Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Laptop javítás, tuning

Témaindító: angelero, idő: Jún 15, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   124 / 283
(#) arion válasza tomipap hozzászólására (») Júl 29, 2013 /

Nem. Mint mondtam is a BGA lábazású SIS chipeket kikerültem, csak a többi alkatrészt forrasztottam. Utólag átgondolva nem is kellett volna az egész lapot forrasztani. Valamelyik nagy chip lába lehetett kontakthibás mindkét gericomban. Bővebbet majd fogok még írni mert most vettem egy alaplaphibás blockbustert, és ott majd módszeresen kikeresem melyik volt a hibás chip, nem melegitem át az egész lapot, hanem csak a chipeket egyenként és ellenőrizve melyiknél indul be. Ami biztos h nem az északi/déli híd a hibás, már ha lehet így nevezni a nagy SIS chipeket, valamint a vga is hibátlan volt.

ps: nem az egész lapot melegítettem egyszerre hanem módszeresen mentem végig az alkatrészeken ahogy fentebb is írtam.

Hajszárítót felejtsd el az csak a hajadra jó, hőlégfúvó meg a festék leégetésére ablakkeretről.....

pl most van nálam egy acer aspire 5100, bekapcsol de képet nem ad. nincs is értelme foglalkozni vele, felszakadtak a lábai az IXP460 ati chipnek. kár érte de nem gazdaságos a javítása egy 2006-os modellnek főleg h újrqa kéne golyózni az emlitett chipet.
Bár ha nagy leszek majd beruházok talán egy reflow állomásba.... csak munka eddig nem nagyon akadt rá.

Az kimaradt: az egész lapról mindent eltávolítottam amit lehetett és lekentem folyasztószerrel amit BGA reflow-nál is használnak. Úgy melegítettem át a panelt majd a kihült lapról nitro oldoszerrel lemostam a maradék folyasztószert. Lehet e nélkül is de ez a biztosabb.
A hozzászólás módosítva: Júl 29, 2013
(#) tomipap válasza arion hozzászólására (») Júl 29, 2013 /

Hat azt en is csak hobbibol raknam ujra. Allomassal le lenne a dolog tudva 20-30 perc alatt. De akkor sem fizetne ki erte senki a javitast. 5100 meg extensa 300x nekem is van itt 2-3 db amivel mar csak azert nem foglalkozom mert sok ertelme nincs. A 2006-os modellekbol mar valoban nem sok van ami megerne egy miset... Bar ha a 15´4-es WXGA akkor az meg azert jo netezni meg kisebb feladatokra. Gondolom a Turionos csoda mert akkor legalabb 2 magvas.
A hozzászólás módosítva: Júl 29, 2013

Reflowról annyit: volt egy lapom amit magamnak hobbiból meg akartam menteni. Forrólevegővel leszedtem a az intel chipet, letakarítottam, forrasztásra előkészíitettem a panelt. Az intel bga lábait is letakaritottam lemostam golyózásra előkészitettem, majd elvittem szakihoz az előkészitett dolgokat. Ránézett és közölte 30 ezer. No comment. a munka nagyját én csináltam meg. a lap azóta is pihen a szekrényben jobb sorára (BGA-ra) várva.

Nem. Turion X64 dolgozna benne. egy magos.....

Ez mar reball nem reflow. Persze az sok ezert, de ezt sztem tudok olyat mondani aki egy 10-esert biztos felrakja neked. Az is kerdes, hogy mikor tortent az eset. Az ar az egy masik kerdes, itt a technikai resze a lenyeg. Az sem mindegy, hogy hova viszed. Ha valaki vett egy par millios rendszert, akkor nyilvan olyan produktumot tud felmutatni aminek ara van. Akinek meg egy 3-500.000.- allomasa van az azert nem minden esetben dolgozik horror aron. A minoseg is lehet akar kozel tokeltes.

Jogos: Reball. kb 1 éve már de az a baj h azóta a gép értéke a 10 ezerhez közelit kompletten: így pedig már nem igazán éri meg.
Főleg hogy ennyiért komplett működő gépet is lehet venni, ugyanilyet.ps. 2004-es modell, acer 290.

Hat azzal semmit sem erdemes csinalni ez valo igaz.
(#) akos153 hozzászólása Júl 30, 2013 /

Megkérdeztem az egyik számtekes boltba, 15.000 ft-ért melegítené meg a lapot. Szerintetek megéri ennyiért megjavíttatni? Feltéve ha ez segít rajta.
(#) tomipap válasza akos153 hozzászólására (») Júl 30, 2013 /

Itt a kerdes az, hogy mit jelent naluk a melegites. Ha azt, hogy a hatso muhelyben orrba szajba toljak neki a meleget akkor inkabb felejtsd el. Ha tenyleg az a baj, hogy a BGA forrasztasok a serultek akkor egy jo flux komboval megaldott infras reflow csodakra kepes. Ha meg nem segit akkor adni kell neki egy reballt. Ha ott ahol ezt megkerdezted nem tudnak reballozni es chipet cserelni szukseg eseten akkor inkabb ne vidd oda "melegiteni". Ha viszont profi szerviz es felvannak keszulve arra az esetre is, hogy mi van ha a melegites nem segit akkor mas a helyzet. De sajnos a tapasztalat az, hogy olyanok akik melegitesben profik olyan sok van. Csak sajnos ez sok esetben csak par hetig esetleg honapig er valamit aztan ismet ugyan ott tartasz.

Van olyan, hogy a rendes reflow valoban eleg a tartos javitashoz. Viszont az kicsit tobb mint sima ramelegites. Hig !erre a celre valo! fluxot a lapka ala kell juttatni majd lemaszkolni korbe suru flux-al. Aztan a bevalt profilon mehet a reflow. De egy hozzaerto mar a chip es alaplap szemrevetelezese utan megmondja neked, hogy erdemes e egyaltalan hosszu tavon ezt valasztani vagy inkabb rogton fel kell tenni egy uj chipet. nVIDIA halasan ellatja a szervizeket a hibas vagy gyenge minoseu chip szeriakkal.
A hozzászólás módosítva: Júl 30, 2013
(#) akos153 hozzászólása Júl 30, 2013 /

Egy jó szakemberre szeretném bízni, akinek a keze alól minőségi munka jön ki nem pedig egy összetákolt valami ami jó ha pár hétig bírja. Köszönöm még egyszer a segítséget tomipap !
(#) eyess válasza akos153 hozzászólására (») Júl 30, 2013 /

A melegítgetés ideig óráig lesz csak jó.
Le kell szedi újra rakni már ha az a baja.
(#) pcb12 válasza akos153 hozzászólására (») Júl 31, 2013 /

Egy BGA hibával megáldott gép javításával nem lehet megítélni, hogy az adott szakember milyen minőségben dolgozik, mivel a BGA javításokat nagyon sok minden befolyásolja.
Pl az alaplapi hordozó vastagága esetleg vetemedése vagy már sérültek- e a pad-ek stb...

Egy sikeres javítás ami elmegy mondjuk fél egy évig már sikeresnek mondható. Nagy csodákat nem lehet elvárni.
(#) tomipap válasza pcb12 hozzászólására (») Júl 31, 2013 /

Mar miert nem lehet megitelni? Persze nem elitelni, de azert a kihozatali arany egesz erosen leirja, hogy milyen szakember az a szakember. Ha a BGA hiba valoban es tenyleg valoban forrasztasi hibara utal akkor az ujra golyozas utan annak a gepnek minden tovabbi nelkul mukodnie kell addig amig egy masik hiba nem merul fel.

Az alaplap nem vetemedhed komolyabban ehhez kell a szakember es a jo allomas amin dolgozik. A PAD seruleseket is kijavitja egy szakember de ezek nem surun serulnek maguktol. Inkabb a chip leszedeskor, de az meg nem szakemberre vall.

Ha egy ujonnan felrakott chip fel evig mukodik akkor azt NEM szakember rakta fel.
A hozzászólás módosítva: Júl 31, 2013
(#) akos153 hozzászólása Aug 1, 2013 /

Szerintetek megéri ebay-ről rendelni új BGA chippet? Egész olcsón találtam (3000-10000 ft) között. Ingyen kiszállítással, csak legfeljebb heteket kéne rá várni míg megérkezik.
(#) tomipap válasza akos153 hozzászólására (») Aug 1, 2013 /

Felejtsd el. Tobbnyire bontottat kuldenek nem ujat... Nem is lenne baj, csak sokszor rahazudjak, hogy uj. Tul sokszor.
En toluk rendelek tobbnyire Bővebben: Link
Borzaszto weboldal de en skypeon beszelek veluk tobbynire. "jason.strong66" Ez is vicces

Ettol fuggetlenul megbizhatoak es uj IC-ket kuldenek. De ezert szeretem skype-on visszakerdezni, hogy uj, bontott, etc.

Masik ceg akikkel eddig nem volt bajom: Bővebben: Link
(#) akos153 válasza tomipap hozzászólására (») Aug 1, 2013 /

Köszönöm, át nézem őket.
A másik kérdésem az lenne, hogy a chippen találtam egy pár adatot mégpedig a következőket.
Ebbe a sorrendben:

AMD
Radeon IGP
1038
MADE IN CHINA
P3F614.00
216-0752001

Itt mit kell nézni új chip esetén? Melyik az a számsor? Az utolsóra tippeltem arra a kereső is hozott be bőven találatot.
(#) tomipap válasza akos153 hozzászólására (») Aug 1, 2013 /

Bizony az utolso szam az ami neked kell. Azzal betudod azonositani a chipet. Van ilyenem itthon mert kb 2 hete csereltem, de messze vagyok es igy mar joval olcsobb kinabol rendelned. Altalaban minimum 2db-ot rendelek mindenbol. Ha minden kotel szakad akkor szolj.
A hozzászólás módosítva: Aug 1, 2013
(#) arion válasza tomipap hozzászólására (») Aug 2, 2013 /

Nos a hibát nem tudtam behatárolni, mert nem derült ki egyértelműen melyik alkatrész volt a ludas. Viszont a lap elindult, és külső monitoron van is kép hibátlanul. Ami viszont rejtély: a saját kijelzőjén nincs. A kijelzőpanel, a cső, és az inverter rendben van, másik gépben jól működik. Ebben a gépben viszont a cső sem gyújt be. Ha kívülről én inditom el a csövet akkor a kijelzőn semmi sem látszik ami az indulását mutatná a gépnek, csak a kurzor villog a bal felső sarokban egy néhány másodperc után. Ha a saját kijelző rajta van a gépen, akkor a külsö monitoron nem ad képet, és billentyű kombinációval sem lehet váltani külső-belső-szimultán üzemmódok között. Van ötleted merre keressem a hibát? Miért nincs kép a saját kijelzőjén? Miért nem lehet váltani a kijelző üzemmódok között, miért nem megy az inverter?
(#) tomipap válasza arion hozzászólására (») Aug 2, 2013 /

South/North bridge vagy GPU. Sajnos nincs otletem. Oszintem bevallom en sokat a hasonlo hibakon nem szoktam agyalni mert tovabb tart mint leszedni a chipeket es visszarakni, netan egy uj chippel kiprobalom ha nem vagyok biztos a dolgomban. Olyankur bujom at a gepeket jobban amikor nem adnak eletjelet.

Az ilyen esetekben mint a tied, 95%-ban felveszem a BGA-kat es ujra forrasztom oket. Ezeken a reflow rengetegszer semmit sem segit, de leszedes es visszarakas utan szinten mindig beindulnak.

Milyen gep ez most pontosan? Elvesztettem a fonalat, sorry.
(#) TOM5555 hozzászólása Aug 2, 2013 /

hello mindenki
segitséget szeretnék kérni: van egy nem túl új toshiba laptopom aminek az a gondja, hogy bekapcsolás után kb 2mp-el kikapcsol a hűtőventije és utána el sem indul. Mi baja lehet? Hogy lehetne orvosolni?
Köszi a segitséget
(#) tomipap válasza TOM5555 hozzászólására (») Aug 2, 2013 /

Es a gep mukodik "rendesen"?
(#) pcb12 válasza arion hozzászólására (») Aug 2, 2013 /

Esetleg LCD switch? Vagy inverter kábel?
A hozzászólás módosítva: Aug 2, 2013
(#) tomipap válasza pcb12 hozzászólására (») Aug 2, 2013 /

Akkor nem villogna a kurzor a kepen szerintem.
(#) pcb12 válasza tomipap hozzászólására (») Aug 2, 2013 /

Ha nincs háttérvilágítás attól még a képtartalom tökéletesen működik.
Nem tudom hallottál e már arról a hibáról, hogy háttérben van kép, vagy erős fénnyel megvilágítva háttérbe látszik a kép.

Persze. De a kijelzo kapcsolo nem csak az invertert kapcsolja le elvileg. Bar ez valtozhat gepenkent.

A baj az, hogy a gep nem indul csak a kurzor villog es nem indul a vilagitas sem.

Említett hibák miatt is lehet vagy elgörbült a LVDS kábel csati lába.
Ez mindenképpen orvosolható probléma.
De viszont a kapcsoló csak az invertert kapcsolja.

Hat ez mondjuk tenyleg nem hulyeseg, de szerintem ettol tovabb menne a boot postra.

Vagy nem. De nem tudunk semmit a gépről pl van e benne HDD, másik memóriával lett e próbálva stb...
Következő: »»   124 / 283
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem