Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangerősítőkkel kapcsolatos alapkérdések
Témaindító: fireballelektro, idő: Feb 15, 2009
Témakörök:
Idézet: „manapság egy ekkora hangerőt szolgáltató cuccra simán ráírják, hogy 150w” De azért egy Vermona "leüvölti" ![]() Idézet: „a katalógus szerint a harmonikus torzítás < 1,5%, ez jó érték? Egyáltalán, mi számít jó értéknek?” Ez nagyon pocsék értéknek számít, papíron, manapság. De a gyakorlatban jó (különösen hogy a régi erősítőknél 10%-nál volt megadva a teljesítmény). Idézet: „Tehát pl. 1 VA az kisebb teljesítmény, mint 1 Watt?” Nem akarok hitvitátkat gerjeszteni (ugyan tanítják az iskolában), de röviden: - 1 A x 1 V = 1 VA - 1 A x 1 V = 0 W hatásos teljesítmény, ideális kondenzátor esetén (mert az áram siet a feszültséghez képest 90 fokkal)... - 1 A x 1 V = 0 W hatásos teljesítmény, ideális induktivitás esetén (mert feszültség siet az áramhoz képest 90 fokkal)... - 1 A x 1 V = 1 W hatásos teljesítmény, ideális ellenállás esetén (mert az áram és a feszültség azonos fázisban van)... Szépen le lehet rajzolgani papíron is, de le is lehet vezetni analitikusan is... A valóság az induktivtáson keresztül a kapacitásig változik, beleértve az ohmos ellenállást is (na az a ritka)... A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2013
És ismét csak köszi a felvilágosítást! Lenne még kérdésem. Említettem az első írásomban, hogy egy Monacor keverőt kötve az erősítő elé egész nagy hangerőt lehet kicsalni a cuccból. Egyesek véleménye szerint nehogy túlvezérelt jelet adjak az erősítőre, mert tönkreteheti az erősítőt és a hangfalat is. Ez az egyszerű kis keverő is tudna akkora jelet adni rá, hogy tönkretegye?
Azért azt, ha túl van vezérelve, szerintem lehet hallani, recseg, torz, stb, ha szépen szól, akkor nincs gond.
Még egy dologban kérném a véleményeteket, szinte ingyen lenne rá lehetőségem, hogy egy RFT L3402-es hangszórót tegyek a régi helyébe. Az adatai:
8 Ohm, 15 VA, 45Hz-12KHz, 98 dB. Szerintetek lenne értelme? Ugye ez nagyobb impedanciájú, mint a régi (6 Ohm).
Ha nagyobb impedanciás hangszórót teszel rá az nem baj, kisebb ne legyen annál mint amit elbír az erősítő. Feltételezem, hogy 6-ohmra van tervezve, mivel ekkora a hozzá való hangszóró. 8 ohmost nyugodtan tehetsz rá. Hogy értelme van e, ez már más kérdés, ha úgy itéled meg, hogy jobb hangja van mint az eredetivel akkor persze van értelme.
A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2013
Hello
Sehol nem találtam kapcsolási rajzot így hozzátok fordulok és segítséget szeretnék kérni. Szeretnék építeni egy erősítőt amit az asztali gépem tápjáról tudok meg hajtani. Teljesítmény az nem hátrány lenne de tartós legyen és nem baj ha bírja a hajtást.
Hello
Szerintem nem lesz hosszú életű ez a téma, van egy csomó erősitővel foglalkozó topic, és pc tápról is találhatsz infó, használd az oldal keresőjét. Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2013
Számítógéptápról olyan erősítőt tudsz hajtani, ami pl autóban is működik... A teljesítmény az elméleti maximumként se lehet túl nagy:
A kivezérelhetőség elméleti maximuma: Ukieffmax=12/2/1,41=4,25V Ebből a teljesítmény: 8Ohm-on ==>P=U^2/R=2,25W 4Ohm-on: 4,51W 2Ohm-on: 9,03W És cserébe, hogyha az építésnél valamit elszúrsz és rövidzár keletkezik, az egész pc-d lekapcsol... szóval nem biztos, hogy sok értelme van, valószínű ezért nem nagyon csinálnak erősítő kapcsolásokat 12V-ra, de ha tényleg ilyet akarsz, akkor használj valamilyen autóerősítőt... Vagy ha nagyobb teljesítményt akarnál akkor valamilyen kapcsolóüzemű konverterre van szükséged, amivel nagyobb feszültséget állítasz elő, megfelelő terhelhetőséggel, a nagyobb teljesítményű autóerősítőkben is ilyenek vannak... És persze még mindig fennáll a lehetősége annak, hogyha elrontasz valamit akkor mondjuk egy rövidzár miatt az egész géped lekapcsol. A hozzászólásodból legalábbis én azt feltételeztem első olvasásra, hogy valamilyen egyszerű megoldást szeretnél, egyszerűbb inkább valami külön 12V-os dugasztápot venni a megfelelő terhelhetőséggel, esetleg egy laptop-töltőt valahonnan ami 20V körüli feszültségű is lehet típustól függően.
Hy,
Ehhez még csak annyit, hogy ha jól tudom a pc tápok nincsenek galvanikusan leválasztva a hálózatról, ha erősitőt szeretnél hajtani kellhet egy jó nagy puffer is.(Bocs a helyesirási hibákért nincs hosszú i betűm)
Rosszul tudod, a kimenete galvanikusan le van választva, ott nincsen fázis, abban is transzformátor van, csak magasabb frekin üzemel, ezért kisebb.
Ahogy az előttem szólók is elmondták, ennek semmi értelme, a pc-táp mint olyan a pc táp ellátására való egyrészt, másrészt, 12v-ból valóban csak néhány wattot tudsz produkálni, lehet óberkodni olyan kapcsolást, ami feltolja a pc-táp 12v-ját mondjuk 2*30v-ra, na ebből már lehet korrektebb erősítőt építeni, de ha ezt mondjuk elkezded zavarni, akkor le fog kapcsolni a tápod, vagy elveszi a táp által táplált részegységektől a feszültséget, semmiképpen nem javaslom ezt. Miért nem használsz egy egyszerű toroid trafót? 2-3000Ft és nem kell ilyenekkel babrálni.
Sziasztok! Nekem lenne egy kérdésem,hogy egy hangszóróra milyen feszültség jut mikor szól pl.egy zene? Nulla (föld)potenciál felett is zenél(persze változik állandóan az amplitúdó)? Vagy át kell hogy menjen negatív félperiódusba is az amplitúdó?Ezzel arra szeretnék választ kapni,hogy ha akarok egy mikrofon jelet felerősíteni,akkor kell az erősítőnek adnom +12V,és -12 V-ot is,vagy elég csak 0V és +12 Volt? Ez utóbbi esetben ha a mikrofon jelnek van negatív félperiódusa is,akkor az amplitúdója át fogja lépni a tápfeszültség minimális értékét(0 Volt).Ez pedig nem hiszem hogy jó. Akkor hogyan oldható meg a hangfrekvenciás bemenőjel erősítése 0 Volt és +12 Voltos táppal?
Hello!
A jel amlítudója (tulajdonképpen a jelfeszültség) pillanatról pillanatra változik. Mellékeltem egy hanggörbét, azt tanulmányozhatod. Ez egy átlagos zenei tartalom (Holdviola - Tavasz, tavasz). Az ablak függőlegesen ketté (két sávra) van osztva, a felső sáv a sztereó jel bal csatornája, az alsó pedig a jobb oldali csatorna. Ugyanez van tulajdonképpen a hangszórókon is csak más feszültség értékekkel és ezekhez hasonló jel jön le egy mikrofonról is, csak feszültségben jóval kisebb. Jól látható az is, hogy pozitív és negatív értékei is vannak a jelnek. Az inf (balra a függ. skálán) jelölésű vízszintes vonal mindkét csatornánál a 0 szint (0V), akkor pont nincs jel, mikor azt metszi a görbe. A felső skálán látod a másodperceket (a teljes ablak kb. 0,056 sec időtartamot jelenít meg a jelből), a bal oldali függőleges skálán pedig az amplitúdó van jelölve. Igaz, abból nem sok, mert csak a 0 feszültségszint (inf) és a -6 dB -es szintek vannak külön jelölve. de most nem a skála beosztása a lényeg, hanem az, hogy hogyan változik pillanatról pillanatra a jel amplitúdója. Minél nagyobb a 0V -tól (inf) való eltérése a jelnek, annál nagyobb a feszültség, ez a hangszórónál és a mikrofonnál egyre nagyobb membránkitérésnek felel meg a nyugalmi helyzethez képest. Ha egytelepes (pl. +12V, amit írtál) táplálású erősítővel erősítik a jelet, akkor az erősítőnek a munkapontját (az áramkör belső feszültségeit) úgy szokták beállítani, hogy a kimenete közel fél tápfeszültségre van beállítva, ideális esetben ez a mi példánknál maradva +6V. Így már pozitívban is, meg negatívban is eltérhet a munkaponti helyzettől, ettől a 6V -tól a kivezérlés (a jel). Tehát ez a fél tápfeszültség egy "virtuális" 0 potenciál a jel szempontjából. A erősítőknél a ki -és bemeneteken kondenzátorokat szoktak sorba kötni a jellel, ezeknek az a szerepe, hogy leválasszák az egyenfeszültségű komponenst a jelből, vagyis a "virtuális" jelközépből, ami a példánkban 6V. Az erősítő kimenetén megint 0V lesz ebből a 6V -ból a kondenzátor után, és megint pozitív és negatív tartományban fog változni a jel, úgy, ahogy a képen lévő hanggörbén látható, meg amilyen eredetileg is volt (csak már általában a kimeneten nagyobb kitéréssel). A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2014
Szia! Köszönöm a válaszod,amelyből már sikerült jobban megértenem ezt az egészet. Üdv!
Üdvözlet minden fórum társnak.
Szertnék egy erősítőt megépíteni TDA 7491 áramkőrrel és a gondom csak annyi lenne,hogy mivel ez egy modellbe készül ott csak 12V lesz az áramkőr pedig 18V-ot igényel.Létezik esetleg olyan kapcsolás ami stabil 18V-otal képes lenne ellátni a végfokot? Nem tudom ?hogy 12V-nál hány Watt ot adna le esetleg ha van számítás rá azt megköszönném ha közzé tenné valaki. A beépített hangszóróm 30 Watt ot tud szinuszban.
Szia!
Hogy kérdésedre válaszoljak, igen léteznek olyan kapcsolások, melyek kisebb feszültségből nagyobbat állítanak elő. Ezek az úgynevezett Boost áramkörök. (feszültségnövelő kapcsolóüzemű tápegységek) Én személy szerint azt szeretem, ha a transzformátor pontosan akkorára van méretezve, ami az erősítő kapcsoláshoz szükséges. Esetleg azt nem tudom már megnézted-e, hogy ha tápegységet építesz az erősítődhöz, és a transzformátorod szekunder feszültsége 12V, az a végén nem annyi lesz, ugyanis kell egyenirányítás és megfelelő puffer is. Tehát ha Graetz egyenirányítással számolok, akkor (12-1,2)*1,41 az majdnem 15V lesz. Az 1,2 a diódákon eső feszültség, a "gyökketes" szorzó a kondenzátorok miatt van. Ami még eszembe jutott, az ST oldalát nézve 4 fajta is van ebből az IC-ből. Melyikkel szeretnél dolgozni? A hozzászólás módosítva: Aug 19, 2014
Hát mivel én amatőr szinten vagyok az áramkőr építésben téged kérnélek meg hogy ajánlj típust.A hajómban 12V-os 5800mA akku lesz amelyről a motorok és a fedélzeti elektronika megy majd. A TDA7491P végfok a gyári leírás alapján 5 --18 V ig üzemeltethető.Nem találtam meg a leírásban ,hogy 12 V nál hány Watt vehető ki belőle mert ha 10Watt körül az is már lehet hogy elég lenne.
Milyen jellegű zenét szeretnél hallgatni rajta? Kicsit pongyolán fogalmazok, de ilyen "hajóhangokat"?
Ha olyan célra lenne, mint amit fentebb írtam, szerintem tökéletes. Elvileg a maximális teljesítmény az a katalógusban leírt maximális tápfeszültség körül van. De ehhez alaposan meg kell nézni, mert pl. akkor a torzítás nagyobb is lehet. De gondolom nem klasszikus zenehallgatásra lesz. Amit említettél szerintem az is jó, de az asztalomon van egy kész TDA2003-as erősítő, ilyen célra az is jó lenne. Kell hozzá az IC, néhány kondi és ellenállás. És kész is van. Ez elvileg 20W-ot tud. 40dB-t erősít 1kHz-es tesztjelen. Mivel Neked olyan 15V körül lesz a tápfeszültség ( az ajánlott 8 és 18V között van), egy közepes nagyságú bemenőjellel egész gazdaságos lehet. Kis borda elég rá, annyira nem melegszik. Amit akartam kérdezni. A feszültség, amit említettél a 12V, az gondolom elemről van. Ha igen a fenti állításaim valótlanok, mert az transzformátoros (váltakozó feszültségű táplálás) esetén helytállóak, ha szükség van egyenirányításra. Szerintem 12V is bőven elég lesz neki. Ha lesz időm tüzetesebben átnézem ezeket a TDA-kat, ha mindenképp ezekhez ragaszkodsz. Ha tetszik ez az IC, itt az adatlap TDA 2003 adatlap Illetve egy másik nagyon hasonló TDA IC. Nem akarom reklámozni, de itt megtalálod: TDA 2030 kit
Motorhangot,Kűrt stb menne rajta.És Akkuról lenne táplálva nem váltóáramú tápról semmi képp mivel ez a hajó versenyre megy majd és a vízen közlekedve adná a hangokat. A nagyobb teljesítményt azért gondoltam ,hogy ha messzebb kimegyek vele a vízre akkor is tisztán hallható legyen a hang.Ami a hangokat illeti az egy Mp3 hang tárolására és lejátszására alkalmas elektronikáról megy és mivel ezek szép tiszta hangok ezért mindenképp hifi jellegű erősítőt szeretnék építeni .Az SMD elektronikát meg azért szorgalmazom mivel fennáll a beázás lehetősége a hajóban ezért ezt tudom a leghatékonyabban vízmentesíteni ill kis helyigénye van.
Azért kezdetnek mindjárt belenyúlni egy kapcsoló üzemű végfok építésébe, elég bátor dolog. Bár kétségtelenül a telepes üzemmód miatt a jó hatásfokú erősítő jó választás.
Mindenképp javaslom az adatlapjának többszöri, alapos tanulmányozását, rengeteget lehet tanulni belőle. Ez az erősítő kifejezetten 12 V -os táplálásra készült, és a 8 ohmos hangszóróra le is adja a 10 W -ot (na jó 9,5 W -ot, de az már mindegy). A 18 V csak a telepes táplálás miatt van, ui. az akkumlátor töltésekor 15 V -is kerülhet rá, (+ egy kis biztonság), ill. a kisütött akkunál a táp lemehet 10 V -ig is. Ezért a széles tápfeszültség tartománybeli működés. A katalógus szerint, ha 4 ohmos hangszórót használsz, akkor tápfeszültség max 10 V lehet, 6 ohmnál 11 V. A leadott teljesítmény a tápfeszültségtől, a hangszóró impedanciájától függ, és általában a megengedett torzítás határolja. Ezekre nézve mind találsz információt az IC adatlapján, sőt ajánlott nyáktervet is, amitől a gerjedésveszély miatt nem ajánlatos eltérni.
Jól megnézted azt a 20W-ot a TDA2003-nál?
Dehát a katalógus azt írja, hogy: Ptot Power dissipation at Tcase = 90°C 20 W !!
![]()
Hát akkor 20wattos nem? Oda van irva!
![]() ![]()
A dissipation azt jelenti, hogy ennyit képes elfűteni, nem hasznos teljesítményként leadni. Van ám a világon hatásfok is.
Én tudom, azért van ott a hsz -em utáni hangulatjel.
![]()
Szervusz!
Bocs ,hogy zavarlak de a múltkor kértem pár infót egy TDA4491 végfok IC vel kapcsolatban és annyi kérdésem merült még fel,hogy ezt a végfokot hídba kötve használhatom?És hogyan célszerű összekapcsolni.Azért lenne nálam szerepe mert majdnem csak monó hangokat játszanék rajta és nem járna üresen a végfok.A beépített hangszóró meg tudja a nagyobb teljesítményt. Köszi az infót!!! Itt a doksija: http://www.farnell.com/datasheets/1690495.pdf
Most visszanézve kicsit siettem. És a Kollégának van igaza!
![]() ![]()
Üdvözlet!
Kis segítséget szeretnék kérni olyan ügyben,hogy építek egy kis végfokot és a kimeneteken van egy 33 uH fojtó tekercs. Annak mi a szerepe a kimeneten? Tudna valaki segíteni? Hobbi bigyós vagyok ezért néha vannak buta kérdéseim elnézést érte de szeretem tudni h mi miért van ha már egyszer èpítek valamit. |
Bejelentkezés
Hirdetés |