olyan volt, mintha néha bedarált volna valamit. Biztosan a keletkezett vákuum megnyakkantotta néha.
A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2013
(#) Bakman válasza ha6qt hozzászólására (») Jún 23, 2013 /
 
Már három éves, mindig is kinn volt az esőn, napon. A festés kissé kifakult, de kb. ennyi kár keletkezett benne. Természetesen télen fagymentes helységben van.

Érdekes, amit mondasz a vízről. A kútban magában nincs szűrő? Lehet, hogy érdemesebb lenne egy mélyebbet furatni (min. 40-es átmérővel) és szűrővel ellátott csövet leengedni. Igaz, nem olcsó mulatság ma már az ilyen, de nagy valószínűséggel sokkal tisztánn lenne a víz. Nehogy kigyulladjon a kert öntözés közben...
(#) felho24 hozzászólása Júl 8, 2013 /
 
Sziasztok!
A problémám a következő: Vettem egy kerti szivattyút aminek az elmenő ágába van beszerelve a kis puffer tartály és a tetején egy elektromos vezérlő egység amin 4db led található power on, pump on, temp failure, water failure, és egy reset gomb.bedugom és a következő történik: poer on világít és a water failure pirosan villog. ha a szivattyút direktbe kötöm akkor viszont tökéletesen nyom.A szivattyú egy T.I.P márkájú ezek a feliratok láthatók az elektromos doboz tetején:
AQVA GARDEN
HWA 4200
AQUA MATIC
Ha esetleg valaki látott már hasonló hibát ,vagy ha érdekli a probléma töltök fel képeket ha ez segít mindenről amit kértek.
Előreis köszi!
(#) joexe hozzászólása Aug 1, 2013 /
 
Sziasztok! Mint kezdő ember a segítségeteket szeretném kérni!

Csatolt kép alapján van ( votl kialakitva a házi vizmű rendszer! 10 évig ment is de már 10 éve nem használt, s most új erőre fog kapni , anno egy sima magyar centrifugál szivattyúval volt megoldva)

Most vettem egy Groundfos jp3 basic szivattyút , s a képen látható módon a régi motor helyett raknám be, a kérdés az hogy ez is fogja tudni működtetni?

A motor 6 bár tud, 44 max emelő magasság 9 m a szivómélysét !

Lerajzoltam hogy mi hogy helyezkedik el, véleményt kérek !!

A régi motorral elég jól müködött anno! Sima vastartály membrán nélkül!

Üdv JOex
(#) pillerk hozzászólása Ápr 28, 2016 /
 
Sziasztok szakik! Egy kérdésem lenne. Vettem egy mélykúti szivattyút (SHAKTI) a képen látható fúrt kúthoz szeretném használni. Természetesen ahogy illik, és most divat, EasyPress nyomáskapcsolóval és elektromágneses szelepekkel. A kérdésem, illetve amiben tanácstalan vagyok, az az, hogy a képen látható beton aljzatra szeretném helyezni a nyomáskapcsolót a szívócső levégzését, egy kicsi, talán 8 literes nyomástartállyal. Vettem egy Jumbo aknát ahova a mágnese szelepeket tervezem helyezni ez a beton aljzat elé valahova. Viszont tudom, és érthető is, hogy az EasyPress nyomáskapcsolót nem szabad ilyen aknába helyezni, mert akkor hamar tönkre megy. Ezért a meglévő beton aljzatra építenék egy kb 1 m magas, levehető tetejű (a szivattyú esetleges kiemelése végett) kis építményt, ami mint egy föld feletti aknaként üzemelne, és ennek az oldalán lenne egy kerti csap is (tudom - a nyomás kapcsoló után), és egy 32 es cső menne a Jumbo aknába a szelepek irányába. Ti miből építenétek meg ezt a kis "házikót" ? Gondoltam YTONG ra, vagy bontott téglára, de lehet fa konstrukció is - bár ezt annyira nem szeretném. Szeretném hogy időtálló legyen és stabil. Ja és védje a bele telepített dolgaimat. Köszönöm a tippeket
A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2016
(#) pucuka válasza pillerk hozzászólására (») Ápr 28, 2016 /
 
Jó a YTONG is, csak időjárás álló vakolattal vakold be.
Bár nem véletlen szokták aknába telepíteni, a fagyveszélyről hogyan gondoskodsz? A YTONG önmagában nem elég.
(#) erbe válasza pillerk hozzászólására (») Ápr 28, 2016 /
 
Idézet:
„Viszont tudom, és érthető is, hogy az EasyPress nyomáskapcsolót nem szabad ilyen aknába helyezni, mert akkor hamar tönkre megy.”

Ezt mivel indokolják?
(#) Qeeman válasza pillerk hozzászólására (») Ápr 29, 2016 /
 
Helló!
Csak is aknába,fagyhatár alá.Mert máskülönben sok probléma lesz vele.Gyakorlatilag szét fog fagyni télen.
(#) pillerk hozzászólása Máj 2, 2016 /
 
Köszönöm az észrevételeket. Tisztában vagyok vele, hogy télen nem használ neki a fagy, ezért, mindkét végére hollandert szerelek, és összel ahogy a régi felszíni szivattyúval tettem, ezt is majd leszerelem és biztos helyre viszem. A csöveket pedig kompresszorral kifujatom. Sajna a beton placc már a kút köré volt betonozva, nem tudtam aknát telepíteni emiatt. A másik dolog, amit olvastam, hogy easypress -t nem ajánlatos az elektromágneses szelepek Jumbo aknájába, az amiatt van, hogy nagoybb eső esetén befolyhat a víz és kárt tehet benne. Nincs ezzel tapasztalatom, csak olvastam itt: Bővebben: Link
(#) sjanos hozzászólása Máj 3, 2016 /
 
Sziasztok !
Érdeklődöm , hogy a mélyszívóFEJ bekötésében , működésében van-e valakinek ismerete tapasztalata !
Esetleg hol érhető el korrekt leírás ?

A nagyobb mélységű kutakhoz alkalmazzák állítólag !/ már láttam ilyet üzletben régebben / Segít a szivatyúnak a szívásteljesítmény növelésében !
Egy sima ALKO tipusú házivízműhöz tervezem alkalmazni mert kritikus a szívó magasság a kutamba !

Esetleg a leggazdaságosabb - megfelelő - szívócsőre is kérek ötletet !

Köszönettel !
János
(#) pucuka válasza sjanos hozzászólására (») Máj 3, 2016 /
 
Azt azért nem árt tudnod, hogy szívni csak max 10 m -ről lehet, (általában 5 - 6 - 7 m) mert ennyi a légköri nyomás. (fizika) Nyomni viszont lehet. A mélykúti szivattyú olyan, hogy bele kell engedni a kútba (csőbe) a vízszint fölé pár méterrel, és onnan nyomja fel a vizet.
A hozzászólás módosítva: Máj 3, 2016
(#) erbe válasza sjanos hozzászólására (») Máj 4, 2016 /
 
Idézet:
„Segít a szivatyúnak a szívásteljesítmény növelésében !”

A mélyszívófej tulajdonképpen egy vízsugárszivattyú. Egyáltalán nem javítja a szívásteljesítményt, mert a kimenő oldalról vesz el vizet a működéséhez, azaz ez a mennyiség a rendszeren belül mozog. Ellenben lehetővé teszi, hogy akár 40-50 m mély kutaknál a felszínen elhelyezett szivattyúval felhozzuk a vizet. Nem lehet túl nehéz bekötni, hiszen két cső megy csak hozzá, egy vékonyabb és egy vastagabb. Gondolom, nem adnak hozzá T elosztót, de használati útmutatót igen.
(#) pont válasza sjanos hozzászólására (») Máj 4, 2016 /
 
A mélyszívófejhez eleve mélyszívófejes szivattyú kell, amin van visszatérő csatlakozás a fejhez: Bővebben: Link

A Te problémád nem egyedi eset, általában lejjebb teszik a hidrofort a kútban, vagy búvárt engednek/lógatnak le, akár dolgozhat a búvár az eredeti víz vezetékezésre is, csak a nyomáskapcsoló nem a hidrofor szivattyúját, hanem a búvárt kapcsolja.

A leggazdaságosabb szívócső a KPE cső min 1colos.
A hozzászólás módosítva: Máj 4, 2016
(#) matyivagyok hozzászólása Jún 27, 2016 /
 
Sziasztok!
A telkünkön erre a szezonra egyszerűen csak úgy tudjuk megoldani a vizet, ha 1/2" kpe t használunk szívócsőként, más sajnos nem játszik ( csak jövőre ). Ez mennyire csökkentené le a vízhozamot / a szivattyút jobban terhelné? Van-e értelme egyáltalán?

Egy nagyobb pedrollonk van (kép) és egy kisebb kínai.

pedrollo .png
    
(#) zolika60 válasza matyivagyok hozzászólására (») Jún 27, 2016 /
 
Az nagyban attól függ milyen mélyről kell a vizet szívnia, meg hogy mi van a nyomó oldalon. Ha egyszerű megoldani a legjobb ha kipróbálod.
(#) nedudgi válasza matyivagyok hozzászólására (») Jún 27, 2016 /
 
1/2" KPE?
Tudtommal a legkisebb átmérő, amit gyártanak, 25mm, 2,0mm falvastagsággal. Még az is 3/4" fölött van. Még az is határeset lenne.
(#) pont válasza nedudgi hozzászólására (») Jún 27, 2016 /
 
Van 20mm-es is, de a lényeg a legegyszerűbb kipróbálni, mi nem tudhatjuk mik a körülmények és az elvárások...
(#) csavarkulcs hozzászólása Jún 27, 2016 /
 
Szívószál vastagságtól kezdve 2 colosig mindenféle kpe-t láttam már.Sziasztok!
(#) nedudgi válasza matyivagyok hozzászólására (») Jún 30, 2016 /
 
A szívóoldalon nem szabad szűkíteni. A bemenet 1", ha leszűkíted, lefojtod, a létrejövő kavitáció tönkreteheti a szivattyút. Ne csináld!
(#) Bakman válasza matyivagyok hozzászólására (») Jún 30, 2016 /
 
A szívó oldali átmérő kritikus, a lehető legnagyobbra kell készíteni.
(#) Beachway hozzászólása Júl 1, 2016 /
 
Üdvözlök mindenkit!! Lenne egy kérdésem! Adott egy házi vízmű tartályal, és nyomáskapcsolóval. Működik évek óta, csak elegem lett az 1-2 évente a lufit cserélni. Arra gondoltam, hogy kidobom a tartályt, és a nyomáskapcsolót, és helyette egy áramlásérzékelőt teszek be. Na most ott vagyok bajban, hogy ezek árai elég széles skálában mozognak. Esetleg van valakinek ebben tapasztalata??Használ valaki ilyet?? Milyen ez a gyakorlatban??Minden választ előre is köszönök.
(#) Elektro.on hozzászólása Júl 1, 2016 /
 
Nekem egy Grundfos hidro control-om van. Pár éve megy hibátlanul.
Ha kinyitom a csapot indul a szivattyú, ha zárom akkor kis utánfutás után leáll.
Alacsony nyomásnál letilt a szivattyú védelmében.
(#) szamóca válasza Beachway hozzászólására (») Júl 1, 2016 /
 
Kínai LEO-t építettem be egy kertészetbe, és azóta megy. Van egy másik is, ami ugyanaz, csak más a színe (gondolom ezt a hármas dzsunkán készítik) az víz alá került és berobbant, de lehet komplett elektronikát kapni hozzá. Eladtam egy szivattyút is ezzel szerelve,és egy ismerősnek is szereltem fel, és nekem is van talonba egy, ha bekrepálna a hidroforos rendszer egyszer.
(#) tallerkrisztian hozzászólása Dec 11, 2016 /
 
Adott egy házi vízmű rendszer.A lábszelep egy belső menetes pvc csőre csatlakozik.
Mi a valószínűbb hogy a pvc vagy a lábszelep menete kopott meg?
(#) mraulajos válasza tallerkrisztian hozzászólására (») Dec 11, 2016 /
 
Hali!
Miből feltételezed, hogy meg van kopva a menet? Mi a hiba jelenség?
(#) tallerkrisztian válasza mraulajos hozzászólására (») Dec 11, 2016 /
 
Szivárgás a szívó oldalon.Amikor teflonszalaggal újraszigeteltem olyan vastagon kellett raknom hogy még az se bizonyult elégnek.Ráadásul nem szorul meg fixen. Ebből gondolom
Következő: »»   3 / 12
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem