Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Idézet: „Míg a tiszta wolfram szálas csövek katódja 2400 - 2700Co hőmérsékleten izzik, a tóriumos wolframszál hőmérséklete 1800 – 2000Co, addig az oxidkatódok hőfoka 800 – 1100Co” Az, hogy egy elektroncső melegszik, természetes dolog. Kérdés az mennyire. Mi a cső típusa? Volt olyan cső, amelyről azt állította az adatlap, hogy 150-200 C lehet a max. hőmérsékete...
Az alábbi linken találtam 0.15A-es, 10H-s toroid fojtót, 2500HUF/ db áron. Mivel magom semmilyen nincs perpillanat, nem biztos, hogy drágább így, mintha a magot kell megvennem, bontanom, újratekernem.
Kérdésem: Ez a fojtó jó lenne-e a már korábban beszúrt kapcsolásomhoz (hogy ne kelljen visszalapozni, ismét felteszem)? Csatornánként lenne belőle egy
Közben megtaláltam a hiperszil, EI és M magokra vonatkozó leírásokat (tudtam, hogy valahol láttam már őket
![]()
Hello! Akkor lenne rossz a helyzet ha a csövek nem melegednének
![]() ![]()
HI, megépítettem a müszi féle erősítőt (gyönyöűen szól...) érdekes, hogy ha teljesen letekerem a bemenetén a potit, akkor alig van zaja, illetve ha csutkán feltekerem, akkor szintén nincs zaj. (A jel marad tökéletes, tehát szerintem nem kontakthiba. A poti egy zsír új Piher 1M...)
A közbülső tartományban morog a cucc, noha nem túl zavaró. Mivel tudom eltüntetni? EM87-el akarok kivezmérőt tenni rá. Hova kössem? A trióda rácsára, vagy a pentódáéra? még valami, szeretnék egy egyszerű előfokot hozzá bassgitárhoz. Nem ártana egy magas-mély emelés-vágás (akár Fender, akár baxandall) van leírása valakinek ECC82-83-85-88 -al? Köszönöm!
Hali!
Ha gondolod ezen az oldalon lévő programot letöltöd, ezen "klasszikus" gyártók hangszín szabályzóival kísérlezehetsz! Basszgitárhoz nem árt egy közép hangszín szabályzó is, pl h ameleg jazz bass hangot kaarzs (emelés) vagy ha slap hangszínt szeretnél ( vágás ) De Albert Kreuzer oldalán is van sok érdekes dolog : albertkeruzer.com Én ezt a kapcsolást építem jelenleg, ebben Fender hansgzínszabályzó van!
Bocsi a késői válaszokért, csak suliban voltam!
Ennek örülök, hogy nem gond ha melegszenek a csövek! ![]() na a csövek típusai: -Trafó feletti cső: TUNGSRAM EZ80 a többi: TUNGSRAM EBL 21 2DB. TUNGSRAM ECH81 TUNGSRAM EM80 E7046 és ez zölden világít amikor rádióadást keresek. Hangja van a rádiónak! Csak mivel régi így csak a kossuth rádiót fogom vele! ![]() És az lenne a kérdésem, hogy bemenetet hogyan tudok neki csinálni? Mármint, hogy számítógépről tudjam hallgatni a zenét. A segítségeket előre is köszönöm!
Milyen típusú a rádió? a legtöbbnek volt eleve egy kristályhangszedő bemenete, amit a hullámváltó gombsor valamelyik gombjával lehetett akítvvá tenni, ilyenkor lemezjátszót tudott erősíteni! Neked ez lenen a jó, egy tuchel, vagy egy banándugó pár van elvileg a készülék hátulján . Lenni kell mellett egy jelzésnek, ami egy kör, valamelyik alsó sarkában egy kis "pöccsel", mint egy Q betű ( ha jól emlékszem) . erre kellene kötnöd a hangkártya kimenetét, de azt ugye tudod, hoyg ez csak egy mono "erősítő"! Vagy csak egy csatornát hallasz, vagy ha közösíted a jobb , és bal csatornákat, akkor lesz egy mono jeled! Ha nincs a hátulján bemenet, akkor bele kell piszkálni, ehhez kell a rádiót típusa, hogy lehessen kapcsolási rajzot keresni!
A típusát konkrétan nem tudom de a doboz hátuljára ez volt ráirva R646 . Találtam rajta egy kis kapcsolót hátul, azt lehet jobbra és balra is kapcsolni! Az előlapon van egy olyan kapcsolvó(sávválasztó), hogy Q és alá van irva hogy P.U !
képeket mellékelek a jobb elmagyarázás érdekében.
Az elején van ugye a Q alatta pedig a P.U, és melette van még 2hullámválasztó kapcsoló! Azon a rádiót fogja. Ha a Q-ra kapcsolom akkor nincsen semmi hangja, olyan mintha nem kapna bemenő jelet! De ilyenkor a kis zölden világító elektroncső se világít.
A fordított Q betűvel jelzett banánhüvelyre kell vezetni a jelet (hangot) a bal oldali a melegpont ("pozitív" - az árnyáékolt kábel belső ere ) a jobb oldali pedig a test ( "negatív" - az árnyékolt kábel külsű, árnyékoló harisnyája ) A másik két "lyuk" az a külső hangszóróé. A kapcsolót nem vágom mire jó
Ja igen! És a hullám váltóval a P.U. állásba kell kapcsolnod ( P.U. = Pick up = hangszedő )! Azuért nem hallasz semmit, mer tilyenkor valóban nincs bemenő jel, azt a hátsó banánhüvelyekre kell vezetni! Bár zajt vagy brummot kellene hallanod egy keveset!
Egy kevés brummot hallok amikor teljesen le van halkítva! És a doboz hátuljára rá van irva hogy 45W Az most a kimenő teljesítményre vonatkozik vagy a fogyasztásra? Jah és kb mekkora teljesítményű lehet ez az erősítő? Most olvasgattam a topikot és állítólag ha nincsen rákötve hangszóró akkor elszálhatnak a csövek!? Ebből mi igaz? Mert én azért sajnálnám elrontani ezt a jó kis erősítőt!
Hali!
Köszönöm, pont ilyesmire vágytam! milyen végerősítőt használsz hozzá? ![]()
Még készül, most lett kész a sasszi! És a konkrét kaplcsolást építem, szóval E84 (helyett 6p14p
![]()
a 45 W az a hálózatból felvett teljesítmény! a végerősítő kb 1-3 W lehet! ha ninc srákötv hangszóró, az nem valami jó, mert a primer feszültség megnő, és átüthet a kimenő tafő rossz "jobb" esetben csaka végcső száll el
Sikerült neki bemenő jelet adnom! Nagyon szépen szól a gyári hangszórójával!
![]() ![]() ![]() ![]()
Hello! Csöves rádiókon általába az összfogyasztás van megadva. Ezegy Vadásztölténygyári rádió, Velence névre hallgat pontosan Velence R646N, a későbbi Videoton gyár elődje.Érdekes hogy EBL21es oktál csö meg ECH81es novál csövek vegyítve vannak. ECH81 et nemláttam még hangelőerősítőnek kötve. Tipikusak együtt az ECH81, ECC85, EBF89/EABC80/EF89, ECL86 v EL84 és EM80 vagy 2x ECH21, EBL21, EM4csövek.
Itt a rajza ha érdekel: Bővebben: Link Többféle csövezéssel is készült eza gép egyébként, a Sima R646 az utóbbi általam említett csőkészlettel rendelkezik és AZ21es közvetlen fűtésű egyenirányítóval. Bővebben: Link
Köszi a sok infót! És kb hány wattos hangfalat lehet rákötni? mert csinálni akarok neki eggyet amivel lehet hallgatni. A gyári hangszóró eléggé a halálán van, éppen most ahogy hallgattam......
![]()
Hello! Sztem egy 10-20 wattos hangfallal már egész szépen szólna
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Jah és amire figyelj! A trafó környékén általában az egyenirányító két anódja meg a test között lévő 47nF os kondik szeretnek szétdurranni
![]() ![]()
Ez a rádió fent volt a padláson és hát a külseje eléggé szétment!
![]() ![]() ![]()
Hehe
![]() ![]() ![]() ![]()
Renben! megfogdom a tanácsodat! köszi a segítséget!!!
![]() ![]() ![]() ![]()
Nincs mit! Örülök, hoyg segítettem, de ahoyg látom lentebb a kollega már bővebb információkkal tudott szolgálni
![]()
Még eggy kérdésem lenne......
![]() ![]() ![]()
Persze hogy elbír, csak természetesen nem tudja 50 wattal meghajtani
![]()
Akkor nem fognak elszállni a csövek!
![]() ![]() ![]() ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |