Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mérőműszer túlfeszültség védelme
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Dadoo hozzászólása Feb 18, 2013 /
 
Kedves Fórumozók!

Segítségeteket kérném túlfeszültségvédelemben. Van egy NI PCI-6220 mérőkártyám, amivel +-10 volt közötti analóg jelet mérek. A mérési bemenet előtti áramkör egy 1:1 erősítésű műveleti erősítő (OPA551) - 1/3.2 osztó - 1:1 erősítésű műveleti erősítőből (OPA551) áll. Azaz az első erősítő bemenetére +-32V jel érkezhet, amit leosztok +-10 Voltra. A második erősítő kimenetete csatlakozik a kártya analóg bemenetére, amit védeni kellene. A kártya analóg bemenetére maximum +-10V feszültség kapcsolható. Még éppen elvisel 10-20 volt közötti bipoláris feszültséget is (elvileg először az első műveleti erősítő pukkan ki túlfesznél) de nem akarom kockáztatni a mérőkártyát.
Milyen megoldást javasolnátok ezen bipoláris jel korlátozására?
Válaszotokat előre is köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2013
(#) kadarist válasza Dadoo hozzászólására (») Feb 18, 2013 / 1
 
Szia!
Használj megfelelő feszültségen letörő TVS szuppresszor diódát vagy egyszerű Zener-diódát úgy, hogy szembekötsz kettőt.
(#) Dadoo hozzászólása Feb 19, 2013 /
 
Szia,

Nagyon köszönöm a gyors segítséget,
nemsokára ki is próbálom az áramkört!!
(#) Dadoo hozzászólása Feb 19, 2013 /
 
Egyelőre még nem a megfelelő zenerrel, de az elv működik! Köszi szépen!!

chi.jpg
    
(#) nem hozzászólása Szept 24, 2013 /
 
Sziasztok!

Szeretnék egy áramkör elejére betenni egy lehetőleg minél egyszerűbb túlfeszültség védelmet.
Az áramkör bemenetén egy induktív csatolás szekunder tekercse van (vezeték nélküli táplálás), amin elvileg 5..6 V feszültség indukálódik, miközben 300mA folyik a fogyasztón. A gond az, hogy előfordulhat, hogy kisebb áramfelvételkor, vagy a szándékosnál "jobb" induktív csatolás esetén ez a feszültség megnövekszik, akár 7..8 V-ig is, ami már nem szerencsés.

A: beteszek egy 5..6 V körüli Zenert, ami el tud disszipálni mondjuk 2W-ot és kész (ellenállás, minden nélkül...)

B: gondolkodtam valami P-csatornás FET-es kapcsoláson, ami mondjuk 6 V-nál nagyobb feszültség esetén "leválasztja" a fogyasztó áramkört a bemenetről, de nem tudtam kitalálni, hogyan kellene ezt megvalósítani. Valahogy a GATE-et kellene ugye alapból földre húzni, mondjuk 100kohm-al, és így alapból nyitva van, és talán valami Zener-es kapcsolással lehetne a GATE-jét összekötni a SOURCE-szal, amikor meghaladjuk a 6V-ot...

Köszönök minden ötletet, ha van!

Ádám
(#) nem válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 26, 2013 /
 
Szia!
Köszönöm!
Ádám
(#) proli007 válasza nem hozzászólására (») Szept 26, 2013 / 1
 
Hello! Hogy legyen a "B" változatara is kapcsolásod. Bár egy LDO stabilizátor nem lenne célszerűbb 300mA-re? üdv!

OVER-OFF.png
    
(#) nem válasza proli007 hozzászólására (») Szept 27, 2013 /
 
Szia!
Köszönöm szépen a kapcsolást! Tetszik! Egy dolgot nem értek benne, az 1N4148-as elemet... adott feszültségnél ugye (ami a fesz.osztón kialakul) a sönt "kinyit", zárja a bipoláris tranzisztort, ami zárja a FET-et.. de akkor miért kell nekünk a diódás rész?

Egyébként az áramkör nem indulhat LDO-val, mert az első eleme egy LiPo akkumulátor töltő IC, ami nem szeret a bemenetén 7V-nál nagyobb feszültséget.. mondjuk ezt persze azzal is lehet orvosolni, hogy választ az ember egy olyan töltő IC-t, aminek magasabb a bemenő fesz.-tűrése. Ehhez már be is rendeltem egyet próbára (végül is ez a legegyszerűbb megoldás), csak hát ez LGA16-os tokozású... de hát erre van az Auchan-os akciós grillsütő

Köszönöm még egyszer!
Ádám
(#) proli007 válasza nem hozzászólására (») Szept 27, 2013 /
 
Hello! A dióda és az R5 csak kis hiszterézist készít az áramkörnek. Mint ahogy a grafikonon is látszik, nem ugyan azon feszültségen kapcsol ki és be az áramkör. Ezt azért raktam bele, hogy a Fet határozottan kapcsoljon, ne legyen a kimeneten féltáp, átváltáskor. Ha nem kell kihagyod. A dióda egyébként azért van, hogy az R5 csak a visszakapcsolási értéket változtassa meg, a kikapcsolásit nem. Az is lehet, hogy ez magától is teljesülni fog, lévén hogy amikor túlfeszültség van, és kikapcsol a fet, megszűnik a terhelés, ami továbbnöveli a betáp feszültségét. De ennek létező hatását, csak beépítve fogod tapasztalni. A 300mA terhelésnél nem gond ha a Fet "analóg módon " megy nyitásból zárásba, de esetleg nagyobb áramnál, már gondot jelenthetne. Ha nincs hiszterézis, akkor várhatóan a TL431 Katód és Gate pontja közé, egy 1..100nF-os kondit kell kötni, mert átmenet esetén gerjedhet is a TL.
Az nem helytálló, hogy "nem indulhat LDO-val". Hiszen az LDO stabilizálja a feszültséget pld. 6V-ra, hogy annál több ne lehessen. Akkor meg mi a gond?
üdv!
(#) nem válasza proli007 hozzászólására (») Szept 28, 2013 /
 
Köszönöm a részletes magyarázatot!
A "nem indulhat" rossz megfogalmazás. Úgy értettem, nem akarnám, hogy azzal induljon, mivel akkor úgy nézne ki az áramkör, hogy 6V-os LDO -> akkut töltő -> akku -> 3.3V-os LDO -> fogyasztó.. és mind-e-közben kritikus tényező a panel mérete, már így is 0402-es SMD alkatrészeket terveztem a panelre, hogy beleférjen az előírt méretbe
Ezért akartam eredetileg egy minél kevesebb alkatrészből álló kapcsolást. A megoldás a valóságban valószínűleg a nagyobb bemeneti feszültségű töltő-IC lesz, de ettől függetlenül meg fogom építeni - már csak kíváncsiságból is - a kapcsolásod!
Köszönöm még egyszer, tanultam belőle!
Ádám
(#) DomiG hozzászólása Jún 20, 2023 /
 
Összességében a harmadik, a héten a második műszerem, illetőleg átcsöngető zárlatjelzőm ment tönkre amiatt, hogy rámértem a 230V -ra. Milyen megoldással lehetne AC 230V tűrő jelzőt építeni? Gondolok például olyan eszközre aminek a galvanikus kapcsolat a hálózattal nem árt. Pl: 1000 Hz -el mérne, kapacitív csatolással, vagy soros, induktivitás, esetleg rezgőkör jelentene nagy impedanciát a hálózati váltóárammal szemben. Biztosíték kiégetős megoldás nem jöhet szóba, csak olyasmi ami magától visszaáll.
(#) pipi válasza DomiG hozzászólására (») Jún 21, 2023 / 1
 
A megoldás "okos" multiméter... Ezek kitalálják mit kellene mérni, erősáramú körben szerintem tök jó! Hátrány: kb 0.5V alatt nem tudja kitalálni mit mérjen, ehhez át kell kapcsolni az auto-ról manuálba. Nem rég vettem kinntről Aneng SZ02 multit, szimpatikus, pl rálépek egy relé kontaktusra, és vagy fütyül, vagy jelzi a 230-at, "ész nélkül/kapcsolgatás nélkül" lehet benyúlni vele a hálózatba... Megvan a maga felhasználási területe, Nem elfelejteni, hogy a rendes multit nem helyettesíti, legalábbis szerintem...
De vigyázni kell, van olyan kitalálósom is ami nagyon sokára találja ki, hogy csipognia kell, ez nem szimpi.
A hozzászólás módosítva: Jún 21, 2023
(#) DomiG válasza pipi hozzászólására (») Jún 21, 2023 /
 
Köszi, megnéztem, most Super Deals keretében már 13 $ -ért adják, de erre figyelmezetetnek:
"SZ01 (az SZ01 modell megegyezik az FS2201 modellel, két modell véletlenszerűen kerül kiszállításra)"
Te mit tudsz erről, melyik a jobb, nincs átverés mögötte?
Diódavizsgálat, meg zárlati hangjelzés esetén is kibírja a hálózati nafát?
(#) proba válasza DomiG hozzászólására (») Jún 21, 2023 /
 
Annak idején a minimulti bemeneti védelmét tettem egy 555-ös sípoló tápágára. Egy 9V-os elemmel egybe dobozolva ( szigetelve), tápot szakította a két mérő vezeték, 230-ra morgott, de baja sosem volt. Még kapcsoló sem kellett rá.
(#) pipi válasza DomiG hozzászólására (») Jún 21, 2023 / 1
 
SZ02 !!! . Automatában (csipogni is tud) 0,5-1000Vdc-ac
kiválsztva direkt csipogó, ellenállás, dióda, kondi 600V dc-ac
doksi szerint
Én a bangood-on vettem
A hozzászólás módosítva: Jún 21, 2023
(#) DomiG válasza pipi hozzászólására (») Jún 22, 2023 /
 
Köszi, megrendeltem végül 15.66 $ lett az Alin
(#) proba válasza proba hozzászólására (») Jún 27, 2023 /
 
Szerintem valami hasonló volt. A felső tranzisztor valami nagyfeszültségű, az alsó bármi. Az ellenállás okkal a kívánt feszültség korlátot lehet beállítani.
(#) DomiG válasza proba hozzászólására (») Jún 28, 2023 /
 
Kösz szépen
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem