Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 3D nyomtatás
 
Témaindító: KBal76, idő: Jún 9, 2010
Lapozás: OK   6 / 199
(#) sargarigo válasza tej hozzászólására (») Jan 7, 2014 /
 
Így már érthető a dolog! Akkor a pontosság egyenlőre nem is nagyon szempont!
Ha belátható időn belül elkészülsz vele, akkor én már inkább Tőled rendelném meg a nyomtatott alkatrészeket, hogy ne a kínai gazdaságot erősítsem
Képeket gondolom készítesz az elkészülés folyamatáról..
(#) tej válasza sargarigo hozzászólására (») Jan 7, 2014 /
 
Pontosság azért szempont... ...a dizájn és a tartósság nem annyira.
(#) KBal76 hozzászólása Jan 11, 2014 /
 
Üdv mindenkinek!
Még én nyitottam ezt a topikot bő 3- éve , és már el is jött a pillanat hogy összeépítettem egy ilyen nyomtatót. Igaz csaltam, mert miután több gépvázat összeraktam majdnem készre, álladóan elfogyott a türelmem/kedvem a befejezésétől, így jól szétszedtem mind (pár hónap pihentetés után). A legegyszerűbb megoldást választottam, besétáltam a kék Cébetûs áruházba, és vettem egy K8200-as nyomtatónak nevezett alkalmatosságot. Így, hogy nem kellett semmin gondolkodni, csak a 640-oldalas pdf-doksit követni, kb 15-18 óra alatt (mintegy 3 napnyi barkács) összecsavaroztam forrasztottam az egész komplett cuccot. Még nem dugtam rá PC-re, tehát mech+elektr készen van, meg be van állítva amit tudtam (end-stop és szintezések).
Azt se tudom milyen programot használjak, nem feltétlenül az oldalukon ajánlottat akarom, így elkezdtem neten vadászni infó után, így lyukadtam ki ide... (A géphez nem adtak lemezt vagy papír alapú leírást, és 3mm PLA szálból is csak 5métert.)
Nem érzem magam kétbalkezesnek, de gondolom nem lesz még így se sétagalopp a beállítgatása (sw). Majd írok hogy egyáltalán elindul e
(#) tej válasza KBal76 hozzászólására (») Jan 11, 2014 /
 
Én is majd a beállítástól félek leginkább, főleg az adagolástól. Mert ha keveset adagol az is baj, ha sokat, meg hova fér el? Meg gondolom sebességre, hőmérsékletre, nyersanyagra változik az arány.
De nekem ez még odébb van
(#) sargarigo hozzászólása Jan 11, 2014 /
 
Valami DIY megoldás létezik az elrontott példányok újrahasznosítására? Sajnálnám kidobni ha már megveszem 10k-ért kilóját a huzalnak. Ti honnan veszitek amúgy a műanyag huzalt?
Másik, hogy az asztal fűtése automatikus, vagy nekünk kell gondoskodni a hőfok szabályozásról?
A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2014
(#) tej válasza sargarigo hozzászólására (») Jan 11, 2014 /
 
Automatikus a szabályozása, legalábbis a RAMPS 1.4-nél biztos.
Azt, hogy honnan veszem a huzalt meg nem mondhatom meg szerintem, mert moderálást kapok. Legalábbis hasonlóér már moderáltak. Ment PÜ.
A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2014
(#) KBal76 válasza sargarigo hozzászólására (») Jan 11, 2014 /
 
Na rákötöttem PC-re elindult nagy-nehezen, bár valami nyűgje van mert csak ha resetet nyomok a cuccon, akkor ismeri fel a gép. Még nem fűtöttem fel, csak megmozgattam hogy jól jár-e.
Ezeknél a reprap cuccoknál a program szabályoz, mindent. Van ez az alaplap (Arduino valamelyik változata) és annak vannak analóg bemenetei, azokra van rákötve az extruder-fej termisztora is, és az asztal fűtésében is van, és az is. Befotóztam amit most építettem, ez valami egyedi direkt ehhez a cucchoz gyártották, de a sima Arduino tetejére tehetô "RAMPS" ugyanígy adja a csatlakozási pontokat. Szóval konkrétan mindent a PC felügyel, habár a hőmérsékletnél PID szabályzást csinál az elektronika.
(#) sargarigo válasza KBal76 hozzászólására (») Jan 11, 2014 /
 
Köszönöm, most már értem!
(#) sargarigo válasza tej hozzászólására (») Jan 11, 2014 /
 
Akkor PÜ?
(#) KBal76 hozzászólása Jan 11, 2014 /
 
fotó lemaradt, és egy nagy-totált is lôttem. Ránézésre véznább mint megrángatva.
A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2014
(#) sargarigo válasza KBal76 hozzászólására (») Jan 11, 2014 /
 
Szép lett! Nekem elsőre valszeg marad a bútorlap váz.
(#) KBal76 válasza sargarigo hozzászólására (») Jan 11, 2014 /
 
Az hogy így néz ki, nem az én érdemem.
Ami miatt én egy kitt mellett döntöttem, az az, hogy marha rossz úgy valamit építeni, hogy hatalmas kérdőjelek vannak fejben, mert ez nem egy CNC amit láthat az ember azért az élete során párat, tehát ha nincs hova fordulod itthon, akkor nem tudod hogy mi miért nem megy. Egy kittben borítékot a siker elsőre. Nem akarok megállni ennél, lesznek még "gyerekei-unokái", de "a tyúk vagy tojás" problémáját valahogyan le kellett küzdenem.
Néztem ebayon egy lengyel figurát, aki csinál eladásra nyomtató kitteket, de ott ahogyan olvastam a visszajelzéseket, nincs semmi leírás mellékelve, illetve a modora is hagy kívánnivalót maga után, és csak 20%-al lett volna olcsóbb. Az a megelepô, hogy USA-ban egy totál összeszerelt nyomtató már 100e alatt van, pedig ott más a fizu mint itt, EU-ban meg minimum 2x szorzó van.
(#) kameleon2 válasza KBal76 hozzászólására (») Jan 11, 2014 /
 
Szia! Érdekelne az első pár tapasztalat a KIT-el kapcsolatban, illetve kíváncsi vagyok az első 3D printre
(#) szabics hozzászólása Jan 11, 2014 /
 
Milyen szoftvert használtok a nyomtatáshoz?
(#) Mdavid válasza tej hozzászólására (») Jan 12, 2014 /
 
Ne mondd már, millió másik fórumban elmondják, hogy mit hol vesznek... Kérlek írd ki, ne kelljen már mindenkinek PM-et írnia...
(#) KBal76 válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 12, 2014 /
 
Igényes összeállításnak érzem. Tehát pl. minden műanyag alkatrésze század-mm pontos fröccsöntött, illetve precíziósan kivágott (némelyik része marógéppel után munkált) alu anyagokból van. Az összeszerelési útmutató alapján nem nagy kihívás megcsinálni. Az útmutatóban (a letölthető, offline-ban legalábbis) van néhány hiba, de nem végzetes, illetve amit adnak hozzá szalagkábelt, én a fűtéseknél eleve nem építettem be mert kókány megoldásnak éreztem, hogy "sodorj össze négy szálat párhuzamosan", tehát eleve vastagabb vezetéket tettem néhány helyre. Szerintem itt, mint valami oktató készletnél, nem csak az elkészült berendezés, hanem az "oda vezető út" is szempont volt. Több mint 700 alkatrészből áll, ami sok, ha én tervezném negyed ennyi se lenne, sok részlete professzionális (az alu váz, a lin.vezetők, bordás-szíj) ugyanakkor rémesen gagyik a végállás kapcsoló megoldásai, vagy forrasztgatás zsugor-csövezés sem épp elegáns. Halkan jegyzem meg, hogy ez a lin. csapágyazás, ameddig nem volt a kezemben, azt hittem a létező legjobb megoldás. Valójában inkább csak kényelmes. Amikor magam épített vázakhoz klasszikus (azaz mélyhornyú) csapágyakból és vas idomokból készítettem lin.vezetőket, simábban gördültek mint ezek, ráadásul sokkal olcsóbban, ill. könnyebben beszerezhetőbb. Ja, és az asztal több részlete is cinkes, a magasság állítása még csak csak, mert egyszer belőni, de nincsenek dilatációs hézagok, az ha melegedni fog, tutira deformálódik (púposdodik) majd.
(#) tej válasza Mdavid hozzászólására (») Jan 12, 2014 / 1
 
Tőle vettem.
Sajnos ez sem itthoni.
(#) KBal76 hozzászólása Jan 12, 2014 /
 
Meg volt az első nyomtatás próba, nem túl fényes eredményekkel. Van itt mit tekergetni. A méretek pontosak, XY, derékszög irányban. (Z még ismeretlen) Az extruderbe szerelt rugóból le kellett köszörülnöm pár mm-t, mert nagy-nehezen rájöttem hogy még leglazább állapotban is túl erősen feszíti a csapágyat a továbbító recés csavarhoz, ez úgy jelentkezik hibaként hogy kattog az extruder motor. Persze ezt én honnan tudhattam volna , most szétszedem az egész mehanikát, mert ha lelazítom annyira hogy vigye akkor van hogy nem is viszi egyáltalán, szerintem eltömődtek a recéi a továbbítónak.
(#) kameleon2 válasza KBal76 hozzászólására (») Jan 12, 2014 /
 
Szia! Gondolom hasonló - fogaskerekes a továbbítása, mint a hegesztőhuzaloknál. Ott két kerék közé van betéve a huzal és a rugós feszítés egy csavarral finomhangolható. Amúgy mekkora fúvókával van szerelve a kütyü? 0,3, 0,4? A hőmérséklet is beleszólhat, mert ha a megfelelő hőmérséklet elérése előtt a mechanika már tolná az anyagot, akkor is csak forgácsolódik a huzal és eltömődik. Nem tudom milyen persze a fej vezérlése, de én biztos igyekeznék úgy kipróbálni, hogy a fej üzemmeleg legyen és utána befűzni a huzalt. Persze az is lehet, hogy nem megfelelő az anyag - csak puhábbal tud dolgozni a gép.
(#) KBal76 válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 12, 2014 /
 
Ez a hozzá csomagolt 5m PLA szál, biztosan jó hozzá. A program ami vezérli nem engedi az extruder motort semerre sem ameddig nem üzem-meleg. Nem tömôdött el, belevilágítva tisztán látható, még nem tudom mi a gond. Viszont találtam egy konstrukciós hibát, az asztalhoz közelebbi tengelyen a bordás-szíj feszítését nem oldották meg. Szó szerint. Ha kiugrana mert hülye módon a motor akaratával ellentétesen akarom kézzel mozgatni (és igen, így tettem ) akkor kiugrik a helyéből, és csak a fél gép lebontásával lehet ismét rögzíteni. Most készítettem műanyagból az eredeti helyett egy olyant, amit egyszerűen csavarhúzóval lehet feszíteni-bontatni. Lőttem képeket is. Az elsőn fent látszik az eredeti, alatta amit faragtam, a gyárin egyetlen csavar felel a géphez rögzítésért és az elvágott szíj két szelének a fogásáért, tehát ha lelazul akkor növesztenem kell 3-4 kezet hogy visszategyem. A fehér műanyagon már külön lehet mindkét szíjat és a rögzítő csavart is fixálni. Most próba jelleggel nem vágtam el a szíjat, így hülyén néz ki, de jobb mint volt. Még a fejnél vannak gondok, szerencsére oda sorkapcsot tettem nem forrasztottam.
(#) KBal76 hozzászólása Jan 12, 2014 /
 
Igen, három egyforma leszorító van a képen, többet adtak a csomagolásban, biztosan érezték hogy ezzel gond lesz.
(#) szabics hozzászólása Jan 12, 2014 /
 
Milyen szoftvert használtok a nyomtatáshoz?
(#) abalazs válasza szabics hozzászólására (») Jan 13, 2014 / 1
 
Igen, ez a szoftver kérdés nekem is homályos még, mit lenne érdemes használni, melyik szoftver mit tud lekezelni? Én amit nézegettem, az a repetier-host. Ezt úgy láttam, hogy egész jónak tűnik. Elektronikának pedig az Arduino mega2560-ra épülő vezérlést nézegettem. Nem is drága, és kezeli a fűtéseket is, amit a progiban lehet látni grafikonon is. Egyszóval, nekem tetszik.
(#) KBal76 válasza abalazs hozzászólására (») Jan 13, 2014 /
 
Pont azt. Némi tekergetés után teljesen használható, a víruskergetővel harcolni kellett, mert először magát a progit, majd a beleinstallált slicer programokat (két legnépszerűbbet tartalmazza) nem engedte futni. (comodo). Szerintem is ez a repetier a legteljesebb installerû, egyetlen telepítés és megy minden. Ez amit írtam fentebb először hogy csak reset után hajlandó menni, utánaolvastam faq oldalukon, hogy a portkezelés latt le kell tiltani a reset küldése parancsot, mert azt nem minden Arduino érti meg, és a host meg csak várja azt ami sose jön el, ha meg nem küldi akkor nem is vár rá választ.
(#) KBal76 hozzászólása Jan 15, 2014 /
 
Elkészült az első 3D nyomatom, szerintem az eredmény elfogadható lett (de csak elsőnek). Nem közevetlenül a PCB fûtô panelre nyomtattam, hanem még régről maradt lézernyomtatóhoz való írásvetítő fóliám (fotólakkos nyákkészítéshez), és azt ragasztottam rá. Én rajzoltam a csipeszt egy facsipeszről, mert amik neten vannak, azokat ki tudja milyen méretű rugóval szerelték, nekem is többféle akadt kezembe. Múltkori extruder nehézségeket egy kis plussz amperrel oldottam meg a vezérlőn.
Hibák: A nyomat szélei valamennyire felpöndörödnek, valamint a tetején a kitöltés nem tökéletes, tehát nem tömör. Amúgy teljesen használható masszív lett, annak ellenére hogy 20% belső kitöltést engedtem meg. Lőttem pár képet.
(#) sargarigo válasza KBal76 hozzászólására (») Jan 15, 2014 /
 
Zsír!
A felpöndörödés mit jelent? Nem látom a képeken. A "plusz ampert" hová alkalmaztad? Az extruder motorjára?
(#) KBal76 válasza sargarigo hozzászólására (») Jan 15, 2014 /
 
Igen, a kis motormeghajtó "öcsipanelen" (minden motorhoz van egy) van egy smd poti, és egy ref.forrszem, és azon állítottam, ez a leírás szerinti határ (0.5V). Azért ezt kellett tennem, mert a feszítő rugót továbbfeszítve lépést vesztett a motor, ha lelazítottam akkor meg megcsúszott a hozaganyag. Ha vízszintesre teszem a "csipeszt" akkor az két végén eláll 1mm-t az aljától. Ez lehet több dologtól, pl. hogy a fólia nem volt igazán rögzítve az asztalhoz, de lehet hogy túl gyorsan hűl az anyag.
(#) sargarigo válasza KBal76 hozzászólására (») Jan 15, 2014 /
 
Na itt lehet tanulni
(#) KBal76 hozzászólása Jan 15, 2014 /
 
(#) KBal76 hozzászólása Jan 16, 2014 /
 
Gondolkoztatok alternatív XY asztal mozgatási megoldásokon? Mármint tehát bordás-szíj helyett valami könnyebben beszerezhetôbbet?
Következő: »»   6 / 199
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem