Fórum témák
» Több friss téma |
Atlantiszra vitték mindet mert ott lemerült a ZPM
![]() Egy hasonló motorom van nekem is de nem mertem még rákötni a kínai vezérlőre mert tartok tőle, hogy az ic nem bírná. Van egy külön kis panelem amin szintén TB6560 van, lehet ráakasztom ezek után próbára. Ha összejön megvan a "C" tengely motorja
Jól látom, hogy omega hajtás van (legalább) az X tengelyen?
Igen, az X-Y tengely omega hajtás. Csak a Z lett golyósorsó.
És mik a tapasztalatok? Velem sajnos megesett ugyan az, mint eddig még minden CNC építésekor. Abban a pillanatban, hogy munkára fogható volt, abbamaradt a cicomázás.
Namár most alig fél éve működik a lézervágó, de máris egy nagyobb lézervágó építésére adtam a fejem. Elektronikailag (1,6V-os motorok, 1/8-as microstep, 48V) és mechanikailag teljesen rendben van a mostani 8000-10000 mm/min sebességgel teljesen üzemi körülmények között tudom használni. A lézer is 60W feletti, így 5mm plexi gond nélkül vágható 600mm/perc körül egy menetben (lézer vízhűtését saját peltieres hűtőn keresztül végzem). Mivel jó a gép, dolgozik így máris a következő építésébe kezdtem, tanulva ebből. Nomeg mert van még egy hadrafogható 80W-os lézercsövem. Terveim között van a mostani 800x600-as vágó terület megnövelése (1 méter fölé, mert a lézercső is 1,2m hosszú), ám ott már omega hajtást szeretnék használni, sok volt a macera a kétcsapágyas féltengelyekkel a mostaniban. Viszont az omega hajtással ezt megspórolhatnám, illetve egymásra lapolt bordásszíjjal a lengés is csökkenthető lenne. (Rendes CNC-hez én továbbra is golyósorsó/trapézorsó párti vagyok, nem használok már könnyű maró motort) Nagyon érdekelne az omega hajtás és a hagyományos bordáskerekes féltengelyes hajtás motort érintő nyomatékbeli kérdései. Van ezzel kapcsolatban esetleg tapasztalatod? Nem nagyon találtam a nyomatékot érintő összehasonlítást omega hajtással a neten. Nem igazán tudom megmagyarázni magamnak, hogy miért gondolom úgy, hogy nagyobb nyomatékot igényel... Jogos az elgondolásom? A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2013
Szerencsére én még nem estem abba a csapdába, hogy kész, használható. Így van még mit alakítani rajta...
Az omega hajtás inkább a sebességről és nem a nagy nyomatékról szól. Sőt talán nem is az ezred mm-es pontosságáról híres. Viszont lényegesen olcsóbb, mint bármi más. Egy tisztességes golyósorsó árából mindhárom tengelyre megvan a tárcsa és a szíj. A nyomatéka pedig sokkal könnyebben számítható, mint bármelyik menetes megoldásnak. Ha rám szakad az OTP én is lecserélem golyós orsókra az X-Y tengelyen. A szerkezet is úgy lett kialakítva, hogy minimális átalakítás után felszerelhető legyen. A kivitelezése sokkal egyszerűbb lásd a képen...
Igen, az elrendezés és megvalósítás tiszta. Nagy nyomaték nem igen kell (hisz a lézerfej alig pár 100g), nincs semmi ami lefékezné (a levegő csövön kívül). Ezred pontosság sem kell, 100-ad elvi pontossága van a mostani lézervágómnak is. Nagyon csábít folyamatosan ez a hajtás megvalósítás. X tengelyen könnyedén megvalósítható lenne, gond inkább az Y-on van ahol most egy átmenő tengely (lásd képek) adja át az egyik oldalról a másikra. Omega esetén ez az átmenő hosszú tengely gyakorlatilag a mozgó hídon lenne, ami nem biztos hogy szerencsés.
Látom neked a gép a műhelyed , mindennek meg van rajta a helye felül a cin , alul a csavarbehajtó...
Ha egyszer építek egy ekkora gépet nekem sem kell majd a pici műhely
Sőt azóta már saját LED-es lámpája is van a gépnek...
Hogy megtaláld mit hová tettél ???
Szerintem túl sokkal nem növelné a mozgó híd tömegét.
Igen például
![]() És, hogy minél messzebb barkácsoljak a monitoroktól...
Majd kiderül. Bízom benne, hogy januárban már lesz időm elkezdeni legalább a mechanikai rajzokat.
Valószínű az Y tengely olyan motor kapna mint amivel most is működik, mindkét végén tengelyes léptetőmotor. A CNC-den az Y tengelynél a két léptetőmotort a közös step-dir vezérlőjelek tartják viszonylagos szinkronban? A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2013
Nem, nincs közös Step/Dir. A második motor A tengelynek van beállítva és a Mach3 szinkronizálja szoftveresen.
Annyira jó az "omega hajtás", hogy ipari koordinátafúrót szerkesztek épp, mert 4500-as hasznos hosszal golyósorsót nem tudok itthon venni és gyártatni sem. Igaz egy külső lineáris méréssel meg kell támogatni, de ez már részletkérdés, ami az extrém méretekből adódik.
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2014
4500-as!!! Váúú! Majd kérünk képeket, ha publikus.
Szép darab lesz biztosan.
Én a lézervágó után folytatni fogom a beültetőgép projektet. Mert az a helyzet, hogy a mostani 2 db 4000 alkatrész/órás kétfejes gépet kinőttem és vásárolni meg nem szeretnék.
Ott én 20mm-es menetemelkedésű 16-os átmérőjű golyós orsót terveztem szervó hajtással (orsó métere ~20E Ft, hozzá az anya még 40E és ezt szorozva kettővel), viszont ha egy nagyon széles bordásszíjjal és omega hajtással ez helyettesíthető lenne (úgy, hogy közben továbbra is mozgatni tudom legalább 1000mm/_sec_) sebességgel lenne elég nyomatéka megfogni a most jelenleg közel 7kg-os fejet akkor az nagy előrelépés lenne. A pontosság "nem annyira" lényeges 2mikronos enkóder van betervezve, és garantálni is csak 0,005-0,008mm-t kell. Ez orsóval gyerekjáték, csak omega hajtással kérdés a kerék kerülete vs. érintett fogak száma miatt. Bele kukkanthatnék know-how-t elfedve a rajzodba esetleg? Sajnos az olyan orsó aminek a a pontossága elég a 0,005mm pontossághoz, vagy bírja az 1m-1,5m/sec-et az már nagyon-nagyon drága. A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2014
Nálam több mint 10 kilót mozgat 2db 8mm széles szíjjal. Ennyi a híd súlya a 4 motorral, és mégis száguld. T2.5/16-os fogazott szíjtárcsa átméröje 12.7mm. Ebből és a motor nyomatékából könnyen számítható a mozgató nyomaték...
Elég, ha annyit mondok, hogy a görgős széken a híddal együtt engem is oda-vissza húzgál?
Hmm... meggyőző
4500×2100×500mm, gyorsmenetű pozícionálásra kihegyezve, 5-50mm-es átmérőig.
Valóban nem játékszer, csak a vezérlőt 4 millióért szállítja a mérnökiroda... ez már nem hobby CNC, komoly csapatmunka!
A rajzot sajnos nem mutathatom meg, (kép lesz majd) de a lényeget elárulhatom, mágneses mérőszalaggal kell a pozícionálást visszacsatolni, így a szíj (esetünkben lánc) feszítéséből nyúlásából kopásából adódó pár százados hibákat a vezérlő a szervón keresztül kompenzálja.
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2014
Igen, nálam is ez a kulcsa mindennemű hiba kompenzálásának a lineáris enkóder (már most is). Lineáris enkóder és a motor zárt hurkú szabályozásban van. Viszont a követelt pontossági osztály (0,005mm) miatt sajnos üveg enkódereket kellett vennem, azok meg nem bírják nagyon 1500mm/sec fölött.
Szerk: Egy beültetőgép sem hobby cnc, okkal nem osztottam még meg róla infót én sem De köszönöm a válaszod, azt is jó tudni, hogy más, más feladatra miket alkalmazott. A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2014
Az üvegléces méréssel majdnem egyenértékű, de sokkal olcsóbb cucc:
Inkrementális szalag, abszolút szalag (nem feltétlenül kell refpontra állni a géppel, mar...őnyös. A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2014
Néztem ezt az üvegléces előtt, de nem találtam nagyon olyat ami biztonsággal ígéri az egy század mm alatti pontosságot. Általában 0,025mm pontosságút találtam csak mágnesesben.
Ahhoz hogy VQFN tokot üzembiztosan tudjon ültetni a gép a 0,01mm-t garantálni kell tudni.
Az ELBO nevű gyártó pedig a bizonyos hossz feletti léceit csinálja reflektív acélszalagos megoldással, ez szintén alig érzékeny a sebességre.
Mi építettünk be két mikronos osztású TTL kimenetű fejet...
Sőt! Az EMIX23, 2m/s határsebességnél 1 mikronos mérést tesz lehetővé. A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2014
Idézet: „Egy beültetőgép sem hobby cnc, okkal nem osztottam még meg róla infót én sem” Ha nem is gépről, hanem az alkalmazott technológiáról írnál pár sort? Vagy ugyanúgy megy nálad is mint a gyárban: • SMT acélstencil készítés • Nyomtatott áramkörök pasztázása • Nyomtatott áramkörök gépi beültetése • Beültetett áramkörök beforrasztása konvekciós reflow kemencében
Mivel ez ebben a topikban rendkívül OFF, így csak nagyon röviden.
1. SMT stencilt kínában gyártatom ahogy a nyákokat is most már. 2. Paszta felvitele stencil segítségével a nyákra (félautomata stencil állomásssal) 3. Alkatrészek gépi beültetése (két db kamerás ellenőrzésű beültetőgép) 4. Reflow kemencében forrasztás (3 méteres négy zónás kemence) 5. Maradék kézi alkatrészek ültetése (műszerészek) 6. ICT Napi átlagban olyan max 1000 db kis-közepes sűrűségű áramkör gyártására van most lehetőség, de ez már erősen visszafogja a gyártást, elsősorban mert a 0,5mp/alkatrész részidő borzasztóan sok. Ezt szeretném most saját géppel 0,2-0,3-ra csökkenteni. A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2014
Próbáltad már a mozgó alkatrésztárat?
Hogy egy kis tömegű pl. forgó asztal folyamatosan nagyon gyorsan kézreadja a beültetőfejnek az alkatrészt, (mellette másik hídon mozog, így nem kell neki elmenni az alkatrészért), az a panel felett maradhat, a mellékidő nagyságrendileg csökken. A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2014
Mivel intelligens feedereket használok (nem pozíciót tárol, hanem alkatrész típust... ha elfogy az egyik guriga 100nF máris áll át a másikra megszakítás nélkül. Bármelyik szabad helyre bármelyik alkatrész odatehető), és több fejet, így a felesleges idők az egyhelyen felvett egymáshoz közel lévő alkatrészekkel van csökkentve.
Az alkatrészek nagyrészét nem mozgathatod. Egy 10µF/35V-os alu elkó reel 40 centi átmérőjű gurigában van. Egy teljes reel D2PAK FET vagy másfél kiló. A legnagyobb baj minden feedernél a hordozószalag elvezetésében van (fedőszalag visszatekerve, hordozószalag hátrafelé elvezetve). Egy-egy áramkör 50-60 féle alkatrészt igényel, ezek feederekkel együtti össztömege 10kg felett van, és mindenfelé lógnak ki a hordozószalagok. Már a mostani gép is ha dolgozik, csak a fej tömege miatt remeg a föld... Nem mozgatnék még kb 10 kilót. Felesleges idő útvonal és egymáshoz közeli alkatrész felvétel és letétellel van csökkentve, illetve most kísérletezek hogy az alsó nagysebességű kamerás alkatrész ellenőrzés válláról leveszem a kisalkatrészek (ellenállás, kondi stb) ellenőrzését, és lineár ccd-s lézeres központozót fejlesztek épp hozzá (boltban 400E/fej, ha én készítem ARM-ostul CCD-stül nem kerül 10E-be sem). De térjünk vissza a mechanika kérdéseire, ez a része már OFF. Elsősorban a mechanika újratervezése miatt merült fel bennem ez az omega hajtásos kérdés. Túl drága az orsó. A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2014
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

Ha egyszer építek egy ekkora gépet nekem sem kell majd a pici műhely