Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   118 / 1320
(#) watt válasza MPi-c hozzászólására (») Dec 25, 2007 /

Maradjunk annyiban, hogy a 16F877 1000x égethető.
Az EEPROM-ja pedig 100K-szor.
(#) potyo válasza MPi-c hozzászólására (») Dec 25, 2007 /

Nem 16F877A-ról volt szó, hanem 16F877-ről
(#) MPi-c válasza potyo hozzászólására (») Dec 25, 2007 /

Idézet:
„Nem 16F877A-ról volt szó, hanem 16F877-ről”

Igaz!
(#) Mate78 válasza MPi-c hozzászólására (») Dec 26, 2007 /

Köszi a hozzászólásokat!

Valóban nem az "A"-s verzióról van szó.Most ahogy elnézegtem a különbségeket,érdemesebb lenne az A-s verziót használnom.Az ára sem magasabb.

üdv.
(#) watt válasza Mate78 hozzászólására (») Dec 26, 2007 /

És ha tovább nézegeted, akkor rájösz, hogy a 18F-eket kell használni, az áruk sem magasabb!
(#) Mate78 válasza watt hozzászólására (») Dec 26, 2007 /

A PIC-ekkel való foglalkozást egy égető megépítésével kezdtem,aztán egy 16F84-be égettem mindenféle egyszerű programokat,és ezekkel ismerkedtem.Ezt mindig ki kellett venni az égetőből,aztán vissza ami nehézkes volt,ezért miután elolvastam ezt a cikket és megvásároltam a Kónya könyvet,váltottam a 16F877-re.Most ezzel ismerkedem.Arra gondoltam,egy teljesen kezdő előbb ismerkedjen meg a PIC-ek belső lelkivilágával,szerezzen tapasztalatot,aztán jöhetnek a bonyolultabb dogok is.
Egy teljesen kezdőnek is a 18-as sorozatot ajánlod?

üdv.
(#) potyo válasza Mate78 hozzászólására (») Dec 26, 2007 /

Idézet:
„Egy teljesen kezdőnek is a 18-as sorozatot ajánlod?”

Tanulni mindegy, hogy melyiken tanulsz, mindegyik ugyanarra a logikára épül. Csak a 18F árban nem drágább, több memória és periféria van benne, valamint kétszer-háromszor akkora órajelen tud futni, mint a 16F sorozat.
(#) watt válasza Mate78 hozzászólására (») Dec 26, 2007 /

Igen, és amit potyo írt, kiegészíteném azzal, hogy könnyebb őket programozni is!
(#) gulasoft válasza watt hozzászólására (») Dec 26, 2007 /

A 18F-ben nem kell bankot válani, és a legtöbb utasítás egy órajel ciklus alatt fut le igaz?
(#) potyo válasza gulasoft hozzászólására (») Dec 26, 2007 /

Nem kell bankot váltani az SFR regiszterek eléréséhez, valamint az SFR zóna a memóriaterület felső végén van, így minden bankban kihasználható a teljes 256 bájt.

Minden utasítás 4 vagy 8 órajelciklus alatt fut le, csak a belső PLL használatával az oszcillátorfrekvencia négyszerezhető, így egy 10MHz-es kvarc használatával kb. 10 millió utasítást hajt végre.
(#) watt válasza gulasoft hozzászólására (») Dec 26, 2007 /

Nem.
Egyrészt kell bankot váltani, csak az SFR regiszterek eléréséhez nem. Lapokat viszont nem kell váltani.
Másrészt egy PIC sem hajt végre egy órajel alatt utasítást, ahhoz 4 órajel kell nekik. Valamint mindkét PIC család esetében az utasítástól és azon belül is a feltételektől függ, hogy hány gépi ciklusba kerül a végrehajtásuk(egy gépi ciklus 4 órajel). De ezt meg lehet nézni az adatlapokban az utasítások listájánál. Rád nézve ez már kötelező jellegű lett volna, és akkor nem jelentenél ki kérdésnek álcázva, zöldségeket!
(#) gulasoft válasza watt hozzászólására (») Dec 26, 2007 /

Igen megvan ezt értettem félre:
"
Jól tudod (1 gépi ciklus alatt, ami 4 órajel) hajtja végre a legtöbb utasításd, de a döntéshozó (btfss, stb.) és ugró utasításokat 2 gépi ciklus alatt hajtja végre.
"

(#) watt válasza gulasoft hozzászólására (») Dec 26, 2007 /

Szerintem egy ideig ne jelents ki itt semmit, mindaddig, amíg nem vagy biztos abban amit mondasz! Csak kárt okozol vele másoknak, magadat meg lejáratod.
(#) deguss hozzászólása Dec 27, 2007 /

Használja valaki a microC compilert? Meg vagytok vele elégedve?
(#) kerteszsasa hozzászólása Dec 27, 2007 /

Hello
Szeretnék megismerkedni a picekkel, összeraktam ezt az áramkört de az icprog csak hibát ír ki. PIC16F84A-t akartam égetni, de nem ment. A program beállításai elvileg jók, és a gép is 6V-ot ad ki.
Átolvastam a pices topicok nagy részét, de nem találtam olyan égetőt ami minden géphez jó lenne és minden elég sok picet kezelne. Talán ez a legszimpatikusabb, de nem találtam elég információt róla. Igaz, hogy csak pic18xxx-et tud égetni?
Valaki tudna segíteni - előre is köszönöm.
(#) kacsa hozzászólása Dec 27, 2007 /

Sziasztok!

Kezdő vok még a Pic-es dolgokban de már sok égetőt kipróbáltam (elsősorban jdm) természetesen nem működtek (kivéve egyszer akkor sikerült 1-et égetnem aztán a gépet újraindítottam és azóta nem megy )
Most megpróbálkoztam a Watt oldalán található LPT portos nem leválasztott ICSP -s égetővel, de sajna ez sem megy és nem értem hogy miért. HW tesztnél ezeket mértem terhelve (több programmal is):

VPP: 12,75V
VDD: 4,96V
Data. 0,12mV
Clock: 0,23mV
A párhuzamosporti csati kb 15Cm
Az ICSP csati kb 10cm

A beállításoknál minden inverzen van. Visszaolvasáskor 3FFF jelenik meg mindenhol, szal ebből azt feltételezem, hogy az olvasás az jól megy (bár WinPIc nem ismeri fel a Pic-et, ami egy 16F877 lenne), csak az írással van vmiért gond:S. Jah és az jelenthet gondot, hogy 74ls07 van 7407 helyett? (Az adatlapok tanulmányozása közben nem sok különbséget fedeztem fel).

Előre is thx a segítséget!
Üdv: Kacsa
(#) Lucifer válasza kacsa hozzászólására (») Dec 27, 2007 /

ÜDv!

Maradj az LPT-nél, az helyesebb irányvonal, mint a JDM.
A MCLR, és a tápfesz jó.

A programozószoftverben biztos van hardverteszt, amiben tudod kapcsolgatni a lábakat. Kapcsolgass, mérj közben, aztán majd mondunk valami okosságot.

7407 vagy 74LS07 édesmindegy.
(#) watt válasza kerteszsasa hozzászólására (») Dec 27, 2007 /

Kövesd végig kacsa égetővel kapcsolatos kérdéseit és a rá kapott(és ezután érkező) válaszait, megkapod Te is a válaszokat.
(#) watt válasza kacsa hozzászólására (») Dec 27, 2007 /

kacsa!
Lucifer tökéletes csapásirányú kérdéseire várjuk a választ..
Figyeld a DATA IN pipát, miközben a DATA Out-ot (PGD) kapcsolgatod, az is érdekes!
(#) kacsa válasza watt hozzászólására (») Dec 28, 2007 /

Hi!

Akkor amiket mértem: ha a vdd be van kapcsolva és a clock meg a data out nincs akkor rajtuk 4,9V van. Ha a data out-hoz berakom a pipát akkor elkezd világítani adata in-nek a jele a hw check-ben, de ha leveszem a pipát a data out-ról akkor is tovább világít a data in jele.
Kb ennyire emlékszem, mérni majd csak este fogok tudni sajna
(#) watt válasza kacsa hozzászólására (») Dec 28, 2007 /

Idézet:
„ha a vdd be van kapcsolva és a clock meg a data out nincs akkor rajtuk 4,9V van.”

Szerinted ez jó? (költői kérdés!)

Idézet:
„Ha a data out-hoz berakom a pipát akkor elkezd világítani adata in-nek a jele a hw check-ben, de ha leveszem a pipát a data out-ról akkor is tovább világít a data in jele.”

Ez fura! De ha majd megfordítottad a polaritásokat a PGD,PGC és DATA IN-en, akkor meglátjuk mit mutat!
Várjuk méréseidet!
(#) Sztyopa hozzászólása Dec 28, 2007 /

Üdv Mindenkinek!

Segítségeteket szeretném kérni. Építettem egy PIC-es motorvezérlést kis játékautó motorját kapcsolgatja. Az áramkör úgy néz ki hogy DC motorvezérlő ic (TLE5206) kapcsolgatja a motort a PIC meg értelemszerűen adja a vezérlőjelet, és egy HALL ic (TLE4905) meg méri a motor fordulatszámát. A motorvezérlő ic-nek és a PIC-nek külön tápja van a HALL ic a PIC tápjáról dolgozik, csak a föld közös. A PIC természetesen stabilizált tápot kap. A problémám a következő:ha a motort a motorvezérlővel indítom el a fordulatszámértékek teljesen megzavarodnak összevissza mér, ha viszont egy olyan tápról működtetem a motort aminek még a földje sem közös az áramkörrel, akkor meg szépen mér. A kérdés hogy mi lehet a hiba?
Valahogy nem értem miért a motor zavara visszajut a PIC-es áramkörben , onnan gondolom hogy ha a motor tápját jobban szűröm a helyzet javul de egyáltalán nem lesz jó.
Minden ötletet nagyon köszönök előre is!
(#) watt válasza Sztyopa hozzászólására (») Dec 28, 2007 /

Ez a kérdés nagyon távol áll a PIC témához, valamint szinte biztos, hogy a tápellátás szűrésével, valamint a motor zavarszűrésével van a baj, amire Te is rájöttél. Próbálj kondit rakni a motorra(ne elkót!) Minden IC-re közvetlenül a lábára forrasz SMD 100nF-os kerámiakondikat!
Ha ez nem elég, akkor próbáld egy induktivitáson keresztül táplálni az áramkört. Az tekercs elé és után tegyél elkót(pl. 220uF)! A stabilizátor(gondolom 7805..) elé tegyed a szűrést. A stabilizátor elé és mögé is tegyél 100n-t közvetlen a lábához. Egyébként valós rajz nélkül elég nehéz bármit is mondani, de a lényeg kb. ennyi.

nah mértem 1-2 dolgot:

VDD mindig be volt kapcsolva (VPP pedig 1-szer sem):

Data out on -> 0.06V
Data in -> 0.11V
Clock off -> 4,9V

Data out on -> 0.06V
Data in -> 0.11V
Clock on-> 0.12V

Data out off -> 4,38V
Data in -> 4.45V
Clock on-> 0.11V

Ekkor minden inverzre volt rakva. De ha vmit átrakok nem inverze akkor már a program 0000h -t olvas be a 3FFFh helyett szal sztem az úgy jó.
(#) potyo válasza kacsa hozzászólására (») Dec 28, 2007 /

Idézet:
„on -> 0.06V
off -> 4,38V”

Erre mit mond a logika?
(#) watt válasza kacsa hozzászólására (») Dec 28, 2007 /

A DATA IN-t ne mérd, hanem a check menüben ellenőrizd a PGD be-ki kapcsolásakor. Egyébként mindent fordíts meg, mert az úgy lesz jó és úgy mérd végig. Lényeg, hogy on-ra kell 4,7V körüli feszkókat mérned, és a DATA IN a programban akkor legyen aktív, ha a DATA OUT 4,7V. Ha eddig megvagy és még sem jó, akkor majd tovább lépünk.

ahham! mostmár értem csak most amit leírtál annak pont az ellenkezője áll fenn: minden megvan fordítva, de ha a programban a Data in aktív akkor a Data out 0.12V. Egyébként ebben a kapcsolásban a 7407-nek mi a szerepe pontosan?
(#) még1MbR hozzászólása Dec 28, 2007 /

A Watt féle WPB program 4.24b verziója tudtommal a 7407-re van optimalizálva, tehát nem kell semmit állítgatni az LPT port adatél beállításoknál.
Ez azt jelenti, hogy a Vdd és Vpp inverz-nél van pipa.

Na!... :pias:
(#) watt válasza még1MbR hozzászólására (») Dec 29, 2007 /

Ebben a 7407 alap beállításban nem vagyok biztos, de kacsa nem WPB-t használ, habár a beállításokhoz jó lenne, csak a próbákhoz kéne egy 18F-es PIC is, ami ha jól tudom neki nincs. Így valami másik progitval próbálkozik, ami egyébként működhet, mert én is használtam már az IC-Prog-ot ill. az oshont is.

Én az oshont jobban szeretem, azt ajánlom neki is!

(#) gyusz hozzászólása Dec 29, 2007 /

Sziasztok!

Szeretnék összerakni egyáramkört amiben van egy PIC is.
Az alaphelyzet az, hogy PIC16F84 volt megadva hozzá a hex file és a forrás, de egy kedves fórumozó fiatalember valószínüleg tudatában annak hogy nem értek hozzá (gondolhatta talán ezt a hozzá intézett kérdésemből) buzditott arra, hogy vegyek 16F628-at, mert az olcsóbb meg okosabb...meg ha kell segit. Sajnos ő egy nagyon nagyon elfoglalt ember akinek sok dolga van és sajnos nem tud ezzel foglalkozni. Valaki tudna nekem segiteni hogy mit és hogyan kell megváltoztatni?

Üdv.
Következő: »»   118 / 1320
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem