Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 25 W-os Texas erősítő

Témaindító: punkkazy, idő: Okt 11, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   38 / 50
(#) reloop válasza kormika hozzászólására (») Nov 7, 2013 / 1

Szia! Mindkét 220 ohm-nak egyformán kéne melegedni, hiszen szinte párhuzamosan vannak csatolva. Ez persze csak részletkérdés.
Fotózd le, hagy nézzük át a beültetést!
(#) kormika válasza reloop hozzászólására (») Nov 7, 2013 /

Itt vannak a képek, remélem jól látszik rajta minden.
(#) kormika válasza kormika hozzászólására (») Nov 7, 2013 /

Közben próbálkozok, és ha a műv. erősítő kimenetével sorban levő 50 Ohmot kiforrasztom, akkor helyreáll a rend, a kimenet beáll 0-ra, viszont a műv. erősítő kimenete ki van akadva negatív tápra. Cseréljek OPA-t?

IC pozitív táplába az 7-es!
(#) reloop válasza reloop hozzászólására (») Nov 7, 2013 / 1

Még szerencse, hogy a 8-as NC, kösd össze a 7-essel! Egy óncsepp is elég.

Én is észrevettem már a hibát, de azért köszi, látszik, hogy nem mostanában terveztem nyákot
(#) kormika hozzászólása Nov 7, 2013 /

Nna így már ok minden, dönget rendesen, bár a nyugalmit 120mA alá nem tudom letekerni, de szerintem az nem olyan vészes.
(#) kormika hozzászólása Nov 7, 2013 /

Építettem a végfokhoz egy védelmet is, ezt , de nagyobb hangerőnél a mélyekre ki-ki ejt a relé. Ha növelem a kondik értékét az segíthet? Illetve nem lessz tőle "lomha" a védelem?

Nemcsak a kondit lehet növelni, az ellenállás növelésének is ugyan az a hatása. Nem lesz lomha, hiszem most épp túlérzékeny.

Rendben, akkor növelek az ellenálláson, amíg jó nem lessz. Köszi a segítséget
(#) czibulak hozzászólása Nov 8, 2013 /

Üdv!

Megépítettem a Skory féle tranzisztoros texast 2 példányban, sztereó üzemben használom a számítógéphez, de most még egy lamináltpadló darabon pihen. Szeretnék burkolatot készíteni neki, de jelenlegi táp miatt hatalmas lenne és túl nehéz (jelenleg apám varrógépéről guberált 380/25V-os trafó 230V-ra kötve, pont 15V-ot ad, delon hidas egyenirányításután szépen adja a +/-21,4 V-ot, eredetileg világításra használhatták.). Ezt orvosolandó kitartóan guberáltam és bontottam kidobott elektronikai cikkeket és végretaláltam egy epson nyomtatóban 30V-os trafót, ránézésre 70-80W
Biztosítás szerint 100W. Ezt szeretném graetz híddal egyenírányítani és szépen ketté osztani, majd kondenzátorozni.

Itt merül fel a kérdés: Hogyan felezem el, teszem azt 0,5V pontossággal a feszültséget, úgy hogy 50W terhelehetősége legyen és rendelkezzen 0V vagy test ponttal is?
Arra kélek segítsetek megtalálni a választ.

Bennem az vetősött fel hogy egyszerű feszültségstabilizátor IC-kkel. Igy kikerestem az lm317 negatív testvérét az lm337-et, viszont ők csak 1,5A terhelést bírnak ami határeset mert ha csak az erősítőt látják el az máris1,25A. Ehhez hozzájön a kondenzátorok töltési árama bekapcsoláskor, ami többszöröse lehet, erre akkor áramkorlátot kell építeni. Nem szeretném ennyire túlbonyolítani, de ha valaki szerint életképes megoldás akkor kérem jelezze!

Segítségteket köszönöm!
Üdvozlettel: czibulak
A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2013
(#) reloop válasza czibulak hozzászólására (») Nov 8, 2013 / 1

Szia! Ezt a táplálási módszert ajánlom, a Texas-hoz is lepróbáltam.
A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2013
(#) czibulak válasza reloop hozzászólására (») Nov 8, 2013 /

Remek!
Köszönöm a válaszodat!

Valami hasonlót kezdett el rajzolni a barátom is csak sajnos túl fáradt volt és nem tudta megtervezni.

Le tudnád írni mely ellnállásokat milyen számítás alapján kell változtatni ha más tranzisztor párral használom?

Sajnos felénk elég gyatra a választék.
(#) reloop válasza czibulak hozzászólására (») Nov 8, 2013 /

Bármely általános célú tranzisztorral elkészíthető változtatás nélkül. Milyet tudnál beszerezni ebben a kategóriában? Ránézek a biztonság kedvéért.

bc182 elég, nem kell nagyobb teljesítményű?
Most néztem csak a tipust, ahejett van bc547 az tutira kapható és van is legalább 10, ha megmondod mi a párja akkor kiderül van-e?
(#) czibulak válasza czibulak hozzászólására (») Nov 8, 2013 /

bc547-bc557 párosom van.
Az jó neki igaz?
(#) reloop válasza czibulak hozzászólására (») Nov 8, 2013 / 1

Tökéletes. Amúgy nem sok dolguk lesz, mert a Zener előtét-ellenállások eleve jól tartják a feszültségosztást. Akár tranzisztor nélkül is megpróbálhatod.

hurrá!
(#) Renátó004 hozzászólása Dec 8, 2013 /

Sziasztok! Olyan problémával fordulok felétek hogy meg építettem a Skory féle Texas erősítőt,
kis hangerőn tiszta a hangja de, ahogy egy picit feljebb tekerem akkor annál jobban el kezd torzítani, és a mély hangoknál is lehet hallani hogy be torzít,próbáltam a nyugalmi áramon állítani de semmi eredményt nem értem el csak akkor szól így is ha teljesen le van tekerve a nyugalmi áramot állító potméter.
A táp egység amiről hajtom az egy 130 VA trafó 3 kivezetéses egyen irányítva pufferelve 2x27 voltot ad ki,4700 µF -s kondenzátorokkal pufferelem,a közép pontot is be kötöttem szóval tanácstalan vagyok.
A Végtranzisztorok azok tip 35 c 36 c de úgy néztem hogy lehet vele helyettesíteni a bd 249 250-s de, lehet tévedek.
Kérlek segítsetek benne ez az első tranzisztoros erősítő amit építek kezdő vagyok még ilyen téren.
Üdv:Renátó
(#) reloop válasza Renátó004 hozzászólására (») Dec 9, 2013 /

Szia!
Ellenőrizd az ellenállások értékeit! A 150 ohm például ha jóval nagyobb pont így viselkedik, persze más is lehet. Egy fotó esetleg?
A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2013
(#) Renátó004 válasza reloop hozzászólására (») Dec 9, 2013 /

Köszönöm szépen a válaszodat gyorsan meg nézem, de sajnos most fotót nem tudok fel tenni mert cégnél vagyok.
(#) Renátó004 hozzászólása Dec 9, 2013 /

Sziasztok

Végig néztem az összes ellenállást meg kondenzátort és minden a helyén ,van a skory féle nyák terv alapján csináltam, ügyeltem hogy tükrözve legyen, nem tudom mi lehet a gáz vele.
Még arra merek gondolni hogy több kapcsolást is láttam, és a skory-én a vég tranzisztorok emiterére 0,22/1W van írva,a BGSF oldalon meg 220 ohm van írva most egy kicsit ebbe is bele kavarodtam hogy mekkora ellenállást tegyek akkor oda, egy másik kapcsolás alapján meg 0,33 van írva és ott sincs meg jelölve hogy ez Kohm vagy ohm, de lehet hogy én vagyok túl amatőr, elnézéseteket kérem előre is ha hülyeséget kérdeztem próbáltam magamtól rá jönni de nem sikerült sajnos

Üdv Renátó
(#) reloop válasza Renátó004 hozzászólására (») Dec 9, 2013 / 1

Szia! A végtranzisztor emitter-ellenállásnak 1 ohm-tól feltétlen kisebbnek kell lenni. 0,2-0,5 ohm megfelel.

Uh nagyon szépen köszönöm a választ,közbe rájöttem tényleg ez volt a baja mert a nyugalmi áramot ahogy állítottam az ellenállások el kezdtek melegedni,a tranzisztorok meg semmi hőt nem termeltek,gondolom mert az ellenállás nagy volt és le korlátolta az áramot.
Ez olyan lehetett amit olvastam az egyik fórum hozzászólásban hogy első indításnál egy 100 200 ohmos ellenállást tesznek a táp ágba és ha van valami baj az áram kőrben akkor az ellenállás fog melegedni, de javítsatok ki ha tévedek csak működésileg próbálom meg érteni hogy ilyenkor mi zajlik le az erősítőben ,köszönöm a segítséget holnap neki is látok 0,3 ohmosokat teszek be .

Üdv Renátó
(#) reloop válasza Renátó004 hozzászólására (») Dec 9, 2013 / 1

Ha az emitter-ellenállás nagyobb mint a hangsugárzód impedanciája, akkor a végtranzisztor árama azon fogja a nagyobb feszültséget ejteni, tehát ott adja le a nagyobb teljesítményt. Emitter-ellenállásnak a 330 ohm nagyon nem jó, 0,33 ohm-osat tegyél bele. Az alkatrészen így is jelölhetik: 0R33.
Látom a módosításodon, hogy egyetértünk

Köszönöm szépen, meg van a két 0,3/1W-s,és bocsi hogy ilyen alapvető rajzjelet nem ismertem fel még sokat kell tanulnom.
Sziasztok
(#) czibulak válasza Renátó004 hozzászólására (») Dec 9, 2013 /

Én is a Skory féle kapcsolást épitettem meg 0,22Ohm 2W kell a kapcsolás szerint én csak 5W ost tudtam beszerezni, szól szépen vele. A zénerek melletti kondikat ajánlom 10µF elkóra cserélni, mert picit olcsóbb és a potméter mellettit is ossze rakhatod két elkóból párhuzamosan.
(#) czibulak hozzászólása Dec 9, 2013 /

Kinek milyen tapasztalata van a tl071-es ic műverősítővel mint előfok?
Én azt használom és elég gyenge a mély átvitel, ennek lehet hozzá köze?
Mint feljebb említettem a Skory féle kapcsolást alkalmaztam de bemeneti kondenzátort 10µF-ra emeltem, de még így sem vagyok elégedett. Sajnos nem tudom igazán elengedni szegényt hogy hallajm hogyan szól nagyobb teljesítényen, mert a hangszóróim gyengécskék(egy jóöreg ovális 3W és valami nóném autós bedobozolva 50W amit erősen kétlek).
Ha van valmi észrevétel írjátok meg legyek én is okosabb!

Előre is köszönöm!
(#) Saggitarius válasza czibulak hozzászólására (») Dec 9, 2013 /

Mikent erted, hogy gyenge a mely atvitel? Van-e fiziologiai szabalyozod? Ha nincs, akkor ne is csodalkozz a gyenge melyatvitelen. A ful mar csak ilyen
Ha tiszta melyatvitelt szeretnel, akkor nem az a lenyeg, hogy 50W-os autoshangszoro, hanem, hogy mekkora atmeroju! Megmozgatni a levegot, felulet kell.
Szemely szerint TL071-et nem igazan tennek mar elofoknak, akkor mar inkabb NE5532 (bar ez dual) vagy meg inkabb OPA211.
(#) czibulak válasza Saggitarius hozzászólására (») Dec 10, 2013 /

Az átmérője 13cm, az ovális pedig 15*20cm, a gyeneg mélátvitelt pedig arra értem hogy a videoton féle Disco baby (tán 2*14W)több basszust produkált.
Következő: »»   38 / 50
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem