Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Földhurok, avagy mit csináljunk, mikor minden zúg
Lapozás: OK   37 / 62
(#) pucuka válasza freechat hozzászólására (») Ápr 22, 2013 / 1
 
A zajt kiszűrni nem lehet, csak megelőzni. A laptop mikrofon bemenete nem arról híres, hogy zajszegény lenne, de ha az lenne, sem lenne alkalmas vonalszintű jelek fogadására, és az alkalmazni szükséges osztás miatt a jel/zaj viszony amúgy is leromlik. A feladat az, hogy vonalszintű bemenetet kell varázsolnod a laptopodra, mégpedig meglehetősen alacsony zajút. Ha van a laptophoz dokkoló, lehet, hogy azon van. Ha nincs, akkor a megoldás egy jó minőségű (ezért drága) külső USB -s hangkártya vásárlása.
A zaj, meg a zavar nem ugyanaz. A földhurok miatt zavar kerülhet a rendszerbe, ennek elhárítása sem mindíg egyszerű, de ezek lehetőségeiről olvashatsz a földhurkos topikban. A legjobb megoldás az akumlátoros üzemmód
A hozzászólás módosítva: Ápr 22, 2013
(#) freechat válasza peti333 hozzászólására (») Ápr 22, 2013 /
 
A földhurok akkor is előjön, ha semmi sincs földelve?
A szinti adapterének nincs földelés csatlakozója, a laptop akksiról működött.
(#) pucuka válasza freechat hozzászólására (») Ápr 22, 2013 /
 
Akkor mitől jönne elő? A földhurok megszüntetésének egyik módja a telepes üze, mert csak a jelföldek vannak összekötve, a védelmi földek nem. A másik a földfüggetlen összekötés, szimmetrikus vezetékkel, trafóval, vagy asszimetrikusan csatoló kondenzátorokkal.
(#) Szpisti válasza freechat hozzászólására (») Ápr 22, 2013 /
 
A hangszer-laptop összekötéskor nem kimondottan a földhurok miatt vannak zajok. A földhurok egyébként is a hálózati 50 Hz és annak a föld/árnyékoláson való keveredése.
Ami zajt a felvételeden hallasz, az sokkal inkább a laptop digitális jelei, amik a különböző perifériák megszakítási ciklusaikor generálódnak. Ezt csak tetézi ha egy szinti kapcsolóüzemű tápjának a szórt digit jeleivel keveredik a hang.
Az tény, hogy laptop alaplapi hangeszközzel nem szerencsés felvételt készíteni, hacsak nem valami erre kihegyezett sztereo vonalbemented is van. Mert tényleg a legtöbbnek mono mikrofon bejárata van, és azt a szinti nullszintes jele alapból túlvezérli.
A megoldás első lépcsőben egy olcsó usb hangkártya. Ilyesmit már 1300-15000 be tudsz szerezni.
De el kell mondjam, ettől még csak részben fog megoldódni a problémád, mert a két eszköz közti digitális jelinterferencia még zavaró lesz a felvételben.
Arra pedig egy audio DI-box a megoldás. Ebből első nekifutásra kipróbálhatod a legolcsóbbat , az autós verziót is, és meg fogsz lepődni a hatásán !
(#) rolomen hozzászólása Jún 28, 2013 /
 
Sziasztok!

Adott a következő gond:
Van egy 5.0ás erősitő melynek van subwoofer out kimenete. Ide szeretnék rákötni egy mono 6 csatornás keverőerősitőt mely meghajtaná a mélynyomókat. Mikor ősszekötöm őket elkezdenek zúgni addig semmi. Földhurok tud ilyent csinálni? Ha a jel földjét összekötöm a táp földjével megszűnik a brumm?
(#) rolomen válasza rolomen hozzászólására (») Jún 29, 2013 /
 
Megvan a hiba:
http://www.hobbielektronika.hu/cikkek/foldhurok_avagy_mit_csinaljun...l?pg=4

Ezt a nagyon jó leírást elolvasván az antenna kábelt kihúzva a tunerből meg lett a bűnős.
Most már csak meg kell építsem a galvanikus antenna leválasztót.
(#) Buvarruha válasza Szpisti hozzászólására (») Jún 29, 2013 /
 
De, a laptop töltők is földelik a nullát, kivéve a borotva kábelesek ugye. Az tény, hogy nagyon zajos környezetben vannak a hangkodekek a notikban, de normális leválasztás mellett, annyira nem vészesek, de felvételre line-in-el is alkalmatlanok, mert borzalmas a bemenetük.
A hozzászólás módosítva: Jún 29, 2013
(#) Law_Denis hozzászólása Júl 8, 2013 /
 
Sima RCA földhurok izolátor/leválasztó megépítésében kérném a segítségeteket. Mennyi bonyollt, tudtok adni pár támpotot hogy induljak el, mire lenne szükségem, illetve ez olcsóbb, mint venni egyet?
(#) pucuka válasza Law_Denis hozzászólására (») Júl 8, 2013 /
 
Ha az RCA csatlakozókat egy szigetelő lapra szereled, és ezt rögzíted a fém házhoz. Akkor egyszerűen az RCA fém házát a felrögzítő csavarhoz egy 1 - 10 nF /500 V -os kerámia kondival összekötöd. És kész is vagy.
Készíthetsz egy függő elválasztót is, ha egy fém hengerbe (kondenzátor házba) két végére szigetelő tárcsába elhelyezel egy egy RCA papa, a másik oldalon mamát, és a kontaktusokat nagyobb értékű kerámia kondenzátorokkal össze kötöd, (több párhuzamos kapcsolásával, néhány µF os értékre) akkor is megoldódik az elválasztás. Persze a legjobb a trafós megoldás lenne, de ez sokkal drágább, elkészítéséhez is drága permalloy vasmagot kéne beszerezni.
A hozzászólás módosítva: Júl 8, 2013
(#) Law_Denis válasza pucuka hozzászólására (») Júl 8, 2013 /
 
Na, se fémházam, se kondim, szóval lehet olcsóbb ha veszek egyet egészben.
(#) pucuka válasza Law_Denis hozzászólására (») Júl 8, 2013 /
 
Hátha semmid sincs, még ötleted se, akkor tényleg a legjobb megoldás a vásárlás. De akkor minek kérdeztél?
A hozzászólás módosítva: Júl 8, 2013
(#) Law_Denis válasza pucuka hozzászólására (») Júl 8, 2013 /
 
Leginkább a fémház, ami hibádzik. Ami eszembe jut és van is otthon az egy sima PC táp háza, de az túl nagy erre a célra. A lelkesedés meglenne, meg csinálnám, de tényleg át kell gondolnom melyik a jobb/olcsóbb megoldás.
(#) pucuka válasza Law_Denis hozzászólására (») Júl 8, 2013 /
 
Ó, nem kell akkora. Szétbontasz egy kisujjnyi elkót, és abba belefaraghatod.
A vásárlás biztos kényelmesebb, pláne ha csinos az eladó lányka.
A hozzászólás módosítva: Júl 8, 2013
(#) Action2K válasza Law_Denis hozzászólására (») Júl 8, 2013 /
 
Szia! Szerezz két régi faxmodemet, szereld ki a vonalillesztő trafókat. Tökéletes galvanikus leválasztás. Ja, és akár ingyen van.
(#) Law_Denis válasza pucuka hozzászólására (») Júl 8, 2013 /
 
Nagyon szépen köszönöm a segítségeket, meglesem majd otthon mik a lehetőségek és akkor megépítem, vagy megveszem. Ha kérdésem lesz még jövök
(#) DK hozzászólása Szept 16, 2013 /
 
És hol lehet ilyen eszközt kapni? Nekem is hasonló a problémám, van egy M-Audio USB hangkártyám, de zúgnak a hangfalak és nem a saját termikus zaját hallom, hanem áram keltette frekvenciás zajokat. A PC-ből szedi ez egyértelműen hallható, erősödik a zaj ha mondjuk a CPU jobban elkezd dolgozni vagy a VGA. Segítsetek! Előre is köszönöm
(#) Szpisti válasza DK hozzászólására (») Szept 16, 2013 /
 
Pl. ITT
(#) reloop válasza DK hozzászólására (») Szept 16, 2013 /
 
A galvanikus leválasztásra gondolsz?
Milyen eszközök vannak nálad összekötve egymással? Melyek kapnak hálózati védőföldet?
(#) Buvarruha válasza DK hozzászólására (») Szept 16, 2013 /
 
Szüntesd meg az erősítő földelését. Ha csak a PC van földelve, nem lesz hurkos.
(#) DK hozzászólása Szept 17, 2013 /
 
PC-re van kötve egy USB-s hangkártya azokra egy pár Aktív Monitor Hangfal. Viszont a kártya a gépből kapja az áram ellátást. A hangfalak is földelt tápkábellel vannak bedugva mint ahogyan a PC is.
(#) pucuka válasza DK hozzászólására (») Szept 17, 2013 /
 
Hát pont ez a probléma. A kettő össze van földelve a védőföldeken, és a hangfrekis kábelek árnyékolásán keresztül is. Ezt nevezik földhuroknak.
(#) Szpisti válasza DK hozzászólására (») Szept 17, 2013 /
 
Hallgass rám, egy ilyen trafós galvanikus leválasztás meg fogja szüntetni a zajokat hagyon nagy mértékben. A dolognak a földhurokhoz nem sok köze van, mert nem hálózati búgást, hanem a számítógépben keletkező megszakítások, digitális zajok zavarnak , és nem a búgás.
A testeléseken keresztül rákerülnek az erősítő sasszira és a kábelekre a zavarok. Ha a fémes kapcsolat megszűnik, ezek a zajok is erősen csökkennek.
(#) pucuka válasza Szpisti hozzászólására (») Szept 17, 2013 /
 
A földhurok ismérve nem csak a hálózati búgás, legtöbbször az is, hanem pont az ilyen földön, tápon futkosó egyéb kapcsoló elemekkel összefüggő zajok is. Mivel mindkét fajta zavar a földön, és a tápon (mivel a táp itt nem közös, az kiesik) "közlekedik" keresztmodulációs módon, megszüntetni csak a hurok megszakításával lehet.
(Lehetne pl. a hűtőszekrény kompresszorának elindulásakor keletkező tüske is. Volt már ilyen is)
A hozzászólás módosítva: Szept 17, 2013
(#) Raul9 hozzászólása Okt 1, 2013 /
 
Sziasztok!
Mi lehet annak az oka, hogy ha a bakelitről hallgatok zenét, akkor -5d(b)B hangerő felett begerjed a basszus, és irtózatosan felerősödik. Ha visszahalkítom az erősítőt akkor automatikusan abbahagyja. A rendszer:
Reloop RP-2000 MK3
Cambridge Audio - Azur 551P - MM Phono
Denon AVR-1611
TSW-90 v.2 Active Subwoofer
Bár ez utóbbi szerintem a hiba szempontjából irreleváns, mivel próbáltam más subbal is és uezt produkálta. Esetleg egy ilyen izolátorral megoldódna a probléma?
A hozzászólás módosítva: Okt 1, 2013
(#) _vl_ válasza Raul9 hozzászólására (») Okt 1, 2013 /
 
Mechanikus visszacsatolás nem lehet probléma?
(#) Raul9 válasza _vl_ hozzászólására (») Okt 1, 2013 /
 
Sajnos eléggé laikus vagyok a témában, ez konkrétan mit jelent? Egyébként ha laptopról/tvről szól a zene akkor nincs ilyen gond, tehát mindenképp a phono/vinyl részen lesz a bibi. Minőségi Inakustik kábeleket használok, úgyhogy elvileg az sem okozhatja a hibát.
A hozzászólás módosítva: Okt 1, 2013
(#) _vl_ válasza Raul9 hozzászólására (») Okt 1, 2013 /
 
A kimenet (=hangszóró) által létrehozott rezgések (=hang) visszajutnak a rendszer bemenetére (=mikrofon, vagy esetünkben a pickup), amit utána a rendszer felerősítve juttat el a kimenetére megint, ami így felerősítve jelenik meg a bemeneten megint, és így tovább.
(#) Raul9 válasza _vl_ hozzászólására (») Okt 1, 2013 /
 
Erre gondoltam én is, mivel ha ujjal "dobolok" a Reloop burkolatán, akkor az hallatszik a hangfalakon is. Ez mivel küszöbölhető ki? Gyári Audio Technika pickup van rajta. Csere minőségibb darabra?
(#) CHZ válasza Raul9 hozzászólására (») Okt 1, 2013 /
 
Akusztikus visszahatás okozza. Hangsugárzó és a lemezjátszó közötti távolság növelése, lemezjátszó optimális helyének megkeresése, megfelelő alátámasztása, segíthet a problémán.
PU. cseréje nem javítana a helyzeten.
A hozzászólás módosítva: Okt 1, 2013
(#) _vl_ válasza Raul9 hozzászólására (») Okt 1, 2013 /
 
Gumilábak, jobb felépítésű lejátszó/pickup, a problémás frekvencia kiszűrése (equalizer), a hangerő értelmes szinten belül tartása, másik szobában legyen a lejátszó, mint ahol dübörög a zene, vagy ha engem kérdezel, a végső megoldás: az egész mechanika kidobása a jel útjából (pl. CD-lejátszó - neki ugye nincs pickupje).
A hozzászólás módosítva: Okt 1, 2013
Következő: »»   37 / 62
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem