Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   486 / 840
(#) Alkotó válasza pjg hozzászólására (») Júl 9, 2013 /
 
Miét szólsz bele ha nem tudod mit beszélsz?
Táponként van 2 db "L" profil, összerfordítva, így egy 6mm-es szárú "T" alakul ki. Aztán ebből az "egységből" van mindkét tápban. Anyagigényes, de nagyon is korrekt megoldás.
Csatoltam egy fotót is, igazolásképpen.
A hozzászólás módosítva: Júl 9, 2013

T profil.jpg
    
(#) granpa válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 9, 2013 /
 
'CIROKL' képén nem úgy látszik.
A hozzászólás módosítva: Júl 9, 2013
(#) CIROKL hozzászólása Júl 9, 2013 /
 
Egy kicsit csusztattam de látom van aki felfedezte és már nem is most tehát az általam felhasznált L idom az 40x40 és 3mm -es fal és oldalanként 2darab szembe forditva , ezért elnézést a kérdezőtől de azt nem kérdezte hogy milyen paraméterű táp-hoz szeretné a 3mm -es L idomot !
Bővebben: Link
(#) CIROKL válasza janikukac hozzászólására (») Júl 9, 2013 /
 
Na akkor most megteszem , milyen paraméterekkel rendelkező tápot szeretnél épiteni , amihez ajánlani lehet az L idom méreteit !
(#) janikukac válasza CIROKL hozzászólására (») Júl 9, 2013 /
 
Nem pontosan értelek, de egy 30V/3A-os 2.7.4a fog épülni.
(#) zenetom hozzászólása Júl 10, 2013 /
 
Sziasztok!
Van valakinek tapasztalata erről az XL4005-ről?
Csak most láttam, hogy apróba is hirdetik.
(#) atiotezer válasza zenetom hozzászólására (») Júl 10, 2013 /
 
Pár-száz darabot elhasználtunk már. Csak ajánlani tudom.
A túlfeszültséget nem szereti. 32V a max bemenő feszültség
34V-nál már vége van.
Van külön IC-is, ha esetleg érdekel.
(#) zenetom válasza atiotezer hozzászólására (») Júl 10, 2013 /
 
Köszi, lehet érdeklődöm majd!
A hozzászólás módosítva: Júl 10, 2013
(#) fecus hozzászólása Júl 15, 2013 /
 
Elkészült az Alkotó-féle táp. Alább a "mű". Két képet csatoltam.
A kijelzőt egy ARM proci hajtja, ami méri a feszültséget, áramot a hűtőborda hőmérsékletét és kapcsolja a ventilátorokat.

Egy kérdésem maradt: Egy TDA1557Q-val készült erősítőt próbáltam vele. Csúnyán sípol, gerjed. Összeraktam a későbbi tápját (trafó, híd, puffer) azzal jó. Nem túl magas a labortáp belső ellenállása? Mi lehet a gond?
(#) Attila86 válasza fecus hozzászólására (») Júl 15, 2013 /
 
Jó lett! A szoftvert te írtad?
(#) Alkotó válasza fecus hozzászólására (») Júl 15, 2013 /
 
Belül kusza, de az előlep nagyon szép, letisztult. Gratulálok.
Amikor gerjedési gyanúd van, akkor tegyél a kimenetre a terheléssel párhuzamosan egy szkópot. Így ellenőrizni tudod a valós feszültség alakját. Nekem csak egy sokkal korábbi verzió volt megépítve, amit ellenőriztem ilyen módon, és annál nyoma sem volt gerjedésnek. (próbálhatsz egy másik műveleti erősítőt berakni, ami 50Ft körüli beruházás).
(#) Alessandros hozzászólása Júl 15, 2013 /
 
Sziasztok!

Megépítettem az alábbi labortápot: http://www.hobbielektronika.hu/cikkek/stabilizalt_labortapegyseg_0-...l?pg=1

Sajnos azonban pillanatnyi ügyetlenségemnek hála, bekapcsolt állapotában, 12V-ot zúdítottam a kimenetre egy akkumulátorból, ami 5.5 Ah-s. Ezek után nem működik tovább a labortáp ahogy az várható. A kérdésem az lenne felétek hogy meg tudnátok-e mondani hogy mely alkatrészeket kell nyilvánvalóan kicserélnem?
(#) Alkotó válasza Alessandros hozzászólására (») Júl 15, 2013 /
 
Annyira filozofikus a kérdésed, hogy nem bírom megállni egy hasonló indíttatású válasz közlését: "Nyilvánvalóan a hibás alkatrészeket kell cserélni."
Nem cikizni akarlak, de magas labda volt.
(#) fecus válasza Attila86 hozzászólására (») Júl 16, 2013 /
 
Köszi. Igen. Ez volt a fejlesztési idő nagyja.
(#) fecus válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 16, 2013 /
 
Sajnos kusza. Olyan szűk lett, hogy nem tudtam strukturálni. Kerestem olyan vékony, csavart kábelbandázst, de drága lett volna hozatni kintről.

Majd kérek szkópot és megnézem.
A műveleti erősítőket beforrasztottam, így inkább hidegíteni fogok. Kösz.
(#) _vl_ válasza fecus hozzászólására (») Júl 16, 2013 /
 
Egy apróság: ugye nem úgy kell érteni ezt:
Idézet:
„a későbbi tápját (trafó, híd, puffer) azzal jó.”

hogy pufferkondik nélkül próbáltad a terhelést? Mert annak nincs túl sok esélye jól működni.
(#) fecus válasza _vl_ hozzászólására (») Júl 24, 2013 /
 
Nem.
1. próba: a komplett erősítő (csak 12V egyen kell neki) a labortápra kötve: gerjed és az egyik felén melegszik a hangszórót helyettesítő ellenállás.
2. próba a későbbi táp megépítve teljesen (szabályozatlan, szűrt 12V) és rákötve az erősítő (egy életem, egy halálom...) és megy szépen.
(#) proli007 válasza fecus hozzászólására (») Júl 24, 2013 /
 
Hello! Nem érted, amit _vl_ mond? 1-2 tegyél a labortáp kimenetére egy böszme kondit..
Akkor majd működni fog. Ha az erősítő "irritálja" az áramkorlátot, mit gondolsz mit fog kezdeni egyik a másikkal? üdv!
(#) _vl_ válasza fecus hozzászólására (») Júl 24, 2013 / 2
 
Idézet:
„a komplett erősítő (csak 12V egyen kell neki) a labortápra kötve”

Van-e a komplett erősítődben szép nagy pufferkondi?
Ha nincs, akkor legyen. Ha van (és megfelelően méretezett), akkor meg nem gerjedhet...
A pufferkondi hozzátartozik a fogyasztóhoz. A labortáp hatékony áramkorlátozást tartalmaz, ami csak úgy tud működni, hogy az áramkorlát utáni szekcióban már nincs benne érdemi méretű pufferkondi. Ha lenne, akkor hirtelen terhelésre abból a kondiból az áramkorláthoz mérten hatalmas áramlökés tudna kijönni, és az egész áramkorlátnak semmi értelme nem lenne, mert nem érvényesülne.
Emiatt a fogyasztó kénytelen tartalmazni a működéséhez szükséges pufferkondikat. Hangfrekvenciás terheléshez mondjuk nem kell túlbonyolítani, egy értelmes méretű elkó elég tud lenni. Ha van digitális IC a kapcsolásban, oda mondjuk kötelező minden táplábhoz közvetlenül egy-egy 100nF-os kerámia, analóg IC-knél ez nem annyira kritikus, de ők is megköszönik szépen, ha kapnak.
(#) c27 hozzászólása Júl 26, 2013 /
 
Sziasztok!
Elsősorban Alkotót keresném. Még tavaly kezdtem el építeni a v2.7.2 vagy v2.7.3 tápegységet nem tudom pontosan melyik is, talán ugyanazzal a kapcsolási rajzzal fut mindkettő ez nem is érdekes. A lényeg, hogy a 3db 0R68 2W-os ellenállás igen takarosan melegszik 2A-es kimeneti áram esetén, nem is beszélve amikor 4A-rel van terhelve a táp. Egyébként 25V 4A-es. A kérdésem az, hogy ez normális e, mert minden más funkció normálisan működik, áramkorlát, fesz. szabályzás és semmi más nem melegszik. Mit lehet kezdeni ezzel a problémával, mert tartós 4A-es használat esetén nem biztos, hogy bírni fogják az ellenállások, 1 perc alatt annyira felmelegednek, hogy kézzel nem tudom megfogni őket. 3W-os példányokat eddig nem sikerül beszereznem.
Egy másik kérdésem pedig az, hogy az áramszabályozó poti vezetéke megszakadt, csak nem vettem észre először és erős terhelésnél az áram felszaladt 18A-re igaz csak 1mp-re. Ilyen jellegű meghibásodások esetén nem lehetve csinálni valamit, hogy mégse szálljon el a táp ha épp nem vagyok ott?
Remélem tudsz segíteni annak ellenére, hogy ez már egy viszonylag régen tervezett tápegység, csak most jutottam el a dobozolással oda, hogy pár nap múlva össze tudom rakni teljesen.
(#) proli007 válasza c27 hozzászólására (») Júl 26, 2013 /
 
Hello! (Alkotó helyett..)
- A shunt ellenállásokon 4A esetén közel 1V feszültség esik. Ekkor a teljesítmény 4W. Ez oszlik el, 3 ellenállásra, ami ellenállásonként 1,33W-ot jelent. Vagy is a 2W-osnak el kell viselni. Az, hogy rásül a mancsod, nem csoda, de egy ilyen ellenállás akár 150 fokos is lehet. A lényeg, hogy ne szorosan a panelre legyen szerelve, hanem elemelve. Valaha egy kis kerámia gyöngyöt húztunk a lábakra..
- Esetleg lehet a potihiba ellen védekezni, ha poti "csúszka" és a "min" láb közé, egy piros Led-et teszel (anód a csúszkán). Ekkor maximum 50%-al fog nagyobb áram folyni mint a maximum. Persze ha valami tranyó-kis áramkör-Led van a táp kimenetén, nagyon boldog nem leszel.
üdv!
A hozzászólás módosítva: Júl 26, 2013
(#) _vl_ válasza c27 hozzászólására (») Júl 26, 2013 /
 
Egy teljesítményellenállás névleges teljesítményén terhelve kb. 80-120 fokot fog melegedni a környezetéhez képest. Ha 66%-on terheled (1.33W/2W), akkor ennek arányában kb. 50-80 fokot. Most van kb. 30-35 fok árnyékban, szóval egy 80-120 fokra melegedő ellenállás abszolút reális. Az egyik opció, hogy nagyobb teljesítményű/mennyiségű ellenállást használsz (ha kézzel megfoghatót akarsz, akkor a névleges teljesítményének max. 20%-át használhatod ki, tehát 3x ennyi/ekkora teljesítményű ellenálláshalmaz kell), a másik, hogy hűthető kivitelt veszel (aranyáron), és a rápakolod a tápba amúgy is kellő hűtőbordára. Vagy hagyod így, és megoldod, hogy semmit ne gyújtson fel, és ne legyen elkó se a közelébe, mert annak 100 fokon nagyon rövid az élettartama.
A hozzászólás módosítva: Júl 26, 2013
(#) c27 válasza proli007 hozzászólására (») Júl 26, 2013 /
 
Helló.
Ok, kösz a segítséget mindkettőtöknek! A potihiba amúgy elég ritka ez is inkább érintkezési hiba volt a vezetéknél, de a led jó ötlet, legalább a tápegység egyben marad ilyen hiba esetén, remélhetőleg többet nem fog bekövetkezni.
Az ellenállás sajnos már a nyákra elég szorosan rá van ültetve, de lehet megpróbálok egy alutömböt kifúrni és átbújtatni rajta az ellenállásokat, úgy, hogy azért ne zárja rövidre az ellenállások két végét, egy kicsit rövidebbre csinálom. Remélhetőleg ez is jelent valamit. (Legfeljebb kitöltöm valamivel műgyantával vagy samottal.)
(#) louis0328 hozzászólása Júl 26, 2013 /
 
Sziasztok!

Megépítettem a következő labortápegységet:
http://www.hobbielektronika.hu/cikkek/stabilizalt_labortapegyseg_0-...a.html
Működőképes, viszont a áramerősség nincs benne, lemértem, 0.3A a maximum amit lead. Gondolom ezért is nem villan be az áramkorlát led, ha rövidzárat okozok.
Feszültséget teljes mértékben képes leadni 0-30V-ig

Lehet az az oka, hogy nem megfelelő ellenállásokat választottam? Az alkatrészlistán nem volt megadva hogy hány wattosaknak kell lenniük, csak néhány darabon.

Válaszokat előre köszönöm.

ui.: "Kezdő" vagyok az elektronikában, saját kútfőre tanulok.
(#) proli007 válasza louis0328 hozzászólására (») Júl 26, 2013 /
 
Hello!
- Az áramkorlátot jelző Led jelez, ha a beállított áramkorlátot eléri a kimeneti áram. Itt az áram határolódik, és a Led jelez.
- Ha kimenő áram alacsony értékű, az három dolog okozhatja.
a. A Shunt ellenállások értéke magas. (Simán előfordulhat, ha az áram pont tizede az eredetinek, hogy az R7/R23 ellenállások tízszer akkorák mint kellene.)
b. Az áramszabályzó potiról kicsi referencia feszültség érkezik. A potiti feltekerve meg kell mérni a poti csúszkán lévő feszültséget a kimenet negatív pontjához képest. Ha ezt a feszültséget elosztod R7/R23 eredő ellenállásával, megkapod a maximális kimenő áramot.
c. A végfok áramerősítése kicsi, nem képes kiadni a megfelelő értékű áramot. Beállítasz egy közepes kimenti feszültséget, terheletlenül, és terhelve megméred az IC2 6-os lábán a feszültséget. Ha az terhelve majd a nyers tápfeszültségen van, akkor lehet nem működnek a végtranzisztorok.
- Az áramjelző Led működését ellenőrizheted a IC3 6-os lábának feszültségmérésével. Ha az nem a tápfesz közelében van, akkor világítani kellene a Led-nek. De Q3 tranyó kollektor-emitterét rövidrezárva is jelezni kell a Led-nek. Lehet fordítva kötötted be a Led-et.
üdv!
(#) Proci_85 válasza c27 hozzászólására (») Júl 26, 2013 /
 
Melegedő ellenállás: egy másik labortáp kapcsolásnál engem is zavart. Gyári kapcsolás 2-3 W-os ellenállást javasolt. Kezdetben rögtön 5W-ra cseréltem, majd később 10W-osra. Szép hosszúkás téglatest, de elfér és nem melegszik nagyon.
Megszakadt poti: ebbe szintén beleestem csak fesz.állító potival, így nálam a feszültség szaladt meg. Kihajítottam a gagyi filléres potikat és rendes fém tokosat (később helipotit) vettem bele. 5 éve szuperül üzemel
A hozzászólás módosítva: Júl 26, 2013
(#) szili83 hozzászólása Júl 28, 2013 /
 
Sziasztok!
Egy labortápegységet szeretnék építeni.
A megfelelő feszültség előállítására ezt gondoltam.
Elvárásaim: 0-30V-ig (ha 30 v feletti az sem gond) szabályozható legyen, és áramkorlátot is be lehessen építeni.
(#) Csupasz válasza szili83 hozzászólására (») Júl 28, 2013 /
 
Szia
Amit linkeltél az nem labortáp, hanem egy kapcsolóüzemű táp.
Találsz a topikban több olyan labortápot, ami a leírt igényeidnek megfelel.
Külön ajánlom az Alkotó mester tápjait, már sokan utánépítettük, és ha valamit változtatni szeretnél rajta, arra is találsz megoldást a topikban.
(#) szili83 válasza Csupasz hozzászólására (») Júl 28, 2013 /
 
Ez lenne a "trafó", és ez köré szeretnék egy megfelelő feszültség/áramszabályozót.
(#) Csupasz válasza szili83 hozzászólására (») Júl 28, 2013 /
 
Bocs, most már értem....
A 36V az megfelelő, viszont segédtápra is szükséged lesz, amit egy paneltrafóval meg tudsz oldani.Bár ha az anyagi oldalát nézem, ennyi pénzből már tudsz venni egy megfelelő toroidot...
Következő: »»   486 / 840
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem