Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Maradjunk annyiban, hogy a 16F877 1000x égethető.
Az EEPROM-ja pedig 100K-szor.
Nem 16F877A-ról volt szó, hanem 16F877-ről
Idézet: „Nem 16F877A-ról volt szó, hanem 16F877-ről” Igaz! ![]() ![]()
Köszi a hozzászólásokat!
Valóban nem az "A"-s verzióról van szó.Most ahogy elnézegtem a különbségeket,érdemesebb lenne az A-s verziót használnom.Az ára sem magasabb. üdv.
És ha tovább nézegeted, akkor rájösz, hogy a 18F-eket kell használni, az áruk sem magasabb!
![]()
A PIC-ekkel való foglalkozást egy égető megépítésével kezdtem,aztán egy 16F84-be égettem mindenféle egyszerű programokat,és ezekkel ismerkedtem.Ezt mindig ki kellett venni az égetőből,aztán vissza ami nehézkes volt,ezért miután elolvastam ezt a cikket és megvásároltam a Kónya könyvet,váltottam a 16F877-re.Most ezzel ismerkedem.Arra gondoltam,egy teljesen kezdő előbb ismerkedjen meg a PIC-ek belső lelkivilágával,szerezzen tapasztalatot,aztán jöhetnek a bonyolultabb dogok is.
Egy teljesen kezdőnek is a 18-as sorozatot ajánlod? üdv. Idézet: „Egy teljesen kezdőnek is a 18-as sorozatot ajánlod?” Tanulni mindegy, hogy melyiken tanulsz, mindegyik ugyanarra a logikára épül. Csak a 18F árban nem drágább, több memória és periféria van benne, valamint kétszer-háromszor akkora órajelen tud futni, mint a 16F sorozat.
Igen, és amit potyo írt, kiegészíteném azzal, hogy könnyebb őket programozni is!
A 18F-ben nem kell bankot válani, és a legtöbb utasítás egy órajel ciklus alatt fut le igaz?
Nem kell bankot váltani az SFR regiszterek eléréséhez, valamint az SFR zóna a memóriaterület felső végén van, így minden bankban kihasználható a teljes 256 bájt.
Minden utasítás 4 vagy 8 órajelciklus alatt fut le, csak a belső PLL használatával az oszcillátorfrekvencia négyszerezhető, így egy 10MHz-es kvarc használatával kb. 10 millió utasítást hajt végre.
Nem.
Egyrészt kell bankot váltani, csak az SFR regiszterek eléréséhez nem. Lapokat viszont nem kell váltani. Másrészt egy PIC sem hajt végre egy órajel alatt utasítást, ahhoz 4 órajel kell nekik. Valamint mindkét PIC család esetében az utasítástól és azon belül is a feltételektől függ, hogy hány gépi ciklusba kerül a végrehajtásuk(egy gépi ciklus 4 órajel). De ezt meg lehet nézni az adatlapokban az utasítások listájánál. Rád nézve ez már kötelező jellegű lett volna, és akkor nem jelentenél ki kérdésnek álcázva, zöldségeket! ![]()
Igen megvan ezt értettem félre:
" Jól tudod (1 gépi ciklus alatt, ami 4 órajel) hajtja végre a legtöbb utasításd, de a döntéshozó (btfss, stb.) és ugró utasításokat 2 gépi ciklus alatt hajtja végre. "
Szerintem egy ideig ne jelents ki itt semmit, mindaddig, amíg nem vagy biztos abban amit mondasz! Csak kárt okozol vele másoknak, magadat meg lejáratod.
Használja valaki a microC compilert? Meg vagytok vele elégedve?
Hello
Szeretnék megismerkedni a picekkel, összeraktam ezt az áramkört de az icprog csak hibát ír ki. PIC16F84A-t akartam égetni, de nem ment. A program beállításai elvileg jók, és a gép is 6V-ot ad ki. Átolvastam a pices topicok nagy részét, de nem találtam olyan égetőt ami minden géphez jó lenne és minden elég sok picet kezelne. Talán ez a legszimpatikusabb, de nem találtam elég információt róla. Igaz, hogy csak pic18xxx-et tud égetni? Valaki tudna segíteni - előre is köszönöm.
Sziasztok!
Kezdő vok még a Pic-es dolgokban de már sok égetőt kipróbáltam (elsősorban jdm) természetesen nem működtek (kivéve egyszer ![]() ![]() Most megpróbálkoztam a Watt oldalán található LPT portos nem leválasztott ICSP -s égetővel, de sajna ez sem megy és nem értem hogy miért. HW tesztnél ezeket mértem terhelve (több programmal is): VPP: 12,75V VDD: 4,96V Data. 0,12mV Clock: 0,23mV A párhuzamosporti csati kb 15Cm Az ICSP csati kb 10cm A beállításoknál minden inverzen van. Visszaolvasáskor 3FFF jelenik meg mindenhol, szal ebből azt feltételezem, hogy az olvasás az jól megy (bár WinPIc nem ismeri fel a Pic-et, ami egy 16F877 lenne), csak az írással van vmiért gond:S. Jah és az jelenthet gondot, hogy 74ls07 van 7407 helyett? (Az adatlapok tanulmányozása közben nem sok különbséget fedeztem fel). Előre is thx a segítséget! Üdv: Kacsa
ÜDv!
Maradj az LPT-nél, az helyesebb irányvonal, mint a JDM. A MCLR, és a tápfesz jó. A programozószoftverben biztos van hardverteszt, amiben tudod kapcsolgatni a lábakat. Kapcsolgass, mérj közben, aztán majd mondunk valami okosságot. 7407 vagy 74LS07 édesmindegy.
Kövesd végig kacsa égetővel kapcsolatos kérdéseit és a rá kapott(és ezután érkező) válaszait, megkapod Te is a válaszokat.
kacsa!
Lucifer tökéletes csapásirányú kérdéseire várjuk a választ.. ![]() ![]() Figyeld a DATA IN pipát, miközben a DATA Out-ot (PGD) kapcsolgatod, az is érdekes!
Hi!
Akkor amiket mértem: ha a vdd be van kapcsolva és a clock meg a data out nincs akkor rajtuk 4,9V van. Ha a data out-hoz berakom a pipát akkor elkezd világítani adata in-nek a jele a hw check-ben, de ha leveszem a pipát a data out-ról akkor is tovább világít a data in jele. Kb ennyire emlékszem, mérni majd csak este fogok tudni sajna ![]() Idézet: „ha a vdd be van kapcsolva és a clock meg a data out nincs akkor rajtuk 4,9V van.” Szerinted ez jó? (költői kérdés!) Idézet: „Ha a data out-hoz berakom a pipát akkor elkezd világítani adata in-nek a jele a hw check-ben, de ha leveszem a pipát a data out-ról akkor is tovább világít a data in jele.” Ez fura! De ha majd megfordítottad a polaritásokat a PGD,PGC és DATA IN-en, akkor meglátjuk mit mutat! Várjuk méréseidet!
Üdv Mindenkinek!
Segítségeteket szeretném kérni. Építettem egy PIC-es motorvezérlést kis játékautó motorját kapcsolgatja. Az áramkör úgy néz ki hogy DC motorvezérlő ic (TLE5206) kapcsolgatja a motort a PIC meg értelemszerűen adja a vezérlőjelet, és egy HALL ic (TLE4905) meg méri a motor fordulatszámát. A motorvezérlő ic-nek és a PIC-nek külön tápja van a HALL ic a PIC tápjáról dolgozik, csak a föld közös. A PIC természetesen stabilizált tápot kap. A problémám a következő:ha a motort a motorvezérlővel indítom el a fordulatszámértékek teljesen megzavarodnak összevissza mér, ha viszont egy olyan tápról működtetem a motort aminek még a földje sem közös az áramkörrel, akkor meg szépen mér. A kérdés hogy mi lehet a hiba? Valahogy nem értem miért a motor zavara visszajut a PIC-es áramkörben , onnan gondolom hogy ha a motor tápját jobban szűröm a helyzet javul de egyáltalán nem lesz jó. Minden ötletet nagyon köszönök előre is!
Ez a kérdés nagyon távol áll a PIC témához, valamint szinte biztos, hogy a tápellátás szűrésével, valamint a motor zavarszűrésével van a baj, amire Te is rájöttél. Próbálj kondit rakni a motorra(ne elkót!) Minden IC-re közvetlenül a lábára forrasz SMD 100nF-os kerámiakondikat!
Ha ez nem elég, akkor próbáld egy induktivitáson keresztül táplálni az áramkört. Az tekercs elé és után tegyél elkót(pl. 220uF)! A stabilizátor(gondolom 7805..) elé tegyed a szűrést. A stabilizátor elé és mögé is tegyél 100n-t közvetlen a lábához. Egyébként valós rajz nélkül elég nehéz bármit is mondani, de a lényeg kb. ennyi.
nah mértem 1-2 dolgot:
VDD mindig be volt kapcsolva (VPP pedig 1-szer sem): Data out on -> 0.06V Data in -> 0.11V Clock off -> 4,9V Data out on -> 0.06V Data in -> 0.11V Clock on-> 0.12V Data out off -> 4,38V Data in -> 4.45V Clock on-> 0.11V Ekkor minden inverzre volt rakva. De ha vmit átrakok nem inverze akkor már a program 0000h -t olvas be a 3FFFh helyett szal sztem az úgy jó. Idézet: „on -> 0.06V off -> 4,38V” Erre mit mond a logika?
A DATA IN-t ne mérd, hanem a check menüben ellenőrizd a PGD be-ki kapcsolásakor. Egyébként mindent fordíts meg, mert az úgy lesz jó és úgy mérd végig. Lényeg, hogy on-ra kell 4,7V körüli feszkókat mérned, és a DATA IN a programban akkor legyen aktív, ha a DATA OUT 4,7V. Ha eddig megvagy és még sem jó, akkor majd tovább lépünk.
ahham! mostmár értem csak most amit leírtál annak pont az ellenkezője áll fenn: minden megvan fordítva, de ha a programban a Data in aktív akkor a Data out 0.12V. Egyébként ebben a kapcsolásban a 7407-nek mi a szerepe pontosan?
A Watt féle WPB program 4.24b verziója tudtommal a 7407-re van optimalizálva, tehát nem kell semmit állítgatni az LPT port adatél beállításoknál.
Ez azt jelenti, hogy a Vdd és Vpp inverz-nél van pipa. Na!... :pias:
Ebben a 7407 alap beállításban nem vagyok biztos, de kacsa nem WPB-t használ, habár a beállításokhoz jó lenne, csak a próbákhoz kéne egy 18F-es PIC is, ami ha jól tudom neki nincs. Így valami másik progitval próbálkozik, ami egyébként működhet, mert én is használtam már az IC-Prog-ot ill. az oshont is.
Én az oshont jobban szeretem, azt ajánlom neki is!
Sziasztok!
Szeretnék összerakni egyáramkört amiben van egy PIC is. Az alaphelyzet az, hogy PIC16F84 volt megadva hozzá a hex file és a forrás, de egy kedves fórumozó fiatalember valószínüleg tudatában annak hogy nem értek hozzá (gondolhatta talán ezt a hozzá intézett kérdésemből) buzditott arra, hogy vegyek 16F628-at, mert az olcsóbb meg okosabb...meg ha kell segit. Sajnos ő egy nagyon nagyon elfoglalt ember akinek sok dolga van és sajnos nem tud ezzel foglalkozni. Valaki tudna nekem segiteni hogy mit és hogyan kell megváltoztatni? Üdv. |
Bejelentkezés
Hirdetés |