Fórum témák
» Több friss téma |
Nagyon nekem sem tetszik, de prototipusra, 1-2db áramkörre alkalmas
Nem marattam ki hanem kirajzoltattam tollal.
A toll át lett alakítva, hogy egy rugó ellenében visszanyomható legyen a hegye. Ki is marhatod valami vékony szárral, a teszt lényege, hogy folyamatos X Y mozgás van és jól látszik ha a mechanika, elektronika nem ok. Milyen progit használsz? Milyen motorvezérlőd van?
Elegem lett a gravírtűkből, az élletörő nem kérdezi meg eltörjek-e, lehet vele haladni
. 90 és 60 fokos van most, gyorsan lehet vele sok anyagot leszedni, el is fér az anyag, nem is akar kimenni a központból. Azért hátrány hogy nem olcsó de megéri az árát.... Sajnos van már nem hegyesre köszörült is, elvégre is élletörő lenne nem gravírozó. Ilyet tudok csinálni én is, profi szinte nulla átmérőjű letörőt nem. A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2013
Igazi CNC gép! X,Y,Z irányba mozgó szerkezet, mely anyagmegmunkálásra való. Nagyon jól összeraktad Zoli. Mik az eddigi tapasztalatok?
A motor és a menetes szár (6 os menet) közé én kék festo csövet raktam, az közepesen hajlékony.
Ha rászorult nem akar lejönni könnyen .
Van valakinek esetleg ilyen motorja eladó??
Vagy honnét lehetne 2db -ot a legolcsóbban leggyorsabban beszerezni??
Szia, nem tudom miről van szó....
Nézd meg mire válaszoltam...
Egy 48V marómotorról írtál,olyan érdekelne negem.
Szia, valamikor nagyon régen valóban írtam a marómotorról. Kérdésedre válaszolva, hogy honnan lehet legolcsóbban leggyorsabban ilyet vásárolni, azt tudom mondani, hogy én az ebay-n vásároltam. Az hogy kinek mi az olcsó az relatív, de szerintem ott bőven válogathatsz ár szerint, és azt rendeled meg ami neked megfelel.
"Nézd meg mire válaszoltam..."-igazad van, ez a lehetőség nagyon elkerülte a figyelmemet.....
Sárga fórumon keresd Dcsabat. Neki van ilyen motorja, és van neki hozzá PWM szabályzó is. A tápot külön vettem én is hozzá 48V 350W.
1W 808nm-es diódával(az első, laminált padlóra, a második, natúr rétegelt lemezre):
Tényleg ügyes... ! Az érdekelne, hogy hasonló teljesítményű lézerdiódával lehetséges-e papirt vágni (pl. stencilt készíteni) ? Mert ha így megpörköli a natúr fát, gondolom egy 180 grammos papírt is át tud égetni folyamatos mozgás mellet is.
Köszi!
Sajnos a fehér felületet nem szereti a 808nm-es, 1W-os lézer, mivel visszaveri a sugarat. Hamarosan kapok egy 2W-os, 445nm-es diódát (na nem ingyen), az már tudni fogja a világos felületek is égetni vagy vágni.
Szia! Próbáltam - lehangoló az eredmény: aránylag sötét (zöld) előlapot kellett stancoltatnom. A méregrága stancszerszám 2mm-t elcsúszott. Utána lézerrel próbáltuk megoldani - barna keret az eredmény a vágás vonala mentén. Van amikor ez előny is lehet, de ebben az esetben csúnya lett. Akkor inkább fóliavágó.
Megfelelő teljesítmény + jó előtolás + lefúvás segít a dolgon. Nálam is hasonló volt a hőálló nyomtatható fólia vágásakor. Aztán addig finomhangolgattam, hogy eltűnt a barna vágás szél.
Lassan alakul a gépem.
Főbb adatok: A gép 12mm es köszörült tengely használt csapággyal, 3 db nyomtatóból bontott motor, M6 menetes szár felhasználásával épült. A csapágyakat sikerült "meggyőzni", hogy ne kotyogjanak .Építettem saját vezérlőt hozzá de jelenleg egy kínai M-series (kék) vezérlő hajtja 1/16 os lépéssel. A motorokból max 250 cm/perc hozható ki, a menetet le tudom fogni de a marót ésszerű terhelés mellett nem. A képek 1mm es kukorica maróval, előtte 1mm es csigafúróval készültek. Kicsit még alakítani kell rajta, kap egy új főorsót és talán trapézmenetes szárat is. Jelenleg ilyen eredményt produkál.
Szuper a cuccos ! Most már csak finomitgatni kell ! ..
Üdv: Az én gépem is mutat némi hasonlóságot ehhez, nálam az asztal épp csak kiemelkedik a keret síkjából, mert az orsó és a vezetékek a keretben vannak.
A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2013
Szia! Irigykedve olvasom hogy "A csapágyakat sikerült "meggyőzni", hogy ne kotyogjanak ." Na ezt hogyan sikerült elérned, mert sajnos az én csapágyaim is picurkát kotyognak- még nem annyira vészes, de gondolom az idő haladtával romlani fog a helyzet. Tehát ráférne egy kis "meggyőzés"....
A géphez gratulálok, jól képviseli a "CNC építése házi alkatrészekből " témakört, bebizonyítva hogy nemcsak milliós ipari gépekkel lehet alkotni.
Üdv!
A lineár csapágyak háza úgy lett átalakítva, hogy hernyócsavarokkal lehessen szorítani a csapágyon. A csapágysín nagyon lötyögött, golyóválogatással és satuba összenyomással be lehetett állítani az optimális feszességet. Sajnos egyik se ment elsőre, volt ami túl lett szorítva és kuka lett .
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy kinek van tapasztalata menetes orsó vs. bordás szíj hajtás terén. A bordás szíjjal jóval nagyobb mozgási sebességet lehet elérni, de kérdés, hogy ez nem megy-e más paraméter rovására? pl. pontosság.
Milyen gépre gondoltad feltenni az említett hajtásokat? Szíjat szerintem lézer vagy plottergép esetén érdemes használni, gravírozáshoz, maráshoz túl nagy a rezonanciára való hajlama.
Ja igen, ez kimaradt. Marógépről lenne szó.
Akkor szerintem maradj a jól bevált menetes orsónál, maráshoz úgysem kell óriási sebességgel tolni a szerszámot. Stabilabban tartja a szerszámot, nem nyúlik, nincs rezonancia ha nem kotyog, nem töri a marót. Milyen anyagot marnál? Fát, fémet?
Ha sikerül úgy összehozni akkor nem bánnám ha fémet is tudna. Ahogy néztem menetes cuccból 16×4 még megfizethető. Gondolom a golyós jobb lenne, de azt nagyon drágának találom, legalábbis az anyát.
Fém maráshoz biztosan orsót választanék, nem szíjat. Trapézmenet hobby gépeken nem ritka, az anya állítható, így egy bizonyos kopásig ki lehet venni a kottyanást. Bizony, a golyós nem olcsó, de a sárga fórumon szoktak lenni használt de jó darabok is.
Kicsit nézegettem a használt dolgokat és az egyik oldalon láttam egyet amire azt írják, hogy kb 0,2 mm kottyanása van. Én eddig azt hittem, hogy ezt utána lehet állítani, hogy nem kotyogjon, így viszont már nem értem a dolgot az olyan alkalmazásoknál, ahol nem sokkal nagyobb a menetemelkedés, mint a majdnem tizedébe kelülő trapéz menetesnek.
Szia.
Az már régen rossz, ha 0,2mm a kottyanása, olyat ne vegyél. 0,02mm még talán. |
Bejelentkezés
Hirdetés |

. 90 és 60 fokos van most, gyorsan lehet vele sok anyagot leszedni, el is fér az anyag, nem is akar kimenni a központból. Azért hátrány hogy nem olcsó de megéri az árát.... Sajnos van már nem hegyesre köszörült is, elvégre is élletörő lenne nem gravírozó. Ilyet tudok csinálni én is, profi szinte nulla átmérőjű letörőt nem. 

.