Fórum témák
» Több friss téma |
Még annyi kérdésem lenne hogy az L tekercshez milyen tekercset kell beilleszteni?
Ha 100 MHz -es sávra akarod, akkor pont olyat, mint az FM vevők oszcillátorában látsz.
5 mm átmérőre 3 - 4 menet 0.5 - 0,8 zománchuzalból.
Tökéletes áramkör mérőerősítőnek műszerekhez, komparátornak hőfokszabályzóhoz, eszközerősítőnek fényellenálláshoz, fotodiódához stb. Hangfrekihez már nem.
Üdv. Köszönöm a választ, lenne egy másik rajz, mellékelem, ez talán komolyabb az előzőnél? Talán még a 7,6MHz-es kvarc is beszerezhető hozzá.
A hozzászólás módosítva: Aug 4, 2013
Ha esetleg van valakinek más sztereokóder rajza, amihez beszerezhető minden alkatrész megoszthatná, köszönettel venném.
Ha esetleg elolvasnád ezt a cikket,Ebben egy gyári sztereó kóder van, használhatod külön csak a kóderét, de használhatod teljes adónak is. Előnye, hogy egy kapható 38 kHz -es kristály kell bele.
Egyébként a második rajzod amit csatoltál, korrektebb, a pilot szintet állíthatod. Ugyanazon az elven működik, mint az előző. A 7,6 MHz -es kristály helyett, minden olyan kristályt használhatsz, aminek a frekijét 76 kHz re tudod leosztani. Azért 76 kHz, mert a kapcsolgatási frekvenciának 38 kHz -es négyszögjelet (50 - 50 % kitöltés) legkönnyebben egy 76 kHz órajelű 2 -es osztású bistabil áramkörrel tudod előállítani. Az pedig nagyon fontos, az áthallások minimalizálására.
Köszönöm, ezt láttam de viszont több helyen azt írták erről, hogy hangminősége nem a legjobb. A 7,665 Mhz-es kristályt nem lehet hozzászabályozni az áramkörhöz?
Nem hiszem. Ezt a kristályfrekvenciát oszd el egy egész számmal, hogy pontosan 76,000 kHz -et kapjál. Ha nem sikerül, akkor nem jó. Ha kapsz egy egész számot, amivel ha elosztod, akkor a feladat, már csak annyi, hogy kell készítani egy olyan osztót, aminek az osztási aránya pontosan annyi.
A minőségről csak annyit, hohy az IC ben is nagyon hasonló áramkör dolgozik, mint a csatolt képeken látható. Ha precízebb kódert szeretnél csinálni, az sokkal rázósabb feladat, kétszeresen kiegyenlített keverővel kell előállítani a SSBSC különbségi jelet, és előtte egy mátrixal az összeg, és különbségi jelet., külön külön beállítani a jelszinteket, a preemfázist, a megfelelő szűrőzést, mindezt úgy, hogy a fázistorzítás a lehető legkisebb legyen. Egy ilyen nem kispályás feladat, de hobbi szinten nem hiszem hogy szükség lenne rá. Egy ilyen kapcsolgatós áramkörrel könnyen el lehet érni 38 -45 dB áthallási csillapítást, ami kommersz célokra bőven elegendő, (a jelforrásaidból sem jön ki jobb minőség, a komplikált áramkörrel elérhető 80 dB körüli áthallási csillapítás csak stúdiókban szükséges.
Mutatok egy szimpatikusat, korszerűbb műveleti erősítőkkel: Bővebben: Link
Cserébe se a vivő, sem a pilot nem pontos, és nem is stabil.
Hát legyen kvarcpontos a vivő meg a pilotjel, de azért az erősítést meg összegzést érdemes kisebb zajú, jobb paraméterekkel rendelkező erősítőkre bízni.
Egyszerű sztereó FM rádióadó:
A hozzászólás módosítva: Aug 4, 2013
Működőképes, bár kissé alkatrésztemetőnek tűnik. 1 pályázatnál mondjuk mindegy. Az 555-ös is pont jó arra, amire szánták. Aki akar kísérletezni, lehet ajánlani.
Ha a vivő, meg a pilot nem stabil frekvenciájú, a demodulált, dekódolt jel susogni fog, az instabilitásnak megfelelően.
Szerencsére a modern PLL-alapú sztereodekóderek jelentős frekvenciabehúzási tartománnyal rendelkeznek, tehát nem olyan kritikus a helyzet. De az persze fontos lenne, hogy ne valami nagy frekvenenciával ingadozzon a vivő. frekvenciája.
Üdv. Jól nézne ki, de instabil lehet, ahogy más is írta. Van egy régebbi RT évkönyves rajzom, mellékelem, bár valahol olvastam, hogy nehézkes beszerezni hozzá a 19MHz-es kvarcot, vagy nem is lehet. Valahogy át lehetne alakítani, hogy egy 38kHz-es kristállyal működjön?
Sziasztok.
Épp ilyesmiben vagyok benne én is. Tervezési fázisban van a hdd-mp3 lejátszó, és hozzá a sztereó kóder, meg a többi is persze, mert meguntam a vacak minőséget... Ezért itt egy egyszerű kóder, mely persze a sallangoktól mentes, így tovább fejleszthető. pld. ez. Mivel nincs épp kéznél attiny12 ezért átírom majd tiny45-re, meg kikísérletezem, hogy mennyit kell mahinálni a programban a nop-okkal, hogy más értékű kvarccal is használható legyen. Ui: a lényege, a kontroller, mely elkészíti az ellen-fázisú 38kHz-t és a pilotjelet. Szerintem zseniálisan egyszerű. A hozzászólás módosítva: Aug 4, 2013
Ez tiszta sor, egyet értek. A 300-al a falba résszel nem.
sziasztok! én olyan rádiótadót szeretnék építeni, ami minden FM frekvenciára sugároz egyszerre. ez lehetséges? ha igen, valaki tudna segíteni ebben? előre is köszi!
Szia!
Zavaróadót szeretnál csinál, amolyan radio jammer-t?
Miért? Ki vagy te, terrorista? Miért akarsz egyszerre mindenkit zavarni?
Mondjuk egy sok szikrát termelő elektromos berendezéssel, majd megbüntet a frekvencia garázdálkodás.
szóval van egy olyan szituáció például hogy valaki jön mögöttem autóval és nem tartja a követési távolságot, gondolom neked is ismerős a helyzet. na például ilyenkor beszólna neki egy hang, hogy ezt azért mégse kéne.
tehát nem egy ilyen nagy adót szeretnék, hanem egy kb. 20m-es hatótávú, hordozhatót A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2013
Ilyet nem lehet csinálni rádiós eszközökkel és nem is lenne egy etikus meg biztonságos dolog. De hogyan tudnád úgy irányítani a "beszólást", hogy csak a célautó rádióján szóljon? Kezdd a mondatokat nagy betűvel!
Hát ezt természetesen nem lehetne szabályozni. Hallaná mindenki, akihez elér. De ha úgyse lehet ilyet csinálni, akkor tárgytalan az egész.
![]()
Ha valaki felírja a rendszámodat, feljelent a felvétel alapján, jól megnézheted magad! Tanuld meg mindörökre: Magyarországon a CCIR-FM sávban, meg a többiben is: CSAK ÉS KIZÁRÓLAG ENGEDÉLLYEL SZABAD SUGÁROZNI! A hatóság is kőkeményen odafigyel, attól, hogy esetleg nem látod őket. A felvétel alatt azt értem, hogy valaki rögzíti a te beszólásodat egy mp3 formátumban, azt meg átadja a rendőröknek a feljelentéssel együtt. Az meg senkit nem fog érdekelni, hogy hány méter a hatótávolsága, meg ennyi a teljesítménye. Remélem, világos voltam.
U.i: Úgy tudom, hogy még műterhelésre sem szabad ilyet használni, mérési célból. A hozzászólás módosítva: Aug 12, 2013
Marad a középsőujj meg az ökölrázás, azt nem mérik be...
![]()
Mit értesz azon, hogy minden frekvencián? Egy adó mindig egy sávban sugároz, a modulációtól függően. Ami frekvenciát látsz, az ennek a sávnak, csatornának a közepes frekvenciája.
A hozzászólás módosítva: Aug 12, 2013
Nem csak Magyarországon, hanem a világon mindenütt szabályozva van a frekvencia használat, a nemzetközi rádió szabályzat (RR) alapján. Persze ideig óráig vannak mindenhol illegális felhasználók, de ennek ideje elsősorban az illetékes ország hatóságának fürgeségétől függ.
Egy adásra alkalmas rádióberendezés előállításához, forgalmazásához, használatához, külön külön engedély kell. Néhány, jól meghatározott esetben a használat engedélyezésétől eltekintenek. Ezek az SDR, (rövid hatótávolságú) ill., LPD (kisteljesítményű) berendezések, de ezeknek is van valamilyen megelőző engedélyük, pl. forgalmazási engedély. Ezekhez már további, használati engedélyre már nincs szükség.
Lehet, hogy hallanák sokan, csak épp az nem akinek szánod. Honnan tudod hogy rádiót hallgat, azt is épp melyik frekvencián, vagy éppen CD -t, MP3 -at, vagy épp mit.
Sajnos ez a követési távolság be nem tartás nagy gond és igen elterjedt. Engem is nagyon zavar, de nem lesz rá jó a megoldásod... Ahogy írták, nehezen megvalósítható (bár akaratlanul több régi motorkerékpár gyújtása még a TV adást is tönkreteszi közelről!), azon felül nem is lenne biztos, hogy célba talál, ráadásul törvénytelen is...
Hihetetlen butának tartom azokat az embereket, akik nem figyelnek erre oda, és másokat is veszélyeztetnek, elfelejtik azokat a szabályokat, amik nélkül igen nagy szerencsejáték a közlekedés... ![]() Legutóbb egy hölgyeménnyel jártam így, hosszan jött utánam, úgy, hogy már nem is láttam a rendszámát. Kitettem az indexet és levettem a lábam a gázról...megállásig jött mögöttem 2-3m-re...közben telefonált...kicsit értetlenkedett (mások ilyenkor már integetnek és szidnak), majd megelőzött és nem sokra rá befordult egy áruházhoz. Utána mentem, megálltam mellette a parkolóban, még mindig beszélt. Megvártam. Megszólítottam (köszönés és, hogy ne ijedjen meg), majd kérdeztem tőle, hogy van-e sejtése, hogy miért álltam le az út szélére. Nem volt neki. Rákérdeztem a követési távolságra, amit az oktatók elég sokat hajtogatnak, valamit, hogy akár 50-nél, hogyan védte volna ki az ütközést, ha nekem fékeznem kellett volna? Nem értette, egyszerűen fogalmuk nincs az emberek zömének a fizikáról, logikáról, a józan észről. A gond ezzel az, hogy közéjük kell vegyülni és reménykedni, hogy megúszod... |
Bejelentkezés
Hirdetés |