Fórum témák
» Több friss téma |
Ez talán segíthet a kiindulásban. Nem mai szerkezet.
Nevetni fogsz. A képeket nézve ezt néztem ki elsőre...
Ilyet:
Köszönöm! Látom elég egyszerű felépítésű semmi extra. Azt hittem a marómotor szabályozásának van valami köze vezérlőhöz, de ezek szerint nem sok.
Mennyire pontos ez a mechanika? Ezek a sima csapágyak tudtommal nem épp a kottyanás mentességükről híresek.
Kell még a rendszerbe egy optikai leválasztó kártya is. Annak vannak ki és bemenetei.
Ha mindent össze rakok, akkor egy 300X320X100 -as dobozban elfér minden a tápok is meg minden. Arról nincs képem, de jól tele van.
Én a "kék kínai" vezérlőt használom, azon nincs olyan kimenet azt hiszem ami marómotor fordulatszámát tudná vezérelni, csak egy relé a ki-be kapcsoláshoz. De majd utána nézek, legvégső esetben barkácsolok, hogy a vezérlő jelet le tudjam lopni.
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2014
Ez a nanotech meghajtó igényel valami különleges beállitást a mach3-ban? Én is vettem 3db-ot, de éktelen rossz hangja van a motoroknak. Olyan mintha mindegyik motor hibás lenne.
Ugyanezt a jelenséget már többen is jelezték.
Szerintem semmi különlegesség nem lehet benne, de sok múlhat a leválasztó kártyán is, hogy milyen minőségű optocsatolók vannak benne. A mach3 beállításainál szerintem a kernel sebességet nem nagyon szabad ezeknél 35000 Hz-nél magasabbra állítani, az olcsóbb optók ezt még tudják. Illetve ahogy nézem az adatlapot az áram beállítása ellenállás cserékkel valósítható meg (elég hülye egy megoldás), a viszonylag kisebb, nyomtatókból bontott motorok is kell majdnem 2 A, erről meg kell győződni vagy a motoron vagy az adatlapban.
Linux alatt jól megy! Próbáltam leválasztó kártya nélkül is. Egy másik léptetőmotor meghajtóval midkét esetben nagyon szépen mennek a motorok. A mach3 ban van a kutya elásva
Hobbypontosságú.
![]() A kottyanásmentesség az előfeszítésben rejlik.
Pont ugyanilyet vettél és az eredeti ic van benne? A kínaiak lehet csinálnak valami koppintást hozzá.
Ezeket be lehet lőni max 2A-re. Az enyém is így van. (Nem fűti a motort.) Azután belőttem a jumperekkel, hogy 1/8 lépésben menjen. Olyan szépen megy mint az álom. Egyszer csináltam egy tesztet. 528KHz-ig bírta a vezérlő fogadni a jeleket a bemenetére. Ekkor 1/8 lépés volt beállítva. Rátettem egy Nema17-es motort üresen és függőlegesen elhelyezett tengellyel. Aztán jelgenerátorról lassan emelkedő frekvenciával mentem fölfelé. A motor hihetetlen, de 19800RPM-et forgott. A nyomatéka már majdnem 0 volt, de megcsinálta! Ehhez kellett egy jó leválasztó kártya is. Abba 6N137 optók lettek téve. Tehát ez a vezérlő egy nagyon jó vezérlő. Nálad valami más lehet. A vezérlő kártyának nem olyan sok köze van a Mach3-hoz. Esetleg annyi, hogy be lehet állítani, hogy felfutó éleket figyeljen, vagy negálod és akkor a lefutó éleket figyeli. Ha ezt rosszul lőtted be eddig, akkor simán lehet ilyen gondod. Volt nekem ilyen és olyan vezérlőm is. Vagy rá írják, hogy kell konfigurálni, vagy végig kell követned a nyákot. A jel hosszúságot mindig 5uS-ra állítom. A gyorsulás és sebesség mechanika függő.
Most rátettem a Nanotek-re egy garnitúra 2,8A-es 1.9Nm-es motort. ennek azok is szépen, sőt gyorsabbak tudnak lenni mint előtte a 0.6Nm-esek. Nekem nagyon bejönnek ezek a kicsi kompakt és jó vezérlők.
Ha linux alatt ugyanazzal a géppel jól megy, akkor egyértelmű, hogy a géped van túlterhelve. A Win op rendszer és a Mach3 is képigényesebb dolog. Ha gyenge a géped, akkor tegyél föl rá Win2000 -et és tegyél föl rá egy régebbi verziójú Mach3-at. Már a Mach3 2.63 is sokkal jobban megy egy kis gépen, mint a 3.0.22!
Az Xp-hez képest meg villámgyors lesz a Win2000-el. Éppen ma telepítettem egy P3-as laptopot cnc-re. Win2000 és Mach3 2.63 teljesen hibátlanul megy. A kernell freki 25KHz. A Driver teszt azt mutatja, hogy 14KHz ig használhatom a gépet, mert nincsenek nagy tüskék. Tehát egy hagyományos vezérlővel bőven elbánik. Holnap ha lesz időm, akkor éles próba.
A leválasztó kártyád milyen?
Milyen tápfeszről hajtod a vezérlőt? A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2014
A gépemről 4 ac szervó megy 75 khz, de akár 100-on is. Sneci féle leválasztó kártya van. Ezeket a motorokat én nem használom csak kipróbáltam. Egy apró kis gépre lesznek vagy nem lesznek fel téve ha igy viselkednek.
Értem. Tehát a géped jó, de még is akad a léptető motor.
Ez lehet még a kábelezéstől is. Nem tudom a pontos körülményeidet. Az enyém szépen és halkan megy.
A leválasztó kártyám saját építésű. 6N137 optóval. Az optók táp lábai körül kondik hidegítésnek.
A vezérlőt meg 32-34V körüli tápról járatom.
A kék kínai vezérlőbe cserélt már valaki optót?
Nézegettem minden felé, de ami simán bemenne a helyére az nem jobb mint ami eredetileg is benne van (PC817). A gyorsak teljesen más félépítésűek, ezért nem láb kompatibilisek.
Sziasztok!
Az érdekelne, hogy PDF fájl alapján hogyan lehet megoldani CNC -vel a NYÁK fúrást és marást! Azt tudom, hogy pl. Sprint Layout -ban lehet gerber fájlba exportálni a NYÁK -ot, de fontos lenne, hogy PDF -el is meg lehessen oldani a fúrást-marást. Köszönöm
Üdv!
Találkoztam olyan progival ami tud PDF alapján marópályát csinálni de nem ugrik be a neve .Megpróbálom előkeresni.
Köszi! Nem sürgős, még sajnos csak tervben van a gép. Csak érdekelne.
A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2014
pdf-dxf komverter, Adobe illustrator, Inkscape segíthet. Most hirtelen ennyi ugrott be, de sok marószoftver is kezeli a pdf-et, emiből tud G kódot generálni. Linuxcnc-t is ajánlották - bár még én sem próbáltam ki.
Tapasztalt kollégáktól kérdezném, hogy mi a véleményetek erről a vezérlőről? Bővebben: Link
Nem rossz, de 24 V feszültséggel csak nagyon pici motorok hajthatók, egy közepes méretű motornak már illik 40 V körüli feszültséget adni. Egyébként 3D nyomtatókra találták ki, ahogy néztem, arra jó, mert nem kell nagy erő. Bár a videón van marógép is, de nem hinném, hogy ezzel van hajtva.
Szerk: bár nem olvastam teljesen végig, de nem is tűnik olcsónak így elsőre. A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2014
Köszi! És ezek mennyire dolgoznak pontosan? Mert egy precíz kivitelezést igénylő NYÁK -nál azért nem mindegy. Illetve a fúrást is meg lehet így oldani?
A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2014
Hát szerintem nyáknál, főleg finomabb rajzolatnál felejtős. Max akkor ha a pdf is vektoros, ha nem az akkor....
A fúrás meg szerintem sehogy nem fog menni, azt programmal kell generálni, mert egy rajzon csak neked egyértelmű, hogy az egy furat, a programnak csak egy kör lesz. A Sprint Layout tud kontúrpályát és furat fájlt is csinálni, nem a gerberre gondolok, hanem hpgl és drl fájlokra amit közvetlenül otthon is lehet használni. Én már csináltam és csak a gépen múlik mennyire lesz szép a végeredmény.
Nekem az a tapasztalatom, hogy a szoftver és a vezérlők betonstabilak - a nyákot a mechanikával a legkönnyebb elszúrni. Ha üt a főorsó, ha nem teljesen sík a sík, ha a csapágyak kottyannak az több kárt okoz. Az én mechanikám sajnos nem képes 0,4mm-nél nagyobb pontosságra a felsoroltak miatt. A csapágy ha csak egyet "rottyan" ugrott a 0,1mm-es gravírtű hegye. Csak 90 fokos, 0,2mm-es tűt tudok használni - mert ennyit ront a mechanika. Így - ha szerencsésen be tudom lőni a Z tengely nulláját, akkor 0,3mm-es pontosságig még elmegy. De már a 0,2mm-sem jön össze. Az is nyilván gond, ha csak egy kis légbuborék kerül a rögzítésre használt kétoldalas ragasztószalag alá. Legszebb eredményeket jó mechanikával és felületkövetős vezérléssel láttam - az nem az én pénztárcámhoz van szabva.
Miért ne lehetne vektoros a pdf? Illustrator is natív támogatja, Az SVG szabvány is. stb. Más kérdés, hogy nem erre van kitalálva. Ezért vannak a konverterek. Bár szerintem sok esetben jobb egy jó kis nyákszerkesztőbe bevinni és egyből G-kódot generálni, meg fúró és kontúrfájlt. /verz esetben akár direktben G-kódot is programozhatsz - nem tiltja senki.
Annál gyorsabb munkafájlt nem is lehet csinálni.
Persze, hogy jobb a NYÁK tervezőből, már kerestem videókat, amikből kiderült számomra is, hogy miként lehet ezeket megcsinálni. De a legtöbb NYÁK terv csak pdf formátumban érhető el pl. itt a fórumon, ezért kérdeztem.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

.