Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok! Nem tudom hogy ide illik e de van egy FM adóm és rezgőkör van benne a rezgőkört ki lehet cserélni egy kvarckristályra? Így:
Szia!
Nem lehet, mert a kristályon nem tud átfolyni a tranzisztor kollektorárama.
Sziasztok! *
Duplázás miatt törölve! A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2013
Itt már kérdezted és kadarist válaszolt is neked, ezért felesleges volt új témát nyitni.
![]() A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2013
Hát igen a válasz annyi volt, hogy nem lehet. A rezgőkör helyére valóban nem, hanem a kollektor és a bázis közé, vagy a bázis-test közé kellene a kvarcot betenni, mindkét esetben zavaró tényező, hogy ott van a mikrofon. Tehát a modulációt kell másképpen megoldani, mert a mikrofon közvetlenül a kvarcon nem lehet, ugyanis egy kvarc már sokszor attól leáll, ha rálehelsz. Például +1 tranzisztor az emitter ellenállás helyére, és annak a bázisára a mikrofon, ugyanígy. Kísérletezzél.
A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2013
Gondolom nem zolika60 -nak szántad, ő pontosan tudja.
dagobah666: Először talán el kellene mélyedni az oszcillátor alap kapcsolásokban, és megérteni a működésüket. Azután lehet kísérletezni. Ha csak ide-oda pakolgatsz alkatrészeket, igen nehéz útra lépsz. Nem árt tudnod, hogy ez az egyszerűnek tűnő áramkör tulajdonképpen két funkciót lát el. Oszcillátor, és modulátor egyben.
Valaki azt állítsa ,hogy már sikerült ilyet elkövetnie. Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2013
Azért ha lehet, ne kövesd el. Igaz, hogy sok frekvencián vehető, de nem "mindegyiken". Egyáltalán nem biztos, hogy azt bosszantod vele, akinek szántad.
Több éve működő oldalt végig olvasva egy dologról nem írtatok. Vannak úgynevezett "megfigyelő-, étervadász amatőrök". Ezek komoly elektronikai szakmájuk alapján bemérő rádió vevőkészülékeket készítettek. Ezekkel gépkocsiba ülve bemérik az adókészülékeket. Általában kapcsolatban vannak ágyban fekvő betegekkel, akikkel figyeltetik az AM és FM sávot. Hobbiból bemérik az adókészülékeket. A környezetemben kb. 20 km- belül 5 ilyen személyt ismerek. Nem tudni, hogy ezek közül ki jelent a hatóságok felé frekvencia, helyszín, időpont, magnófelvétel adatokkal. Bár ennek ellenére találkoztam az éterben egy évig hülyéskedő középiskolás diákokkal. Nem tudom, hogy miért "hallgattak el" és mi volt a "jutalmuk".
A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2013
Korszerű FM adó: Bővebben: FM transmitter module
Nem tudom mire is gondolsz igazán.
Valóban, létezik egy ilyen kategória, hogy megfigyelő amatőr. Ezek, a legtöbb, de főleg az amatőr sávokban végeznek megfigyeléseket, és azt az adóállomások számára QSL lap formájában visszajelzik. Ezek az információk a terjedésre, a hallhatóság határairól adnak információt. Sajnos egyre kevesebben vannak. Minden adónak időről időre azonosítani kell magát, a hívójelével, vagy egyéb módon. Ha nem teszi, illegálisnak minősül. Egyébként egy illegális adóállomás bemérése nem kis feladat, egyszem vevővel elég nehéz. Térerősség, és iránymérés csak az alap, ezeket több irányból is egyidőben el kell végezni. Magánembereknek nemigen állnak ilyen erőforrások rendelkezésére. Persze léteznek olyanok, akik állítják magukról, hogy ilyet végeznek, lehet is szerencséjük néha, de az általuk beszerzett adatok a hatóság számára szinte használhatatlanok. A hatóságoknak e célra sok sok éves fejlesztése után megfelelő eszközpark a rendelkezésére áll. Az illegális adások a leggyakrabban zavartatás miatt kerülnek napvilágra. Ezek felderítése, pontos azonosítása nem megy pikk pakkra, de hiteltérdemlően csak hatóság tudja bizonyítani. Ahhoz pedig kell a nyilvántartás is, ami magánszemélyeknek nem áll rendelkezésére. Abban pedig ne reménykedj, hogy nem találnak meg, ha szükséges, biztos lehetsz benne, hogy megtalálnak. A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2013
Kedves Pucuka! Részben igazad van. Én is valamikor MHSz tag voltam. Évtizedeken keresztül a megfigyelő amatőrök életét én is műveltem. Én politikailag nem voltam akkor megbízható így Qusozás nem jöhetett szóba. Hagyjuk ezt.
Nem tudom, hogy mennyire ismered a rádió iránymérést, az úgynevezett "rókázást", ez annak idején saját építésű vevőkkel verseny szerűen ment. A versenyző mezőny 80%-a megtalálta a a róka adót, de hármat. Tehát amatőr szinten kellő ismerettel bemérő vevőt lehet építeni. Ezek az engedély nélküli műsor, és egyéb adók lakott területen szoktak működni. Ezért gépkocsival könnyen bemérhetők. A ház előtt megállnak. Természetesen nem kopognak be. Ezeknek a vevőknek nincs hitelesített adatrögzítő rendszere. Nincs is rá szüksége. Ez hobbi. Aztán mellékesen ha besúgó, az egy másik kérdés. Igazad van, mert ha nem tudja bizonyítani, akkor rágalmazás. Az NMHH hatóság bemérői hiteles adatrögzítéssel bizonyít. Hiába tüntetik el az adót, attól még az adatrögzítő bizonyíték. Tovább nem folytatom. Azt minden engedély nélkülinek tudomásul kell vennie, hogy mások is mérik, nem csak hallgatják. A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2013
Igen. Bocs de elkalandoztunk. Elnézést. A témánál maradva: csak akkor van értelme, ha szignál, sweep generárort akar valaki építeni.
Gondolom GPeti linkjére írtad. Nem, az egy ún. FM transmitter céljára készült. Frekvenciát be lehet állítani digitális úton, de az nem jelenti azt, hogy sweepeltetni is lehet. Ahhoz túl lassú, és a szignálhoz is szigorúbb követelmények tartoznak, pl. spektrumtisztaság, vagy a szabályzott kimenőszint., csak néhányat közülük.
Sziasztok!
A BA1404-es adó kapcsolással kapcsolatban lenne kérdésem. A monó üzem teljesen jól működik (tehát ha rövidre zárom a kvarcot, kimegy szépen a monó jel) de ha elengedem a zárlatot, megjelenik egy erős zaj a vevőben. Szkóppal méregettem a kvarcot, egyrészt nem 38kHz-es jelet állít elő földhöz képest m,érve, hanem 47kHz-eset, illetve egy 50Hz-es zavaró jel modulálja.(AM) Az 50Hertz-et nem tudom mire vélni, elég durva szűrést cisnáltam neki, stabil 5V-os táp, elemről is ott van. Árnyékolt fém dobozba tettem, ott is van... Illetve még egy dolog: Az aduio bemeneteken (IC 1-18) 1,5V DC szint van, ez normális? Nincs esetleg valami ötletetek, hogy mit nézzek meg?
Helló.egy olyan kérdésem lenne hogy van egy ilyen áramköröm már majdnemhogy teljesen felépítve,és annyi lenne a kérdésem hogy mi történne ha a tranzisztor mögött lévő 10pF-os kondenzátort csak 9,4pF-ossal tudnám pótolni?Meg még annyi hogy a fent lévő változtatható értékű kondenzátorom nekem 4,5-20pF -ig terjed.Így is működhet a kapcsolás vagy meg kell vennem a többi alkatrészt is hozzá?Remélem tudtok segíteni.köszönöm előre is a válaszokat.
hello, nem lesz probléma abból, ha csak ennyit változtatsz a kapcsoláson
Köszönöm.Akkor nekiállok az építésének.Köszönöm a válaszod.
A kapcsolás hál isten jól működik (már amikor) valószínüleg le kéne árnyékolnom az egészet?Amikor felé raktam a kezem csak akkor értem el normális,tisztán fogható adást.annyit még hogy BC547-es helyett BC182-est raktam bele,rosszabb a hang de működik így is.annyi hogy akkor építsek köré fémházat? (árnyékolás céljából)
Ezektől az 1-2 tranzisztoros kapcsolásoktól ne várj túl sokat, nagyon könnyen elhangolódnak, elég ha a kezeddel megközelíted az antennát és máris más frekvencián kezd el adni. Ennek oka, hogy a rezgőkör nincs leválasztva az antennától, így annak a kapacitása is beleszámít a rezgőkörbe. Ha egy szinttel jobb kapcsolást szeretnél megépíteni, akkor olyat keress, ahol a rezgőkör után még található egy leválasztó fokozat is, ezek sem tökéletesek, de egy szinttel jobbak.
Nekem kezdő létemre ez is már egy nagyon nagy siker,csak azért kérdeztem hogy javul-e egy kicsit is a stabilitása hogyha lefedem fémházzal amit persze hozzáforrasztok a kapcsolás - oldalához.Eddig mobiltelefon akkumulátorrló elértem vele kb 200 métert.Az iskolánkat egyik oldalról a másikig átvitte jelzavar nélkül...persze amikor a kezemet felette tartottam hogy haljanak rendesen.A BC182-est meg hamarosan lecserélem a kapcsolásban szereplő BC547-esre már megkaptam hozzá a megfelelő alkatrészeket is.Akkor a fémházba való építés javít vagy ront a helyzeten?
Miként Gyimate szaktárs leírta, az antennakapacitással hangolod el a rezgőkört, amit a kezeddel is változtatsz. Az antenna ki fog lógni a fémdobozból, tehát továbbra is érzékeny lesz erre. Az lehetséges, hogy a fémdoboz visz be annyi járulékos kapacitást, hogy a kezedet már nem kell odatenned.
Holnap minden esetre elkészítek neki egy próbadobozt,ha azzal jobb lessz akkor rögzítem rá,ha nem akkor marad így,legalább jó tanulási alap volt.
Ha már tranzisztort cserélsz, akkor javaslom, hogy legalább egy 2N2222-re cseréld a BC tranzisztorodat, a BC547 sem kifejezetten rádióadókba lett tervezve (bár az engem sem szokott megakadályozni, hogy egy eszközt nem arra terveztek, mint amire felszeretném használni). A helyzeteden még az is segíthet, hogy egy kis kerámia kondenzátorral sorba kötöd az antennádat, ugyanis ilyenkor az antenna kapacitása már nem hangolja el annyira a rezgőkörödet ráadásul, mivel 100MHz körüli frekvencián adsz, a kondenzátor váltóáramú szempontból vezető lesz. A kondi értékét valahol 10-22pF között keresd.
A BC547 ahogy a kapcsolás is mutatja csak a mikrofon erősítő feladatot látja el.Ezért gondoltam hogy nem viccből való oda ez.Az antennához a kondenzátor megfelel ha mondjuk 15pF-os?Hirtelen ilyet találtam itthon.
A környezeti kapacitás, amit a tested közelítése okoz, az 15 - 25 pF. Ha megnézed a hangoltköri, és a visszacsatoló kapacitásokat, azok is ebbe a nagyságrendbe esnek. Ha az antennával sorba teszel egy 15 pF -t, akkor gyakorlatilag a kézkapacitás hatását felére csökkentetted, némi antenna hatásosság csökkenés árán. A soros kondenzátor ui. rövidíti az amúgy is a szükségesnél rövidebb antennát. Az antenna talpába hosszabbító tekercset kellene tenni, de akkor már illeszteni is kellene a tranzisztor kimeneti impedanciájához, ez meg nem egyszerű feladat, és nem is hoz annyit a konyhára.
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2013
Ez a kapcsolás nekem már kimart nyákra készült,de még a 15p-os kondenzátor beillesztése könnyedén ment.Így sem sokat javult a helyzet,lehet hogy tényleg nem lehet vele mit kezdeni.Még mondjuk az árnyékolást nem próbáltam ki.De az már marad holnapra.Akkor ez az áramkör ennyit tudna összeségében?
Hellyel közzel igen. Örülj neki, hogy elindult. Sokak idáig sem jutottak. Azért lehet használni.
Akkor köszönöm a válaszokat,és örülök is neki mivel ennyivel is több tapasztalatom lett e téren.
Sziasztok!
Tudnátok nekem egy olyan adó-vevő kapcsolási rajzot ami egy opto kapcsoló jelét továbbítaná nekem kb 15-20 méterig? |
Bejelentkezés
Hirdetés |