Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED szalag

Témaindító: kosaga, idő: Nov 17, 2009
Lapozás: OK   13 / 55
(#) Teaway válasza Pixi hozzászólására (») Aug 15, 2013 /

az 5m-est kétoldalról kell táplálni, mert különben a sor végén már csak 10V lesz!
(#) nedudgi válasza Teaway hozzászólására (») Aug 15, 2013 /

Idézet:
„az 5m-est kétoldalról kell táplálni, mert különben a sor végén már csak 10V lesz!”
Vagy középről ...
(#) Teaway válasza nedudgi hozzászólására (») Aug 15, 2013 /

Igen, ráadásul én a 2m-est is kétoldalról táplálom; vmint a feszültség le van véve 11,2V-ra.
(#) Pixi hozzászólása Aug 15, 2013 /

Sztm ez úgy lesz megdolva hogy középen ketté lesznek vágva és onnan kapják majd a tápot. Amúgy próbáltam, de nem volt fényerő eltérés a teljes szalag hosszán. Majd hétvégén még teszteljük. Amúgy azon gondolkoztam hogy én is sazalagonként egy diódát sorba kötök, hogy ne kapjon akkora feszt. De mivel ez műhely világításhoz lenne, így azon is gondolkoztam, hogy venni hozzá 5 méteres és 3-4 venti széles alu lapokat, így lenne ami elvezetné a hőt.
Amúgy egy 12x6 méteres helyésgbe gondoltam 10 szalagot betenni, mert a tualj mindenképp LEDes világítást akar!
(#) Teaway válasza Pixi hozzászólására (») Aug 15, 2013 /

10 szalag, az ugye 12V/50A...
(#) Pixi válasza Teaway hozzászólására (») Aug 15, 2013 /

Ennél mértem akksiról, és 2,9A volt a felvétele. Amúgy szakaszolva lenne, és a tervek szerint 4 számítógép táp vinné őket, úgy hogy 3-3-2-2. Így már nem is olyan jeletős az amper!
(#) kisist1 hozzászólása Aug 17, 2013 /

Sziasztok!

Led szalagot szeretnék dimmelni. Nézegettem videókat az ilyen előre kapható dimmerekről, és látszódott hogy villog. Valami olyan kapcsolást szeretnék építeni aminél stabil a kimenő feszültség és nem ki-be kapcsolódik a ledsor nagyon gyorsan. Tudnátok ajánlani valami egyszerű kapcsolást?

Korábban linkelték ezt a kapcsolást, egy valami hasonló is jó lenne, de gondolom ennél nem stabil a kimenő feszültség. Szeretném egy potméterrel szabályozni a fényerőt, jó lenne ha ez megoldható lenne.

Másik kérdésem az lenne hogy ha nem építenék hanem vennék egy gyárit, (például egy ilyet) akkor annak a kimenetét kiegészítve egy kondenzátorral lehetne e stabilizálni a feszültséget?

A válaszokat előre is köszönöm!
(#) nedudgi válasza kisist1 hozzászólására (») Aug 18, 2013 /

Az, hogy a videón látsz villogást, nem jelent semmit. A dimmelés több (tíz) kHz tartományban történik, a videó pedig másodpercenként körülbelül 25 képet készít. A kettő interferenciáját láthatod a videón. Szemmel 100Hz feletti frekvenciát már nem veszel észre.
Ha stabil (egyen)feszültséggel akarod a dimmelést megoldani, méretes hűtőbordára szerelt komoly teljesítményre képes tranzisztorokra lenne szükséged.
(#) kisist1 válasza nedudgi hozzászólására (») Aug 18, 2013 /

Azt nem akartam volna hogy ott feleslegesen elvesszen a teljesítmény. Nem lenne más megoldás?
(#) proli007 válasza kisist1 hozzászólására (») Aug 18, 2013 /

Hello! Ha nem akarsz jelentős teljesítmény veszteséget, de PWM-et sem akarsz, akkor kapcsolóüzemű táp a megoldás, amely nem feszültségre, hanem áramra szabályoz.. üdv!
(#) kisist1 válasza proli007 hozzászólására (») Aug 18, 2013 /

Hogy tudnék ilyenre rákeresni? (Angolul nem tudom a megfelelő kifejezést erre.)
Esetleg tudnál egy példát küldeni? Ezek gondolom költségesebb megoldások ugye?
(#) kisist1 válasza kisist1 hozzászólására (») Aug 18, 2013 /

Elnézést, kifutottam a módosítás időkeretéből
Mert én mint kis laikus úgy gondoltam hogy PWM módon tölteni egy kondit, ami igaz kicsi ingadozással de csak egy bizonyos feszültségig töltődik fel a PWM sűrűségétől és a kisütéstől függően, így lehetne kompenzálni hogy ne villogjon. (Azért is lenne ez nekem fontos mert ahol használnám, ott szoktunk Skype-zni és nem akarnám hogy vibrálós legyen a kép.)
(#) proli007 válasza kisist1 hozzászólására (») Aug 18, 2013 /

Hello! Hogy mi kapható mi nem, arról fogalmam sincs, mert nem használok ilyen Led-eket, De pld. itt A MAXIM kínálatában látható egy ilyen áramkör.. üdv!
(#) sasfater hozzászólása Aug 25, 2013 /

Sziasztok! Kb. 13 méter led szalagot szeretnék dimmelni 1-10V-os pwm dimmelővel (200watt körül). Találtam egy 4x5A-es dimmert ami megfelelő lenne a feladatra (www.eibmarkt.com/cgi-bin/eibmarkt.storefront/DE/Product/NS1404724). Amit nemt tudok, hogy 4 darab különálló 5A-es tápot rá lehet-e tenni (kvázi közösíteni a földet) vagy 1 darab 4x5A táp kellene ehhez?
A hozzászólás módosítva: Aug 25, 2013
(#) sasfater válasza sasfater hozzászólására (») Aug 25, 2013 /

ja, és a szalag ebben az esetben 4 részre lenne szedve (körbe fut a mennyezeten).

Vagy esetleg van más ötlet? Mindenképp 1-10V-on kell a dimmelést megolani (szumma 20A).
(#) proli007 válasza sasfater hozzászólására (») Aug 25, 2013 /

Hello! Nem ismerem ezt a szerkezetet, de az eredeti katalógusát megtaláltam. Itt. A 105. oldal alján, látható, hogyan van bekötve és a bővítők is. De nem1..10V-on, hanem 1..10V-al kell dimmelni szerintem. A képen látható, hogy a Led oldalon a plusz táp közösítve van. Avagy várhatóan N-csatornás Fet-ek a végfok. A képen egy 12 vagy 24V-os tápja van a rendszernek. Én bekötném úgy hogy a tápok GND-je közös, rámegy a dimmerre. A pluszt meg minden Led-csoport külön kapja. De összediódáznám a tápok kimenetét, és azzal táplálnám a dimmert. Hogy bármely táp megléte esetén a dimmer feszültséget kapjon. De ez csak egy tipp, ha a kérdés az volt, hogy szükséges-e 1db. 12V/20A-es táp, vagy alkalmazható hozzá 4db. 12V/5A-es is?..
De reméljük a plusztáp vonalon (ami a baloldali bemenettől a jobboldali kimenetekig tart) nincs valami belső áramvédelem. De nem gondolnám hogy van. üdv!
A hozzászólás módosítva: Aug 25, 2013
(#) sasfater válasza proli007 hozzászólására (») Aug 25, 2013 /

Huh, jól benéztem a kapcsolást. A 4 darab 1-10V-ra hittem hogy a bementi 12V, de hogy miért, nem tudom. Késő van már, alig látok ki a fejemből
Valójában tehát elég 1darab 240 wattos táp, a szalagot meg 4 felé kell szedni, a 4 darab 1-10V meg áthidalható. Remélem mind a 4 rész ugyanolyan fényerővel világít majd... (2x3méter és 2x3.3méter)
(#) casnica hozzászólása Szept 7, 2013 /

Szisztok szeretnek egy kapcsolast epiteni ami 15 meter ledszalagor rgb-t vilogtat zenere egymond fenyorgona.
Valaki epitett mar ijent?
Lehetoleg picel csinalnam.
Ja es autoba lenne.
A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2013
(#) Digitalpimp válasza casnica hozzászólására (») Szept 7, 2013 /

Szia!

Szerintem azt a 15 métert gondold kicsit át, elég durva fénye lenne és lehet, hogy a rend éber őrei se favorizálnák...
(#) kaqkk válasza casnica hozzászólására (») Szept 7, 2013 /

Egy fényorgonához minek pic??? Nézz be a fényorgona témába
(#) casnica válasza kaqkk hozzászólására (») Szept 8, 2013 /

a feynorgona reszt akarom pic-el megoldani az mar megis van h hogy lesz csak egy ojan kapcsolas kene ami megbir 15-20 meter rgb ledszalagot
(#) kaqkk válasza casnica hozzászólására (») Szept 8, 2013 /

Arra kiváncsi lennék ! A fényorgona 3 különböző frekvencia sávra bontja a bejövő hf jelet és erre kapcsolgatja a lámpákat . Hogyan csinálsz piccel aluláteresztő- felüláteresztő és lukszűrőt? Egyébként a kapcsolóeszköznek tökéletesen megfelel egy bd 239 vagy 240 es tranzisztor
A hozzászólás módosítva: Szept 8, 2013
(#) sasfater válasza sasfater hozzászólására (») Szept 11, 2013 /

Megjött a cucc, kiválóan működik.
Egyetlen problémám van. A tápegység elkezd sípolni, ha dimmelni kezdem a szalagot. Más tápnál is megfigyeltem azt, hogy pwm-es dimmerrel a táp sípol ha nem maxon van a fényerő. Ezek tipikusan kapcsolóüzrmű tápok (pl. http://u-led.hu/content/shop/175/180w-ipari-led-szalag-tapegyseg-12v-15a.jpg )
Van ötlet, hogy mi okozza ezt?

Első körben Mean Well tápot akartam venni, de 30.000 Ft-ot kissé sokaltam, gondolom ez nem sípolna http://tapegysegaruhaz.hu/spd/93324/Tapegyseg-Mean-Well-HLG240H12A-...2V016A
A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2013
(#) Mdavid hozzászólása Szept 15, 2013 /

Sziasztok! Vettem Két db 5 m-es LED-szalagot Ebayen. Mindkettő világít rendesen, ám a hozzá vett vezérlő nem működik. Minden LED teljes fényerővel világít, de a távirányítós gombnyomásokra nem reagál. Próbálkoztam elemcserével, semmi hatása.
Vettem egy újabb vezérlőt, ugyanúgy távirányítóval. Ezzel sem működik, itt már más a hiba: egyáltalán nem világítanak a LED-ek. Kipróbáltam mindkét távirányítóval, semmi. Mikor a LED-szalag érintkezését megérintem, a kék LED-ek világítanak. Erősebb nyomásra erősödik a fényük is. Az érdekelne, hogy mi okozhatja a hibát? Tud valaki segíteni?
(#) Mdavid válasza Mdavid hozzászólására (») Szept 17, 2013 /

Senki?
(#) johny999 válasza Mdavid hozzászólására (») Szept 17, 2013 /

Linkeld a vezérlőt vagy az egész szalagot.
(#) Mdavid válasza johny999 hozzászólására (») Szept 17, 2013 /

Nekem is ilyen van. Jól kötötted össze a vezérlőt és a szalagot? Mármint nincs fordítva összenyomva a 2 kábel?
(#) Mdavid válasza johny999 hozzászólására (») Szept 17, 2013 /

Minden variációt végigjátszottam már :S

Távirányító működik? Telefon kamerát kapcsold be majd tedd az infradioda elé és nyomkodd a gombokat. Ha a telefon képernyőjén latod hogy világít akkor az jó.
Következő: »»   13 / 55
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem