Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   176 / 372
(#) Pali79 válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 10, 2014 /

Én nem mondtam, hogy nem lehet vektoros! Sőt! Azt írtam, hogy ha nem vektoros akkor van nehezebb dolga az embernek.
(#) kameleon2 válasza nzozz hozzászólására (») Jan 11, 2014 / 1

Én éppen ezért indítottam anno egy témát, ami miatt le lettem hurrogva, hogy miért nem mindegy miben archivál az ember. Hát ezért... Ha reprodukálni kell egy már megépített kapcsolást, nem mindegy, hogy pdf-ből kell visszaizzadni, vagy megvannak a gyártófájlok netán...
(#) emmzolee válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 11, 2014 /

Linuxcnc?

Kipróbálnám. Nincs valakinek tapasztalata ilyenről? Esetleg progi is jó lenne.
(#) Pali79 válasza emmzolee hozzászólására (») Jan 11, 2014 /

(#) kaqkk válasza emmzolee hozzászólására (») Jan 11, 2014 /

Zoli_bácsi-t kérdezd , ha jól tudom ő azt használja
(#) Zoli_bácsi válasza emmzolee hozzászólására (») Jan 13, 2014 /

Szia!

Én "használom" a linuxcnc-t. Persze a gép mechanika még nincs meg, de a vezérlő már teljesen készen van, motorokkal, végállásokkal, home kapcsolókkal, mindennel együtt. Gyakorlatilag forgatom az X-Y-Z tengelyekhez tartozó léptetőmotorokat. Sőt, LPT2-n keresztül még van egy kézikerék is illesztve a rendszerhez. Nekem nagyon tetszik a letisztult felület, az egyszerűség.

Ha tudok, természetesen szívesen segítek.
(#) progee hozzászólása Jan 13, 2014 /

Sziasztok!

Valakinek van tapasztalata ezekről a gépekről?
SC SC300/420-LPT 3D CNC építő készlet

Elsősorban nyák készítéshez keresek cnc gépet, de hobbi célból szeretném más célra is használni.
Az oldalon említett 0.22Nm léptetőmotorok gyengének tűnnek, de egyenlőre nulla tapasztalatom van cnc területen. Nem tudom milyen paraméterű gép is felelne meg minimálisan gyenge fém,fa, műanyag megmunkálásához.
(#) Pali79 válasza progee hozzászólására (») Jan 13, 2014 /

Nyilván a fém megmunkáláshoz erő kell, de az sem mindegy, hogy aluról vagy acél megmunkálásról beszélünk. Nyák készítéshez elég, bár én nem látom az általad említett 0,22Nm értéket sehol. Azt kell tudni a nyák marásról cnc-vel, hogy egy nagyobb, pl A5 nagyságú, főleg kétoldalas és viszonylag finom rajzolatú nyák marása, pl a P20-as fotózáshoz képest sokkal több időt vesz igénybe. A fúrás se megy gyorsabban mint állványos gépen, max nem marad ki furat.
(#) Pali79 hozzászólása Jan 13, 2014 /

Tanácsra lenne szükségem. A mechanikám 1 fordulatra 1mm-t mozdul, ennek megfelelően a step 200-ra van állítva. Ha a sebességet 300 fölé viszem, akkor a motor csak zúg és rángat. Viszont ha a step értéket felviszem 800-ra és a sebességet 300-on hagyom, akkor megy mint a villám. Persze ilyenkor a koordináta szerinti elmozdulás nem a valós értéket mutatja.
Ezt mondja meg nekem valaki, hogy ez miért van!
(#) emmzolee válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Jan 13, 2014 /

Köszi a felajánlást. Most még benne vagyok pár dologban, de ha végeztem érdeklődök, mert ez a linuxos cnc érdekel.

Annyit elöljáróban hagy kérdezzek meg, hogy a Linux által használhatóvá válnak a kis teljesítményű gépek is? Gondolok a kisebb ipari PC-kre, régebbi laptopokta. Persze ha lesz hozzá linux driver is.
(#) Sir-Nyeteg válasza Pali79 hozzászólására (») Jan 14, 2014 /

Be kell állítani a gép felbontását, azaz hogy hány lépés egy mm. (Step/mm) Jelenleg 200-ra van állítva nálad, emiatt stimmelt egészlépés esetén.
(#) progee válasza Pali79 hozzászólására (») Jan 14, 2014 /

Köszi a támpontot!
Az említett gépnek hol lehet a felhasználhatósági felső határa?
Három darab NEMA 17-es léptetőmotort írtak a tulajdonságaiban. Arra kerestem rá a neten.
Csak nyák, puha fém, fa, műanyag egyenlőre amire használni szeretném.

Saját CNC készítésébe a mechanika miatt nem akarok belefogni.
Nem találtam sehol sem pontos tervet a megvalósításához. Vezérlőt és motorokat lehet venni.
60-80e ft körül számoltam a költségüket, de a mechanika kivitelezésére nem találtam megoldást.
Sajnos ezek a kész gépek borzasztó drágák. Hobbira nem tudok ennyit áldozni. Ez a 250e bruttó áru a legolcsóbb amit eddig találtam.
Lehet használt vásárlásában kellene gondolkodni. Felújítani talán könnyebb, mint nulláról megépíteni.
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2014
(#) Pali79 válasza progee hozzászólására (») Jan 14, 2014 /

A Nema17 csak típust jelöl, a 0,22 Nm az a legalja és 0,5 Nm a teteje. Tehát gyakorlatilag a két érték között lehet. Persze sanszos, hogy a legolcsóbb van rajta.

Építeni sem biztos, hogy olcsóbb mint készen megvenni és persze ha házi, barkács eszközökkel próbálja összerakni az ember még ha jó anyagokból is, akkor is kétséges a végeredmény használatósága. Tapasztalat, hogy aki épít egy gépet az épít többet is, mindig jobb és jobb lesz az eredmény, tanulva az előző hibákból és persze az sem mindegy, hogy mondjuk egy motor felfogatást megcsinálsz kézi, vagy állványos fúrógéppel vagy már a meglévő kis cnc-n kimarod.

Használtat néha találsz a va**rán vagy a sárga fórumon. Fa vagy bútorlap vázast ne vegyél! Kb semmire sem jó és nem is olcsó.

Egyébként a cnc építés nem olyan nagy dolog és sokat lendíthet a dolgon, hogy apránként veszi meg az alkatrészeket az ember, sokszor használtan, az új ár töredékért
(#) Pali79 válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Jan 14, 2014 /

Ezt értem! Amit nem értek az az, hogy ha 200 step/mm értéket állítok be, akkor csak max 250 mm/min sebességgel megy stabilan. Ha feljebb viszem, el sem indul csak nyöszörög a motor.
Ha a lépést átállítom 800 step/mm-re akkor a koordináta kijelzés nyilván nem stimmel ami rendben is van, a sebességet 250-en hagyom, akkor valójában 1000 mm/min megy és valóban megy is, tehát sokkal gyorsabban forog a motor. A kérdés az, hogy helyes beállítással (200 step/mm) miért nem tud nagyobb sebességet produkálni?
(#) kameleon2 válasza Pali79 hozzászólására (») Jan 14, 2014 /

Elnézést a közbekotyogásért - nyilván Sir-Nyeteg jobban ért ehhez mint én - de úgy vettem észre nagyon nem mindegy milyen maga a vezérlőd. Amíg az eredeti vezérlőm volt, ha megfeszültem sem tudtam 130 mm/sec fölött marni - mindenki azt mondta (urbánus legenda) : dobjam ki az AMD procis gépemet. Azóta ki lett cserélve a vezérlő (az AMD-s PC maradt) , és a váz teszteknél 1800mm/sec ig ment üresen a gép, 800 fölött marni már nem szerencsés - mert lépést téveszt. 750 az a határ, ahol kis lépésekkel már nincs gond, így 500-al stabilan megy a gép. Persze ehhez már 2 - 4 élű marók kellenek, mert sajnos elég kicsi a fordulata a főorsó motoromnak. Tehát a lényeg: a vezérlőn is sok múlik. Az enyém a "piros" kínai változat és amióta ez van betonstabil a motorok vezérlése. A legtöbb bajom és pontatlanság a mechanika csapágyazásából fakad. Persze mindez tuningolható, hiszen erősebb motorokkal, nagyobb vezérlővel, nagyobb főorsó motorral javíthatóak a sebességi határok. Van az a pénz...
(#) Pali79 válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 14, 2014 /

Kotyogj bele nyugodtan! Nyilván Sir félreértette a kérdést, de köszönöm neki is a segítő szándékot!

Nem is a nagy marási sebesség elérése a cél, hanem inkább a gyorsabb pozicionálás. Csináltam nemrég fúrást egy 24×24 cm-es plexi lapon, 876 furat volt rajta és nagyon sokáig tartott, mert a G0 is nagyon lassú.

Mit értesz eredeti vezérlőn? Milyen típus volt?
(#) kameleon2 válasza Pali79 hozzászólására (») Jan 14, 2014 /

Ha jól emlékszem ez a fajta. TB6560-al. Nagyon meg vagyok vele elégedve. Van ami gyárilag úgy rossz ahogy van - ez gondolom a MEO hibája, a konstrukció jó. Neked mit bír a mechanika üresen? Tesztelted?
(#) Pali79 válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 14, 2014 /

Te is félreértettél! Azt levettem, hogy most ez van, de mi volt előtte?

Tegnap sikerült 1600mm/min sebességet üresen kicsikarni az Y tengelyből. Nem tudom, vesztett-e lépést, de nagyon hasított! Csodálkoztam is rajta. Persze ez csak a step/mm érték magasra emelésével sikerült elérnem, tehát használni nem tudom, de ment.
(#) Antauri válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 14, 2014 /

Idézet:
„a váz teszteknél 1800mm/sec ig ment üresen a gép, 800 fölött marni már nem szerencsés”

Ez biztos? Nem 1800mm/min?
(#) kameleon2 válasza Antauri hozzászólására (») Jan 14, 2014 /

Igaz - elírtam! 1800mm/perc.. A régi vezérlőm Kulcsár Zoli féle volt. Lehetséges, hogy amúgy nem lett volna rossz - de a kapcsolóüzemű tápja nem állt a helyzet magaslatán. Munka közben szabályszerűen felrobbant az egyik FET benne és nagyon zavarérzékeny volt az egész. Ha bekapcsoltam a megmunkálómotort - maguktól előre-hátra lépkedtek a motorok - vezérlés nélkül.
(#) abalazs hozzászólása Jan 14, 2014 /

No! Azt hiszem hogy nálam a terv összeállt. Valami ilyet próbálok összehozni. Igen, ha valaki ráismer, a Probotix Fireball adta a mechanika ötletet, csak ez olcsóbb lesz mint 4000 dollár.
(#) sastas01 válasza abalazs hozzászólására (») Jan 14, 2014 /

Én a helyedben a Z tengelyhez is alátámasztott lineket tennék. Úgy, hogy a tengely a Z-re és a kocsik pedig az X-re.
(#) abalazs válasza sastas01 hozzászólására (») Jan 14, 2014 /

Volt egy olyan gondolat is, de nem fér el akkor a golyós anya.
(#) l48 válasza abalazs hozzászólására (») Jan 14, 2014 /

Sajnos ez inkább csak látványnak szép. Mint megmunkáló gép már kevésbé. Ezekböl az anyagokból komolyabb vázat is tervezhetsz és ne a látvány hanem a használhatóság vezessen.
(#) abalazs válasza l48 hozzászólására (») Jan 14, 2014 /

Hol láttok még hibát? Bármilyen ötletet szívesen fogadok.
(#) Pali79 válasza abalazs hozzászólására (») Jan 14, 2014 /

Ha már ilyen drága dolgokat tervezel, akkor a helyedben inkább használnék rendes lineárokat az alátámasztott tengely helyett.
(#) sastas01 válasza abalazs hozzászólására (») Jan 14, 2014 /

15, 20, 25 ös lineáris kocsi+sín(akár ilyen sorrendben), a híd döntésével munkateret nyersz, de szerelésnél bonyodalmat is.
A híd könnyítése megint bonyodalom, csak akkor ajánlott, ha minőségi anyagból van, illetve ismered az oda szükséges számításokat is.
Ezekhez kapcsolódva, fontos a híd magassága, mert ez beleszól a merevségbe is(nem mindegy, hogy 20 as mdf lapokat akarsz mardosni, vagy mondjuk 100x200x200 as alutömböket).

"Papíron" jól néznek ki ezek a rajzok, bár jó lenne valami méret is mellé... Alapból az oldalarányok is furcsák, irreálisan hosszú és keskeny, ehhez mérten viszont magas...
(#) Stewe válasza abalazs hozzászólására (») Jan 15, 2014 /

Lézerhez látszik alkalmasnak... a forgácsolóerők ugyanis csúnya dolgokat művelnek az ilyen levegős karcsú szerkezettel (durva tized milliméteres hibák). Még a nagy gyorsulások is megviselhetik...
(#) abalazs válasza sastas01 hozzászólására (») Jan 15, 2014 /

Az egész 20-as aluból lesz. Ilyen "drága" lineárokra egyenlőre nem költök. a Legkeményebb anyag amit marni fogok vele, az a 3mm-es karbon lap, és az MDF, esetleg dalamid. Munkaterület 1000x290 lesz. A Z tengely azért olyan magas, mert tervbe van hozzá egy kis eszterga is.
(#) Stewe válasza abalazs hozzászólására (») Jan 15, 2014 /

Az a "20-as alu" még drágábbá teszi (Van fogalmad arról milyen körülményes kivágni? Még a 4kW-os fiber laser is elhasal rajta, pedig az több százmilliós ipari cucc, plazmával ronda, lombfűrésszel pedig én nem fognék hozzá), rendes lineár nélkül az ilyen magas portál, ennyire keskeny megvezetéssel akár fél millimétert is hibázhat, ráadásul rugalmasan, amit számításba sem tudsz venni.
Következő: »»   176 / 372
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem