Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kompozit videójel
 
Témaindító: bbb, idő: Dec 16, 2007
Lapozás: OK   1 / 5
(#) bbb hozzászólása Dec 16, 2007 /
 
A következő lenne a kérdésem. Adva van egy kompozit videó jelet generáló eszköz (sima minikamera), amit ha rádugok akármilyen videófelvevőre, akkor működik. Viszont szeretnék egy olyan speckó dolgot csinálni, hogy ennek a képét (hang nem érdekel) egy kis fekete-fehér lcd-n szeretném megjeleníteni. Magyarul mondjuk egy nokia 3310-es picurka lcd-jére szeretném ráküldeni a képet. Viszont ugye itt pár problémába ütközök rögtön. Elsőként, hogy magát az LCD-t pic-cel meg lehet vezérelni, de ennek a picnek be kellene adagolni a képet, amit a kameráról szeretnék küldeni. A második, hogy ezt a képet (vagyis annak a luminance csatornáját) át kellene konvertálni fekete-fehér képpé, persze a picen belül programmal. (vagy esetleg speckó szűrőt ráépíteni, de azt meg hogyan?) Következő, hogy magát a kompozit jelet hogyan tudom valami emészthető formába hozni? Hogyan tudom csak ezt az egyetlen sávot leválasztani róla?
A lényeg, hogy az egészenk számítógéptől függetlenül kell ám működnie, vagyis lényegileg egy speciális tolatókamera funkciót kellene ellátnia. (mondjuk pont nem erre akarom használni, de ez érzékelteti a legjobban a kamera -> jelfeldolgozó -> kijelző alapfelállást)
(#) Ricsi89 válasza bbb hozzászólására (») Dec 16, 2007 /
 
Egy 3310-es kijelzőn akarsz kamera képét megjeleníteni. Na ne nevettes, hogy tudnál egy 84X48 pixeles kijelzőn megjeleniteni videót. Jó vicc.
(#) bbb válasza Ricsi89 hozzászólására (») Dec 16, 2007 /
 
látom nem érted a lényeget. ekkora kijelzőn egy fekete fehér képet akarok megjeleníteni, amit éppenséggel egy kamerából szedek. hogy sok minden nem fog látszódni, az egy dolog. épp emiatt menne a fekete-fehér konvertálás programból (piccel), hiszen akkor át lehet írni, amikor nem tetszik.
(#) Ricsi89 válasza bbb hozzászólására (») Dec 16, 2007 /
 
Szerintem ez ezzel a kijelzővel lehetetlen. Inkább valamilyen telefonból kiszedett szines kijelzővel próbálkozzál. Azzal van rá esély. Nagyobb a felbontása.
(#) bbb válasza Ricsi89 hozzászólására (») Dec 16, 2007 /
 
telefonból kiszedett színes kijelző. 101*80-as kijelzőre gondolsz? vagy egy 320*240-esre? akkor már jobban jár az ember, ha vesz egy kompozit bemenetes lcd kijelzőt.

viszont itt pont nem ez a lényeg, hanem a kérdéseimre szeretnék választ kapni. vagyis a kompozit jelet hogyan lehet hardveresen átdolgozni? az hogy most éppenséggel egy kicsi kijelzőre is kilövöm, az mellékes.
ja és mellesleg nem a felbontás számít jelen esetben... (igaz az mindig számít, de most kivételesen mellékes)
(#) kaszarobert hozzászólása Dec 16, 2007 /
 
Ugye jól gondolom szürkeárnyalat nincs, csak fekete fehér, azaz egy bites szinméység
(#) wlaci válasza bbb hozzászólására (») Dec 16, 2007 /
 
Ha jól rémlik, kompozit video jelben a fekete-fehér kép (intenzitás) jel, és segédvivőn a két szinjellel van. A videojelben lévő sor és kép szinkron jelekhez szinkronizálva mintavételezni, digitalizálni (szürke árnyalat) kell a video jelet, a kivánt felbontásnak megfelelően. A szinsegédvivő valahány megán van, ha zavarja a képet ki kell szűrni.
(#) deguss válasza bbb hozzászólására (») Dec 16, 2007 /
 
Szia!

Dolgoztam már 3130-as LCD-vel, ilyenre nem alkalmas, semmit nem tudnál kivenni a képből.
Viszont a téma engem is fűt, kompozit videó jelet akarok egy interfészre vinni, ami egy ritkábban frissülő képet küld USB-n egy számítógépre.

Ilyen technikára építve akár egy digitális bemenetű lap-top LCD-t is meg lehet hajtani, annak több értelme van.

Ami fontos: egy A/D egység, megfelő triggeléssel, gyors memóriával... Ezt kutatom én is.
(#) kaszarobert válasza deguss hozzászólására (») Dec 17, 2007 /
 
Bocs tudom nem ez a kérdés, de ha nem a kompozit jelből indulnánk ki hanem az rgb-ből +sor oszlopszinkron jelekből?

Az eltérítőjeleknek leredukáltan átkódolt pixeleket, hajtanám meg úgy, hogy a rgb összest(azaz világosságot) komporálnám? +kóddá alakítanám?

Talán nem egy kamera jelét jeleníteném meg ezzel, hanem mondjuk alkalmas lenne másodlagos monitornak a gépen?
(#) kaszarobert válasza kaszarobert hozzászólására (») Dec 17, 2007 /
 
Átgondoltam memória sjnos ehhez is kell
(#) bbb válasza wlaci hozzászólására (») Dec 17, 2007 /
 
a komozit video jel elvileg yuv formátumú. ebből az y a luminance érték, ami a fényességet jelenti, ez pont az a csatorna, ami a legjobb szürkeárnyalatos jelet adja.
elvileg a három jelnek más-más a frekvenciája, ezért lehet őket egymástól különválasztani...
viszont a kérdés, hogy hogyan (ki tudja melyik frekvenciát kell levágni)? és utána a mintavételezés hogyan?
a kamera pal formátumot használ, ami azt jelenti, hogy 720 széles sorok vannak és abból 576 db, ami a képet adja. (a maradék sor elvileg teletext jelnek van fenntartva a szabványban)

szóval a témát fel lehet bontani több különböző lépcsőre...
1. a kompozit jel szétbontása
2. a kapott jel értelmezése (mintavételezés)
3. az így kapott kép feldolgozása
4. a feldolgozott kép megjelenítése


ja és hogy egy kicsit reagáljak a semmit nem fogsz látni dologra... nem a legegyszerűbb eddig fehér, alatta meg fekete módszert, vagy akár egy javított binarizálási módszert akarok megvalósítani, hanem egy megfelelő élkereső eljárást, aminek hatására nekem csak a kontúrok jelennek majd meg. az algoritmus szoftveresen (pc-n) simán egyszerűen megvalósítható, így gondolom az elvét követve áramkörbe is lehetne fektetni... (egy picet fel lehetne programozni, hogy megcsinálja)
(#) deguss válasza bbb hozzászólására (») Dec 17, 2007 /
 
Sziasztok!

Nekem egy kompozit videö jelet küldő fekete/fehér kamerám van, SCART csatlakozóval. A videójelet kimértem egyszer szkóppal, sokat segített a megértésben, ezt tudom csak mondani. Most nem otthon vagyok, de valahogy 300*400 pixel felbontású, tehát tökéletes biztonsági kamerának.

Hardware szinten én gondoltam egy ütős PIC-re, meg egy gyors memóriára, akár egy 8 vagy 16MB-os SRAM-ra, bár ezt még körül kell járnom, nincs konkrét típusom.

Elvileg van a gépemen egy S/PDIF csatlakozó, de eddig semmilyen szoftverrel nem tudtam megjeleníteni a képet, melyet egy csatlakozókábellal a luminancra kötöttem. Ismeretes esetleg valaki ilyen programokban?

Mondjuk ha már PIC van, jöhet az USB is, így laptopon is használható. Az én elsődleges célom a kamerával egy biztonsági rendszer kiépítése egy számítógépen futó stabil operációs rendszeren.

deguss
(#) aflmor válasza deguss hozzászólására (») Dec 17, 2007 /
 
Idézet:
„van a gépemen egy S/PDIF csatlakozó, de eddig semmilyen szoftverrel nem tudtam megjeleníteni a képet”


...talán mert az nem arra való

"Az S/PDIF (Sony/Philips Digital Interface Format) egy olyan csatoló forma, amely digitalizált hangkivezetésre szolgál informatikai ill. szórakoztató elektronikai eszközök magas minőségű digitalizált hangok átadásánál" by Wiki.
(#) deguss válasza aflmor hozzászólására (») Dec 17, 2007 /
 
Sorry, hülye nem vagyok, csak feledékeny.
Valahogyan máshogy hívják a csatlakozót. Megnézem ha hazaérek.
(#) wlaci válasza bbb hozzászólására (») Dec 18, 2007 / 4
 
Én a következő módon csinálnám:
1. Kompozit jel szétbontás: Kb. 2,5MHz-es aluláteresztő szűrő a szinjelek kiszűrésére. Szinkronjel leválasztó IC és vagy áramkör pl. TV-ből, szinkronjelek előállítására.
2. Mintavételezés: Mintavevő-tároló áramkőr A/D átalakító. Feszültség tartomány ha minden igaz -1 és 2V között. Minimális átalakítási frekvencia a kivánt vizszintes felbontás * 16kHz. Ez nem teljesen korekt mert a sorviszafutási időt nem számoltam. Az A/D felbontása a szükséges szürke árnyalatok számától fűgg (csak pozitív). Ezek alapján el lehet kezdeni az alkatrész keresést. A kivánt fűggőleges felbontáshoz több sort valoszinű átlagolni kell az általad írt 576-ból.
3. Feldolgozás: Az előzőekben előállított jelfolyam feldolgozásához számítógép kell. Hogy milyen méretű, márkájú ez a számítási igénytől és a lehetőségeidtől fűgg. Él kereső algoritmus PC-re létezik, de hogy mekkora a számítási igénye az kérdés. Én nem ismerem. Az át írása mikro-kontrollerre nem lesz egyszerű dolog.
4. Megjelenítés: Kijezővel még nem kisérleteztem. Ha minden igaz, itt a Hobbielektronikán is van egy-két topik e témakörben.
(#) Hurka hozzászólása Okt 10, 2008 /
 
Hellosztok! Szeretném, hogyha valaki elmagyarázná hogy mi is tulajdonképpen a kompozit jel hogyan épül fel (hogy van ott a szinkronozás, hogy fut ott a színjel és a világosságjel! Segítségeteket előre is köszönöm: Hurka
(#) Dudus válasza Hurka hozzászólására (») Okt 10, 2008 /
 
Szerintem ez meghaladja egy fórum kereteit. Van egy nagyon jó könyv a "Televízió adás és vételtechnika elve" vagy valami hasonló a címe. Olvasd el, rágogasd és ha konkrét kérdésed van szívesen segítek.
(#) deguss válasza Dudus hozzászólására (») Okt 10, 2008 /
 
Teljes mértékben igazat adok Dudusnak, ha csak ilyen gyors infó érdekel, akkor meg nézz utána neten, "composite video" szavakra keresve. Ha konkrét kérésed van, persze megpróbálunk válaszolni.
(#) Hurka válasza Dudus hozzászólására (») Okt 11, 2008 /
 
Hello! Ezt a könyvet el tudom érni e-formában? Üdv.: Hurka
(#) Dudus válasza Hurka hozzászólására (») Okt 12, 2008 /
 
Többszáz oldal, meglepne ha valaki digitalizálta volna, de nem lehetetlen.
(#) lapose válasza Hurka hozzászólására (») Okt 12, 2008 /
 
Szia!
Rádió és televízió műszaki alapismeretek kézikönyve
Ebbe is benne van minden ami kell!
(#) Dudus válasza lapose hozzászólására (») Okt 12, 2008 /
 
Ez az!!! Kösz a pontos címért!
(#) lapose válasza Dudus hozzászólására (») Okt 12, 2008 /
 
Nincs mit!
Be van digitalizálva.
(#) Droot hozzászólása Okt 18, 2009 /
 
Üdv.!
Kompozit jelet milyen messze lehet elvinni nagy veszteség nélkül?
Ilyen vezetékkel szeretném elvinni körülbelül 20 métert: Bővebben: Link
Vajon a minőség mennyire romolhat?
(A linknél a vezeték a lényeg, a két végén RCA)
Illetve hangot is ugyan ezen szeretnék. A hang mennyire romolhat?
(#) Imre hozzászólása Dec 9, 2009 /
 
Sziasztok!

Egy nagyon egyszerű kérdésem lenne! Adott egy kompozit videó jel (sárga RCA csatlakozó) DVD lejátszó és TV között.
Ha beteszek e két dolog közé egy potmétert, akkor azt tekerve el tudom érni pl. a filmeknél látható egyszerű "Fade In" hatást? Tehát, hogy a feketeségből a potmétert teljesen kitekerve átmenet szerűen előjön a kép, majd ugyan ezt visszafele el tudom sötétíteni?
(#) pucuka válasza Imre hozzászólására (») Dec 9, 2009 /
 
Üdv!
Nem, mert ahhoz, hogy ezt a hatásd elérd, a szinkronjeleknek változatlan nagyságúaknak kell(ene) maradni, és az egyszerű potméteres megoldás a szinkronjelet (szintet) is csökkenti, amitől a TV egy bizonyos szint alatt kiesik a szinkronból.
(#) Imre válasza pucuka hozzászólására (») Dec 9, 2009 /
 
És ebben az esetben, ha egy potit letekernék, akkor mi történne? Mit látnék a TV-n?
(#) pucuka válasza Imre hozzászólására (») Dec 9, 2009 /
 
Egy darabig nem történne semmi. utánna sötétedik, zajosodik, majd szétesik a kép, csíkosra, de próbáld ki.
(#) Imre hozzászólása Dec 16, 2009 /
 
Értem!

Az lenne még a kérdésem, hogy adott egy kompozit videó jel, amit egy kapcsolóval két különböző eszköz (TV) között kapcsolok egyszer ide, egyszer oda. A kapcsolás pillanatában ugye eléggé zajos a kép, ahogy hirtelen eltűnik, vagy megjelenik.
Ezt a problémát meglehetne oldani ellenállásokkal, ahogy az az általam rajzolt 2-es képen látható?

2.JPG

1.JPG
   
(#) kadarist válasza Imre hozzászólására (») Dec 16, 2009 /
 
Szia!

Szerintem nem okoz lényeges változást az a pár ellenállás. Szerinted mit változtatnak meg az ellenállások?
Következő: »»   1 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem