Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Motor fordulatszám szabályzó
 
Témaindító: Tomy666, idő: Jan 18, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   11 / 22
(#) foxi63 válasza roby71 hozzászólására (») Okt 10, 2013 /
 
Helló!
A porszívó univerzális motor,egyen és váltó feszültségről is üzemel, A DC motorhoz valóban kell még egy egyenirányító, az kimaradt .
(#) roby71 válasza kadarist hozzászólására (») Okt 11, 2013 /
 
heló
A porszívó váltó áramú ez a motor egyen áramú.
Bocsánat kicsit siettem.
(#) kadarist válasza roby71 hozzászólására (») Okt 11, 2013 /
 
Írtam, hogy kell egy egyenirányító és úgy már passzolni fog a motorodhoz.
(#) roby71 válasza kadarist hozzászólására (») Okt 16, 2013 /
 
Helló
Kipróbáltam,de sajnos túl magas a legkisebb fordulatszám is.
Olyan kellene ami majdnem 0-max fordulatig szabályoz.
köszönöm
(#) Krisztian1031 hozzászólása Okt 18, 2013 /
 
Kedves elektronikabarát fórumtársak!
Az alábbi kis készségnek majdnem új topicot nyitottam hirtelen felindulásból , de az utolsó pillanatban megtaláltam ezt a témát, amely passzol is a problémámhoz.
A képen egy szájzuhany, kisfeszültségű (35 V), egyenáramú, állandó mágneses állórészű motorjának vezérlése látható. Benne egy HCF 4060-nal kialakított RC alapú oszcillátor, illetve egy LM393-mal készült komparátor áramkör. Egy PB 5540-es tranzisztoron keresztül ez az áramkör hivatott szabályozni, egy potméterrel a mi kis szájzuhanyuk motorjának fordulatszámát. (kb. 10 és 20 V között)
Jelenleg azonban a motorvezérlés kimenetén tápot lehet mérni. Multiméteres mérések alapján, szvsz a HCF 4060-as IC megfelelően dolgozik, számos lábán lehet pulzáló feszültséget mérni (sajna oszcilloszkópom, nincs, de az kideríthető multiméterrel, hogy az egyik lábon sűrűbb, a másikon ritkább impulzusok mérhetőek), valamit a 10 voltos tápot is kapja. Gyanúm az LM393-ra terelődik. Az áramkörben minden félvezető jó. Más vélemény? Valaki?
Igazából elrettentés képen raktam ide ezt a vezérlőt, mert kapásból több fika (bocsánat, úgy értem tök egyszerű) áramkör jut eszembe(78XX sorozatú stabIC, testpont eltolással, egy tirisztoros vezérlés, vagy éppen egy 555, de uram bocsá' egy teljesítménytranyó bázisáramának a szabályozása is), amivel az ilyen jellegű egyenáramú motorok "vezérelhetők", azaz a motor tápja szabályozható (A motor a legnagyobb terhelés mellet is 0.9 A-t vesz fel, és mint korábban írtam, állandó mágneses állórészű, tehát nem éppen egy kényes motorról van szó. (Jelen esetben, még a forgásirány is közömbös, mert egy bolygókereken keresztül egy dugattyús szivattyút hajt. Szükséges ezt így megbonyolítani?
Nem mellesleg ez a vezérlőpanel, így kompletten 6000 Ft fölött kóstál, szóval kicsit sem nézik hülyének az embert. A kapcsolója egyébként nyomókapcsoló (Egy nyomás zárja, egy nyomás nyitja, de még az sem közvetlenül működik, hanem integrálva van.)
Kíváncsi vagyok a véleményetekre!
A hozzászólás módosítva: Okt 18, 2013
(#) kadarist válasza Krisztian1031 hozzászólására (») Okt 18, 2013 /
 
Szia!
Én első körben mindenképpen ezeket a jóképű ólommentes forrasztásokat forrasztanám át és csak ezek után lépnék tovább.
(#) roby71 hozzászólása Okt 18, 2013 /
 
helló
Kipróbáltam a porszívó áramkört.
Tapasztalat : magas az iduló fordulatszám kb 3000rpm.
Max amit a motor bír.
Alap fordulatom nincs erő
olyan kellene ami 0- kb 4000ig szabályoz.
a motor 230v 430w egyen áram.
(#) dB_Thunder válasza roby71 hozzászólására (») Okt 18, 2013 /
 
Pedig ez sokat nem fog javulni ! Valamivel jobb eredményt érnél el ha csinálnál 230 váltóból ugyanennyi egyent. (itt ugye nem jöhet szóba a hálózati feszültség egyszerű egyenirányítása mert akkor 320 voltot kapnánk)
Ezután pedig használnál egy PWM vezérlőt, akkor jobb lenne az alacsony fordulaton a nyomaték. De az igazi megoldás az áttétel lenne, kiindulva abból, hogy csak 4000es max fordulat kell.
(#) proli007 válasza roby71 hozzászólására (») Okt 18, 2013 /
 
Hello! Nagy fordulatszám tartományban, valóban csak szabályozni lehet a motort. Vagy is fordulatszám visszacsatolással. Állandó állórész gerjesztéssel, és armatúra feszültség, vagy PWM szabályozással. Amúgy alacsony fordulat számra különleges sok kommutátorszeletes motorokat készítenek. Maximális fordulatának egy százaléka alá, m,ég ezeket sem lehet levinni, hiszen "dadogni" fog. Van csúszási-tapadási erő, lendítő tömeg stb. Általános alkalmazású motort, legfeljebb a maximális fordulatának tizedére tudod lehozni. De hogy nyomaték is legyen itt, mindenképpen szabályozás kell, nem vezérlés. üdv!
(#) roby71 hozzászólása Okt 19, 2013 /
 
Ilyen lenne a beteg.
(#) proli007 válasza roby71 hozzászólására (») Okt 19, 2013 /
 
Hello! Ez egy mágneses állórész gerjesztésű motor, aminek szabályozható a fordulatszáma. Van is hozzá valami cél IC, csak nem emlékszem a számára. Tacho generátoros visszacsatolással. Mert széles fordulatszám szabályozást nem úszod meg egy triac-os szabályzóval.. üdv!
(#) roby71 válasza proli007 hozzászólására (») Okt 19, 2013 /
 
helló
Van rajta egy fényes doboz, ott a bibi. 323v vezérlő áramot ad a fettnek.
Ma szétvertem, fröccsöntött műanyagban volt az egész. nehogy javítható legyen.
Volt benne 3 ic meg tok trazisztor.
valaki kapcsolási rajzot tudna-e?
vagy vállalná-e a javitását?
(#) kaszas19 hozzászólása Okt 21, 2013 /
 
Sziasztok.
Adott egy 12V AC Vízpumpám ami a képen látható.
Olyan gondom van hogy a vezérlése megadta magát Firmware hibás lett és nem tudtom felülírni sehogy se.
A baloldali képen lévő panel van nekem.
Arra gondoltam hogy hogyan tudnék egy egyszerű vezérlést össze dobni én hogy tudjam vezérelni a fordulatszámát a motornak 50és 100HZ között, ehhez kellene nekem valami kapcsolási rajz 1,5A max amit fel vesz a motor.Előre is köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Okt 21, 2013
(#) roby71 hozzászólása Okt 23, 2013 /
 
Helló
Ha valaki tudna segíteni rajta azt megköszönném.
Ez egy futópad vezérlés.
A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2013
(#) olahtamas hozzászólása Nov 25, 2013 /
 
Helló!
Egy magyarországi cserediák programban vettem részt és ott épitettem meg ezt a DC motor controllert, ott minden nagyon szépen működött, a méréseket el tudtam rajta végezni. Azonban itthon amikor ki akartam próbálni nem csinált semmit, vagyis igen a bemenö kábel melegedett. Valószínű hogy valahol zárlat van, de nem tudom hol. A forditott polarizácio védelmi diódát kivettem, mert gondoltam hogy ott lehet a baj, de még mindig nem jó. 6-15V ot tud max 1A-on. Hibák okát nem tudom meghatározni...
(#) dB_Thunder válasza olahtamas hozzászólására (») Nov 25, 2013 /
 
Idézet:
„valahol zárlat van, de nem tudom hol”

Keresd meg! Mi helyetted nem tudjuk megkeresni!
Én a híd félvezetőivel kezdeném, valamelyik akkor is vezet amikor nem kellene. Ez kiderül könnyedén, mert melegedni is fog.
Idézet:
„Hibák okát nem tudom meghatározni...”

Erre majd ráérsz akkor ha megtaláltad a hibát/hibákat.
Bár én most is elmondhatom neked, de azzal nem leszel előrébb.
(#) olahtamas válasza dB_Thunder hozzászólására (») Nov 26, 2013 /
 
Kicseréltem benne az IRF520as tranzisztorokat, mert nagyon melegedtek, most már csak van a kimeneten feszultség de csak 0,42V mindkét irányban. :/ A bemenő fesz az 11,72V pontosan. A két tranzisztor melegedése közben tönkremehetett még valami?
(#) dB_Thunder válasza olahtamas hozzászólására (») Nov 26, 2013 /
 
Pl a másik két tranyó..
De ha kiszedted meg kellene mérni őket.
(#) gubranjani hozzászólása Dec 6, 2013 /
 
REMCO 5510-es vezérlő bekötési rajzát keresem . A Neten nem találtam.
(#) jdani hozzászólása Dec 22, 2013 /
 
Hali. Kértek tőlem egy 3fázisos motorhoz fordulatszám szabályozót. Lehet ilyet házilag itthon készíteni? Van valami rajzotok hozzá?
(#) pucuka válasza jdani hozzászólására (») Dec 22, 2013 /
 
Ha tudsz frekvencia váltót építeni, akkor igen. De jobban járnál ha vennél egyet, ami teljesítményben illeszkedik a motorodhoz. Az nem olcsó, de legalább működni fog.
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2013
(#) jdani válasza pucuka hozzászólására (») Dec 22, 2013 /
 
szóval házilag nem szoktak ilyet készíteni? Hogy is néz ki ez a regulátor, vagy mi a pontos neve, hogy utánnanézzek.
(#) kadarist válasza jdani hozzászólására (») Dec 22, 2013 /
 
Szia!
Írták: frekvenciaváltó a neve és a megépítése nem sétagalopp jellegű feladat. Érdemes vásárolni egyet, ha nagyon nagy szükség van rá.
(#) Pali79 hozzászólása Dec 27, 2013 /
 
Sziasztok!
Van egy felső maróm ami ha lejjebb tekertem a fordulatszám szabályzóját elkezdett rángatni. A szabályzó a fúrógépeken is látott nyomógomba épített szörnyűség. Szétszedtem, persze szét is esett az egész. Találtam egy régi porszívóból maradt szabályzót, rátettem, a helyzet változatlan, rángat ugyan úgy. Aztán csináltam hozzá egy másik szabályzót ami itt van a cikkek között, feszültség szabályozó néven. A dolog nem javult, rángat. Viszont teljes fordulaton gyönyörűen megy. Mi lehet a hiba?
(#) Skiman hozzászólása Ápr 22, 2014 /
 
Jó reggelt! Látom, hogy hónapok óta nem történik itt semmi. Ennek ellenére próbálkozom, bátraké a szerencse.
Van egy remek háztartási konyhagépem, aminek elromlott a fordulatszám szabályzója. A fokozat kapcsolót bármely állásba fordítva, a fordulatszám random módon változik. Hol a megállás határán, hol a maximális fordulaton vagy éppen a kettő között bárhol. Már jártam vele szerelőnél is, aki szerint a panelon levő IC a rossz. Megcsinálni azonban nem tudja. A gyártóval leveleztem hosszasan, aminek a vége az, hogy a panelt gyártó csődbe ment, megszűnt. És itt és ekkor meg is akadtam és találtam erre a tetszhalott fórumra. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor NE kérdezettek vissza semmiféle részletre, mert nem tudom, nem értek hozzá! A motor 230V és 800W.
Lefényképeztem az inkriminált cuccot. Kérem, ha a javításában vagy ésszerű megoldásban tudtok segíteni, akkor nem kíméljétek magatokat és írjátok meg bátran. *
A hozzászólás módosítva: Ápr 22, 2014

Panel.jpg
    
(#) Saggitarius válasza Skiman hozzászólására (») Ápr 22, 2014 /
 
Mielott belemerulnenk, elso korben az lenne a kerdesem, mennyire vagy felkeszulve egy ilyen javitasra, mennyire erted meg a geek szoveget?
Lehetne kerni egy fotot az aramkor aljarol is?
Esetleg, ha le tudod olvasni az IC feliratat az tartalmaz 494-et, vagy valami mas?
(#) Sebi válasza Saggitarius hozzászólására (») Ápr 22, 2014 /
 
Egyszerre kérdeztünk az IC típusra Semmilyen képi trükkel nem olvasható...
De nem valószínű, hogy 494, azt triacos szabályzásra nem használják. Ez vagy processzor, vagy valami kihalt UAA, vagy tba...
(#) Saggitarius válasza Sebi hozzászólására (») Ápr 22, 2014 /
 
Mar remlik, anno kb 25 eve volt valamilyen U210?
(#) Saggitarius válasza Saggitarius hozzászólására (») Ápr 22, 2014 /
 
Kicsit gyanus a C5-C6-Y1-el felepitett kulso orajelgeneralas. Igaz mar joideje -min. 20 ev- kiestem az ilyen halozatos vezerlesekbol.
(#) Peter65 válasza Skiman hozzászólására (») Ápr 22, 2014 /
 
Szia! A motorról is jó lenne egy fénykép, mert így csak feltétlezhetjük, hogy egy kommutátoros motorról van szó, amin valószínűleg van fordulatszám érzékelő. Ha így van, a fordulatszám érzékelőt célszerű lenne leellenőrizni.
Következő: »»   11 / 22
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem