Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kompresszor építés
 
Témaindító: saca2, idő: Feb 8, 2009
Lapozás: OK   27 / 181
(#) attti hozzászólása Nov 23, 2013 /
 
Sziasztok!
Egy olyan rajzot keresek aminek az lenne a feladata, mint a gyári nyomás szabályzónak. Van a kompresszoron egy kicsi "érzékelő" ami ha nagyobb a nyomás, mint ami be van állítva rajta szétkapcsolja a kontaktjait. És ehhez kéne a rajz, hogy ha nagy a nyomás kapcsolja ki a motrot, ha meg lecsökken a nyomás kapcsolja vissza. A motor egy háromfázisú motor amit egy kontaktor vezérel. És lehessen kézzel (a nyomógombokkal) bekapcsolni.
A hozzászólás módosítva: Nov 23, 2013
(#) zolika60 válasza attti hozzászólására (») Nov 23, 2013 /
 
Milyen rajzot szeretnél egy nyomáskapcsolóról? Az egy mechanikus szerkezet ami a beállított nyomáson megszakítja a három fázist. Bővebben: Link
(#) attti válasza zolika60 hozzászólására (») Nov 23, 2013 /
 
Olyan rajzot ami tudja vezérelni a kontaktort, a kontaktor úgy van bekötve, hogy a tekercs egyik fele a nullra van kötve, a másik fele pedig a kikapcs gombra, a kikapcs gomb a kontaktor egyik érintkezőjéről kap fázist, ha az behúzott. Azt kéne tudja a rajz, hogy amikor a nyomás nagy szakítsa meg a kontaktor fázisát, ha meg vissza esik a nyomás újra húzza be a kontaktort.
(#) zolika60 válasza attti hozzászólására (») Nov 23, 2013 /
 
Az a kapcsoló pont ezt csinálja amit belinkeltem.
(#) Chipmunk1960 válasza attti hozzászólására (») Nov 23, 2013 /
 
Szia, Itt van egy a Vateráról, új, s nem tizenezer... Nyomáskapcs. Hiába rajzolok egyet, hogy hogyan kell működnie, azt sohasem fogod tudni megépíteni! Egyébként a kontaktor, az mágneskapcsoló, ide pedig nyomáskapcsoló kell. Nagy különbség.
(#) attti válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Nov 23, 2013 /
 
De ez egy 3kW-os motor azért tettünk mágneskapcsolót. És ezt a másgneskapcsolót kéne vezéreljük.
(#) Chipmunk1960 válasza attti hozzászólására (») Nov 24, 2013 /
 
Szia!
A mellékelt kapcsoló 3 fázisú 10-16A terhelhetőségű. De még mindig nem írtad meg, hogy 1, vagy 3 fázisról van szó? Ritka, de létezik 1 fázisúban is, de nem mindegy hogy a felvett áram 3 fele osztódik-e, vagy sem. Ha jól értelek, akkor a tartályon lévő nyomáskapcsolóval akarsz egy még nagyobb mágneskapcsolót vezérelni. Akkor pedig simán sorba kötöd a nyom-kapcsoló egyik ágát a mg-kapcsoló vezérlő ágával /220V/. A 3 megszakítópárra pedig a motor megy.
(#) attti válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Nov 24, 2013 /
 
Szia! 3 fázisról megy a motor, ez a nyomás kapcsoló nem ilyen, mint amit küldtetek, hanem egy valami régi mikrokapcsolót nyom le a mechanika és annak van egy permanens nyitott és egy permanens zárt kivezetése. És ezzel a mikrokapcsolóval kell vezéreljük a mágneskapcsolót.
(#) Peticilin hozzászólása Dec 19, 2013 /
 
Sziasztok!

Felteszek pár képet az elkészült kis hűtőgép kompresszoromról. Ami extra,hogy levegő visszahűtőt tettem rá és olaj-víz leválasztót,így a tartályba mindig tiszta,hideg levegő megy.

Üdv. Peti
(#) neocska válasza Peticilin hozzászólására (») Dec 19, 2013 /
 
AirBrush-na tökéletes szerszám! Szép, igényes munka.
én is olvasnék egy leirást a készitésröl
(#) satlokk válasza neocska hozzászólására (») Dec 19, 2013 /
 
Csak csatlakozni tudok az előttem szólókhoz.Gratula!
(#) Chipmunk1960 válasza Peticilin hozzászólására (») Dec 19, 2013 /
 
Szia, Ügyes vagy, nagyon szép munka. Anno nekem is volt hasonló, a műhely-szobámban használtam, pont a csendes járása miatt. Kisebb portalanításra, szgép, nyomtató, note stb. Most egy autó-klíma kompesszorral akarok összerakni, egy hasonlót, szintén ilyen barkács célokra. Annak nagyobb a be, és kimenő csőcsatija, de nem tudom mennyi a szállítási kapacitása. Mind a 2-nek tudni kell a 10 bart.
(#) Chipmunk1960 válasza attti hozzászólására (») Dec 19, 2013 /
 
Szia, ne haragudj, nem jelzett, hogy írtál, csak most láttam meg. De akkor is csak azt tudom mondani, ha a réginek jó a mechanikája, membrán rugúk, stb, akkor ha a arajta lévő ukapcsoló nem jó, le kell cserélni egy olyanra, ami képes a 3 fázisú mágneskapcsoló működtetésére.
Üdv: Mike
(#) tomeeeboy hozzászólása Jan 16, 2014 /
 
Sziasztok!
Építgetem a kompresszoromat, de egy kis gondba kerültem. Visszacsapószelepet szeretnék beépíteni a nyomó ágba, hogy ne jusson vissza a levegő a légsűrítőbe leállítás után. A következőt szeretném beépíteni.
Visszacsapó szelep

A kérdésem az lenne, hogy van ezen a szelepen egy tehermentesítő csavar, annak viszont nem tudom az értelmét. Én arra tippelnék, hogy az a csavar engedné el a nyomást a nyomó ágból, hogy tehermentesítse a bejövő ágat és így a légsűrítőt. Ha valaki tudja a tehermentesítő lényegét az legyen szíves ossza meg velem.
Köszönöm előre is!
(#) Alfi13 válasza tomeeeboy hozzászólására (») Jan 16, 2014 /
 
Ha vásárolsz ehez egy nyomás kapcsolót amelyik a beállított nyomásnál lekapcsolja a motort akkor azon van egy kicsi szelep amelyik leereszti a levegőt a komreszor és a viszacsapó szelep közöti csőből. Tehát ezen a viszacsapó szelepen levő csatlakozót össze kell kötni a nyomáskapcsolón levővel. Ennek az a szerepe hogy a kompreszor szelepei nincsenek nyomás alatt igy a motor könyeben indul. Holnap csinálok róla képet és fölteszem. Én is épp most kezdtem fölújítani a kompreszoromat.
(#) tomeeeboy válasza Alfi13 hozzászólására (») Jan 17, 2014 /
 
Köszönöm a felvilágosítást! Először én is erre gondoltam, de nem voltam benne biztos. Olyan nyomáskapcsolót rakok rá amin van leeresztő szelep, azt már sikerült beszereznem. Már csak egy ilyen visszacsapó szelepet kell beszereznem és mehet az "összeállítás"!
Apropó, nem tudtok valami helyet ahonnan olcsóbban lehetne szerezni a fent említett visszacsapó szelepet?
Ha elkészültem majd csinálok képeket a végeredményről.
(#) Alfi13 hozzászólása Jan 17, 2014 /
 
Itt van a kép
(#) Chipmunk1960 válasza tomeeeboy hozzászólására (») Jan 17, 2014 /
 
Szia, Én ezt néztem ki, Flash back, meg egy ilyen órát hozzá: Pressure Relief Regulator. Szerintem a vékony csatlakozó, csak a nyomásmérőhöz menne, nincs különösebb szerepe. A gyárin a visszacsapó a tartálykimeneten van, a "fesztelenítő" valamint lefúvó pedig a nyomás/be kapcsolóban összeépítve.
(#) Chipmunk1960 válasza Alfi13 hozzászólására (») Jan 17, 2014 /
 
Szia Alfi, Ilyen fajtát még nem láttam, ez a vékony cső végén lévő rézcsonknál engedi el a nyomást, lekapcsolás után? Ott látok egy pici lyukat.
A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2014
(#) Alfi13 válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Jan 17, 2014 /
 
Igen amikor a mágneskapcsoló a nyomás hatására kikapcsol akkor nyit egy kis szelepet és a kis jukon leengedi a levegőt.
(#) krisz7 hozzászólása Jan 18, 2014 /
 
Sziasztok.Van egy nagynyomatéku imi villanymotrom,és egy ifa kompreszorom. Szeretném megépiteni kicsit necesnek tartom a villanymotor erelyét.Tud valaki ebben segiteni.220v 1100w 2900 perc inditórelés 100 mikros.Mekkora tartály ajánlotok?
(#) scooby_ hozzászólása Jan 18, 2014 /
 
Sziasztok!
Múltévben kilyukadt a hűtő szekrényünk, és az abból megmaradt motorból és a raktárban fellelt GÜDE kompresszor tartályból csináltam egy kompresszort. Nem volt semmi meló, de a végén csak összeállt a kép. Valahol sajnos még ereszt, mert másnapra mindig lemegy a nyomás 1bár alá a 7,5-ről. Ma végül is gyakorlatilag teljesen elkészült, a tartály kapott kerekeket, a motor segédfázis kapcsoló áramköre pedig bedobozolódott. Néhány kép lent.
(#) scooby_ válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 18, 2014 /
 
Köszönöm Mester! Á, dehogy. A mechanika és a csőszerelés sajnos nem az én asztalom, azért ez látszik is.
De azért az osztálytársam számítógéptápjával szépséges porfelhőt tudtam csinálni vele az udvarra. Örültek is a lakók.
A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2014
(#) Alfi13 válasza krisz7 hozzászólására (») Jan 18, 2014 /
 
Nemrég alakítottam át egy ugyanilyen motoral müködö kompreszort. Nagyon nehezen indult el kicsi volt a nyomaték én úgy oldottam meg a problémét hogy a motornak készítettem egy olyan tartószerkezetet ami billenthető volt. Úgy lehetett indítani hogy a motort egy karral fölemeltem és így az ékszíj meglazult igy el lehetett inítani a motort, ezután lengedtem a motort a szíj megfeszült és hajtotta a kompreszort. A kompreszor tipusát nem tudom de egy kéthengeres szerkezet volt.
(#) zolika60 válasza Alfi13 hozzászólására (») Jan 18, 2014 /
 
Az IFA csak egyhengeres, talán jobban elviszi.
(#) Chipmunk1960 válasza Alfi13 hozzászólására (») Jan 18, 2014 /
 
Alfi, Én még a régi IMI 750W-os motorral hajtottam, Zil vizes kompit, hasonló nyomás szeleppel, mint amiről beszéltünk. 100µF +indítórelé volt a segédfázison, az az áttétel viszont elég nagy volt, már nem emlékszem a cm-ekre, de stabilan indította minden alkalommal. A kompin 25cm körüli, a motoron pedig kb 8 cm es tárcsa volt.
Krisz, Az, hogy mekkora tartályt raksz rá, csak annyiban befolyásol, hogy mennyi idő alatt tölti fel. Én kb. azt a 20-25L -t javasolnám, akkora van az IFA-n is. Ha kisebb munkára kell hamarabb meglesz a kellő nyomásod, ha több levegő kell, egyszer a nagyból is el fog fogyni, s többet kell várni, hogy feltöltse. A tartály csak egy 'puffer'. Én azzal a ZIL-el tudtam festeni folyamatosan, igaz a vizet rá kellett kötni hűtésnek, mert ment folyamatosan, de nyomás nem esett 4 bar alá. Kisebb munkákhoz elég volt csak 'léghűtés', ha folyamatosan akarod használni, valami ventilátor félét tervezzél hozzá, mert az IFA léghűtéses.
Üdv:MIke
(#) Chipmunk1960 válasza scooby_ hozzászólására (») Jan 18, 2014 /
 
Szia, Szépen megcsináltad! Annó én is csináltam ilyet Kisebb tartállyal, lakáson belül a szervizes szobai használatra, mert nagyon csendes. / Port kifúvatni a sz.gépekből, stb. Nem látom, hogy milyen tömítő szalagot használtál, de a gyors-csatikat nézd át szerintem, az 'O' gyűrűk, hajlamosak eresztésre. Szerintem a régi kender-kóc még mindig jobb mint ez a teflonszalag.... Ha olyannal akarod akkor a Würth ben keress amit a gázosok is használnak. Nagyon könnyű vele dolgozni, s 100%-ban megbízható!
(#) scooby_ válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Jan 18, 2014 /
 
Szia! Köszönöm!
Igen, erre tényleg nagyon jó, a zaja sem zavaró, szeretem. Füllel nem hallom egyébként, hogy eresztene, csak másnapra valahová eltűnik belőle a levegő valahogy. Majd átnézem még, esetleg teszek rá habot. Teflonszalagot használtam, bár mondjuk nem vittem túlzásba. Azt hiszem ez az, amit a gázosok használnak, bár nem vagyok benne biztos. Legutóbbi összeszerelésnél nem akart elindulni, csak búgott. Így már értem, hogy miért mondják a házhoz szállítók mindig, hogy a hűtőt csak 1-2 óra elteltével kapcsolják be.
A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2014
(#) Chipmunk1960 válasza scooby_ hozzászólására (») Jan 19, 2014 /
 
Szia, az főleg azért van, ha megdöntenék szállítás közben s az olaj bekerülne a csőrendszerbe, az olaj mindenképp csurogjon vissza bele. Ha benyomja a az elpárologtatóba, nagy gázt tud csinálni, akár el is tömítheti. / Ezért nem szabad fektetve szállítani, vagy ha mindenképpen el kell dönteni, akkor csakis úgy, hogy a szívó csonk fele folyhasson az olaj, mert akkor leszívja a rendszerből, fordítva pedig belepréseli. De ezt laikus nem tudja eldönteni. Ha nyomás marad a rendszerben, akkor nem tud újra indulni, de a 3-as csatlakozóra kapcsolódó segédfázis relében hővédelem is van és az old le, azért nem indul. / Ez csak a a segédfázisra vonatkozik! magát a kompresszort meg lehet főzni, pld ha elfogy a hűtőből a gáz, s a kompi napokig megy mert nem éri el a hőfokszabályzó, a beállított hőmérsékletet. Ha valami bontott mikróból ráteszel a kompi testére egy olyan 125 fokos hőmegszakítót, sorba a bemenő fázissal, akkor elkerülheted ezt a kellemetlenséget.
Az a tartály 8 bart kényelmesen elbír, / a kompi tud 10+t is/ én egy ilyenre építettem a ZIL kompit, mert az eredeti motor-kompi egységbe, bement az egér ősszel, s szétrágta, a tekercselést, a kinti garázsban.
Üdv: Mike
A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2014
(#) Alfi13 válasza scooby_ hozzászólására (») Jan 19, 2014 /
 
A Teflon szallag semire se jó ilyen tömítéseknél hanem van ugynevezett teflon zsinór ami jóval vastagabb és nem úgy kell a csőcsatlakozóra tekerni mint a kenderkócot hanem inkább olyan rács szerüen. De ha szerelvény boltba veszed ott az eladó tudni fogja (illene tudni) hogy kell használni.
Következő: »»   27 / 181
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem