Fórum témák
» Több friss téma |
Szia!
Igen. Ki is veszem belőle akkor. Gitáros cucc lesz. 1x10 ládával már jól szól, jelenleg két hangszóró közt vacilálok, hogy melyiket is építsem be. Be fogom mutatni hanggal együtt a kis kombót.
Szuper!
![]() ![]() A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2014
Ebből a tápból tudok csinálni szimmetrikus tápegységet? Mert nincs rajta gnd mint ezen a kapcsoláson... egyépként egy 5.1es rendszerből buheráltam ki. Tda2030-at akarok vele hajtani...
A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2014
Nem lehet a képen látható trafóval TDA2030-as végfokot meghajtani vele, pláne kettőt sztereóban. A TDA2030-as végfoknak az áramfelvétele max. 3.5 A max. teljesítménynél 18-20W 4 ohm terhelésen, és 36 V-os tápnál. Ennek a trafónak a szekunder tekercs adatai: 26V/0,5 A és 10V/0,6 A. Tehát, egy darab TDA2030-as végfok meghajtáshoz a szekunder tekercsnek 24 V, 25 V, vagy max. 26 V-nak kell lenni és 32 VA-esnek. Ilyen trafó tudná meghajtani rendesen a végfokot.
Üdv. lele
Ez a tápegységhez mit szólsz? Nyomtatónak volt a trafója..
Egyébként bármelyik trafot használhatod, csak nem fog a max. teljesítmény kijönni, csak kisebb része. Pl a 26/0.5A-eshez építesz egy szimpla táplálásút, aminek csak GND és plusz feszültség kell. Ebből ki fog jönni kb. 10W, vagy ha kettő TDA-t raksz rá, akkor 2x5W. Ez már elég hangos szobába! Vagy mindkét trafot beveted, egy-egy IC rá, ha jó a feszültség, és kész.
és kondenzátorokkal tudok belőle szimmetrikus tápellátást biztosítani?
Tudsz, de mit szeretnél vele? Kapnál kb. 2x30V-ot a 25VAC-ból, aminek ráadásul nagy lenne a búgófeszültsége.
Kérdezek egyet: Mekkora feszültséggel lehet hajtani a TDA2030-at szimmetrikus, és szimpla tápról? Adatlapból keresd ki. A hozzászólás módosítva: Máj 22, 2014
A képen látható tápegység gyenge. Nem végfok meghajtására szolgál. A képen látható diódák nem több 1 A-esnél. Szimmetrikus táp esetén + - 18 V szükséges, amihez a trafó szekunder tekercsén 2 X 13 V AC szükséges, min. 3 A-es diódákkal, 2 X 4700-as vagy 1 db 10000 mikrós kondival lehet megfelelő tápot készíteni a TDA2030-hoz. A 26V/0,5 A szekunder tekercs esetében, egyenirányítva a pufferen 36,6 V fog megjelenni, ami jó lenne szimpla táp esetén a végfok meghajtására, de a 0,5 A terhelhetőség miatt a teljesítmény nem lesz több 5 W-nál, két végfok rákötésénél a teljesítmény feleződik.
Javaslok megfelelő trafó beszerzését. Egy jó erősítő alapja az erős stabil tápegység, ami a trafónál kezdődik. Üdv. lele
Van egy Nordmende spectra cv 72-es hibás tv-m. Kiemeltem belőle az audio panelt. Szeretnék belőle egy erősítőt építeni. Ha minden igaz 2x40w-ot bír. Hogy lehet ezt az ötletet kivitelezni? Nem vagyok túl hozzàértő, így egyszerű megoldàst keresnék.
Valahol nekem is van egy ilyen panelem. Igaz, hogy egy Grundig-ból származik, de ugyan ilyen.
Tda2030/40/50-es végfokok vannak bennük. Ezeknek az adatlapja alapján könnyü elindúlni. Én inkább mégis azt ajánlom, hogy kibontva a 2 Tda-t építs egy sajátot, mert akár tized ekkorában elfér és nem zavarhat be a rajta lévő KF. 3s egyéb fölös cucc.
Szia! Mi van a hűtőbordán, TDA2030, TDA2050? Fotóból egy felül és egy alulnézeti kellene, hogy rámutathassunk a bekötési pontokra.
Akkor abból ki tudsz csikarni vagy 20 izmos wattot.
Engem igazán az érdekelne hogy műtét nélkül tudom e hasznosítani a kicsikét? És ha igen, akkor alul melyik láb milyen funkciót tölt be?
Ha megnézed az ic adatlapját pár perc alatt meglátod, hogy mit hova köss.
Azért a 8-10 alkatrészért kár az egész panellel foglalkozni. A 90%-a felesleg... Ennyit még a levegőben is össze lehet esztétikusan drótozni. A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2014
Ha nehezedre esik az adatlap feldolgozása egy kis könnyítés: a balszélső, 1-es láb a bemenet, erre csatlakozik egy kondenzátor, aminek a túlsó végére kell kötnöd a jelet, lehetőleg egy potenciométerről. Ami jelenleg rajta van az le kell takarítanod, hogy ne zavarja a működést. A 2-es lábbal nincs dolgod, az a visszacsatolás. A 3-as a test, ide jön a táp negatív pontja, valószínűsítem a bal szélső nagy sárga kondenzátorral van összekötve. A 4-es a kimenet, ide tippelem a kék 2200µF-et. Ezen kondi negatív lábára (valamint a testre) megy a hangszóró. Az 5-ös a pozitív táp, szintén a sárga kondihoz, mint tápszűrőhöz csatlakozhat.
A felesleges áramköri elemektől majd el kell venni a tápot, ez a feladat rád hárul. Itt ez az elvi rajz, próbáld meg beazonosítani az alkatrészeidet. A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2014
Köszönöm a segítségeket. Úgy döntöttem építek egy sajátot. Mivel még ilyet nem csináltam (de valahol "mindent" el kell kezdeni) így egy kis segítség kellene, hogy miket kell leműtenem a panelről és hogy mit hova kössek.
Csak a hasznos alkatrészeket hagytam fent, ami egyben kapcsolási rajz is lehet a számodra.
A rajz eredetijét az Elektrotanyán találod.
Ez a hozzászólásom segítségedre lehet az építésban.
Mivel nem csak egy ember volt segítségemre, így jobbak éreztem az új hozzászólást választani.
Üdv! Megépítettem a gyári adatlapon szereplő 1 tápos megoldást (2030). 2 végfokot csináltam, hogy dual mono legyen. Most amiről tesztelgetem, táp egy kapcsolóüzemű sony laptoptöltő 19,5V/7,7A, még fizikailag is akkora mint egy kisméretű tégla. Kikapcsolás után még kb. 10-12mp -t szól 80% os hangerő mellett. Elbírná szerintetek folyamatosan a 2 végfokot egyszerre?
Egészen biztos, hogy elbírná, de a 19,5V elég kevés hozzá. Ahhoz, hogy megfelelően működjön és szépen is szóljon 26 V - 36 V tápfeszültség szükséges hozzá. Természetesen kipróbáláshoz megfelel. A 19,5 V-on kb 4-5 W kimenő teljesítménye lesz.
Kösz a választ. Akkor valószínűsítem, ez az oka annak is, hogy elég durván betorzít jóval a hangerő végállása előtt.
Igen, természetesen. Ha alacsonyabb feszültséget kap, nemcsak a teljesítménye lesz kisebb, hanem a torzítása is megnő, pláne ha 4 ohmos hangszóróval terheled.
Az ideális, ha 1 tápos a 36 V és 8 ohmos hangszóró. Ha +/-18 V, tehát szimmetrikus táppal építed meg még szebben szól és jobb lesz a frekvencia átvitele is. Ha +/- 22 V szimmetrikus táppal és TDA2050-el még jobb lesz az eredmény.
Sziasztok!
A csatolt kapcsoláson mit kell változtatni, hogy jó legyen BD911-BD912 párossal is, ne csak BDX53C-BDX54C-vel? Vagy jó a BDX-ekkel, felesleges az IC-hez jobb tranzisztor? Valamint a TDA2030 helyére 1 az 1-ben passzol a TDA2050? Egy ilyen kapcsoláshoz, 2x12VAC (+-17V VDC)-vel táplálva mekkora hűtőborda ajánlott? Nem fontos passzívnak lennie. |
Bejelentkezés
Hirdetés |