Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Egyfázisú villanymotor fordulatszám szabályozása
Lapozás: OK   17 / 38
(#) Gabiorsi hozzászólása Ápr 1, 2013 /
 
Ez szerintem frekvenciaváltós téma.
(#) Auth Zsigmond válasza Frenki007 hozzászólására (») Ápr 21, 2013 /
 
Egy elvi megjegyzésem az ötletedhez: Ha "gyári" ventilátorról van szó, akkor a motor vélhetően a légszállítási teljesítmény igényhez van méretezve. A ventilátor lapát fordulatának növelésekor nem lineárisan növekszik a villamos teljesítmény igény, hanem jóval nagyobb mértékben, amihez bizonyára nem lenne elegendő az eredeti motor teljesítmény.
(#) Szirty válasza Frenki007 hozzászólására (») Ápr 21, 2013 /
 
Helló Frenki007!

Ahogy Zsigmond is írta, ahhoz már kevés lenne a motor teljesítménye (a fordulatszám-teljesítmény igény összefüggés egyébként négyzetes).
Másrészt ha szinkron vagy aszinkron motorról van szó, ami 50Hz-es, akkor az 70-75 Hz-n nem forogna kétszer olyan gyorsan, csak 40-50%-al.

Fogalmam sincs mi az oka annak,hogy növelni akarod a fordulatszámát és milyen alkalmazás ez, de szerintem 5-6 vadonatúj ventilátort tudnál venni annyiért amennyiért az említett igény megvalósítható.
(#) TheShaft hozzászólása Ápr 30, 2013 /
 
Sziasztok!

Olyan áramkört kellene kifejlesztenem, amelynek segítségével egy legfeljebb 200-300W-os, egyfázisú ventillátor sebességét be lehet állítani. Követelmény az, hogy a nagyfeszültségű elektronika galvanikusan el legyen választva az 5V-os (mikrokontrolleres) vezérlő elektronikától. A mikrovezérlőnek ezen kívül még egyéb feladatokat is el kell látnia, ezért az nem hagyható el.

Néhány megvalósítási ötlet:
- Nullátmenet figyelése és megszakítás generálása a mikrovezérlőben. A nullátmenettől beállítható idő után triak (gyakorlatilag egy "nem nullátmenetes" szilárdtest relé) begyújtása, amely a következő nullátmenetig vezet.
- U2008 (vagy hasonló) fázis-szög vezérlő IC használata. Előnye, hogy a mikrovezérlőben nem igényel bonyolult programozást, viszont a fázis-szöget meghatározó vezérlő feszültséget (galvanikusan leválasztva!!) elő kell állítani. A mikrokontrollerről egy PWM jellel hajtott optocsatolóval lehetne esetleg megoldani...
- A félperiódusok számát állítom be. Áramkörileg gyakorlatilag megegyezik az első verzióval, de "nullátmenetes" szilárdtest relét használnék ebben az esetben. Megszakításkor a nullátmeneteket számolom, a megszakítási rutinon kívül pedig ezt a számlálót kezelem (beállítom a kezdő értékét, komparálom egy beállítható értékkel, kezelem a szilárdtest relét hajtó kimenetet).

A véleményeteket kérem a fenti elképzelésekről. Esetleg a második verzióra van-e valakinek ötlete? Sajnos az analóg elektronikában nem vagyok annyira jártas...

Egyéb ötleteket is szívesen veszek...
Előre is köszönöm a hozzászólásokat.
(#) pucuka válasza TheShaft hozzászólására (») Ápr 30, 2013 /
 
Van már ilyen topik, igaz nem mikrokontrolleres szabályzóval.
Ahhoz, hogy egy motor fordulatszámát, nyomatékát szabályozni tudd, ismerni kellene a motor tulajdonságait.
Milyen a ventilátorod motorja?
Ha egyfázisú asszinkron motor, akkor frekvencia váltót kellene kifejlesztened, ezt lehet mikrovezérlővel is, de lehet egyszerűbben is.
Ha a motorod univerzális soros motor, akkor egy egyszerű fázishasításos teljesítményszabályzóval is elboldogulsz, ezt is lehet bonyolítani nullátmenetes figyeléssel.
De ha nem nyitsz új topikot, hanem végigolvasod az adott téma topikját, mindezekre rá is jöhettél volna.
A hozzászólás módosítva: Ápr 30, 2013
(#) csikosgabi hozzászólása Jún 9, 2013 /
 
Sziasztok. Valaki megépítette már az alábbi kapcsolást? Vagy meg tudná mondani, hogy honnan származik? Egy 230V AC 120W ventilátor fordulatszámát szeretném vele szabályozni. Köszönöm előre is.
(#) orcika70 válasza csikosgabi hozzászólására (») Jún 9, 2013 /
 
Keresési segítség (Google K2636).
(#) erbe válasza csikosgabi hozzászólására (») Jún 11, 2013 /
 
Nem lesz jó hozzá. Ez a szabályzó csak szénkefés motorokhoz használható. Univerzális motornak is mondják. Lemezelt vasmagja van, hogy váltakozó áramról is használható legyen. A ventillátornak nagy valószínűséggel aszinkron motorja van.
A hozzászólás módosítva: Jún 11, 2013
(#) Orbán József válasza erbe hozzászólására (») Jún 11, 2013 /
 
Gyakorlatilag egy olyan egyszerű fázishasító, ami a félhullám csúcsától szabályozott, működtettem 1 fázisú, kondenzátoros venti motort.
A triakkal párhuzamosan RC snubber és nagy teljesítményű VDR volt, ügyelni kell, hogy az indulásnál nehogy átbillenjen a motor, úgy kell beállítani, tehát a szabályozó potival nem lehetett nulla fordulatra leszabályozni.
A sertésól szellőzését megoldotta, kb. 4 motor volt rajta.
(#) erbe válasza Orbán József hozzászólására (») Jún 11, 2013 /
 
Többször volt már itt szó róla. Bizonyos hajtásoknál kis tartományban lehet szabályozni vele. Mint ahogy a bóvli ide-oda forgó állványos, talpas ventillátorok fordulatát is slipnöveléssel szabályozzák. Sokat nem szabad várni tőle.
(#) Orbán József válasza erbe hozzászólására (») Jún 11, 2013 /
 
Viszont olcsó és néha (sokszor) elég ez is. Nagy hidegben is muszáj szellőztetni, pl. szárnyasokra, és a felére, harmadára csökkentett légszállítás megoldás lehet, hogy a meleg is benn maradjon és mégse legyen sok az ammónia a jószágnak.
(#) konyadaci hozzászólása Júl 19, 2013 /
 
Sziasztok!

Van egy 230V-os villlanymotorom, aminek a fordulatszámát szeretném csökkenteni potméterrel.A problémám az, hogy a 3 fázis miatt nem vagyok biztos benne, hogy ez sikerülne. A terv az az, hogy egy indító/leállító kapcsoló és egy potméteres szabályzó lenne benne.
Gyümölcsaprítónak szeretném felhasználni, de egyenlőre még nem mertem hozzáfogni. Lenne benne egy másik áramkör is, ami két ledet világít meg egy relé segítségével (de ezt már megoldom).

Remélem valaki tud nekem segíteni
(#) rogers hozzászólása Júl 23, 2013 /
 
Sziasztok
Azt szeretném kérdezni, hogy van egy maró motorom amibe mikor vettem használtan már nem volt jó.Találtam gyárit de arany áron volt németből ráadásul készlethiány.Szabályzó Én szétszedtem a gyárit már amennyire birtam. Úgy látom hogy triac-al van megoldva de kéne csináljak egy kapcsolást ami pl 1000-től vezérli a fordulatot.
Van benne egy ic is amit nem birtam beazonositani. 900w-os a gép vagy váltsam ki a szabályzót?
Mit ajánlatok?

Köszi
(#) pucuka válasza rogers hozzászólására (») Júl 23, 2013 /
 
Milyen gép az a maró motor? A linkelt darabod csak univerzális (kefés) motor szabályzására jó.
(#) rogers válasza pucuka hozzászólására (») Júl 23, 2013 /
 
KRESS FM6990E

Igen kefés motor
(#) pucuka válasza rogers hozzászólására (») Júl 23, 2013 /
 
Akkor jó lesz a szabályzó. Elvileg meg is építhetnéd, itt a cikkek között találhatsz triakos szabályzót, de az túl egyszerű. A gyáriban van nyomatéktartó szabályzás, és kellő védelem az induktív terhelés ellen.
(#) rogers válasza pucuka hozzászólására (») Júl 23, 2013 /
 
Igen mindenképpen kell épitsek egyet az ára miatt is.
Szerinted PWM-el van megoldva és Microcontroller lehet benne?
(#) Orbán József válasza rogers hozzászólására (») Júl 24, 2013 /
 
Biztosan nem PWM, nincs is rá szükség.
Ha az lenne, teljesítmény egyenirányítók és pufferek lennének a panelon, de egy ilyen alkalmazásban szükségtelen. Triac, fázishasogatás, nyomatéktartás.
Régen egy tirisztorral csináltunk félhullámú szabályozást, visszacsatolást a maradék félhullám alatt a forgórészben keletkező feszültség szolgáltatta.
(#) Massawa válasza Orbán József hozzászólására (») Júl 24, 2013 /
 
Sok elektronikus turkáloban találsz kész ( beöntött) szabályzokat fúrógépbe, porszivoba - gyakran jobban jársz egy ilyen kis kockával, mint egy saját épitéssel diszkrét elemekböl. A legnagyobb gond amugy is a méretekkel ill. azok különleges formájával szokott lenni.
(#) erbe válasza rogers hozzászólására (») Júl 24, 2013 /
 
Nem jó hozzá akármilyen szabályzó. Van benne fordulatszám jeladó, ami terheletlenül sem engedi megfutni, tartja a beállított fordulatszámot. Bekapcsoláskor ellenőrzi a jeladó működését, ha nem ad jelet (eltörött, leragadt a mágnes), kis pörgetés után leállítja a motort.
Eredeti szabályzót keress valamelyik hazai kisgépszervizben!
A hozzászólás módosítva: Júl 24, 2013
(#) rogers válasza erbe hozzászólására (») Júl 24, 2013 /
 
Helló.Köszi mindenkinek.Az a baj hogy arany áron adják a vezérlést hozzá. Ráadásul nem is tudtak adni hozzá mert készlethiány.Nem találtam benne jeladót de megnézem mégegyszer.
Erről mi a véleményetek? Azt irta nyomatéktartó.
A hozzászólás módosítva: Júl 24, 2013

0001.gif
    
(#) pucuka válasza rogers hozzászólására (») Júl 24, 2013 /
 
A nyomatéktartó azt jelenti, hogy figyeli a motor áramát, és az szerint szabályoz. Itt a jeladó gyakorlatilag egy kisértékű ellenállás, a motoráram útjában. Enélkül az áramkör nélkül, a motorod üresjáratban felpörög és ez nem igazán lenne jó. A tudomány a szabályzás mikéntjében, karakterisztikájában van, ettől drága.
Elvileg Te is készíthetnél ilyen áramkört, egy egyszerű triakos szabályzó alapján, de mire kikísérletezed a szabályzás módját, bizony elég sokáig tartana, és nem keveset kellene tanulnod hozzá.
A csatolékban valóban valami olyasmi látszik, ez egy fúrógépnek lehet hogy megfelel, de egyáltalán nem látszik korrektnek.
A hozzászólás módosítva: Júl 24, 2013
(#) Peter65 válasza rogers hozzászólására (») Júl 24, 2013 / 1
 
Helló! Neked valami ilyesféle kellene. Ha megfelelő a felkészültséged, akkor a doksi alapján valamilyen járatosabb kontrollerrel megépítheted.
(#) rogers válasza Peter65 hozzászólására (») Júl 24, 2013 /
 
Igen ez profi. Köszi belenéztem érdekes megoldás át nézem holnap majd.
(#) erbe válasza rogers hozzászólására (») Júl 24, 2013 /
 
A nyomatéktartótól még vígan fölpörög. 30000-40000 fordulatnál ez már nem játék.
A fordulatszám érzékelő úgy működik, hogy a tengely végén a csapágy után van egy ráragasztott ferritmágnes gyűrű. A műanyag házon keresztül érzékeli a mágnes forgását a beöntött egységben valami. Kívülről nem látható.
Van egy nálam, aminek sikeresen eltörték a marótengelyét. Nem tudom, pontosan melyik verzió, de sajnos a mágnesét már áttettem másik gépbe, mert annak meg azt törték ripityára.
Pontosabban fogalmazva egyik gépen se volt olvasható adattábla. Olyan helyen van, hogy használat közben a kéz(tyű!) lekoptatja.
(#) Massawa válasza erbe hozzászólására (») Júl 24, 2013 /
 
Nem hiszem, hogy egy kefés motorral valoban el tudsz érni 30-40000 ford/percet ( ami valoban veszélyes lehet). Az én marogépemn ilyen fordulatot csak spéci 3 fázisu motorral lehet elérn a Kresek 10-15000-nél kidöltek.
(#) drajzi hozzászólása Júl 26, 2013 /
 
Sziasztok, nem egészen ide tartozik, de ha tudnátok segíteni, megköszönném. Van egy 230 V-os villanymotorom, adattábla szerint 0,14kW, 1.45A 1350 1/min. Mekkora ( V és mikroF ) kondenzátor kellene bele, hogy jól működjön?
Előre is köszönöm: Drajzi
(#) Orbán József válasza drajzi hozzászólására (») Júl 26, 2013 /
 
Szia! Pl. 10µF 400V~
(#) drajzi válasza Orbán József hozzászólására (») Júl 29, 2013 /
 
Kössz, megpróbálom.
(#) erbe válasza Massawa hozzászólására (») Júl 29, 2013 /
 
Itt egy példa:
Kress marók
Üzemben szabályozva terhelés alatt tud 10000-29000 fordulatot, ha nem lenne korlát, terhelés nélkül vígan meghaladná a 30000-et. Ha egy-egy fúrógépnél vagy sarokköszörűnél kiszámolod az áttétel függvényében a motorfordulatot, a megadott pl. 10000-11000 kimenő tengelyfordulatnál elég érdekes forgórész fordulatok jönnek ki. Sarokköszörűnél gyakori áttétel 4-4,3-4,6...
11000-es kimenetűnek még nem számolgattam az áttételét.
Következő: »»   17 / 38
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem