Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ki mit épített?
 
Témaindító: Dióda, idő: Jan 26, 2006
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma. Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Lapozás: OK   1066 / 1675
(#) zsoltee0001 hozzászólása Júl 27, 2013 /
 
Készült 3db időzítő garázskapunyitóhoz, ez már az infrasorompót is tudja kezelni.
sw/hw saját.
íme pár kép a műről:
(#) JZoli válasza szili83 hozzászólására (») Júl 27, 2013 /
 
Régebben láttam olyan megoldást, hogy párhuzamos elkóval vagy diódával oldották meg az ilyesmit, bár a kondi lassítana a mérésen a diódát meg méretezés után van csak értelme betenni, de előfordulhat, hogy csak germániumalapú felelne csak meg a feszültségszint miatt.
(#) szili83 válasza JZoli hozzászólására (») Júl 27, 2013 /
 
Sajnos kondi nem jó, próbálgattam, mivel kicsi az amper mérőn eső feszültség, ezért azt a nagyobb feszt nem bírja elszívni.

Dióda lehet jó lenne, de nem biztos. Ma délelőtt mértem, és a maximális áram 6A, tehát nem sokkal több mint az ampermérő maximális árama.
(#) 20sz Jófiú válasza szili83 hozzászólására (») Júl 27, 2013 /
 
Az áramerősség mérő söntjén egy műveleti erősítővel figyeled a feszültséget. Ennek a műveletinek az erősítését egy potenciométerrel szabályozod. Egy második műveleti erősítővel felépítesz egy komparátort néhány voltos átbillenési feszültségre. Pl. 5V-os tápfeszültségnél lehet a komparálási szint 2.5V, könnyű méretezni. A komparátor kimenetére tegyél egy megfelelően méretezett tranzisztort ami 5A áramerősség felett rövidre zárja a söntöt. A műveleti erősítő célszerűen lehet LM358.
A hozzászólás módosítva: Júl 27, 2013
(#) JZoli válasza szili83 hozzászólására (») Júl 27, 2013 /
 
A diódát párhuzamosan kell kötni az alapműszerrel ott csak kicsi feszültség van és úgy kellene méretezni, hogy a dióda a nyitófeszültségével max 15 %-kal több feszültséget engedjen tovább a műszer felé!
(#) eyess válasza JZoli hozzászólására (») Júl 27, 2013 /
 
Akkor ez már nem párhuzamos kötés , hanem soros , ha a műszer felé kell a diódának tovább engedni.
Egyébként a dióda nem jó ötlet mivel csak egyféle képen lehet a műszerrel párhuzamosan kötni , mert egyébként zárlatot csinál.
A másik meg nem történne semmi ugyanis tekercseknél szokták visszáram miatt betenni tekercsel párhuzamosan , de ettől még az adott tekercs megkapja rendesen ugyan úgy azt az áramot , mintha a dióda ott sem lenne , csak majd áram megszűnéskor a tekercsben keletkező áramokat söntöli ki .De ez esetben nem áll fenn. De nem is lenne hatással a deprére menő 6A ra.
(#) JZoli válasza eyess hozzászólására (») Júl 27, 2013 / 1
 
Teljesen rosszul értelmezed! Szó sincs soros kötésről! Leírtam, hogy párhuzamosan van kötve. Sőt azt is, hogy a nyitófeszültségét használták korlátozásra. De azt sem írtam, hogy a műszer felé tovább kell engednie az áramot! Ha megkeresel egy régi "mutatós műszeres" mérőkészülék rajzát, látni fogod, hogy két antiparallel dióda van az áramkörbe, azzal védték a túl nagy feszültségtől az alapműszereket.
A dióda (mint írtam) az alapműszerrel van párhuzamosan! Ott csak pár millivolt van és egy soros ellenálláson keresztül kapja általában a mérendő jelet a műszer ami normál esetben nem nyitja ki a diódákat vagy diódát, így ilyenkor olyan mintha ott sem lenne az áramkörben! Viszont ha nagyobb feszültséglökés, feszültségtüske jönne azt levágják, korlátozzák. Pontosan ez a szerepük az áramkörben.
A hozzászólás módosítva: Júl 27, 2013
(#) eyess válasza JZoli hozzászólására (») Júl 27, 2013 1 /
 
Az lehet , hogy bizonyos vágó áramkörrel védték az alapműszert , de nem egy diódával , és nem csak párhuzamosan rátéve.
Jelen esetben sem a feszültséggel van baj , hanem a nagy áramfelvétellel a feszültség úgyszólván majdhogynem állandó.
Ezt egy párhuzamos dióda kötéssel nem tudod megfogni.
(#) _vl_ válasza szili83 hozzászólására (») Júl 27, 2013 /
 
Mondjuk egy RC-tag, mint aluláteresztő szűrő? Természetesen ez lassítani fogja a mérést (pont ez a célja), de egy akkutöltőnél ez azért talán nem annyira kritikus dolog.
(#) JZoli válasza eyess hozzászólására (») Júl 27, 2013 /
 
Én nem osztozok veled ezek szerint Te jobban tudod! Csak segíteni akartam, mert én veled ellentétben már többször használtam ezt az megoldást a különféle mérőáramköreimben! De mindegy . Mutass egy jobb megoldást , ha tudsz!
(#) eyess válasza szili83 hozzászólására (») Júl 27, 2013 /
 
Tulajdonképpen én abban látom a dolog hibáját , hogy ez nem tudom milyen kapcsolás alapján lett megépítve , de mintha a régi piacon volt kapható töltőkre volt ez jellemző , hogy egy lemerült akku annyit vett fel szinte amennyit az egész töltő tudott .Vagyis kiakadt a műszer majd idő elteltével amikor az akku kezdte össze szedni magát csökkent az áramfelvétel.
Ezek a töltők , vagy tirisztoros , vagy csak egy egyenirányítóból álltak , és vagy volt bennünk egy kapcsoló amivel a trafó megcsapolásait lehetett változtatni , vagy nem volt.Tehát semmi áramkorlátozás szabályzási lehetőség , indító funkció cella minimum feszültség elérésekor , se csepp töltés , és még lehetne sorolni .Mondhatni egy direkt egy az egyben töltő készülékek voltak ezek sok még ma is működik biztosan , csak hát ma már azért vannak többet tudó áramkörök is.
(#) vicsys válasza lajos1969 hozzászólására (») Júl 27, 2013 /
 
Szép munka, gratula!
(#) JZoli válasza eyess hozzászólására (») Júl 27, 2013 /
 
Ebben teljesen igazad van, mert a fő gondot az okozza, hogy a töltő nagyobb áram leadására is képes (lehet, hogy csak rövidebb ideig) mint az árammérő meg tudna mérni. Ilyenkor kell bele valamilyen védelem a műszernek.
(#) eyess válasza JZoli hozzászólására (») Júl 27, 2013 /
 
Előző oldalon írtam egyet , amit már jó negyven akárhány éve kifogástalanul használnak még ma is bizonyos helyeken erre nem térnék ki .Ja el ne felejtsem még Lúgos akkuk nál is , és olyanoknál ahol a 6 amper gyereknek számít , csak egy példa 600 800 amper.

Amit leírtam neki az 100% an jól tenné a dolgát , csak neki kényelmi okokból nem volt megfelelő , ahogy írta is.
A hozzászólás módosítva: Júl 27, 2013
(#) szili83 válasza eyess hozzászólására (») Júl 27, 2013 /
 
Az áramkör ez.
A hozzászólás módosítva: Júl 27, 2013
(#) JZoli válasza eyess hozzászólására (») Júl 27, 2013 /
 
Láttam az említett megoldást, és azt mondom jó megoldás is, de szerinted hányan bíbelődnek egy akku töltésekor ilyen égős-kapcsolós megoldással? A legtöbben bonyolultnak tartják ezt. Régebben még mikor nem terjedt el ennyire az elektronika akkor a primer oldalba tettünk égőket meg neonfojtókat az áram korlátozására, akkor még ez is megfelelt, és hsználható megoldás volt!
(#) eyess válasza JZoli hozzászólására (») Júl 27, 2013 /
 
Na mondom én hogy jó , sőt szerintem a legjobb.
Ellenben szerintem ez a töltő kapcsolás nem éppen jó.
A tirisztor a nyitó feszültség után ami fix ugyan úgy csak a Greatz lesz az áramkörben , ezért van az , hogy szabályozatlanul ugyan az mint az említett töltők többsége.Tehát nincs ami szabályozná a tirisztort ami a lényeg lenne.
A komparátor 7812 ellátása az ok , de már a 7808 at nem értem minek is?
Az indító gomb szerepe megint kérdéses mi a szerepe?
Szóval ez a kapcsolás tölteni biztos tölt , de nem több egy sima egyszerű töltőnél ebben a formájában.
(#) JZoli válasza eyess hozzászólására (») Júl 27, 2013 /
 
A 7808 -at referenciafeszültségnek használja. Ezt mostanában több helyen is látni, ezzel nincs baj, csak egyszerűbb lett volna egy zéneres megoldás, de ez talán stabilabb. A rajzon az R2-es 330 ohmos ellenállás mindíg kinyitná a tirisztort, ezt akadályozza meg a T2-es tranyó, ha a feszültség elég magas az akkuban akkor letiltja (testeli) a tirisztor vezérlőelektródáját. Az áramot elméletileg a főáramkör (trafó, egyenirányító, tirisztor és a vezetékek) ellenállása korlátozná (csak), és így a megfelelő transzformátorral ez be is állna, de ha nagyobb teljesítményű, vagy feszültségű a trafó, vagy az akku jobban le van merülve akkor bizony nagyobb lesz az a töltőáram. A nyomógomb szerepe az, ha az elektronika alacsonynak itéli az akkufeszt akkor nem indul el a töltés. Ezt küszöböli ki. A tranyó nem engedné indulni a töltést ez miatt, a nyomógombbal ezt ki lehet időlegesen kapcsolni, és egy kis idő után amikor az akkufesz eléri a minimális értéket már "önfenntartó" lesz az áramkör.
(#) lajos1969 válasza vicsys hozzászólására (») Júl 27, 2013 /
 
Köszönöm!
(#) kocsgab002 válasza lajos1969 hozzászólására (») Júl 27, 2013 /
 
Nagyon jó lett, nekem nagyon tetszik.
A doboza honnan van?
(#) eyess válasza JZoli hozzászólására (») Júl 27, 2013 /
 
Egy valamire kíváncsi volnék egyébként .Mivel a T2 szabályozná a tirisztort az akku töltöttségétől függően , akkor ha a nyomógombot szakítja ugyan úgy kiakad e a műszer mutatója mivel , akkor szabályozatlan lesz a töltés mértéke. Ki kellene hogy menjen , de nekem pont ez az ami nem tetszik , hogy a nyomógomb zárt állapotában is kiakad , és ilyenkor már szabályzott töltésnek kellene lennie , vagyis nem szabadna kiakadni a mutatónak.
Vagy a szabályzókör nem csinál semmit , és az a helyzet áll fenn amit fentebb leírtam.
(#) lajos1969 válasza kocsgab002 hozzászólására (») Júl 27, 2013 /
 
Köszi! Nyák lapból van az egész!
Működés közben.
A hozzászólás módosítva: Júl 27, 2013
(#) mindenes válasza lajos1969 hozzászólására (») Júl 27, 2013 /
 
Nagyon szép és formabontó lett, már a mi a kijelzőket illeti, hiszen mindenhol csak 7 szegmensest látni. Gratula hozzá!
(#) lajos1969 válasza mindenes hozzászólására (») Júl 27, 2013 /
 
Köszi!
(#) Mate55 hozzászólása Júl 27, 2013 /
 
Ezt a rendőr villogót építettem
Mellékeltem a kapcsolást, és a nyáktervet is.
(#) vicsys hozzászólása Júl 27, 2013 /
 
Nem annyira elektronika (bár az áramot jól vezeti ), de forrasztás van benne bőven. Ha valaki nem ismerné fel, ez egy steampunk stílusú gyűrű.
(#) szili83 válasza eyess hozzászólására (») Júl 27, 2013 /
 
Csak túlmegy, de ahogy megugrik, úgy visszaáll 4.5 amperre. Ez direkt ilyen maximumot ráadó állapot...

A leírás szerint a töltés jelző LED-nek (nálam sárga) ha eléri a beállított értéket, akkor ki kellene aludnia, de nem alszik ki. De a potival lehet szabályozni azt a feszt, ahol a töltő áram leeseik 0.3-0.5A-ra (csepptöltésnek jó). /ezért nem bánom, hogy nem alszik ki, csak furcsa/
Mellékeltem az eredeti, és az átdolgozott kapcsolást, amiből valaki dolgozott, és megépítette.

Ma méregetéskor elküldtem a tirisztort az örök PN átmenet mezejére... Úgyhogy most vége. (véletlenül a DMM A mérő állásban maradt, és GND és a tirisztor Gateje közé tettem... )

MÁS:
nem tudnám kiváltani ezt a tönkrement alkatrészt valami mással? (tranzisztorokkal?)
A hozzászólás módosítva: Júl 27, 2013
(#) ktamas66 válasza eyess hozzászólására (») Júl 27, 2013 /
 
Az antiparallel dióda nem az áramot korlátozza, hanem a műszerre jutó feszültséget, ami valahol az árammal arányos.
Itt egy gyári megoldás:

DSC00820.JPG
    
(#) erdgab válasza vicsys hozzászólására (») Júl 27, 2013 /
 
Hehe,de csecse,kedves vicsys.
(#) Mate55 hozzászólása Júl 27, 2013 /
 
Ezt is most építettem, ez egy nagyon egyszerű URH adó, bármilyen FM frekvencián fogható.
A tekercs 4 menetes, 0,8 vagy 1mm ármérőjű rézhuzal 10mm belső átmérővel. A tekercset kissé szét kell húzni úgy, hogy a menetek között kb. 1-1,5mm távolság legyen, tehát csupasz rézhuzal is jó. Leágazás a második meneten úgy, hogy a tekercs „3 lábú” legyen.
A képen egy wifi-nek a dobozába van beépítve.
A méretéhez képest egész jó a hatótávolsága. A hangolással szórakozni kell egy kicsit, érdemes műanyag csavarhúzóval végezni. Az antenna előtt lévő 20nf-os kondenzátor elhagyható.
A hozzászólás módosítva: Júl 27, 2013
Következő: »»   1066 / 1675
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem